Ομπράντοβιτς: Η ασπρόμαυρη ζωή του Ζέλικο (pics & vid)

Ομπράντοβιτς: Η ασπρόμαυρη ζωή του Ζέλικο (pics & vid)

Ομπράντοβιτς: Η ασπρόμαυρη ζωή του Ζέλικο (pics & vid)
O Ζόραν Σάβιτς επιβεβαίωσε τις επαφές της Παρτίζαν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το Gazzetta γράφει για το πέρασμα του Ζοτς από τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου σαν παίκτης και προπονητής, εκτοξεύοντας στα ουράνια μια χώρα, μια ομάδα και πολλές καριέρες.

Προφανώς, δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι πέρα από το υπαρκτό, τα ιστορικά ντοκουμέντα που δεν θα κιτρινίσουν ποτέ, την ένδοξη ιστορία που έγραψε από τη στιγμή που έκατσε για πρώτη φορά στην άκρη του πάγκου της Παρτίζαν. Τα νεανικά του χρόνια έφυγαν και… ξανάρχονται για να τον βάλουν ξανά μέσα στο κόλπο. Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η προοπτική να επιστρέψει στους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου για πρώτη φορά έπειτα από το 1993 δεν είναι ένα στοίχημα ή κάτι τέτοιο. Ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ένας κόουτς που βλέπει μόνο τη Ρεάλ των 10 Κυπέλλων Πρωταθλητριών και EuroLeague να τον ξεπερνά, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην Παρτίζαν έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, αποφασισμένος να αλλάξει ο ίδιος τη ρότα της, να την κάνει πετυχημένη σε διάρκεια και αξιοπρέπεια. Εφόσον αυτό συμβεί, θα αφιερώσει εαυτόν μόνο σε αυτήν, παρά τις δηλώσεις που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα ένθεν και εντεύθεν, συνδέοντάς τον ακόμα και με το ΝΒΑ. «Το πού θα πάω έχει να κάνει με τις φιλοδοξίες μου» παραδέχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Και συνέχισε λέγοντας: «Ξέρετε τι νιώθω για την Παρτίζαν και πόσα σημαίνει για μένα». Ουδείς μπορούσε να διανοηθεί την είδηση που αποκάλυψε το απόγευμα του Σαββάτου 19/6 η σερβική Kurir. Μια εφημερίδα που, παρεμπιπτόντως χαρακτηρίζεται στη Σερβία ως σκανδαλοθηρική, προμοτάροντας κυρίως κουτσομπολιά και φήμες. Ο Ζόραν Σάβιτς, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα general manager έσπευσε να φρενάρει τον ενθουσιασμό, πλην όμως παραδέχθηκε πως οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις που όμως «απέχουν πολύ από την τελική συμφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το Gazzetta γυρνά τον χρόνο πίσω στη δεκαετία του '80 και τις αρχές των 90s. Τότε που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έγραψε το παραμύθι σε ασπρόμαυρο φόντο.

ζοτς

Κρατώντας σημειώσεις στις προπονήσεις

Ο Ζοτς γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1960 στο Τσάτσακ, στις όχθες του ποταμού Μοράβα που έχει υμνηθεί στις λαϊκές δοξασίες και τις παραδόσεις της πατρίδας του. Ο νεαρός Ζέλικο ήταν ένας πολύ καλός σουτέρ, επιβεβαιώνοντας το ρητό που συνοδεύει όποιους κατάγονται από αυτήν την πόλη της κεντρικής Σερβίας: «Απλώς πλένεις τα χέρια σου στον Μοράβα και δεν χάνεις ούτε ένα σουτ»! Στον ίδιο τόπο είχε γεννηθεί επίσης ένας από τους πλέον μυθικούς μπασκετμπολίστες όλων των εποχών στη Γιουγκοσλαβία, ένας θρύλος που είχε το προνόμιο να δηλώνει πρωταθλητής κόσμου, πρωταθλητής Ευρώπης και χρυσός Ολυμπιονίκης με τους πλάβι τη δεκαετία 1973-'83, περνώντας στην μπασκετική αιωνιότητα με την είσοδό του στο Hall of Fame. Ήταν ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς που τα επόμενα χρόνια, έμελλε να σημαδέψει τη ζωή του Ομπράντοβιτς, ο οποίος άρχισε την καριέρα του στην τοπική Μπόρατς Τσάτσακ πριν φορέσει τη φανέλα της Παρτίζαν το 1984. Εκείνη την περίοδο η ομάδα του Βελιγραδίου βρισκόταν σε διαδικασία rebuilding, αποκτώντας στη συνέχεια παίκτες όπως ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο Ντανίλοβιτς, ο Ντίβατς και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Το 1987 κατέκτησε το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας και την επόμενη χρονιά συμμετείχε στο πρώτο Final 4 της καριέρας του ως παίκτης. Η Παρτίζαν ηττήθηκε στον ημιτελικό της Γάνδης από τη Μακάμπι ενώ κατέλαβε την τρίτη θέση έπειτα από τη νίκη επί του Άρη με 105-93 στον μικρό τελικό. «Ήδη από το 1984, όταν έφτασα στο Βελιγράδι, άρχισα να κρατώ σημειώσεις έπειτα από κάθε προπόνηση γιατί ήμουν σίγουρος πως κάποια μέρα θα προπονούσα μια ομάδα! Ήταν η μεγάλη επιθυμία μου, επομένως η στιγμή που αποφάσισα να κόψω το μπάσκετ δεν ήταν τόσο δύσκολη για μένα…» είχε παραδεχθεί σε ανύποπτο χρόνο, δίχως ενδεχομένως να περίμενε και ο ίδιος την εξέλιξη των πραγμάτων.

ζοτςς

Η προφητεία του Νίκολιτς

Οι Γιουγκοσλάβοι γαλουχήθηκαν στα προπονητικά μυστικά μέσα από δυο σχολές. Αυτή του Ράνκο Ζεράβιτσα στο playground της Ραντνίτσκι κι εκείνη του προφέσορα Άτσα Νίκολιτς που αναπτύχθηκε στα ανοιχτά γήπεδα κάτω από τα τείχη του Πάρκου Καλεμέγκνταν στο Βελιγράδι, τις ιστορικές έδρες της Παρτίζαν και του Ερυθρού Αστέρα. «Έχω την αίσθηση πως ο Ομπράντοβιτς έχει ένα τεράστιο χάρισμα όσον αφορά την προπονητική… Η δουλειά και η εμπειρία που θα αποκτήσει με το πέρασμα των χρόνων θα τον κάνουν αυθεντία…» δήλωνε προφητικά ο Νίκολιτς για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Εν συνεχεία, μια κουβέντα του Ζοτς με τον Κιτσάνοβιτς, ο οποίος στο μεταξύ εκτελούσε χρέη αθλητικού διευθυντή στην Παρτίζαν το καλοκαίρι του 1991, έμελλε να αλλάξει για πάντα τον ρου της μπασκετικής ιστορίας. Ο Ομπράντοβιτς συμμετείχε στην πρώτη φάση της προετοιμασίας της εθνικής Γιουγκοσλαβίας ενόψει της συμμετοχής της στο EuroBasket της Ρώμης όταν ο Κιτσάνοβιτς του εξήγησε πως δεν είχε προπονητή για την επόμενη χρονιά, για να λάβει την εξής απάντηση: «Λοιπόν, έχω στο μυαλό μου έναν προπονητή. Εμένα»! Στο μεταξύ, την ίδια περίοδο κυκλοφορούσαν φήμες πως ο μεγάλος αντίπαλος Ερυθρός Αστέρας ήταν κοντά στο να αρπάξει τον Ομπράντοβιτς και ότι η Παρτίζαν του πρόσφερε τη θέση του προπονητή για να τον κρατήσει! Ο «Kica» επικοινώνησε με τον Ζοτς έπειτα από δυο εβδομάδες και του έδωσε τη θέση του head coach, με την προϋπόθεση να τερματίσει άμεσα την καριέρα του ως παίκτης! Εν τέλει, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποδέχτηκε την πρόταση, θυσιάζοντας τη δυνατότητα να παίξει με την εθνική που όπως αποδείχτηκε, ήταν η τελευταία φορά που παρατάχθηκε ως ενιαία Γιουγκοσλαβία, έχοντας παίκτες όπως ο Σάβιτς, ο Ράτζα, ο Ντίβατς, ο Πάσπαλι, ο Κούκοτς, ο Ντανίλοβιτς, ο Περάσοβιτς και ο Τζόρζεβιτς, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

ζοτσσσ

Μόνο ένας παίκτης άνω των 30 ετών

Ο Ομπράντοβιτς έκατσε στον πάγκο της Παρτίζαν τη σεζόν 1991-92 ζητώντας τον Άτσα Νίκολιτς σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Κάτι που ο προφέσορας του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ είχε κάνει στο παρελθόν στη Στεφανέλ Τριέστε του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς και στη μεγάλη Γιουγκοπλάστικα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Στο ρόστερ της Παρτίζαν δέσποζαν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, πρωταθλητές Ευρώπης με την εθνική ομάδα στο EuroBasket της Ρώμης. Στις θέσεις των ψηλών υπήρχαν ο Ίβο Νάκιτς, ο Σλάβισα Κοπρίβιτσα και ο Ζέλικο Ρέμπρατσα. Ο Βλάντα Ντραγκουτίνοβιτς ήταν ο αναπληρωματικός γκαρντ ενώ ο φόργουορντ Ντράγκισα Σάριτς ήταν ο μοναδικός παίκτης άνω των 30 χρονών στην Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς! Στο μεταξύ, η FIBA είχε απαγορεύσει στις ομάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να αγωνίζονται στη χώρα τους λόγω του εμφυλίου κι έτσι η Παρτίζαν είχε επιλέξει ως έδρα τον δήμο της Φουενλαμπράδα στη Μαδρίτη, δίνοντας τους εντός έδρας αγώνες της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έστω κι έτσι, η χρονιά ολοκληρώθηκε με το triple crown για την Παρτίζαν του rookie κόουτς που κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο και το Πρωταθλητριών στο Abdi Ipekci της Κωνσταντινούπολης με το «τρελό» τρίποντο του Τζόρτζεβιτς! Το 1993, ο Μπόζα Μάλκοβιτς δέχθηκε πρόταση από την Μπανταλόνα ωστόσο δεσμευόταν με συμβόλαιο με τη Λιμόζ και πρότεινε στους Καταλανούς τον Ζοτς! «Είναι μόλις 32 ετών αλλά είναι σπουδαίος κόουτς! Αν αποτύχει, ελάτε να με πυροβολήσετε» δήλωνε ο Μάλκοβιτς για τον Ομπράντοβιτς που διένυε τα πρώτα μέτρα μιας υπέροχης διαδρομής με ενδιάμεσους σταθμούς την Μπανταλόνα, τη Μαδρίτη, το Τρεβίζο, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Ό,τι κι αν συμβεί με το ενδεχόμενο επιστροφής, η Παρτίζαν θα είναι πάντα το πρώτο σπίτι, ο πρώτος οικείος τόπος, το μέρος που του έδινε δυνάμεις και τον απελευθέρωνε… H καριέρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι γεμάτη ασημικά και η αφετηρία της θα έχει πάντα ασπρόμαυρο χρώμα…

δδ