Παναθηναϊκός: Όταν λειτουργείς ως οπαδός αυτά είναι τα αποτελέσματα

Παναθηναϊκός: Όταν λειτουργείς ως οπαδός αυτά είναι τα αποτελέσματα

Παναθηναϊκός: Όταν λειτουργείς ως οπαδός αυτά είναι τα αποτελέσματα

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το ντόμινο των εξελίξεων στις τάξεις του Παναθηναϊκού και στέκεται στην λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε, απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας σε δύο θρύλους της ομάδας αλλά... παίκτες και όχι παράγοντες.

Σεισμική δόνηση πολλών βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις τάξεις του Παναθηναϊκού λίγες ώρες μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό! Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Δημήτρης Πρίφτης, Τάκης Τριαντόπουλος και Νίκος Παππάς αποτέλεσαν παρελθόν από την ομάδα, στον Φραγκίσκο Αλβέρτη προτάθηκε η θέση του Γενικού Αρχηγού (σ.σ. την οποία ωστόσο δεν έχει αποδεχθεί ακόμα), ενώ επέστρεψε ο Αργύρης Πεδουλάκης ως τεχνικός διευθυντής όντας και υπεύθυνος για την επιλογή του επόμενου προπονητή. Με μια φράση... «Χαμός στο ίσιωμα»!

Πραγματικά δεν θυμάμαι τέτοιο ντόμινο εξελίξεων μέσα σε λίγες ώρες. Έχουμε δει να φεύγουν προπονητές εν μία νυκτί. Έχουμε δει να «πέφτουν» πρόστιμα. Όμως τέτοια «αποψίλωση» μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι στην σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού. Ουσιαστικά άλλαξε άρδην όλο το «στήσιμο» της ομάδας και ολόκληρη η φιλοσοφία. Απ' ότι μπόρεσα να καταλάβω μέσα από την ανακοίνωση το ενδιαφέρον στρέφεται για την επόμενη σεζόν. Δεν πιστεύω ότι θα παραδώσουν τα όπλα όσον αφορά τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αλλά κακά τα ψέματα. Μετά και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες η χρονιά θα πρέπει να θεωρείται και... τυπικά χαμένη. Μακάρι το «ηλεκτροσόκ» να αποτυπωθεί και στο παρκέ, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των «πρασίνων».

Για να ακριβολογούμε, αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που πήγε η σεζόν στον βρόντο. Και πέρυσι, από τη στιγμή που απουσίαζε ο Ολυμπιακός από τις εγχώριες διοργανώσεις, είχαμε... μια από τα ίδια στην EuroLeague. Τι είχε προηγηθεί ωστόσο μετά την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποστασιοποιηθεί από την ομάδα; Ο ίδιος αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά στους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη προκειμένου να «τρέξουν» τις εξελίξεις. Ήταν εκείνοι που θα «έβγαιναν» μπροστά και θα συσπείρωναν κόσμο και αγωνιστικό κομμάτι. Αν μη τι άλλο ήταν μια κίνηση που σκόρπισε θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις της ομάδας. Ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν εκείνη τη στιγμή. Όπως το ήθελε και ο... επίσης οπαδός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Οι δύο θρύλοι του συλλόγου θα έκαναν «κουμάντο» στην αγαπημένη τους ομάδα. Τι... καλύτερο;

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είναι διαφορετικό το «παίζω» (και παίζω καλά) και τελείως διαφορετικό (θαρρώ και πιο δύσκολο) το «διοικώ». Οι Αλβέρτης και Διαμαντίδης έδωσαν και την ψυχή τους σε αυτό που ανέλαβαν να κάνουν. Ήταν μέρα-νύχτα στο ΟΑΚΑ. Ήθελαν το καλύτερο του Παναθηναϊκού. Πάλεψαν, μόχθησαν, ξενύχτησαν, στεναχωρήθηκαν. Τα πάντα. Όμως ήταν παίκτες. Όχι παράγοντες. Δεν ήταν ο Αλβέρτης που «σηκωνόταν» από τη γωνία και όλο το γήπεδο πανηγύριζε πριν καν φύγει η μπάλα από τα χέρια του ή ο Διαμαντίδης που έκανε τα πάντα μέσα στο παρκέ γνωρίζοντας την αποθέωση.

Τα δύο λάθη του Γιαννακόπουλου

Και αυτό ήταν λάθος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Να εμπιστευτεί εξ αρχής παίκτες και όχι διοικητικούς παράγοντες. Όπως διοικητικοί παράγοντες είναι ο Μάνος Παπαδόπουλος, ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι, ο Χρήστος Σταυρόπουλος. Εκείνοι, αυτό που ήξεραν και αυτό που μπορούσαν, αυτό έκαναν. Κανείς δεν μπορεί να τους καταλογίσει τίποτα. Όμως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε και λειτούργησε ως οπαδός. Και ιδού τα αποτελέσματα. Και μην μου πείτε ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν είχαν πετάξει στα ουράνια όταν έγινε γνωστή αυτή η είδηση... Να είμαστε και ρεαλιστές.

Αυτό είναι το ένα λάθος του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ. Το δεύτερο σε αυτό το διάστημα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έλαβε δραστικά μέτρα πολύ νωρίτερα ώστε να είχε αποφευχθεί αυτό το «ναυάγιο» το οποίο δεν συνάδει και ούτε ανταποκρίνεται με το όνομα και την ιστορία του συλλόγου. Κάποια πράγματα έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, από τη στιγμή που παραμένει μεγαλομέτοχος (ασχέτως εάν έχει αποστασιοποιηθεί) έπρεπε να πάρει νωρίτερα κάποιες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθούν όλα όσα επακολούθησαν. Τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο οικονομικό από τη στιγμή που η ομάδα πήγαινε με έσοδα-έξοδα με αποτέλεσμα να ξεφύγει ο προϋπολογισμός κατά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον σχεδιασμό της ομάδας έως και την καθημερινή λειτουργία της. Αποτέλεσμα; Τα προβλήματα να μεγιστοποιούνται αντί να ελαττώνονται και η ομάδα να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Τόσο εντός συνόρων όπου είδε τον «αιώνιο» αντίπαλο να του στερεί το κύπελλο και το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs, όσο και στην EuroLeague όπου γλίτωσε την τελευταία θέση στο... τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου αγώνα.

Προσωπικά θεωρώ άδικα τα όσα άκουσε ο Δημήτρης Πρίφτης. Δούλευε, προσπαθούσε, ήθελε το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό αλλά όταν στην πορεία άρχισαν να βγαίνουν τα δομικά προβλήματα του ρόστερ και με κάποιους ξένους να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα, ήταν λογικό και επόμενο να αποτελέσει τον κυματοθραύστη των αποτελεσμάτων και της γενικής εικόνας της ομάδας.

Πλέον στον Παναθηναϊκό ΠΡΕΠΕΙ να κοιτάξουν με καθαρό μυαλό την επόμενη ημέρα. Και η επόμενη ημέρα αφορά το «χτίσιμο» ομάδας (σχεδόν) από την αρχή η οποία θα στηρίζεται στο ελληνικό στοιχείο. Στόχος είναι η αξιοποίηση των Ελλήνων και η «δημιουργία» νέων παικτών. Γι' αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε ο Αργύρης Πεδουλάκης για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και γι' αυτόν τον λόγο θέλει δίπλα του έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά όπως είναι ο Γιώργος Βόβορας.

Ακόμα δεν είναι κάτι σίγουρο, ωστόσο ο 45χρονος προπονητής είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να επιστρέψει. Και εδώ που τα λέμε θα... αποκατασταθεί και μια αδικία που είχε γίνει πριν από 16 μήνες...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...