Το «χαρακίρι», ο «πλανήτης» Άρης και το «μήνυμα» της Πόλης!

Το «χαρακίρι», ο «πλανήτης» Άρης και το «μήνυμα» της Πόλης!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 20ης αγωνιστικής στην EKO Basket League, αναλύει την μάχη της «ουράς» και της πρώτης 4άδας, σχολιάζει το αήττητο σερί της ΑΕΚ και έχει άποψη για την αγωνιστική κρίση του Παναθηναϊκού.

Συμπληρώσαμε αισίως το 75% της διαδρομής στην κανονική περίοδο του εφετινού πρωταθλήματος και αν - κατά τα 6/8 - οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στα playoffs, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει, η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από ρευστή στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι όποιες προσπάθειες έγιναν - σε ανεπίσημο επίπεδο - για αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος (κάτι που θα σήμαινε ότι δεν θα υποβιβαζόταν καμία ομάδα και απλά θα ανέβαιναν δύο από την Α2 Κατηγορία), έπεσαν στο κενό, πάμε να δούμε πως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, όσον αφορά εκείνες που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το φάσμα του υποβιβασμού.

Πρώτος υποψήφιος για υποβιβασμό

Πρώτο φαβορί για την άγουσα προς τα κάτω, είναι αδιαμφισβήτητα ο ΠΑΟΚ (5-15), ο οποίος μετράει μόλις μία νίκη σε πέντε ματς μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον Άρη, που δημιούργησε κλίμα σωτηρίας (γιατί πήρε και την διαφορά) και πλέον χρειάζεται μίνιμουμ τέσσερα ροζ φύλλα αγώνα (με Ρέθυμνο εκτός, Πανιώνιο, Λαύριο και Ηρακλή εντός) στα τελευταία έξι παιχνίδια (παίζει ακόμη με ΑΕΚ και Προμηθέα εκτός), για να διεκδικήσει την παραμονή του στις ισοβαθμίες.

Κοινώς, ο «δικέφαλος του Βορρά» ψάχνει ένα θαύμα, μετά την 2η συνεχόμενη εντός έδρας ήττα του (68-75) από το Περιστέρι, που τον έφερε στην δυσχερέστερη θέση της ιστορίας του συλλόγου και προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες των φίλων της ομάδας με αποδέκτες του παίκτες.

Ο Κώστας Μέξας δεν θα μπορούσε να περιμένει πολλά περισσότερα από τη στιγμή που οι παίκτες του, σούταραν με 31,5% στα σουτ (18/57) και είχαν αρνητικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ(13)/λαθών(14) μέσα στο γήπεδό τους.

Η ζημιά για τους Θεσσαλονικείς, βέβαια, είχε γίνει πολύ νωρίτερα και για την ακρίβεια όταν η διοίκηση συναίνεσε στο ανακάτεμα της «χημείας» και στην αποχώρηση των δύο ψηλών (Ουίγκινς και Νόουλς), που τουλάχιστον εξασφάλιζαν τα ριμπάουντ και είχαν αποδεχθεί τους ρόλους τους, για να κάνουν χρήση της οικονομικής ενίσχυσης από την οικογένεια Σαββίδη.

Οι τρεις παίκτες (Μπράουν, Σόρτερ και Ρετ) που ήρθαν, δεν μπόρεσαν να κάνουν την διαφορά σε επίπεδου συνόλου και μετά το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ νίκησε μόνο το ματς που απλά δεν μπορούσε να χάσει (κόντρα στον Ιωνικό) και πέραν όλων των άλλων, έχασε και τον Άνταμ Σμιθ (μ.ο. 16,3π. με 42% τριπ.) που δεν γύρισε από την Αμερική μετά την διακοπή και «πόνεσε» πολύ την επίθεση της ομάδας στους δύο τελευταίους αγώνες (μ.ο. 68,5π.).

Η «άνιση» μάχη Πανιωνίου-Άρη

Στην αμέσως χειρότερη μοίρα, βρίσκεται ο Πανιώνιος (6-14). Τελευταία αναλαμπή των «κυανέρυθρων» ήταν η νίκη επί του Κολοσσού στην πρεμιέρα του 2ου γύρου, καθώς έκτοτε μετρούν έξι συναπτές ήττες, με μέση διαφορά 14 πόντων, μέση παραγωγικότητα που δεν ξεπερνά τους 70 (μ.ο. 68,3π.) και δύο συνεχόμενες «κατοστάρες».

Στο Λαύριο, ο «ιστορικός» παρουσίασε εικόνα διάλυσης (18 λιγότερα ριμπάουντ και 34,7% εντός πεδιάς), ηττήθηκε με 104-71 και μέσα σ' όλα τα παραπάνω, υπολογίστε, ότι τον δρόμο που τράβηξε ο Σαμάρντο Σάμιουελς, είναι πιθανό να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ξένοι, αν κι εφόσον δεν δουν το χρώμα του χρήματος.

Κοινώς, αν το ταμείο είναι μείον, τότε δύσκολα ο Λίνος Γαβριήλ μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Αν υπάρχει ένα κλαδί για να πιαστούν οι Νεοσμυρνιώτες, τότε αυτό έχει να κάνει με την μέχρι στιγμής υπεροχή στην ισοβαθμία με τους «κιτρινόμαυρους» (έχουν νικήσει στην Θεσσαλονίκη και τους υποδέχονται στις 28 Μαρτίου στο "Σοφία Μπεφόν"), η πιο ρεαλιστική εξίσωση, όμως, «λέει» ότι η σωτηρία και το έλλειμμα ποιότητας, δεν μπορούν να συμβαδίσουν!

Η αντίδραση του Άρη δικαίως επιτρέπει την αισιοδοξία

Η τζάμπα-ήττα - έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς - της προηγούμενης εβδομάδας στην Ρόδο, όχι απλά δεν απογοήτευσε τους Θεσσαλονικείς, αλλά αντίθετα τους ενέπνευσε και τους ώθησε να βγάλουν αντίδραση κόντρα στον Ήφαιστο. Το 88-77 του πάλαι ποτέ «αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ», απέναντι στην ομάδα της Λήμνου, δείχνει ότι υπάρχει... ζωή στον «πλανήτη Άρη» κι αυτό στοιχειοθετείται:

  • Κατ' αρχήν από τα τρία συνεχόμενα παιχνίδια με +80 πόντους (μ.ο. 85π.) και την ενεργοποίηση του Λευτέρη Μποχωρίδη στον τομέα της δημιουργίας (μ.ο. 8,3ασ.) στα κόντρα σε Ήφαιστο, Κολοσσό και Παναθηναϊκό.

  • Την διψήφια επιθετική συνεισφορά του Τόρλιν Φιτζπάτρικ (μ.ο. 13,6π. & 4,6ρ.), ο οποίος στα πρώτα 10 ματς με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα ήταν... άφαντος (μ.ο. 3,9π. & 2,9ρ.).

  • Στην εντυπωσιακή συνέπεια πίσω από τα 6,75 του Κέν Μπράουν (50% με 10/20 τριπ.).

  • Στην μεγάλη βελτίωση της ομάδας στα ριμπάουντ (μ.ο. 37,3) και την υπεροχή κατά μ.ο. 10,3 στα τρία τελευταία ματς, με τους Ντραγκίσεβιτς και Μιλόσεβιτς να έχουν μαζέψει από 23 (μ.ο. 7,6ρ.).

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο βατό πρόγραμμα της ομάδας του Σάββα Καμπερίδη στις 6 τελευταίες αγωνιστικές, επιτρέπουν αισιοδοξία για την επίτευξη των τεσσάρων νικών, που θα φέρουν την μαθηματική σωτηρία!

Το μεγάλο ερωτηματικό στην περίπτωση του Ιωνικού

Από τις 21 Δεκεμβρίου κι εντεύθεν οπότε, οι νεοφώτιστοι έπαιξαν για τελευταία φορά με τη σύνθεση με την οποία άρχισαν το πρωτάθλημα, μέχρι και το ματς με τον Παναθηναϊκό, οι Νικαιώτες μετρούν 7 ήττες σε 8 αγώνες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι από το ρόστερ τους λείπουν οι τέσσερις παίκτες (Μαυροκεφαλίδης, Μπαρτ τζούνιορ, Τζόουνς και Χαραλαμπόπουλος) στους οποίους βασίστηκε το εντυπωσιακό ξεκίνημα, αλλά και το τεχνικό επιτελείο (Κουφός, Βετούλας και Μάγειρας).

Αν εξαιρέσουμε τη νίκη επί του Άρη (που ήταν η 2η εφετινή και σ' αυτήν στηρίζονται και όλες οι ελπίδες για παραμονή), ο Ιωνικός (8-12) δέχεται κατά μ.ο. 96,7 πόντους, χάνει τα παιχνίδια με μέση διαφορά 24 πόντων και η ποιότητα των παικτών που έχουν αντικαταστήσει τους προανεφερθέντες, είναι χαμηλή και δεν αρκεί για να πει κανείς ότι οι Νικαιώτες θα κάνουν τις δύο νίκες που θέλουν για να παραμείνουν στα «σαλόνια» της Α1 Κατηγορίας.

Σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να μπει στην εξίσωση αλλά και κατά πόσο ευσταθεί, αλλά πηγές από την Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι ο φάκελος που κατέθεσαν οι νεοφώτιστοι στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει ελλείψεις και όποια ομάδα σκαλίσει το θέμα, δεν αποκλείεται να ανακαλύψει λαβράκι!

Η «Ένωση» μπορεί να επαναλάβει και να προσπεράσει το θαύμα του 2018!

H επιστροφή στα αμυντικά standards του Νοεμβρίου, στην διάρκεια του οποίου, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν μέσο παθητικό 64,2 πόντων, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δημιουργία (επέστρεψε και ο Νίκος Γκίκας μετά από δύο μήνες απουσίας), ήταν οι θεμέλιοι λίθοι της 15ης διαδοχικής νίκη της ΑΕΚ (16-4), που πλέον δύσκολα θα χάσει την 2η θέση.

Από το 86-61 επί του Ηρακλή (9-11), ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κρατάει την αισθητή αμυντική βελτίωση μετά από δύο σερί ματς με παθητικό στους +85 πόντους (με Πανιώνιο και Βόννη), καθώς επίσης την αναλογία ασίστ(20)/λαθών(7) και την back-to-back σπουδαία απόδοση του Κέντρικ Ρέϊ (27π. με 6/9 τριπ. κόντρα στην Βόννη και 16π. με 4/7 τριπ. κόντρα στον «Γηραιό»).

Με το Κύπελλο να βρίσκεται ήδη στην τροπαιοθήκη της, την πρόκριση στους “8” του BCL να είναι στο χέρι της και το πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους ημιτελικούς των ελληνικών playoffs, σχεδόν εξασφαλισμένο, η «βασίλισσα» έχει καλές πιθανότητες να επαναλάβει την προπερυσινή χρονιά, ανεβαίνοντας ένα σκαλί περισσότερο (αν φτάσει στους τελικούς της Basket League). Αλήθεια, το περίμενε κανείς αυτό πριν από δύο μήνες;

Η εικόνα στην Πόλη θα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα

Ο πρότερος «έντιμος βίος» του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό (18-2), η «θρυλική» του καριέρα με τους δύο τίτλους στο κολεγιακό πρωτάθλημα (με δύο διαφορετικά πανεπιστήμια) και η εκπεφρασμένη διάθεσή του να αλλάξει την κάκιστη εικόνα της ομάδας του τον τελευταίο ενάμιση μήνα (ρεκόρ 1-6) στην Ευρώπη, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους – προς το παρόν τουλάχιστον – στο πράσινο στρατόπεδο προκρίνεται το σχέδιο της υπομονής και της εμπιστοσύνης στο υπάρχον πλάνο.

Από την αλλαγή του χρόνου, πάντως κι εντεύθεν, η πνευματική επίδραση και η τακτική-τεχνική παρέμβαση του 67χρονου προπονητή-«θρύλου» του ΝCAA στο παιχνίδι των «πρασίνων» δείχνει το λιγότερο ανεπαρκής, έστω κι αν ο Αμερικανός τεχνικός αναλύει διεξοδικά τα αίτια των απογοητευτικών εμφανίσεων και τις αδυναμίες των παικτών του και δηλώνει συνεχώς αισιόδοξος για καλύτερες μέρες.

Κακά τα ψέματα και με βάση την εμπειρία των 25 χρόνων σ' αυτή τη δουλειά, είναι προφανές ότι το κλίμα στον Παναθηναϊκό έχει χαλάσει και μοιάζει ξεκάθαρο ότι κάτι τρέχει. Θέλετε μεταξύ των παικτών (δεν το πολυπιστεύω); Θέλετε μεταξύ αυτών και του προπονητή (υπάρχουν ενδείξεις); Θέλετε μεταξύ του αγωνιστικού τμήματος και της διοίκησης (δεν είμαι σε θέση να το ξέρω); Δεν μπορώ να υποστηρίξω ή να εγγυηθώ για κάποιο από τα τρία ενδεχόμενα, ωστόσο είναι πασιφανές ότι κάτι δεν πάει καλά και οι παίκτες δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της ομάδας.

Επειδή, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να ξέχασαν το μπάσκετ μέσα σε 1,5 μήνα και η άμυνα (που δεν παίζουν) δεν έχει να κάνει να κάνει με έλλειψη ικανότητας (αλλά με έλλειμμα διάθεσης), η εικόνα που θα παρουσιάσουν την Παρασκευή (13/03, 19.45) στην ασιατική πλευρά της Πόλης, θα κρίνει εν πολλοίς τον εφετινό στόχο στην Euroleague. Όλα αυτά περί αντίδρασης με τον Ιωνικό, περί κέρδους για την απόδοση του Περσίδη (μια χαρά έπαιξε το παλικάρι) και περί της περιβόητης φωτογραφίας στον πάγκο, που υποδηλώνει μονιασμένο κλίμα, τα ακούω βερεσέ, υπό την έννοια ότι λέγονται και γράφονται για να ειπωθεί και να γραφτεί κάτι.

Το πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, θα φανεί σε ένα παιχνίδι υψηλού βαθμού δυσκολίας, απέναντι σε αντίπαλο που καίγεται και σε μία έδρα που οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν έχουν νικήσει ποτέ! Και προσέξτε, για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στο αποτέλεσμα το οποίο μπορεί κάλλιστα να είναι αρνητικό, αλλά να συνοδεύεται με μία καλή απόδοση και μία μαχητική εικόνα μέχρι το τέλος. Σ' αυτή την περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θα φύγει από την Τουρκία «κερδισμένος» παρά την ήττα, χωρίς να χρειάζεται να επεκταθώ στην σημασία που θα έχει για τη συνέχεια, το ενδεχόμενο πρώτο «διπλό» στην ιστορία του «εξάστερου» επί της Φενερμπαχτσέ...

Αν οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης, όμως, παρουσιαστούν αδιάφοροι (βλ. το ματς με την ΤΣΣΚΑ) αλλά και ανήμποροι να αντιδράσουν για να αλλάξουν την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, χάνοντας με «κατεβασμένα τα χέρια», τότε θα επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις που θέλουν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ομάδας, να έχει «ασθενήσει» και τον προπονητή να αδυνατεί να την «γιατρέψει»... Τότε η συνέχεια θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη και οι εξελίξεις ίσως να αποδειχθούν ραγδαίες...

Περιστέρι και Προμηθέας στην 4άδα και μία επαρχιακή ομάδα στα playoffs!

Με το 80% των πόντων (60/75) να μπαίνουν από τους Αμερικανούς (Γκρέϊ 19π. & 3ασ., Χάτσερ 15π. & 2κλ. με 3/7 τριπ.), το Περιστέρι (13-7) πέρασε νικηφόρα από την Πυλαία και διατήρησε το προβάδισμα για την 3η θέση στην κανονική περίοδο. Οι Περιστεριώτες ρίχνουν πλέον το βάρος του στην ισοφάριση της σειράς με την Χάποελ (για την φάση των “16” του BCL) και την επιστροφή στην Ιερουσαλήμ για το «θαύμα», κάτι που συμβαίνει και με τον Προμηθέα (12-7) , που δεν έπαιξε με το Ρέθυμνο (το ματς αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στην Πάτρα) και θέλει να γράψει ιστορία κόντρα στην Τόφας, φτάνοντας στους “4” του Eurocup.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, ο Ήφαιστος Λήμνου (11-9) και το Λαύριο (11-9) θα είναι σίγουρα στην 6άδα, ο Ηρακλής (9-11) «βλέπει» επιστροφή στα playoffs μετά από 16 χρόνια (σεζόν 2003-2004), ενώ η 8η θέση που θα χαρίσει το τελευταίο εισιτήριο για την post-season, θα κριθεί μεταξύ Ρεθύμνου (8-11), Λάρισας (8-12) και Κολοσσού (8-12), με την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου να έχει – για την ώρα – ένα μικρό προβάδισμα.

Υγ.1: Η αντιμετώπιση της Euroleague στο αίτημα του Ολυμπιακού για μετάθεση της έδρας ή αναβολή του αγώνα με την Αρμάνι στο Μιλάνο, τείνει να ξεπεράσει τα όρια της σχολαστικότητας και της αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών. Μιλάμε για μία χώρα με καταγεγραμμένους κάτι λιγότερο από 500 νεκρούς-θύματα του κοροναϊού (210 τις δύο προηγούμενες ημέρες) και της οποίας η κυβέρνηση, χαρακτήρισε "κόκκινη ζώνη" ολόκληρη την επικράτειά της. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν μέχρι τις 3 Απριλίου, τα πρωταθλήματα διεκόπησαν και εμείς ακόμη συζητάμε για το αν θα γίνει το ματς στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, έστω και κεκλεισμένων των θυρών.

Υγ.2: Η αρχική άρνηση της ιταλικής Σάσαρι να παίξει με κόσμο το αποψινό ματς με την Μπούργκος για τους "16" του BCL και η πρόθεσή της αποστολής να επιστρέψει στην βάση της, καθώς επίσης και το tweet του Σέρβου διεθνούς guard, Νεμάνια Νέντοβιτς, που αγωνίζεται στην Αρμάνι, νομίζω ότι αποτυπώνουν πλήρως την σοβαρότητα της κατάστασης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!