Άρης και ΠΑΟΚ συνεχίζουν να βλέπουν τον... γκρεμό κατάματα

Gazzetta team
Άρης και ΠΑΟΚ συνεχίζουν να βλέπουν τον... γκρεμό κατάματα

bet365

Το gazzetta.gr επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό της 19ης αγωνιστικής που ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη να συνεχίζουν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και να... φλερτάρουν επικίνδυνα με το μοιραίο.

Σαμπντόρια - Βερόνα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Η regular season της ΕΚΟ Basket League μπαίνει στην τελική ευθεία και ο Άρης με τον ΠΑΟΚ έχουν μπροστά τους επτά αγωνιστικές για να σώσουν τη χρονιά. Επτά αγωνιστικές για να σώσουν... ό,τι σώζεται από την εφετινή καταστροφική σεζόν που τους βρίσκει χέρι - χέρι κάτω από την επικίνδυνη ζώνη έπειτα από 19 αγωνιστικές.

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Ρόδο και τη Λήμνο όμως οι ήττες από τον Κολοσσό και τον Ήφαιστο ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας των δυο ομάδων της Θεσσαλονίκης που έχασαν την ευκαιρία να ξεκολλήσουν από τον πάτο της κατάταξης ενώ τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο δύσκολα αν ο Πανιώνιος δεν πετούσε στα σκουπίδια την τελευταία επίθεση στον αγώνα με την ΑΕΚ...

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έγινε στα παρκέ της Basket League

Στη Ρόδο ο Κολοσσός εκμεταλλεύτηκε τα 20 λάθη του Άρη κι επέστρεψε από το -13 στο 31', επικρατώντας με 90-86 και σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στη regular season. Οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη δεν παράτησαν το παιχνίδι και παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με διψήφιες διαφορές, εντούτοις βρήκαν τα «μεγάλα» σουτ στο φινάλε κι εκμεταλλεύτηκαν την... αυτοχειρία των «κίτρινων» ανεβαίνοντας στο 8-11 στην κατάταξη, με αποτέλεσμα να ελπίζουν για είσοδο στην πρώτη οκτάδα και συμμετοχή στα playoffs. Οι νησιώτες είχαν έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, οι Μάλκολμ Γκρίφιν (18π., 7ασ.) και Ζερμέιν Λοβ (23π., 7ασ.) είχαν εξαιρετικές αντιδράσεις σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του αγώνα ενώ ο Γιώργος Τσαλμπούρης (11π., 3ριμπ.) ήταν καταλυτικός στην τελευταία περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τους φιλοξενούμενους, ο Άρης έμεινε στις 5 νίκες και στην τελευταία θέση της βαθμολογίας μολονότι πήρε 14 παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ (17-3) αφού έκανε διπλάσια λάθη (20-10) κι έχασε εννιά βολές (16/25) έναντι τεσσάρων (22/26) του Κολοσσού Ρόδου. Η ομάδα του Σάββα Καμπερίδη ήλεγχε το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκεια του ωστόσο δεν είχε καλές αποφάσεις στο φινάλε, με αποτέλεσμα να φύγει με την ήττα από το κλειστό της Καλλιθέας και όπως παραδέχθηκε ο Έλληνας προπονητής, «ο δρόμος από εδώ και πέρα και με κάθε ήττα που έρχεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολος». Έτσι πήγε... στράφι η μεγάλη εμφάνιση του Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος έχασε το triple double για ένα ριμπάουντ (24π., 10ασ., 9ριμπ.)!

Στη Λήμνο, ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε αποφασισμένος για να κερδίσει το κρίσιμο παιχνίδι στο «Νίκος Σαμαράς» όμως ο Ήφαιστος επιβλήθηκε με 77-69 και συνεχίζει να βρίσκεται μια νίκη πίσω από την πρώτη τετράδα της κατάταξης! Ήταν η όγδοη εντός έδρας νίκη και η 11η συνολικά για την ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου που στηρίχθηκε επιθετικά στους Έλστον Τέρνερ (16π.), Σον Έβανς (10π., 14ριμπ.), Τζέρι Σμιθ (12π.) και Δημήτρη Σταμάτη (11π.). Ο Ήφαιστος κράτησε τον ΠΑΟΚ δίχως σκορ για περισσότερο από πέντε αγωνιστικά λεπτά στην τέταρτη περίοδο ενώ ο Πελεκάνος σκόραρε για το +10 (72-62) στο 1.30 για το τέλος, κλειδώνοντας ουσιαστικά το ροζ φύλλο για τους νησιώτες.

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ υποχώρησε στο 5-14 και παραμένει κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού μαζί με τον Άρη, υπερτερώντας στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Οι «ασπρόμαυροι» τελείωσαν τον αγώνα με 51 ριμπάουντ, τα 20 εκ των οποίων επιθετικά όμως μέτρησαν 4/27 τρίποντα. Παρεμπιπτόντως, ο Μπόμπι Μπράουν τελείωσε τον αγώνα με 1/8 δίποντα και 2/10 τρίποντα! Οι παίκτες του Κώστα Μέξα μπλόκαραν επιθετικά στο τέταρτο δεκάλεπτο (64-56, 33') κάτι που επηρέασε επίσης το αμυντικό κομμάτι, κάνοντας εύκολα λάθη και δίνοντας το δικαίωμα στον Ήφαιστο να διατηρήσει το προβάδισμα ως το φινάλε. Στα αρνητικά, το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε 0/15 τρίποντα στο δεύτερη ημίχρονο!

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ήθελε να χρησιμοποιήσει τον αγώνα με τη Λάρισα ως μια δυνατή προπόνηση ενόψει της «διαβολοβδομάδας» και των αναμετρήσεων με τον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που ακολουθούν. Εν τέλει ο Ρικ Πιτίνο μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής ώστε να έχουν όλοι ρυθμό κι... ανάσες στα κρίσιμα ματς που ακολουθούν για το «τριφύλλι» που επικράτησε με 121-78, έχοντας έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Στα αξιοσημείωτα για τον Παναθηναϊκό, το comeback του Τζέικομπ Ουάιλι, η απόδοση του Ουέσλι Τζόνσον (16π., 5ριμπ.) και η εμφάνιση του Ντίνου Μήτογλου που άγγιξε το double - double με 19 πόντους και 9 ριμπάουντ. Οι γηπεδούχοι είχαν επίσης 71% στα δίποντα, ευστόχησαν σε 15 τρίποντα, είχαν τριπλάσιες ασίστ (30-10) και 14 ριμπάουντ περισσότερα (47-33).

Με δεδομένη τη διαφορά δυναμικότητας, η Λάρισα δεν κατάφερε να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στον Παναθηναϊκό, ολοκληρώνοντας το ματς με 30/73 σουτ. «Κατεβήκαμε για αγώνα σκυταλοδρομίας 4Χ100, αλλά αυτό ήταν… μαραθώνιος. Μέχρι και η σκυτάλη μας έπεσε. Ευχαριστούμε τον Παναθηναϊκό για το μάθημα επαγγελματισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής των Θεσσαλών, Βαγγέλης Αγγέλου.

Στο «Σοφία Μπεφόν», η ΑΕΚ χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο για να κάμψει την αντίσταση του Πανιωνίου, επικρατώντας με 96-101 (84-84 κ.α.). Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου συμπλήρωσε αισίως τέσσερις μήνες δίχως ήττα στην Basket League, φτάνοντας τις 14 συνεχόμενες νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα ενώ ακολουθεί ο πρώτος αγώνας με τη Βόννη (4/3) στο ΟΑΚΑ, στη φάση των «16» του Basketball Champions League. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με διψήφια διαφορά στις αρχές της τέταρτης περιόδου (60-70) κι εν τέλει επιβλήθηκε στην παράταση, με τον Παπαθεοδώρου να κάνει λόγο για απαράδεκτη εμφάνιση και νοοτροπία, εξηγώντας πως «αυτοί ήρθαν να παίξουν μπάσκετ, τίμησαν τη φανέλα που φοράνε, εν αντιθέσει με εμάς που ήρθαμε απλώς να... περάσουμε δύο ώρες στο γήπεδο». Ήταν το πρώτο ματς του Κιθ Λάνγκφορντ (23π.) έπειτα από ένα μήνα απουσίας λόγω θλάσης β' βαθμού.

Στα του Πανιωνίου, οι «κυανέρυθροι» έχασαν τεράστια ευκαιρία να πανηγυρίσουν μια σπουδαία νίκη αφού ο Ταϊρίκ Ντούρεν αστόχησε στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του αγώνα. Οι Ρίκι Μακγκίλ και Ντέβιντ Σουίτνι πέτυχαν από 19 πόντους έκαστος για τον «Ιστορικό» που έστω κι έτσι παρέμεινε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού σε συνδυασμό με τις ήττες των ΠΑΟΚ και Άρη από τον Ήφαιστο και τον Κολοσσό, αντίστοιχα. Ο Πανιώνιος παρατάχθηκε με τέσσερις ξένους αφού ο Σαμάρντο Σάμουελς συνεχίζει τη Ροάν και ο Μπράντον Μπάουμαν κατήγγειλε τους «κυανέρυθρους» για ψέμματα, διαφθορά και απειλές!

Στο κλειστό της Τζον Κένεντι, το Περιστέρι winmasters επικράτησε του Προμηθέα με σκορ 78-64, κάλυψε τη διαφορά της ήττας στην Πάτρα (64-60) και απέκτησε προβάδισμα για την τρίτη θέση, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Γιανίκ Μορέιρα, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με double - double (20π. - 10ριμπ.). Η ομάδα των δυτικών προαστίων σούταρε καλύτερα στο τρίποντο (37%-28%), υποχρέωσε τον Προμηθέα σε 15 λάθη ενώ οι πόντοι στον αιφνιδιασμό ήταν 14-0 για τους παίκτες του Νίκου Παπανικολόπουλου που συνέχισαν στο δεύτερο ημίχρονο με την ίδια ένταση, χτύπησαν τις αλλαγές των Πατρινών και ήταν πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση, ανεβαίνοντας στο 8-2 στην έδρα τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Προμηθέας έκανε περισσότερες προσπάθειες για τρίποντο από δίποντο (40 αντί 28) όμως ήταν άστοχος, έχοντας μόνο 11 εύστοχα σουτ πίσω από τα 6μ.75. Ο Μάκης Γιατράς είδε τους Λίποβι και Μπαμπ να μετρούν αθροιστικά 6 πόντους με 2/12 σουτ εντός πεδιάς και πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στον «τελικό» με την Όλντενμπουργκ (3/3) όπου οι Πατρινοί θέλουν τη νίκη για να προκριθούν στα playoffs του EuroCup.

Στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στον Ιωνικό, αντίθετα μπήκε με το γκάζι πατημένο από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο Ιβανώφειο, άρχισε τον αγώνα με σερί 24-0 και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος πολύ γρήγορα, επικρατώντας με σκορ 107-75. Την ώρα που οι φίλοι του Ηρακλή... τρόλαραν τον κοροναϊό, οι παίκτες του Ηλία Καντζούρη έπαιζαν με τη βελόνα στο κόκκινο καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ανέβηκαν στο 9-10 στην κατάταξη και συνεχίζουν να «βλέπουν» playoffs. Παράλληλα, οι 31 ασίστ συνιστούν ρεκόρ ιστορίας για τους κυανόλευκους στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ενώ σημείωσαν 100άρα για πρώτη φορά έπειτα από τη σεζόν 2003-04 και το 100-99 επί του Άρη!

Σε ό,τι αφορά τον Ιωνικό, οι Νικαιώτες κατέρρευσαν από την αρχή του ματς και δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των γηπεδούχων. Ενδεικτική είναι η ατάκα του Μιχάλη Κουταλιανού που αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του αγώνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ήμασταν στο πνεύμα των ημερών. Δεν εμφανιστήκαμε ποτέ στο γήπεδο και δεν προσπαθήσαμε σε άμυνα και επίθεση. Μετά τους 21 πόντους του ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν 54 στο δεύτερο ημίχρονο, όταν είχε πια κριθεί το παιχνίδι.

Στο παιχνίδι που είχε ανοίξει την αυλαία της 19ης αγωνιστικής στις 22 Φεβρουαρίου, το Λαύριο κατάφερε να φύγει με διπλό - «χρυσάφι» από το Ρέθυμνο στην παράταση, επικρατώντας με 75-77, ανεβαίνοντας στο 10-9 στην κατάταξη κι αυξάνοντας τις πιθανότητες του για τα playoffs. Το παιχνίδι κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα όπου το Ρέθυμνο ήταν μπροστά στο σκορ με έναν πόντο και ο διαιτητής Καρακατσούνης σφύριξε φάουλ λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης υπέρ του Αλμαν, με τον Βαγγέλη Ζιάγκο να τονίζει με νόημα: «Δεν μπορούμε να μη διερωτηθούμε εάν ο κ. Καρακατσούνης, το σφύριγμα που έδωσε στο Ρέθυμνο, θα το έδινε σε ένα γεμάτο Αλεξάνδρειο ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη έδρα. Θα το έδινε»;

Κατάταξη
1. Παναθηναϊκός 17-2
2. ΑΕΚ 15-4
3. Περιστέρι 12-7
4. Προμηθέας 12-7
5. Ήφαιστος 11-8
6. Λαύριο 10-9
7. Ηρακλής 9-10
8. Ρέθυμνο 8-11
9. Κολοσσός Ρόδου 8-11
10. Ιωνικός Νικαίας 8-11
11. Λάρισα 7-12
12. Πανιώνιος` 6-13
13. ΠΑΟΚ 5-14
14. Άρης 5-14

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα