Γιόγκι Φέρελ: Η πορεία του στη Τσεντεβίτα μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό (vids)

Γιόγκι Φέρελ: Η πορεία του στη Τσεντεβίτα μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό (vids)

Γιόγκι Φέρελ: Η πορεία του στη Τσεντεβίτα μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό (vids)
Ο Γιόγκι Φέρελ ξεδιπλώνει το ταλέντο του στην Λιουμπλιάνα και το Gazzetta στέκεται στην πορεία του Αμερικανού περιφερειακού, έπειτα από τη σύντομη παρουσία του στον Παναθηναϊκό νωρίτερα στη σεζόν.

Ο τελευταίος μήνας του 2021 δεν βρήκε τον Γιόγκι Φέρελ ως κάτοικο ΟΑΚΑ, καθώς ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην αποδέσμευση του. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, ο Αμερικανός περιφερειακός δεν... έπιασε στο Τριφύλλι κι ακολούθως μεταπήδησε ως ελεύθερος στην Τσεντεβίτα Ολίμπια για το υπόλοιπο της σεζόν. Διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του στον σύλλογο της Αδριατικής, αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της πορείας του από την αρχή.

Ιδανικό ντεμπούτο και πρωταγωνιστής με το... καλημέρα

Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στις 8 Δεκεμβρίου ήταν ιδανικό, με τον 28χρονο γκαρντ να κάνει «ζημιά» στην Βίρτους Μπολόνια με 24 πόντους, 5/9 τρίποντα, 11 ασίστ, 3 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο σε 29:21 λεπτά. Η ομάδα του δεν απέφυγε την εντός έδρας ήττα σε ένα άκρως οριακό παιχνίδι (101-104), ωστόσο η δική του ατομική παρουσία σκόρπισε αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Στα δύο ματς που ακολούθησαν, με Βενέτσια (9π, 3ρ, 3α) και Βαλένθια (15π, 7α, 3ρ, 2κλ), δεν ήταν το ίδιος εντυπωσιακός, όμως επιβεβαίωσε πως είναι μια ποιοτική λύση που μπορεί να προσφέρει πολλά στη Τσεντεβίτα, προφανώς ως «βασικός». Ο 44χρονος κόουτς Γιούριτσα Γκόλεματς (παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού, του Πανελληνίου και του Κολοσσού) του έδωσε αμέσως την... μπαγκέτα στην περιφέρεια, προσφέροντας του τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, που δεν μπόρεσε να βρει κατά τη σύντομη θητεία του στην Ελλάδα.

Άλλωστε, μετρώντας πλέον 8 συμμετοχές στο EuroCup έχει πατήσει παρκέ συνολικά για 225 λεπτά (28'09'' μ.ο.), ενώ στον Παναθηναϊκό αντίστοιχα σε διάστημα 5 αγώνων της EuroLeague, ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε μόλις στα... 40 λεπτά (7'59'' μ.ο.).

Αυτοπεποίθηση και 50% στο τρίποντο

Ο Φέρελ (1.82μ.) καταγράφει σε αυτό το ασφαλές πλέον δείγμα του με την Τσεντεβίτα 16.2 πόντους, 4.8 ασίστ, 2.2 ριμπάουντ, εκτελώντας με 50% στο τρίποντο (23/46) στην δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων, όντας σε όλα τα ματς πενταδάτος.

6

Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα, ο Αμερικανός νιώθει πολύ καλά στο παρκέ, ιδίως όσον αφορά τις επιδόσεις του πίσω από τα 6.75 μέτρα. Στα 10 τελευταία του παιχνίδια (σε όλες τις διοργανώσεις) έχει βρει στόχο 25 φορές σε 53 απόπειρες, δηλαδή «πυροβολεί» με 47.2%!

Μάλιστα προχθές, στη νίκη της Τσεντεβίτα με 92-78 επί της Μπουντούτσνοστ, ο Φέρελ έκανε ζημιά στους Μαυροβούνιους με 18 πόντους, 4/7 τρίποντα συν 2 ασίστ σε 23 λεπτά!

Παίρνει ρυθμό μέσω της Αδριατικής Λίγκας

Η ABA Liga κρατά... ζεστό τον Αμερικανό άσο, ο οποίος στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη είχε κάνει εξαιρετική εμφάνιση (15π, 6α, 3ρ, 1κλ) κόντρα στην Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Συνολικά έχει 10 συμμετοχές, καταγράφοντας 11.3 πόντους, 3.2 ασίστ, 2.7 ριμπάουντ κι 1.1 κλεψίματα με λίγο πιο... χαμηλωμένες τις μηχανές του συγκριτικά με την Ευρώπη.

Στα τέλη Ιανουαρίου είχε αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα εντός έδρας, όπου είχε 10 πόντους, 7 (!) ασίστ, 2 ριμπάουντ αλλά και 5 λάθη σε 26'41''. Κατά μέσο όρο στην Αδριατική Λίγκα παίζει κάτι περισσότερο από 26 λεπτά, δηλαδή λίγο λιγότερο σε σχέση με το EuroCup.

Η ουσία είναι πως ο πρώην NBAer έχει βρει στην Λιουμπλιάνα τον μεγάλο ρόλο που αναζητούσε, αλλά και την αγωνιστική ελευθερία ούτως ώστε να φανερώσει την αξία του.

Δείχνει πως αισθάνεται άνετα με το γεγονός πως πλέον είναι φορτωμένος με μπόλικες αρμοδιότητες κι εξελίσσεται σε λύση πολυτελείας για το επίπεδο του EuroCup και της ABA Liga.

Ενίοτε λειτουργεί κι ως δημιουργός, σε ένα backcourt που ξεχωρίζουν επίσης οι πρώην Ευρωλιγκάτοι, Τζέικομπ Πούλεν και Γιάκα Μπλάζιτς. Με άλλα λόγια, ο Φέρελ μπορεί όντως να μην ήταν ο κατ' εξοχήν άσος (τύπου Στεφάν Γιόβιτς) που είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός, αλλά όπως αποδεικνύει στη Τσεντεβίτα, η ασίστ δεν του είναι άγνωστη λέξη, βοηθώντας και με αυτόν τον τρόπο - πέραν του σκορ - την ομαδική λειτουργία του σλοβενικού συγκροτήματος.

Από 'κει και πέρα, το αν θα συνεχίσει του χρόνου στη συγκεκριμένη ομάδα ή αν θα έχει μια νέα ευκαιρία στην Euroleague, θα το δείξει ο χρόνος, ενώ πάντοτε στο κάδρο υπάρχει και το ΝΒΑ, στο οποίο ο Φέρελ έπαιξε για 5 σεζόν, με 268 συμμετοχές στο βιογραφικό του. Το σίγουρο είναι πως με τόσο σταθερά υψηλή απόδοση, δεν θα περάσει απαρατήρητος στο θερινό παζάρι.