Παναθηναϊκός: Ζάχαρη(ας) για τους ψηλούς

Παναθηναϊκός: Ζάχαρη(ας) για τους ψηλούς

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ζάχαρη(ας) για τους ψηλούς

bet365

Με αφορμή και το παιχνίδι στη Λάρισα, ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στα νέα δεδομένα που προσπαθεί να εμφυσήσει ο Όντεντ Κάτας, δίνοντας μεγάλο βάρος στους ψηλούς.

Ας πάρουμε λίγο κάποια δεδομένα από τη μέρα που πρωτοκάθισε ο Όντεντ Κάτας στον πάγκο του Παναθηναϊκού μέχρι και σήμερα.

Στα τέσσερα ματς με Φενέρμπαχτσε, Χίμκι στην EuroLeague και Άρη, Λάρισα στην Basket League, οι «πράσινοι» ούτε λίγο, ούτε πολύ, «κατέβασαν» 151 ριμπάουντ στο σύνολο, όπερ και σημαίνει 37,7 κατά μέσο όρο. Μιλάμε για τεράστιο νούμερο. Βάλτε και κάτι ακόμα στην εξίσωση: Στα δύο ματς της EuroLeague Μέτρησε 21 κατά μέσο όρο στα επιθετικά ριμπάουντ, ενώ στις δύο αναμετρήσεις της Basket League άλλα 20,5 επιθετικά!

Υπάρχει και συνέχεια: Σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει 359 πόντους, ήτοι 89,75 ο μέσος όρος. Μόνο στο παιχνίδι με τη Φενέρ έμεινε κάτω από τους 90 πόντους. Από αυτούς τους 359 πόντους, το 42,3% ανήκει στην front line, από την οποία στα δύο τελευταία ματς απουσίασε ο... βασικός σέντερ, Γιώργος Παπαγιάννης. Ακόμα και έτσι, ο Ισραηλινός τεχνικός επιμένει να πηγαίνει η μπάλα στο «ζωγραφιστό» και να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους από τους ψηλούς του.

Και η εντολή είναι σαφής: Ενέργεια στα επιθετικά ριμπάουντ! Ακόμα και με ματς λιγότερο ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα του εγχώριου πρωταθλήματος με 10,6 επιθετικά ριμπάουντ σε κάθε ματς, ενώ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της EuroLeague (και πάλι με ματς λιγότερο) με 11,65 επιθετικά ριμπάουντ, ακολουθώντας μόνο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η υπερφόρτωση της ρακέτας συνεχίστηκε και στη Λάρισα, με τους Μήτογλου-Μπέντιλ ή Μήτογλου-Όγκουστ να αποτελούν τα «ζευγάρια» που προτιμάει περισσότερο ο Κάτας απόντος και του τραυματία, Γιώργου Παπαγιάννη.

Από τη στιγμή που ο 24χρονος σέντερ έχει μπει στα «πιτς», με τη συμμετοχή του οποίου να παραμένει αμφίβολη ενόψει του αγώνα στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ, ο Ισραηλινός τεχνικός δίνει την ευκαιρία και στον Ζακ Όγκουστ προκειμένου να «πατήσει» περισσότερη ώρα στο παρκέ και να φανεί και εκείνος από την πλευρά του χρήσιμος στην ομάδα. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανέστατο ότι του λείπουν παιχνίδια. Του λείπει ρυθμός. Του λείπουν λεπτά συμμετοχής. Του λείπει ψυχολογία. Τα πάντα ωστόσο ξεκίνησαν από το ματς με την ΑΕΚ όπου στάθηκε εξαιρετικά στα «ρεπό» του Παπαγιάννη και έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει τις βοήθειες που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός μέσα στη ρακέτα.

Οι «εξετάσεις» με τη Ρεάλ

Με τον Κάτας μέτρησε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από το ξεκίνημα της σεζόν και προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί λόγω και της απουσίας του «Big Pappa». Αγωνίστηκε 23:36 απέναντι στην Χίμκι και άλλα 17:24 απέναντι στη Λάρισα. Απολογισμός; 7,5 πόντοι κατά μέσο όρο, 4,5 ριμπάουντ σουτάροντας με 67% στα δίποντα και 100% στις βολές. Χάρη στα γρήγορα πόδια του μπορεί να παίξει πολύ καλά τις αλλαγές στην άμυνα, τις οποίες -όπως είδαμε σε όλα σχεδόν τα ματς- χρησιμοποιεί συνέχεια ο 46χρονος τεχνικός.

Σε περίπτωση που ο Παπαγιάννης δεν προλάβει το ματς στη Μαδρίτη (κάτι που είναι και το πιθανότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή) ο Όγκουστ θα έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση, δηλαδή το να τεθεί αντίπαλος του Έντι Ταβάρες. Αν και δεν αποκλείεται να δούμε και... αρκετό Βουγιούκα σε αυτό το ματς λόγω της υψομετρικής διαφοράς. Το σίγουρο είναι ότι ο «Ζαχαρίας» θα πάρει την ευκαιρία του. Και μαζί μ' εκείνον θα δώσουν «εξετάσεις» και οι υπόλοιποι ψηλοί του Παναθηναϊκού σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς της σεζόν. Άλλωστε και ο ιδιαίτερα φορμαρισμένος, Ντίνος Μήτογλου, το είπε μετά το ματς στη Λάρισα. Ότι ο Κάτας χρησιμοποιεί αρκετά το σχήμα των δύο ψηλών, τους οποίους και θέλει να βάζει όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα δεν έλειψε η ανορθογραφία της άμυνας. Στα τέσσερα τελευταία ματς έχει 85,5 πόντους παθητικό, εκ των οποίων οι 89 κατά μέσο όρο στην EuroLeague και οι 82 στην Basket League. Το νούμερο είναι μεγάλο. Και απέναντι σε ομάδες που κάνουν επιτυχίες μέσα από την επίθεσή τους, όπως είναι η Ρεάλ και η Βαλένθια που ακολουθούν στην «διαβολοβδομάδα», ανάλογη αμυντική αντιμετώπιση θα αποτελέσει... βούτυρο στο ψωμί των ισπανικών ομάδων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...