Παναθηναϊκός: Μια χαρά «δημιουργός» είναι ο Μακ

Παναθηναϊκός: Μια χαρά «δημιουργός» είναι ο Μακ

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Μια χαρά «δημιουργός» είναι ο Μακ

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης καταπιάνεται από τις 10 ασίστ του Σέλβιν Μακ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού επί του Ηρακλή και εξηγεί πόσο σημαντική έγινε η ανανέωση του συμβολαίου του από τη στιγμή που έχει μπει για τα καλά στο «πετσί του ρόλου του».

Βλέπει κάποιος την στατιστική του αγώνα Παναθηναϊκός-Ηρακλής.

Πρώτα απ' όλα το μάτι πάει στους 106 πόντους. Για πρώτη φορά φέτος οι «πράσινοι» ξεπερνούν τους 100 πόντους σ' ένα παιχνίδι.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει τα 14/25 τρίποντα και το ποσοστό του 56%.

Το πλέον αξιοσημείωτο όσον αφορά τις ατομικές επιδόσεις; Μα φυσικά το εντυπωσιακό «double-double» του Γιώργου Παπαγιάννη (20π., 11ριμπ.) ο οποίος συνεχίζει με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Είτε έχει απέναντί του ομάδα EuroLeague, είτε ομάδα της Basket League. Ο διεθνής σέντερ διανύει φοβερή χρονιά και το επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τη φετινή σεζόν.

Υπάρχουν και τα 4/5 τρίποντα του Νέντοβιτς. Το σχόλιο; «Ε, αλίμονο αν δεν τα έβαζε ο Σέρβος μετά και την ματσάρα του στο Τελ Αβίβ».

Παρόλα αυτά, ο αριθμός που έκανε σε εμένα εντύπωση και τον οποίο «κύκλωσα» και περίμενα να αντικρίσω στο φύλλο της στατιστικής παρακολουθώντας το παιχνίδι του ΟΑΚΑ για την 9η αγωνιστική της Basket League, ήταν οι 10 ασίστ του Σέλβιν Μακ.

Ναι, ο Αμερικανός γκαρντ δεν είναι αυτό που λέμε «καθαρός πλέι μέικερ» αλλά ούτε φυσικά και pass first point guard. Θαρρώ ότι αποτυπώθηκε του λόγου το αληθές όταν έκανε ντεμπούτο με τα «πράσινα» στις 13 Νοεμβρίου 2020 και δη στο ματς με την Αναντολού Εφές. Εκεί φάνηκε (ίσως λόγω και της απουσίας του Νέντοβιτς) ότι αποτελεί έναν scoring guard έχοντας 18 πόντους και «μηδέν» ασίστ στο ντεμπούτο του.

Όμως ποιος έλεγε ότι εάν και εφόσον του ζητηθεί να πάρει τον ρόλο του δημιουργού δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει; Άλλωστε μιλάμε για έναν μπαρουτοκαπνισμένο παίκτη του ΝΒΑ με περισσότερα από 450 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά και με παραστάσεις από την EuroLeague. Ένας παίκτης που είχε δει την καριέρα του να παίρνει την κάτω βόλτα μετά το αποτυχημένο πέρασμα από την Αρμάνι Μιλάνο (χωρίς απαραίτητα να ευθύνεται εκείνος γι' αυτό) και ο οποίος έψαχνε το κατάλληλο περιβάλλον για να αποδείξει ότι (όχι μόνο μπορεί να σταθεί, αλλά και ότι) ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο.

Μέχρι στιγμής και στο μέτρο του δυνατού από τη στιγμή που προσπαθεί να κάνει την... μπασκετική μετάβαση ως «δημιουργικό πλέι μέικερ», ο Σέλβιν Μακ τα πάει περίφημα! Και δεν είναι εύκολο. Ειδικά για έναν παίκτη, ο οποίος «περπατάει» το 31ο έτος της ηλικίας του και σ' όλη την καριέρα του έχει μάθει να αγωνίζεται με έναν διαφορετικό -κυρίως- τρόπο. Όμως, προπόνηση με την προπόνηση και παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Αμερικανός γκαρντ τείνει να εξελιχθεί στο point guard που ήθελε ο Παναθηναϊκός. Και το κυριότερο; Του αρέσει και έχει αποδεχθεί τον νέο του ρόλο.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους «πράσινους» έως το τέλος της σεζόν. Είναι ικανοποιημένος στον Παναθηναϊκό, έχει βρει όλα όσα έψαχνε και πλέον προσπαθεί να μπει για τα καλά «στο πετσί» του δημιουργικού πλέι μέικερ. Έχει αφήσει πίσω την «εκτέλεση» και έχει ρίξει όλο το βάρος στους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του.

Πάρτε παράδειγμα τον Παπαγιάννη. Από πότε άρχισε να... φαίνεται ακόμα περισσότερο επιθετικά; Μα φυσικά από τότε που αποκτήθηκε ο Σέλβιν Μακ. Εκείνος και ο Νέντοβιτς έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον Έλληνα σέντερ, ο οποίος φροντίζει να μετατρέπει σε ασίστ τις πάσες που παίρνει από τους δύο συμπαίκτες του. Κάνω μια παρένθεση και θυμάμαι τη φοβερή φάση που έβγαλε ο Μακ στο Μιλάνο, όταν απέφυγε τον αντίπαλό του με reverse και στη συνέχεια έδωσε no look πάσα στον Παπαγιάννη για το κάρφωμα. Μπορεί ο Βόβορας να ζητάει από τον Μακ περισσότερο δημιουργία, αλλά για να μπορέσει να ανταποκριθεί πρέπει να έχει και τα ανάλογα προσόντα. Και το court vision του Αμερικανού είναι σε υψηλό επίπεδο.

Και δεν είναι μόνο οι 10 ασίστ που μοίρασε κόντρα στον Ηρακλή. Απλά όταν έχει διψήφιο αριθμό ασίστ στον Παναθηναϊκό, το μυαλό όλων πάει στον Καλάθη. Και λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι θα υπήρχε παίκτης που θα μοίραζε 10+ ασίστ μετά τη φυγή του πρώην αρχηγού της ομάδας. Και να που το πέτυχε ο Σέλβιν Μακ.

Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Αισίως μετράει στην Basket League 5,75 ασίστ ανά 21 λεπτά συμμετοχής, ενώ σε κανένα από τέσσερα ματς που έχει αγωνιστεί δεν έχει πέσει κάτω από τις 4 τελικές πάσες. Αντίστοιχα στην EuroLeague μοιράζει 3 ασίστ κατά μέσο όρο ανά 18:10 λεπτά συμμετοχής έχοντας μοιράσει σε ένα ματς 6 ασίστ (με Ρεάλ), 5 ασίστ (με Αρμάνι) και 4 ασίστ (με Βαλένθια και Ζάλγκιρις).

Σίγουρα εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός μπορούσε να έχει έναν ακόμη «καθαρό» point guard ώστε να μοιράζεται τη θέση με τον Μακ και τον Σαντ-Ρος να χρησιμοποιείται περισσότερο σε άλλες θέσεις, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα για τους «πράσινους». Όμως όπως είπε και ο Βόβορας μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηρακλή «ας είμαστε ρεαλιστες» αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Όμως αυτό που έγινε και ισοδυναμεί με μεταγραφή είναι η ανανέωση του Σέλβιν Μακ. Τόσο επειδή θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό έως το τέλος της σεζόν, όσο και για το γεγονός ότι άρχισε να παίζει όπως θέλει η ομάδα.

Για φανταστείτε να είχε φύγει ο Αμερικανός και να έψαχναν από την αρχή οι «πράσινοι» πλέι μέικερ από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες ούτε για... δείγμα. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά να έπρεπε να έρθει, να μπει και μέχρι να προσαρμοζόταν να είχε χάθει οριστικά και αμετάκλητα η ευρωπαϊκή χρονιά.

Ο Σέλβιν Μακ; Μια χαρά «δημιουργός» είναι!

ΥΓ: Κρίσιμο το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα και από παιχνίδια που υπάρχει το «πρέπει για τον Παναθηναϊκό, ακόμη και αν πρόκειται για εκτός έδρας αναμέτρηση.

ΥΓ2: Ο Φόστερ πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα. ο Βόβορας του δίνει ευκαιρίες να πάρει ρυθμό, αλλά εκείνος τις πετάει στα σκουπίδια. Και ο Παναθηναϊκός δεν έχει, όπως έχω ξαναγράψει, την πολυτέλεια να έχει τον Αμερικανό σε καθοδική πορεία.

ΥΓ3: Ο Παπαγιάννης είχε 27 βαθμούς στo ranking αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά το πόσο επιδραστικός είναι συνολικά στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Είναι ο καλύτερος της ομάδας του, τόσο στην Basket League (με 108 βαθμούς, έναντι 85 του Μήτογλου και 84 του Νέντοβιτς) όσο και στην EuroLeague (με 230 μονάδες έναντι 208 του Νέντοβιτς).

ΥΓ4: Αυτά είναι τα ματς που πρέπει να εκμεταλλεύεται ο Καλαϊτζάκης και να αρπάζει από τα μαλλιά τις ευκαιρίες. Με το Μεσολόγγι δεν το έκανε. Το έκανε όμως με τον Ηρακλή. Και πήρε και τα εύσημα του Βόβορα, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο τον «γκάζωσε» για τα καλά ύστερα από μια λάθος πάσα στο transition. Όταν επέστρεψε στο παρκέ, ο μικρός ήταν πολύ καλός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...