Όλη η αλήθεια για τον Καλαϊτζάκη που μένει ελεύθερος!

Όλη η αλήθεια για τον Καλαϊτζάκη που μένει ελεύθερος!

Όλη η αλήθεια για τον Καλαϊτζάκη που μένει ελεύθερος!

bet365

To gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης του 21χρονου διεθνούς guard, για το μέλλον του οποίου σας είχε ενημερώσει πριν ακριβώς από μία εβδομάδα. Ποια είναι η εξήγηση για το διαφαινόμενο «διαζύγιο» των δύο πλευρών.

Έκανε τις καλυτερές εμφανίσεις του με την «πράσινη» φανέλα, επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ, που ήταν ο προπονητής που τον πίστεψε περισσότερο και στο πρόσωπό του, είδε μία «επένδυση» για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, που όλα δείχνουν ότι εντός των ημερών θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν για το «τριφύλλι», παρ’ ότι βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία και αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους νέους Έλληνες παίκτες.

Το gazzetta.gr, που με αναλυτικό ρεπορτάζ σας είχε ενημερώσει σχετικά με τις πιθανότητες της παραπάνω εξέλιξης από την περασμένη Κυριακή (26/07), μπαίνει στην ουσία μίας υπόθεσης, που βάσει των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του 21χρονου Κρητικού μπασκετμπολίστα, δείχνει μπασκετικά παράλογη! Έχει όμως και αυτή την εξήγησή της.

Τα πράγματα είναι απλά. Υπό άλλες συνθήκες (προ κορονοϊού) και με την οικογένεια Γιαννακόπουλου στην χρηματοδότηση της ομάδας, ο ταλαντούχος guard δεν υπήρχε περίπτωση να έμενε ελεύθερος. Ίσα-ίσα που το πιο πιθανό σενάριο θα ήθελε τους «πράσινους» να επεκτείνουν το συμβόλαιο του για τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμη και να τον στέλνουν δανεικό σε ομάδα Eurocup για να πάρει χρόνο συμμετοχής και να αποκτήσει παραστάσεις υψηλού ανταγωνισμού.

Για να συνέβαινε αυτό, όμως, θα έπρεπε ο Παναθηναϊκός να έχει εγγυημένα έσοδα (το άδειο – λόγω πανδημίας – γήπεδο του κοστίζει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Ευρώ σε απώλειες) ή έναν Δημήτρη Γιαννακόπουλο να κλείνει «τρύπες» και να «τσοντάρει» όποτε χρειάζεται. Τα δύο αυτά προαπαιτούμενα, όμως, δεν υπάρχουν στην εφετινή χρονιά. Κατά συνέπεια ο «Εξάστερος» είναι υποχρεωμένος να κινείται με πολύ προσεκτικές κινήσεις και να υπολογίζει ακόμη και το ελάχιστο ποσό που πρέπει να βγει από το ταμείο του.

Σκεφτείτε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση με τον Τζίμερ Φριντέτ, που έχει λαμβάνειν 1,7 εκ.$ για του χρόνου και δεν υπολογίζεται από τον Γιώργο Βόβορα, ενώ είναι πιθανό να μην έχει εξοφληθεί εξ’ ολοκλήρου για την περυσινή σεζόν.

Επομένως, από την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για την μακροχρόνια επέκταση του συμβολαίου και ο 43χρονος προπονητής δύσκολα θα τον είχε στην 12άδα της επόμενης χρονιάς, επικράτησε η λογική της αποδέσμευσής του. Σημειωτέον ότι ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες, θα έμενε ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι (το συμβόλαιό του εκπνέει το 2021).

Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο παίκτης θα μείνει ελεύθερος από τώρα και θα του δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευθεί με πιο ευνοϊκούς όρους την νέα συμφωνία του, ενώ το «τριφύλλι» θα ελαφρύνει το budget του κατά 120.000 Ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να του πληρώσει αν έμενε στην ομάδα ή κατά ενός λιγότερου ποσού, στην περίπτωση που ο Καλαϊτζάκης πήγαινε δανεικός σε σύλλογο του εξωτερικού.

Τι «πληρώνει» και τι κερδίζει ο Καλαϊτζάκης

Το τεχνικό επιτελείο του «τριφυλλιού» εκτιμά ότι ο πρώτος σκόρερ του περυσινού Eurobasket Νέων στο Ισραήλ (μ.ο. 19,7π.), αυτή τη στιγμή απέχει αρκετά από το να βοηθήσει ουσιαστικά στην θέση του point-guard.

Αρκετοί μάλιστα πιστεύουν δεν θα κάνει σπουδαία καριέρα σαν «άσος» (του καταλογίζουν έφεση στο λάθος) κι εκτιμούν ότι η φυσική του θέση είναι «πλάγιος» (τριάρι), χωρίς όμως ακόμη να διαθέτει σταθερά καλό σουτ.

Κοινώς, όπως τονίστηκε πιο πάνω, σε μία άλλη δεδομένη στιγμή, ο Καλαϊτζάκης ίσως να έπαιρνε και περισσότερα χρήματα αλλά και την ευκαιρία που αξίζει στον Παναθηναϊκό . Μέχρι να καταλήξουν στην οριστική τους απόφαση, άλλωστε, προπονητικό επιτελείο και front-office αμφιταλαντεύτηκαν αρκετά και πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν προς την παραμονή του. Στην παρούσα φάση, όμως και με τόσο μετρημένα κουκιά στο οικονομικό κομμάτι, οι «πράσινοι» έκριναν ότι δεν θέλουν να ρισκάρουν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, βέβαια, δεν δυσκολεύει καθόλου τον δίμετρο guard. Ίσα-ίσα που τον καθιστά πιο ελκυστικό για τις ομάδες του ΝΒΑ στο επερχόμενο draft, υπό την έννοια ότι η απουσία δέσμευσης με ευρωπαϊκή ομάδα και της υποχρέωσης του buy-out, διευκολύνει αρκετά το status του.

Η αθλητικότητα, η ταχύτητα, η έκρηξη, η δύναμη και ο καλός χειρισμός της μπάλας σε συνδυασμό με το ύψος (2,03), το μάκρος και το άνοιγμα χεριών του (2,16), άλλωστε, είναι «κομμένα και ραμμένα« στις προδιαγραφές του «άλλου πλανήτη» και οι ειδικοί του δίνουν καλές πιθανότητες να επιλεγεί από τα μέσα του 1ου μέχρι τα μέσα του 2ου γύρου. Στην Αμερική, δεν αγνοεί κανείς εύκολα έναν παίκτη που έχει το παραπάνω «πακέτο» και ελλείψει οικονομικής στενότητας, δεν διστάζει να τον δοκιμάσει. Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι δεν κάνει…

Τι χάνει ο Παναθηναϊκός

Έναν παίκτη, που υπό προϋποθέσεις και σε 2-3 χρόνια έχει τα στοιχεία να εξελιχθεί σε πολύ αξιόπιστο και άκρως αθλητικό all around point-forward, για το επίπεδο της Euroleague και της Εθνικής ομάδας. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στα οικονομικά των πρωταθλητών, όμως, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να τον κρατήσει απλά για να μην τον χάσει σε μία χρονιά στην οποία δύσκολα θα έπαιζε πολύ.

Κι όλα αυτά χωρίς να του κάνει επέκταση συμβολαίου. Μία τέτοια κίνηση θα βάρυνε το budget των επόμενων χρόνων και είναι αντίθετη στην φιλοσοφία του διδύμου Αλβέρτη-Διαμαντίδη που κάνουν συμφωνίες για έναν χρόνο, πολύ απλά γιατί δεν ξέρουν ποια θα είναι η κατάσταση στον σύλλογο την μεθεπόμενη σεζόν.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «χαμένος»

Αυτός είναι πιθανότατα ο Παναθηναϊκός κι αυτό επειδή τα τωρινά δεδομένα δεν του επιτρέπουν να κάνει μία επένδυση, που υπό άλλες συνθήκες, θα έμοιαζε δεδομένη. Ο παίκτης άλλωστε είναι ακόμη πολύ νέος για να θεωρηθεί χαμένος από το "διαζύγιό" του με τους «πράσινους».Το πόσο χαμένη θα βγει η ομάδα, θα φανεί τα επόμενα χρόνια! Αν ο πρώην παίκτης της Νεβέζις (έπαιξε πέρυσι δανεικός) βρει τις συνθήκες που θα εκτοξεύσουν από τη νέα σεζόν τις «μετοχές» του, τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη.

Και ίσως ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς και τις περιπτώσεις Χαραλαμπόπουλου, Κόνιαρη, και Λούντζη, που χρειάστηκε να αλλάξουν ομάδα για να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν ο Παπαγιάννης είχε πιάσει στο ΝΒΑ και δεν είχε γυρίσει πίσω… Αν ο Καλαϊτζάκης δεν προοδεύσει τότε, το κακό θα είναι μικρό.

Υγ.1: Όσα γράφονται στον Τύπο, περί αλαζονείας του παίκτη και περί άσχημης συμπεριφοράς του στις συζητήσεις του με τους ανθρώπους της ομάδας, δεν τιμούν κανέναν με γνώση γύρω από το θέμα και σίγουρα στερούνται κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Yγ.2: Επειδή η πληροφόρηση τρέχει και το ενδιαφέρον των φίλων της ομάδας είναι μεγάλο, νιώθω την υποχρέωση να υπογραμμίσω ότι αν και ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε δανεισμό του παίκτη, ο Παναθηναϊκός κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τον Καλαϊτζάκη, ως 3ο point-guard, με σεβαστό χρόνο συμμετοχής στην Ελλάδα και λίγα παιχνίδια στην Euroleague. Γι' αυτό και η υπόθεσή του τράβηξε τόσο πολύ σε μάκρος.

Υγ.3: Του πρότεινε μάλιστα να ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο τη συνεργασία του με εγγυημένα χρήματα για τη μεθεπόμενη σεζόν (2021-22) , ωστόσο, ελλείψει εγγυήσεων στον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής (κάτι όχι παράλογο), η επιθυμία του 21χρονου guard ήταν να φύγει. Και θα γίνει πραγματικότητα.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα