Τιλί στο Gazzetta: «Οι φίλοι του Ολυμπιακού εκτιμούν την προσπάθεια μου και ακόμη με θυμούνται»

Τιλί στο Gazzetta: «Οι φίλοι του Ολυμπιακού εκτιμούν την προσπάθεια μου και ακόμη με θυμούνται»
Ο Κιμ Τιλί μιλά στο Gazzetta για τα όσα συνάντησε και του έκαναν εντύπωση στην Ρόδο, θυμάται τις μέρες του στον Ολυμπιακό και την Εθνική Γαλλίας και σχολιάζει την εξέλιξη των κορυφαίων γαλλικών ομάδων, τις οποίες υπηρέτησε κατά το παρελθόν.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, ο Κολοσσός Ρόδου έκανε την έκπληξη με την απόκτηση του Κιμ Τιλί. Ο Γάλλος διεθνής φόργουορντ-σέντερ θα επέστρεφε στην Ελλάδα και την Basket League, έπειτα από τρία χρόνια από τη θητεία του στον Ολυμπιακό και γενικότερα έχοντας πίσω του μια καριέρα 11 ετών στο επαγγελματικό επίπεδο, με 124 παρουσίες στη Euroleague.

Στην Ρόδο, ο Τιλί έβαλε το... λιθαράκι του στην εξαιρετική πορεία του συνόλου του κόουτς Ηλία Καντζούρη, το οποίο κατέκτησε τη τρίτη θέση στην κανονική περίοδο. Ο ίδιος έπαιξε σε 23 ματς σε Basket League και Κύπελλο Ελλάδας με τους «Γαλάζιους», μένοντας μακριά από τραυματισμούς και βοηθώντας συστηματικά με τη σταθερότητα του σε άμυνα κι επίθεση.

-Η σεζόν ολοκληρώθηκε μετά από μια καταπληκτική regular season, αλλά έναν γρήγορο αποκλεισμό στον πρώτο γύρο των playoffs. Πως αισθάνεσαι;

«Είχαμε μια πολύ καλή χρονιά, τερματίσαμε στη τρίτη θέση της κανονικής περιόδου. Είναι μια από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία του Κολοσσού! Είμαστε όλοι περήφανοι γι' αυτό. Δυστυχώς, χάσαμε το πρώτο παιχνίδι των playoffs με την Λάρισα, ήταν ένα δύσκολο σταύρωμα για εμάς. Ήμασταν λίγο άτυχοι, κάποια πράγματα πήγαν καλά κι άλλα όχι. Το δεύτερο ματς χάθηκε στην παράταση, επομένως θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας μόνο τις καλές στιγμές από αυτή τη φανταστική σεζόν που είχαμε. Τα πήγαμε περίφημα και "μεγαλώσαμε" ως ομάδα».

-Πως καταφέρατε να είστε τόσο συνεπείς αγωνιστικά φέτος; Κι η ομάδα γενικότερα, αλλά κι εσύ σε ατομικό επίπεδο...

«Ως προς το να είμαστε συνεπείς και σταθεροί μας βοήθησε το ότι δουλέψαμε αρκετά σκληρά φέτος. Δεν είχαμε τόσα πολλά παιχνίδια στο πρόγραμμα μας, όμως προπονηθήκαμε αρκετά. Είχαμε χρόνο ξεκούρασης κι αποθεραπείας από τραυματισμούς. Ήμασταν μια καλά προπονημένη ομάδα. Όλοι ήξεραν τον ρόλο τους στο σύνολο και σε ο,τι αφορά εμένα, κατάφερα να μείνω υγιής για το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που κατάφερα να παίζω συνεχώς, επομένως θα δούμε τι θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι».

-Ως ένας διεθνής παίκτης με «βαρύ» βιογραφικό κι 124 συμμετοχές στη Euroleague, είχες φέτος μήπως έναν πιο «εξειδικευμένο» ρόλο στα αποδυτήρια του Κολοσσού;

«Θεωρώ πως με τις παραστάσεις που έχω από το επίπεδο της Euroleague, ήμουν σε θέση να προσθέσω εμπειρία στην ομάδα. Όπως και την απαραίτητη καθοδήγηση, δίνοντας παραδείγματα και ορισμένες συμβουλές. Όπως να προσπαθούν δηλαδή όλα τα παιδιά, να παλεύουν για κάθε κατοχή και να βγάζουν ενέργεια στο παρκέ. Επίσης ενθάρρυνα τους συμπαίκτες μου, πάντοτε ήμουν θετικός κι ευχάριστος. Νομίζω ότι κατάφερα να τους βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα».

-Έτσι όπως βίωσες την καθημερινότητα στον Κολοσσό, θεωρείς πως η ομάδα θα είχε την προοπτική να παρουσιάσει κάτι θετικό σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως για παράδειγμα το Basketball Champions League;

«Ο Κολοσσός είναι ένας σύλλογος με μεγάλες φιλοδοξίες, πιστεύω πως θα μπορούσε να ήταν μια σπουδαία ομάδα για το BCL. Εάν παίζαμε φέτος στο BCL με την ομάδα που είχαμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε καλά πράγματα. Αντιμετωπίσαμε και κερδίσαμε αρκετές ομάδες που είναι πάνω-κάτω σε αυτό το επίπεδο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί του χρόνου, η διοίκηση είναι φιλόδοξη κι η ομάδα είναι πραγματικά πολύ καλά οργανωμένη.

34

Εντυπωσιάστηκα με τη συνέπεια και την προσοχή που έδειχνε φέτος σε εμάς τους παίκτες. Όλοι ήμασταν άνετοι και νιώθαμε καλά και δικαιώθηκα που ήλθα στον Κολοσσό».

-Όπως καταλαβαίνω, σου αρέσει αρκετά η Ελλάδα κι ειδικότερα η Ρόδος. Είναι όντως έτσι;

«Ναι, πράγματι, αγαπώ πολύ την Ελλάδα! Πριν μερικά χρόνια, όταν έπαιζα στον Ολυμπιακό, κι έμενα στη Γλυφάδα, περνούσα πολύ ωραία. Μου αρέσαν οι άνθρωποι, το φαγητό, αλλά και το ότι βρισκόμουν πολύ κοντά στη θάλασσα. Κάτι παρόμοιο βίωσα και φέτος στην Ρόδο. Είναι τρομερό να μένεις σε ένα νησί σαν αυτό. Ειδικά για την οικογένεια μου, τα παιδιά το λάτρεψαν! Ο χειμώνας, βέβαια, ήταν παράξενος, καθώς είχε αρκετή βροχή. Αλλά από τον Μάρτιο-Απρίλιο και μετά, ο καιρός ήταν καταπληκτικός. Στα ρεπό μου έπαιρνα τα παιδιά και πηγαίναμε στην παραλία, ήταν πολύ όμορφα και χάρηκα που ήμουν εδώ».

-Φέτος επέστρεψες στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια. Τι διαφορετικό συνάντησες στην ελληνική Λίγκα σε σχέση με τότε;

«Θεωρώ ότι σε σχέση με μερικά χρόνια πριν το επίπεδο του πρωταθλήματος ανέβηκε. Αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες ομάδες, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε, όλοι μπορούσαν να κερδίσουν τον καθένα και παντού. Από το πρώτο ως το δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Κάθε παιχνίδι ήταν σχεδόν "ζωτικής σημασίας". Υπήρξαν πολλά ματς που τα κερδίσαμε οριακά, στο καλάθι. Χάσαμε επίσης και κάποια παιχνίδια στον πόντο. Ο ανταγωνισμός ήταν σίγουρα πολύ μεγάλος. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρόνια από κάθε άποψη, περιμέναμε ως τις τελευταίες αγωνιστικές για να δούμε ποιες ομάδες θα μπουν στα playoffs και γενικά ποια θα είναι η τελική κατάταξη».

-Τι θυμάσαι από τις μέρες σου στον Ολυμπιακό;

«Βρισκόμουν τότε στο "peak" της καριέρας μου, έπειτα από τρία όμορφα χρόνια στη Μπασκόνια. Ήρθα στον Ολυμπιακό κι ο κόσμος περίμενε να με δει, υπήρχε προσμονή.

6

Δυστυχώς είχα έναν άσχημο τραυματισμό μόλις στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς και χρειάστηκε να παραμείνω εκτός για το μεγαλύτερο κομμάτι της. Ωστόσο, όταν γύρισα, στα παιχνίδια που έπαιξα, έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό. Έδωσα το 100% μου, προσπάθησα να παίξω δυνατή άμυνα, να αγωνιστώ για τους συμπαίκτες μου και να προσφέρω τα πάντα για το σύνολο».

-Ήσουν άτυχος, αλλά επικρατεί η αίσθηση πως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού σε σέβονται ακόμη...

«Νομίζω ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού γνωρίζει μπάσκετ και αναγνωρίζει την προσπάθεια μου, με θυμούνται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, πήγα σήμερα στο βενζινάδικο και ο ιδιοκτήτης μου φώναξε: Εεε, Τιλί! Είμαι Ολυμπιακός! Κάθε μέρα συναντώ ανθρώπους που θυμούνται πως πέρασα από εκεί, ακόμη και για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι τρομερό συναίσθημα το να συναντάς ακόμη ανθρώπους που σε θυμούνται από μόλις μερικά παιχνίδια. Ακόμη και τώρα που είμαι στην Ρόδο, με χαιρετούν και με συγχαίρουν για την καλή σεζόν μου με τον Κολοσσό, είναι πολύ όμορφο»!

-Παλαιότερα στην καριέρα σου, έπαιξες και για τις δύο κορυφαίες γαλλικές ομάδες, τη Βιλερμπάν και τη Μονακό. Πως βλέπεις την εξέλιξη τους στην Euroleague;

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το επίπεδο που έφτασαν τα τελευταία χρόνια. Κι οι δύο ομάδες είναι ανταγωνιστικές στην Euroleague και παλεύουν κάθε παιχνίδι. Είναι πολύ ευχάριστο για το γαλλικό μπάσκετ και πιστεύω ότι θα βοηθήσει και τις υπόλοιπες γαλλικές ομάδες στο να ανεβούν. Κάθε χρόνο τα μπάτζετ όλων των γαλλικών ομάδων αυξάνονται. Το επίπεδο σταδιακά όλο κι ανεβαίνει. Ήταν επίσης πολύ διασκεδαστική η σειρά της Μονακό με τον Ολυμπιακό. Πάλεψε ως τις τελευταίες κατοχές του πέμπτου παιχνιδιού! Προσωπικά μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ τέτοιου είδους αγώνες. Όλο αυτό είναι σίγουρα θετικό για ολόκληρο το γαλλικό μπάσκετ».

-Αν έπρεπε να επιλέξεις την καλύτερη στιγμή της καριέρας σου, ποια θα ήταν αυτή;

«Είναι δύσκολο να επιλέξω μόνο μια, μπορώ να σκεφτώ δυό-τρεις σίγουρα. Μια από αυτές είναι -παρότι δεν είχα παίξει πολύ στο τουρνουά- το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με την Εθνική Γαλλίας. Σπουδαία στιγμή για εμένα είναι κι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, το 2016. Άλλωστε, εκεί ήταν κι η οικογένεια μου, ο πατέρας μου κι ο αδερφός μου με την ομάδα βόλεϊ της Γαλλίας. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

4

Το Final 4 με τη Μπασκόνια το 2016, επίσης, καθώς ήμασταν αουτσάιντερ, δεν μας περίμεναν. Κι η υπογραφή μου στον Ολυμπιακό ήταν μια μεγάλη στιγμή, μια απ' τις ομάδες που ονειρεύομουν να παίξω. Ήμουν πολύ χαρούμενος με τη μεταγραφή μου τότε. Αυτές νομίζω πως είναι οι σημαντικότερες».

-Περνάει καθόλου από το μυαλό σου που θα σε βρει η επόμενη σεζόν; Ίσως ξανά στην Ελλάδα;

«Η επόμενη σεζόν, ε; Είναι πολύ νωρίς ακόμη (σ.σ. γέλια)! Απολαμβάνω τώρα την τελευταία μου εβδομάδα στην Ρόδο, με την οικογένεια μου. Κάνω όλα όσα κάνει ένας ταξιδιώτης, δηλαδή πράγματα που δεν είχα το χρόνο να τα κάνω κατά την διάρκεια της σεζόν!

Ξέρεις κάτι; Μου αρέσει η Ελλάδα! Δεν θέλω να κλείσω καμία πόρτα. Θα μου άρεσε ενδεχομένως να συνεχίσω στην Ελλάδα, όπως επίσης και να επιστρέψω στην Γαλλία. Μου αρέσει να παίζω στην Ισπανία, γενικά είμαι ανοικτός σε οτιδήποτε. Φυσικά, έχω ακόμη μέσα μου κίνητρο να αγωνιστώ σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Το καλοκαίρι θα φροντίσω να ξεκουράσω το σώμα μου κι ύστερα θα επιστρέψω στην δουλειά, ούτως ώστε να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για την επόμενη σεζόν. Αυτό είναι το πλάνο μου προς το παρόν»!

Ο Κιμ Τιλί στην Basket League

  • 8.6 πόντοι
  • 74% στις βολές
  • 52% στα δίποντα
  • 31% στα τρίποντα
  • 5.6 ριμπάουντ
  • 0.8 ασίστ
  • 0.8 κλεψίματα
  • 9.4 αξιολόγηση
  • 24'14'' μ.ο. (22 συμμετοχές)

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα