Πρόβα... τελικού για τον επόμενο πρωταθλητή!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πρόβα... τελικού για τον επόμενο πρωταθλητή!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τα όποια ενδιαφέροντα takeways μπήκαν στο μπλοκάκι των δύο προπονητών, μετά το ανεπίσημο φιλικό του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ και προβλέπει αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο ομάδων στις εγχώριες διοργανώσεις.

Χρειάστηκε να περάσουν 174 μέρες αγωνιστικής απραξίας για την «Ένωση» (στις 7 Μαρτίου έπαιξε τον τελευταίο επίσημο αγώνα της) και μία παραπάνω για τον «Εξάστερο, προκειμένου να πατήσουν παρκέ κι έστω και ανεπίσημα, να δώσουν το πρώτο τους φιλικό παιχνίδι μετά από σχεδόν μισό χρόνο!

Εδώ και κάποιους μήνες, άλλωστε, ο αθλητισμός - όπως και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας - προσπαθεί σιγά-σιγά να επανέλθει και παρ' ότι η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί σύντομα, το μπάσκετ επιχειρεί αργά αλλά σταθερά βήματα για την επιστροφή σε μία αγωνιστική κανονικότητα, που για τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα, για ένα άγνωστο ακόμη διάστημα, δεν θα περιλαμβάνει φιλάθλους στις κερκίδες.

Το χθεσινό φιλικό ματς, λοιπόν, στο άδειο κλειστό του ΟΑΚΑ, είχε συμβολικό χαρακτήρα! Όχι μόνο γιατί ήταν το πρώτο μεταξύ ομάδων της Basket League, από την εποχή που ο κορονοϊός ήρθε στην Ελλάδα, αλλά γιατί συνάμα ήταν ίσως η μοναδική φιλική κόντρα ανάμεσα στους αντιπάλους που θα μονοπωλήσουν τον εφετινό ανταγωνισμό στις εγχώριες διοργανώσεις της νέας χρονιάς.

Τι θέλω να πω; Ότι ελλείψει ο Ολυμπιακού (Α2 Κατηγορία) και φυσικά αν δεν έχουμε ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα μας, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα συναντηθούν μίνιμουμ πέντε φορές και μάξιμουμ εννέα (αν οι τελικοί των playoffs κριθούν στα πέντε παιχνίδια κι αν αναμετρηθούν στο Super Cup και στο Κύπελλο) και θα διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο.

Φυσικά, δεν ήταν ένα ματς από το οποίο μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα! Ειδικότερα από την στιγμή που κατά κύριο λόγο οι «πράσινοι» (δεν έπαιξαν οι τραυματίες Παπαγιάννης, Μποχωρίδης και Καλαϊτζάκης αλλά και ο Όγκουστ, που ήρθε σήμερα) αλλά και οι «κιτρινόμαυροι (Ράϊς), είχαν απουσίες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη ευκαιρία των δύο Ελλήνων προπονητών να «τεστάρουν» το αποτέλεσμα σχεδόν δύο εβδομάδων δουλειάς μέσα στο γήπεδο και να «βαθμολογήσουν» την πρώτη εικόνα των ομάδων τους σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Η ΑΕΚ «βιάζεται» αλλά έχει μπροστά της ιστορική ευκαιρία!

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, που καλείται να διεκδικήσει τον πρώτο στόχο της χρονιάς πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας. Έστω κι αν ουσιαστικά πρόκειται για το BCL της περυσινής σεζόν, που διεκόπη λόγω κορονοϊού. Η συνδιοργάνωση του Final 8 με την FIBA και την Πολιτεία στο κλειστό του OAKA (30/09-04/10), δίνει στην «βασίλισσα» την ευκαιρία να γράψει μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία της και να διεκδικήσει το 4ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η ΑΕΚ καλείται να αποδειχθεί αντάξια της περίστασης και «να δείξει τα δόντια της» πριν μπει στον μαραθώνιο μίας άκρως απαιτητικής χρονιάς, στην διάρκεια της οποίας στοχεύει να κατακτήσει όλα τα τρόπαια των διοργανώσεων στις οποίες θα αγωνιστεί.

Σε αυτή τη λογική, ο 45χρονος τεχνικός της έχει δημιουργήσει ένα πολύ γεμάτο ρόστερ, το οποίο εκ πρώτης άποψης, ξεχειλίζει από εμπειρία (8 παίκτες που έχουν συμπληρώσει τα 30 τους χρόνια) και βάθος, έχει ικανοποιητικό μέγεθος και σε γενικές γραμμές στερείται αθλητικότητας (σε σύγκριση τουλάχιστον με το επίπεδο της Euroleague στο οποίο ανήκει ο Παναθηναϊκός).

Το πρώτο δείγμα παραπέμπει σε ένα rotation έντεκα παικτών (οι 10 που πήραν τον μεγαλύτερο χρόνο χθες συν τον Ράϊς που δεν έπαιξε), με τον Ζήση και τον Γκίκα να καλύπτουν την θέση του point-guard, τον Λάνγκφορντ και τον Λοτζέσκι την θέση "2", τον Ράϊς σαν combo, τους Γιάνκοβιτς και Ρογκαβόπουλο να μοιράζονται τον ρόλο του small-forward, τον Χρυσικόπουλο και τον Ματσιούλις στο "4" και τους Μορέϊρα και Σλότερ να καλύπτουν το "5".

Αν και δεν έχει δουλέψει πολύ σ' αυτό το κομμάτι, αμυντικά η «Ένωση» πήρε καλό βαθμό. Έχασε βέβαια πολλά αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, αλλά τηρουμένων των αναλογιών δεν τα πήγε άσχημα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που παίζει σε πολύ υψηλό ρυθμό και πιέζει πολύ την κυκλοφορία της μπάλας.

Σε εξαιρετική κατάσταση φάνηκε ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος μονοπώλησε την επιθετική λειτουργία της ομάδας του και δεν επηρεάστηκε από το μαρκάρισμα του «μετρ των ειδικών αποστολών», Χάουαρντ Σαντ-Ροος, που είχε και το επιπλέον πλεονέκτημα να τον γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο παιχνιδιού του, από την περυσινή τους συνύπαρξη. Πολύ τσαγανό και άγνοια κινδύνου έδειξε ο Ρογκαβόπουλος, που όντας μέτριος (βάσει του πως είναι στις προπονήσεις) είχε 14 πόντους και 9 ριμπάουντ με 5/12 σουτ.

Ο ΠΑΟ είναι πιο αθλητικός και πιο... νέος!

Σε αντίθεση με την ΑΕΚ, οι «πράσινοι» έχουν περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους για το μοντάρισμα και ένα σαφώς πιο... ασθενές "πρέπει" στην εφετινή Euroleague, που αρχίζει γι' αυτούς στις 2 Οκτώβρη, στα περίχωρα της Μόσχας με αντίπαλο την Χίμκι. Ο νέος Παναθηναϊκός, άλλωστε, της μετά Γιαννακόπουλων εποχής και χωρίς τον «έκτο παίκτη» στο πλευρό του, δεν έχει «χτιστεί» για να κυνηγήσει τον μέχρι πέρυσι μόνιμο στόχο του Final 4!

Στην επίσημη παρουσίαση του νέου διοικητικού σχήματος, τον περασμένο Ιούλιο, ο «παλαιότερος» της «πράσινης» οικογένειας, Φραγκίσκος Αλβέρτης (μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη είναι οι γενικοί διευθυντές της ΚΑΕ), είχε παραδεχθεί ότι η ομάδα είναι «καταδικασμένη» να πρωταγωνιστεί, αλλά είχε προσθέσει ότι δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για στόχους.

Αυτό είναι σίγουρα «βούτυρο στο ψωμί» του Γιώργου Βόβορα, που στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και σε μία από τις πιο «ηλεκτρικές καρέκλες» των ευρωπαϊκών πάγκων, έχει την ευκαιρία να δουλέψει με μεγάλη στήριξη από τον οργανισμό και με ελαφρώς λιγότερη πίεση, σε σχέση με το αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξακολουθούσε να «τρέχει» την ομάδα και αν ο απαιτητικός κόσμος του «τριφυλλιού» είχε πρόσβαση στο γήπεδο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, βέβαια, ο «Εξάστερος» θα είχε φτιάξει πολύ πιο ποιοτικό ρόστερ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι - τηρουμένων των αναλογιών - η ομάδα που έχει δημιουργήσει ο 43χρονος τεχνικός με τους συνεργάτες του, είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Για την ώρα, λοιπόν, οι πρωταθλητές κοιτούν να εκμεταλλεύονται την κάθε μέρα ξεχωριστά για να ετοιμάσουν μία εντελώς νέα ομάδα, που κανείς δεν ξέρει τι ταβάνι έχει και το μόνο που θέλει, είναι να αυξάνει συνεχώς τον βαθμό της βελτίωσης, με φόντο το πρώτο μεγάλο «τεστ» της χρονιάς: το ντέρμπι της 9ης Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στην Euroleague. Και για λόγους γοήτρου αλλά και για να κάνουν μία πρώτη μέτρηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Στο φιλικό με τους «κιτρινόμαυρους», τώρα, όπου ο παίκτης που έκανε την διαφορά ήταν ο Ντίνος Μήτογλου. Ο Θεσσαλονικιός ψηλός είναι εμφανές ότι έχει δουλέψει πολύ στο διάστημα της αποχής και πλέον έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο μακρινό του σουτ! Έστω κι αν χρησιμοποιείται σε θέση σέντερ, όπως έγινε κόντρα στην ΑΕΚ, την οποία και «τιμώρησε» με διαδοχικά pop-out τρίποντα. Από 'κει και πέρα, ο Σαντ-Ροος με τον Παπαπέτρου θα είναι το σημείο αναφορά των «πρασίνων» στην άμυνα, τομέα στον οποίο ο Παναθηναϊκός δίνει μεγάλη βάση.

Γενικά, ο Βόβορας θέλει από τους παίκτες να παίξουν γρήγορα και σε υψηλό ρυθμό, επιδιώκοντας το ανοιχτό παιχνίδι και την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στο μισό γήπεδο. Από 'κει πέρα, κομβική αναμένεται να είναι σε βάθος χρόνου η απόδοση και η διάρκεια του Νέντοβιτς, που για την ώρα μοιάζει «σβηστός» (φυσιολογικό είναι).

Ο Φόστερ βγάζει τρομερή ενέργεια και είναι πολύ αθλητικός στο παιχνίδι του, ενώ ο Τζάκσον δεν μπορεί να κριθεί από ένα φιλικό και μετά από μόλις δύο προπονήσεις. Όσοι τον γνωρίζουν από την Κίνα, πάντως, όπου τον ενδιέφεραν μόνο στα στατιστικά του, εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε έναν ρόλο που θα συνδυάζει την εκτέλεση με την δημιουργία.

Υγ.1: Για την ιστορία οι πρωταθλητές νίκησαν 84-75 κι έδειξαν ότι υπερτερούν σε αθλητικά προσόντα των Κυπελλούχων και όταν «δέσουν», θα είναι μία ομάδα που θα παλέψει για τα ευρωπαϊκά playoffs.

Υγ.2: Το μεγάλο ερωτηματικό της ΑΕΚ, είναι ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των παικτών της. Η ποιότητα και το βάθος του ρόστερ της, βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι. Το θέμα είναι το αν θα αντέξει μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο για να κυνηγήσει την εκθρόνιση του Παναθηναϊκού στην Basket League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!