Άκουσε κανείς τι είπε ο Σκαριόλο;

Άκουσε κανείς τι είπε ο Σκαριόλο;

Άκουσε κανείς τι είπε ο Σκαριόλο;
Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου άκουσε έκπληκτος τον Σέρτζιο Σκαριόλο να δίνει στο... πιάτο το μυστικό της επιτυχίας της Ισπανίας. Και απορεί γιατί δεν το αντιγράφουν όλοι.

Αποστολή στο Βερολίνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο το εξήγησε με το «νι και με το σίγμα». Οδηγίες για να μην έχει κάποιος, καμία απορία. Τι είπε ο Ιταλός προπονητής της Εθνικής Ισπανίας; Μέσα σε δύο ολόκληρα λεπτά εξήγησε το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που πασχίζουν, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα παραγωγής παικτών.

Το ισπανικό μοντέλο είναι το κορυφαίο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Και το αποδεικνύουν οι συμμετοχές τους σε όλα τα καλοκαιρινά τουρνουά, όλων των κατηγοριών, με αποκορύφωμα την παρουσία της Εθνικής ομάδας των Ανδρών στον τελικό του Eurobasket 2022.

Προσοχή, ο Σκαριόλο δεν είναι μόνος σε αυτό το εγχείρημα. Έχει γύρω του πολλούς συνεργάτες, ο καθένας με το ρόλο και την υπευθυνότητά του. Όλοι μαζί, για έναν σκοπό.

O Σκαριόλο εξήγησε οτι αυτή η προσπάθεια που δίνει... καρπούς τώρα, έχει ξεκινήσει πριν από 5-6 χρόνια! Και όλοι οι παίκτες που φορούν το εθνόσημο, είτε είναι 15, είτε 35 ετών, ακολουθούν την ίδια προπόνηση (βασισμένη φυσικά στην ηλικία), τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς, την ίδια κατεύθυνση.

Και όταν έρθει η ώρα του προβιβασμού, κανείς δεν θα αισθάνεται «έξω από τα νερά του». Την ίδια ώρα, ο Ιταλός εξήγησε ότι οι παίκτες μαθαίνουν να μοιράζουν την μπάλα και να μην είναι εγωιστές.

Από όπου και να πιάσεις αυτά που είχε ο Σκαριόλο και κοιτώντας την ελληνική πραγματικότητα, τα συναισθήματα που προκαλεί δεν είναι θετικά.

Χρειάστηκαν ώρες, ημέρες, εβδομάδες και χρόνια υπομονής, για να υπάρχει αποτέλεσμα. Γι' αυτό και οι Ισπανοί δεν είχαν σχεδόν ποτέ ομάδες μιας χρήσης, με σκοπό ένα μετάλλιο και μετά το χάος.

Την ώρα που έχουν για καμάρι τους την ομάδα των Ανδρών, ετοιμάζεται παράλληλα η διάδοχη κατάσταση.

Για το τέλος αφήνω την παρακάτω ατάκα του προπονητή της Βίρτους Μπολόνια.

«Είναι μία διαδικασία που χρειάστηκε αρκετό χρόνο, αρκετή δουλειά, πάρα πολλές ώρες, ημέρες, εβδομάδες, αλλά μας δίνει αποτελέσματα. Αλλά μας προσφέρει και στην κουλτούρα, είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια σελίδα».

Τίποτα δεν αποκτήθηκε δίχως κόπο. Τόσο για τις ομοσπονδίες, όσο και για τους παίκτες. Η επόμενη ημέρα ίσως είναι πιο σημαντική από το παρόν. Σκεφτείτε μόνο, σε τέσσερα χρόνια από τώρα, που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι σχεδόν 31, ποιοι θα έχουν απομείνει στην Εθνική ομάδα, από το ρόστερ που αγωνίστηκε στα γήπεδα του Μιλάνο και του Βερολίνου.

Και μετά θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο τα λόγια του Σκαριόλο...

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.