Μπόλντγουιν στο Gazzetta: «Μου έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός αλλά δεν συμφωνήσαμε»

Γιώργος Κούβαρης
Μπόλντγουιν στο Gazzetta: «Μου έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός αλλά δεν συμφωνήσαμε»
Λίγο πριν από το τζάμπολ μεταξύ Μπασκόνια και Παναθηναϊκού (12/10, 21:30, Novasports Prime), ο Ουέιντ Μπόλντγουιν αποκάλυψε στο Gazzetta τις συζητήσεις που είχε με τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι και το γεγονός ότι έφτασε κοντά στους «πράσινους».

Ένας από τους παίκτες που έκαναν το «step up» τη περσινή σεζόν εκτοξεύοντας τη μετοχή τους στο χρηματιστήριο της EuroLeague, ήταν ο Ουέιντ Μπόλντγουιν.

Με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου ξεδίπλωσε στο παρκέ τις ουκ ολίγες πτυχές του ταλέντου του, με αποτέλεσμα να πάρει από το χέρι τη γερμανική ομάδα και να την οδηγήσει μία ανάσα από το Final 4 της Κολωνίας. Όπως είναι γνωστό η Μπάγερν αποκλείστηκε στο 5ο παιχνίδι από την Αρμάνι Μιλάνο, σε μια άκρως πετυχημένη χρονιά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 5,5 πόντοι, τα 1,8 ριμπάουντ και οι 1,8 ασίστ ανά 16:47 σε 24 ματς με τον Ολυμπιακό, έγιναν... 15,3 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 27:17 λεπτά με τη φανέλα των Βαυαρών. Πώς να μην γίνει περιζήτητος στη συνέχεια; Η Ούνικς Καζάν ήταν η ομάδα που είδε περισσότερο το φως της δημοσιότητας προκειμένου να τον υπογράψει ωστόσο, και όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το Gazzetta στις 7 Ιουλίου, θα κατέληγε στην Μπασκόνια! Όπως και έγινε...

Μόνο που στο παιχνίδι για την απόκτησή του είχε μπει γερά και ο Παναθηναϊκός! Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής στην EuroLeague μεταξύ των Βάσκων και των «πρασίνων» (12/10, 21:30, Novasports Prime) ο Ουέιντ Μπόλντγουιν μίλησε αποκλειστικά στο Gazzetta και αποκάλυψε όλες τις συζητήσεις που είχαν γίνει με τον Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο 25χρονος Αμερικανός γκαρντ ήταν άριστος γνώστης της κατάστασης που επικρατούσε στις τάξεις του Παναθηναϊκού όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με Παπαπέτρου και Χεζόνια και εξήγησε ότι είχε στα χέρια του επίσημη πρόταση!

«Ναι, υπήρχε η πιθανότητα να φορούσα τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά δεν τα βρήκαμε σε κάποιους όρους. Την ίδια περίοδο υπήρχε και ένα μπέρδεμα στην ομάδα, ήταν άγνωστο το ρόστερ καθώς ήταν ακόμα ανοικτά τα θέματα με τους Παπαπέτρου και Χεζόνια» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ενώ άφησε ανοικτό παράθυρο για το μέλλον: «Λατρεύω την Ελλάδα, οπότε τα πάντα είναι ανοικτά...»

Επιπλέον θυμήθηκε το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό λέγοντας «περασμένα-ξεχασμένα», στάθηκε στους λόγους που δεν μπόρεσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ αποθέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα για τον τρόπο με τον οποίο είχε αλλάξει ως προς το καλύτερο τους «ερυθρόλευκους» από τη στιγμή που βρέθηκε στην ομάδα και μετά.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στον Γιόγκι Φέρελ, τον οποίο γνωρίζει από το ΝΒΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα βοηθήσει πολύ τον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν.

«Ελπίζω να έχω ανάλογη σεζόν με την περσινή»

-Μέχρι στιγμής ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την ομάδα και την Βιτόρια;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν στην EuroLeague. Όμως κάθε μέρα μαθαίνουμε. Και ξέρεις, είναι δύσκολο να ταιριάξουν γρήγορα έξι-επτά νέοι παίκτες από τη μία στιγμή στην άλλη και να έχουν αυτομάτως και πετυχημένη αποτελέσματα. Θεωρώ ωστόσο ότι κάθε μέρα θα γινόμαστε και καλύτεροι...»

-Έχεις προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που σου έχουν παρουσιαστεί;

«Βρίσκομαι στη διαδικασία της προσαρμογής. Και πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα έχω πλήρως προσαρμοστεί».

-Ομολογουμένως πέρυσι είχες μια εξαιρετική σεζόν με την Μπάγερν Μονάχου. Θεωρείς ότι είσαι έτοιμος για το repeat; Μπορείς να επαναλάβεις ανάλογη χρονιά με την περσινή;

«Το ελπίζω! Θα το ήθελα! Φέτος έχω στόχο να φτάσω στην κατάκτηση των στόχων μου. Να πάμε καλά στις δύο εγχώριες διοργανώσεις και να προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει στα playoffs της EuroLeague. Τα πάντα είναι πιθανά. Ακόμα είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια μπροστά μας. Και ελπίζω στο τέλος να τα καταφέρουμε».

-Τι ήταν εκείνο που κράτησες από τη περσινή σεζόν και το οποίο σε βοήθησε να βελτιωθείς ως παίκτης; Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στο παρκέ...

«Το παιχνίδι από μόνο του. Πέρυσι είχα πολύ χρόνο συμμετοχής, έμενα στο παρκέ για μεγάλο διάστημα, ενώ αντιμετώπισα πολλά διαφορετικά είδη άμυνας για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Και αυτό διότι τη σεζόν που ήμουν στον Ολυμπιακό δεν είχα τον ίδιο ρόλο ώστε να μπορέσω να το βιώσω. Είδα διαφορετικές προσεγγίσεις σε άμυνα και επίθεση και το πώς λειτουργούν οι ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οπότε έμαθα πάρα πολλά από την περσινή μου εμπειρία και μπορώ να πω ότι φέτος ξεκινάω τη σεζόν με μεγαλύτερη γνώση των πραγμάτων».

-Βάσει λοιπόν της περσινής σου εμπειρίας, όπου κατάλαβες πολύ καλά τι εστί EuroLeague, πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου; Παίκτη ΝΒΑ ή παίκτη EuroLeague;

«Θα έλεγα παίκτη ΝΒΑ. Θεωρώ ότι έχω τις δεξιότητες και τη δυνατότητα να παίζω στο ΝΒΑ. Όμως το μπάσκετ είναι παντού. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να είσαι έτοιμος οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι και να εκτελείς σωστά το πλάνο σου.»

«Υπάρχει μεγάλη ένταση στις προπονήσεις του Ιβάνοβιτς»

-Όπως θα γνωρίζεις ο coach Ιβάνοβιτς ήταν και προπονητής του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2014-15 και όλοι έλεγαν ότι πρόκειται για ένα σκληρό προπονητή με εξαντλητικές προπονήσεις. Το βλέπεις και εσύ στη Μπασκόνια;

«Ναι, θα συμφωνήσω. Είναι μεγάλη ένταση στις προπονήσεις και απαιτήσεις μεγάλες. Κάτι που για εμένα είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Το συναντάω για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Όμως ο coach το κάνει για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να ανταποκριθούμε στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Και όταν λέω να είμαστε έτοιμοι, δεν εννοώ μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά. Θέλει να βρισκόμαστε στην καλύτερη φυσική κατάσταση από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Να παίζουμε γρήγορα, και να είμαστε δυνατοί στην άμυνα ώστε να εκτελείται σωστά το πλάνο μας».

-Όπως μου ανέφερες και εσύ δεν ξεκινήσατε καλά τη σεζόν καθώς μετράτε δύο ήττες σε ισάριθμα ματς της EuroLeague. Αν είχατε μια φορά κίνητρο εναντίον του Παναθηναϊκού, τώρα έχει πολλαπλασιαστεί;

«Ακριβώς. Άλλωστε έχουμε δουλέψει και σε κάποια πράγματα περισσότερα πάνω στην επίθεση μας. Είδαμε στα δύο πρώτα ματς να μην δουλεύει σωστά, κάτι που είναι σίγουρα ανησυχητικό. Οπότε πρέπει να βρούμε καλύτερο ρυθμό στην επίθεση και να επιλέγουμε την καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να σκοράρουμε πιο εύκολα. Αυτήν την εβδομάδα θα είναι μεγάλα τεστ για εμάς τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και την Άλμπα ώστε να βρούμε ρυθμό».

-Μιλώντας για τον Παναθηναϊκό, πώς σου φαίνεται η φετινή ομάδα; Υπάρχουν ίσως κάποιοι παίκτες στους οποίους θα έπρεπε να στρέψετε περισσότερο την προσοχή σας;

«Δεν είναι μόνο ένας. Σε όλους πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός διαθέτει πολύ καλή ομάδα. Έχει αποκτήσει πολλούς νέους παίκτες οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία από την EuroLeague, έχουν νέο προπονητή και σίγουρα έχουν μια μεγάλη πρόκληση μπροστά τους. Και το μεταξύ μας το περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι στον Παναθηναϊκό θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και αυτό διότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε πολύ κατάσταση. Έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν. Είναι οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο στην Ελλάδα».

«Αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρος ο ρόλος μου στον Ολυμπιακό, εξαιρετικός ο Μπαρτζώκας όταν ήρθε»

-Που θα πόνταρες τα χρήματα σου;

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να επιλέξω τον Ολυμπιακό. Έχουν κάνει μεγάλες νίκες, παίζουν εξαιρετικά, έχουν πολύ καλό ρόστερ και σύμφωνα με τα όσα βλέπουμε τώρα το φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Όμως μιλάμε για μπάσκετ. Τα πάντα μπορεί να συμβούν. Είναι νωρίς ακόμα, οπότε θα δούμε..»

-Δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω τι είχε γίνει τότε και δεν βρήκες το χρόνο και το χώρο που ήθελες στον Ολυμπιακό...

«Ο ρόλος μου δεν ήταν ξεκάθαρος στην ομάδα όσον αφορά αυτά που έπρεπε να κάνω. Είμαι ένας παίκτης ο οποίος θέλει να έχει τη μπάλα στα χέρια του και να παίρνει αποφάσεις. Και παράλληλα να έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Τότε είχαν γίνει πολλές αλλαγές. Παίκτες έφευγαν και ερχόντουσαν, προπονητές το ίδιο και όλοι σε εκείνη την ομάδα είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους. Με κάποια καλά και κάποια άσχημα παιχνίδια. Εγώ δεν έπαιζα στο ελληνικό πρωτάθλημα και ήταν δύσκολο να βρω ρυθμό με έναν αγώνα την εβδομάδα. Και τώρα αν δεις εμένα ή τον Κέβιν Πάντερ, παίκτες που δεν έπαιζαν καλά τότε στον Ολυμπιακό, την επόμενη χρονιά έπαιξαν πολύ καλά...»

-Οπότε «περασμένα-ξεχασμένα» στον Ολυμπιακό;

«Εννοείται! Οπωσδήποτε. Άλλωστε μου άρεσε η γεύση που έμεινε στο τέλος, όταν ήρθε ο κόουτς Μπαρτζώκας. Είδα την αλλαγή στην κουλτούρα και στον τρόπο προσέγγισης που είχε στους παίκτες και στους αγώνες. Οπότε ήταν θέμα χρόνου να βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα όσον αφορά τη φιλοσοφία που ήθελε να εμφυσήσει. Και πάντα ένας προπονητής θέλει χρόνο. Μπορεί τη πρώτη χρονιά να μην τα καταφέρει γιατί θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά στη δεύτερη θα μπορέσεις να δεις τη διαφορά. Και βλέπουμε ότι τώρα είναι πεινασμένοι. Θέλουν να παίζουν καλά και να κερδίζουν, παρά την πίεση που υπάρχει».

-Σου έχουν λείψει τα ντέρμπι των αιωνίων Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού; Και θα σου πω γιατί σε ρωτάω...

«Πάρα πολύ. Είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα στην οποία έχω παίξει στην καριέρα μου. Και όταν με το καλό η Covid-19 εξαφανιστεί, ανοίξουν όλες οι θύρες των γηπέδων και ο κόσμος γεμίζει στο 100% τα γήπεδα, θα είναι κάτι το φανταστικό».

«Είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό, αλλά η κατάσταση τότε ήταν μπερδεμένη»

-Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω βάσει του ρεπορτάζ, το όνομά σου ήταν πολύ ψηλά στη λίστα του Παναθηναϊκού το περασμένο καλοκαίρι. Μίλησες μαζί τους; Υπήρξαν επαφές προκειμένου να αγωνιστείς στον Παναθηναϊκό;

«Ναι, είχαμε μιλήσει. Υπήρξαν πράγματι επαφές. Όμως κάποια πράγματα δεν έδεσαν και έτσι αποφασίσαμε να χαράξουμε διαφορετικές πορείες...»

-Παρόλα αυτά υπήρχε η πιθανότητα να φορέσεις τη φανέλα του Παναθηναϊκού;

«Ναι, υπήρχε αυτή η πιθανότητα. Μου παρουσίασαν μια πρόταση, υπήρχε επικοινωνία, αλλά δεν συμφωνήσαμε όσον αφορά τους όρους. Επίσης την ίδια περίοδο ήταν άγνωστη η στελέχωση του ρόστερ, καθώς δεν είχε ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον Παπαπέτρου και τον Χεζόνια. Υπήρχε δηλαδή ένα μικρό μπέρδεμα όταν μιλήσαμε και έτσι δεν συμφωνήσαμε όσον αφορά κάποιους όρους».

-Αφήνεις ωστόσο ανοικτό το παράθυρο για το μέλλον; Να παίξεις στον Παναθηναϊκό;

«Πρώτα απ' όλα θα δούμε πώς θα πάει η σεζόν. Υπάρχει καιρός μπροστά μας. Σίγουρα η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζεις και να παίζεις μπάσκετ. Λατρεύω την Ελλάδα. Οπότε τα πάντα είναι ανοικτά...»

-Ο Παναθηναϊκός ωστόσο απέκτησε πριν από δύο μέρες τον Γιόγκι Φέρελ, τον οποίο και γνωρίζεις από το ΝΒΑ. Ποια είναι η άποψή σου για εκείνον;

«Ο Γιόγκι είναι πολύ γρήγορος και δυνατός γκαρντ. Σουτάρει πολύ καλά και πιστεύω ότι μόλις προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ, θα τα πάει περίφημα. Είναι καλός από το κολέγιο. Και κάθε χρόνο κάνει πρόοδο. Οπότε περιμένω να δω έναν καλό Γιόγκι Φέρελ και στην EuroLeague.»

@Photo credits: INTIME, eurokinissi