Παναθηναϊκός: Να σταματήσει να δίνει δικαιώματα

Παναθηναϊκός: Να σταματήσει να δίνει δικαιώματα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Να σταματήσει να δίνει δικαιώματα

bet365

Με αφορμή το παιχνίδι στο Αγρίνιο και τη δύσκολη -όπως εξελίχθηκε το ματς- νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κόντρα στην ανταγωνιστική ομάδα του Μεσολογγίου, ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «πράσινοι» όταν έχει από μέτρια έως άσχημα ποσοστά πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Σίγουρα δεν ανακαλύπτω την Αμερική παραθέτοντας κάποια στοιχεία. Όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα και μάλιστα υπαρκτό. Ένα πρόβλημα που αν δεν λυθεί γρήγορα, ο Παναθηναϊκός θα περάσει και άλλα δύσκολα βράδια στην Basket League. Φανταστείτε, λοιπόν, στην EuroLeague όπου το επίπεδο είναι υψηλό και ο βαθμός δυσκολίας τεράστιος.

Οι «πράσινοι» έφτασαν... αγκομαχώντας στη νίκη κόντρα στο Μεσολόγγι και αυτό το οφείλουν στον μεγαλύτερο βαθμό στον αρχηγό τους. Εκείνος ήταν που πήρε την κατάσταση στα χέρια του, εκείνος ήταν που ανέλαβε τις τελευταίες επιθέσεις στο τέλος και εκείνος ήταν που φρόντισε να γλιτώσει η ομάδα του από μια... (σαφώς) εκτός προγράμματος ήττα. Θα έπαιζε ρόλο στην τελική κατάταξη της regular season; Όχι. Δεν πιστεύω ότι θα έπαιζε ρόλο. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει, έτσι και αλλιώς, στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.

Όμως, όσο να 'ναι, θα έκανε κακό στο ίματζ και στο πρεστίζ του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα δεν θα στερούσε από την ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ δουλεμένη ομάδα του Μεσολογγίου μια τεράστια, μοναδική και ιστορική νίκη. Να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι ο Ντίνος Καλαμπάκος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο και αξιοπρεπέστατο σύνολο, έχει ήδη τρεις νίκες στο «σακούλι» της, ενώ σημειώστε ότι απέναντι στον Παναθηναϊκό έπαιζε χωρίς τους Γκριν και Σαχπατζίδη. Παίκτες ιδιαίτερα σημαντικούς για τους νεοφώτιστους.

Μπορεί να είχε και ο Παναθηναϊκός τέσσερις απουσίες, αλλά θεωρώ ότι αν τα βάλουμε όλα στη ζυγαριά, περισσότερο «πόνεσε» το Μεσολόγγι και λιγότερο το «τριφύλλι». Άλλωστε είδαμε τους «πράσινους» να κερδίζουν την Άλμπα πρόσφατα χωρίς τους δύο από αυτούς (Μακ, Όγκουστ) Απλά στο Αγρίνιο απουσίασε ο Ουάιτ, περισσότερο για να προφυλαχθεί για το ματς με την Μακάμπι, ενώ ο Βόβορας πολύ σωστά έπραξε και αποφάσισε να ξεκουράσει τον Νέντοβιτς μετά την «διαβολοβδομάδα. Ε, εδώ που τα λέμε, και με όλον τον σεβασμό στο Μεσολόγγι, ο Παναθηναϊκός δεν χρειαζόταν τον Σέρβο για να φύγει με το «διπλό» από το Αγρίνιο.

Και έρχομαι σε αυτό που παρατήρησα για άλλη μια φορά. Στο πόσο δυσκολεύεται ο Παναθηναϊκός να βρει στόχο έξω από τα 6.75 μέτρα. Ακόμα και στα ελεύθερα σουτ. Ανάμεσα στις 12 ομάδες της Basket League, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 8η θέση όσον αφορά το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα με 32,8% (πάνω από Ιωνικό, Άρη, Περιστέρι, Προμηθέα) ενώ στην EuroLeague είναι 15ος ανάμεσα σε 18 ομάδες, με το αντίστοιχο ποσοστό να βρίσκεται στο 35,4%.

Αυτομάτως δίνει την επιλογή στις αντίπαλες ομάδες να ρισκάρουν τα σουτ του Παναθηναϊκού. Το είπε και ο Καλαμπάκος μετά το τέλος του ματς. Ήταν μέσα στο αγωνιστικό τους πλάνο να αφήσουν κάποια σουτ των «πρασίνων». Και γιατί να μην το κάνει άλλωστε όταν βλέπει τους παίκτες του «τριφυλλιού» να τα... σπάνε τον τελευταίο μήνα εντός και εκτός των συνόρων; Και φυσικά δικαιώθηκε γιατί εκτός των Παπαπέτρου-Μποχωρίδη οι οποίοι είχαν 6/11 τρίποντα συνολικά ευστοχώντας μάλιστα και σε κρίσιμα σουτ στο τέλος, οι υπόλοιποι μέτρησαν 1/19! Όπερ και σημαίνει 7/30 σουτ η ομάδα.

Φυσικά το πλάνο του Καλαμπάκου ενδεχομένως να έχει αύριο Τρίτη (22/12) ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ή την άλλη εβδομάδα ο Σάσα Ομπράντοβιτς στο Βελιγράδι κ.ο.κ. Αναμφισβήτητα τα σουτ είναι και θέμα μέρας. Όμως από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει αποδεδειγμένα πρόβλημα στο μακρινό σουτ, οφείλει να κοιτάξει και άλλους τρόπους, πιο αποτελεσματικούς. Ειδικά τον τελευταίο μήνα οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα στην EuroLeague. Εντός των συνόρων δεν μπορεί να φανεί (όχι ότι ήθελε και πολύ κόντρα στο Μεσολόγγι) γιατί η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων είναι τεράστια.

Συγκεκριμένα: Ο Παναθηναϊκός στα τρία τελευταία παιχνίδια στην Basket League μέτρησε 23/76 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 30%. Οι αντίπαλες ομάδες έδωσαν πολλά σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα (25,3 κατά μέσο όρο σε κάθε ματς) και οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα δεν μπόρεσαν να τα εκμεταλλευτούν. Kόντρα στο Περιστέρι μέτρησαν 10/30, ενώ είχαν 6/16 με τον Ιωνικό και 7/30 την Κυριακή με το Μεσολόγγι.

Όσο για την EuroLeague όπου μέτρησε 3-3 ρεκόρ τον τελευταίο έναν μήνα; Στις ήττες (από Βιλερμπάν, Ζάλγκιρις, Ρεάλ) σούταρε με 26% και 21/79 τρίποντα, ενώ στις νίκες (απέναντι σε Μπάγερν, Αρμάνι, Άλμπα) με 42% έχοντας 34/81 τρίποντα. Στο σύνολο των 6 αυτών αγώνων, οι παίκτες του «τριφυλλιού» έπαιρναν 26,3 τρίποντα σε κάθε ματς και 37,6 δίποντα. Μικρή η διαφορά στην αναλογία, γεγονός που προϋποθέτει ποσοστό κοντά στο 40% για να έχει περισσότερες πιθανότητες στα ματς τα οποία έρχονται.

ΥΓ: Μετά τον Μαντζούκα, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με... συνοπτικές διαδικασίες και τη συμφωνία με τον Σέλβιν Μακ για την ανανέωση του συμβολαίου του έως το τέλος της σεζόν. Πολύτιμη και άκρως απαραίτητη αυτή η κίνηση. Αν δεν έμενε ο Μακ, το πρόβλημα που θα προέκυπτε θα ήταν τεράστιο! Εκτός του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες θα χανόταν σημαντικό έδαφος μέχρι την ένταξη και την προσαρμογή κάποιου άλλου στην ομάδα.

ΥΓ2: Η φάση στο δεύτερο δεκάλεπτο που ο Παπαγιάννης κάνει σπριντ από τη μία άκρη του παρκέ στην άλλη και προλαβαίνει τον κατά 36 πόντους κοντύτερο Λόρενς (ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε φύγει πρώτος στον αιφνιδιασμό) και τον φιλοδωρεί με ένα μεγαλοπρεπέστατο chasedown block, δείχνει εκ νέου την δουλειά που έχει κάνει ο σέντερ του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα.

ΥΓ3: «Κρύο» αίμα ο Μποχωρίδης στα δύσκολα. Ήταν ένα ματς που αναμένεται να τον βοηθήσει στην ψυχολογία του.

ΥΓ4: Μα 0/5 τρίποντα; Και τα περισσότερα ελεύθερα; Ομολογώ περίμενα περισσότερα μετά και την απουσία του Νέντοβιτς.

ΥΓ5: Ο Καλαϊτζάκης πρέπει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες στην Basket League και να μην τις αφήνει να περνούν έτσι... Δεν πρέπει να χαραμίζει ούτε ένα δευτερόλεπτο στο παρκέ.

ΥΓ6: Πολύ καλός ο Μπράουν του Μεσολογγίου. Ιδιαίτερα αθλητικός και δυνατός παίκτης. Μπορεί σε μερικά χρόνια, αν κάνει τη σωστή μετάβαση στην καριέρα του, να τον δούμε και στο υψηλό επίπεδο.

ΥΓ7: Πάντα απολαυστικός ο Ντίνος Καλαμπάκος στις δηλώσεις του. Σχεδόν πάντα έχει κάτι να πει, χωρίς τα... τυπικά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...