Ιστορική συλλογική σύμβαση μεταξύ EuroLeague και ELPA

Ιστορική συλλογική σύμβαση μεταξύ EuroLeague και ELPA
Η EuroLeague ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συλλογικής σύμβασης με την Ένωση Παικτών, την οποία και χαρακτήρισε «ιστορική».

Η ανακοίνωση της EuroLeague Basketball

«Η EuroLeague Basketball και η Ένωση Παικτών της EuroLeague (ELPA) ανακοίνωσαν το Σάββατο την ολοκλήρωση μιας συλλογικής συμφωνίας ορόσημου η οποία ενισχύει τη δέσμευση μεταξύ του πρωταθλήματος, των ομάδων και των παικτών σε ένα σαφές, ενοποιημένο και ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των πλευρών.

Η Συμφωνία Πλαίσιο της EuroLeague (EFA), μια πρωτοποριακή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και γενικά για τα ομαδικά αθλήματα, θα διαρκέσει έως και το τέλος της σεζόν 2023-24. Και οι δύο πλευρές αναμένουν από αυτό το ιστορικό βήμα να προωθήσει την ανάπτυξη της Turkish Airlines EuroLeague και να ενισχύσει το ρόλο των παικτών ως κύριων πρωταγωνιστών και επιχειρηματικών εταίρων στη διοργάνωση.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν λίγο μετά τη δημιουργία της ELPA το 2018 και είχε σκοπό να παρέχει και στις δύο πλευρές μια προβλέψιμη και σταθερή σχέση που θα προχωρήσει στο μέλλον.

Μεταξύ των πολλών αναβαθμίσεων στις συνθήκες εργασίας, οι παίκτες θα είναι σίγουροι για τις εγγυήσεις όσον αφορά την πληρωμή μισθών και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το καλεντάρι, τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, τα ντόπινγκ κοντρόλ και τους κανονισμούς.

Μετά την παγκόσμια πανδημία που είχε αποτέλεσμα να μείνουν μακριά από τα γήπεδα οι φίλαθλοι και κάποια ματς να αναβληθούν, υπάρχει τώρα ένα ακριβές σύστημα που θα παρέχει προστασία και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση που επηρεαστούν οι ομάδες οικονομικά από καταστάσεις ανωτέρας βίας.

Οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, τα εμπορικά δικαιώματα, τα όρια στη διάρκεια των training camp και των προπονήσεων, οι ημέρες αδείας ανά μήνα και οι βελτιώσεις ιατρικών υπηρεσιών είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών της συμφωνίας. Επιπλέον, η Euroleague Basketball θα διεξάγει ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των παικτών για να παρουσιάσει κανονισμούς και οδηγίες πριν από κάθε νέα σεζόν και να συζητήσει τυχόν ανοιχτά θέματα.

Τα εμπλεκόμενα μέρη, έχουν συμφωνήσει σε μια τυπική σύμβαση παικτών η οποία θα χρησιμεύσει για τη ρύθμιση της σχέσης ομάδας-παικτών σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Η EFA, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους και παίκτες της EuroLeague, θα λειτουργεί στο βαθμό που δεν έρχεται σε αντίθεση με τους υποχρεωτικούς νόμους και τους κανονισμούς στις χώρες των ομάδων.

«Αφού μιλούσαμε συνεχώς με την ELPA τα τελευταία χρόνια, η επιβεβαίωση αυτής της συμφωνίας σήμερα καθιστά σαφές ότι οι ομάδες και οι παίκτες, είναι πλέον ισχυρότεροι συνεργάτες από ποτέ στην ανάπτυξη του αθλήματος που αγαπάμε» σχολίασε ο Τζορντι Μπερτομέου και συνέχισε: «Όταν η διοργάνωση, οι ομάδες και οι παίκτες γνωρίζουν τι μπορούμε να βασίζουμε ο ένας στον άλλο, όλοι μπορούμε να επικεντρωθούμε πολύ καλύτερα στον πρωταρχικό μας αμοιβαίο στόχο, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους το καλύτερο αθλητικό θέαμα στον πλανήτη».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.