Ηρακλής - ΠΑΟΚ 73-84: Ανώτερος ο Δικέφαλος, πήρε το ντέρμπι των... 2.5 ωρών στο Ιβανώφειο (vid)

bet365

Ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από το Ιβανώφειο, καθώς επικράτησε με 73-84 του Ηρακλή στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Basket League. Τρίτη διαδοχική εκτός έδρας νίκη για τον Δικέφαλο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τολιόπουλο (14π.).

Σε ένα... ροκ ντέρμπι, το οποίο είχε τα πάντα (πολλές εναλλαγές στο σκορ, αρκετούς πρωταγωνιστές, διακοπή, εντάσεις) και διήρκησε 2.5 ώρες, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να λυγίσει τον ανανεωμένο Ηρακλή στο Ιβανώφειο, από το οποίο απέδρασε με το τρίτο του διαδοχικό εκτός έδρας ροζ φύλλο.

Ο Ηρακλής δεν έδειξε να είναι λειτουργικός στον βαθμό που θα επιθυμούσε ο κόουτς Μέξας, πληρώνοντας τις αμυντικές του αδράνειες αλλά και το γεγονός πως είναι οι νέοι του παίκτες διανύουν ακόμη στάδιο προσαρμογής και δεν έχουν «μάθει» τα κατατόπια. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο αποφασιστικός στις κρίσιμες στιγμές, βρήκε μεγάλα τρίποντα από τον Τολιόπουλο στο κλείσιμο του αγώνα και πέτυχε τελικά την έβδομη φετινή του νίκη, η οποία τον εδραιώνει στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο Γηραιός ήταν εξαιρετικός στο εναρκτήριο δεκάλεπτο και μετά τις πρώτες αναγνωριστικές επιθέσεις προηγήθηκε με 11-8 χάρη σε τρίποντο του Φίλλιου (4') κι ακολούθως με 19-12 λίγο πριν την λήξη. Το... κρεσέντο όμως του Ζερμέν Λοβ κράτησε ζωντανό τον Δικέφαλο (19-18 στο 10'), με τον Αμερικανό σκόρερ να πετυχαίνει τρία δύσκολα δίποντα στη σειρά.

Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να πατούν καλύτερα όσο κυλούσε η ώρα, για να ισοφαρίσουν εν τέλει στο 14ο λεπτό με κάρφωμα του Τζόουνς. Ο ίδιος παίκτης έστειλε τον ΠΑΟΚ στο +5 στα μισά της β' περιόδου, με τον Γιάνκοβιτς να έχει μπει κι εκείνος δυναμικά στην επιθετική εξίσωση (28-34 στο 17'). Ο Ηρακλής έπαιρνε σποραδικά σκορ από τους Έλληνες του (Σκορδίλη, Σταμάτη, Παπαδάκη) όμως υπήρξαν προβλήματα στα μετόπισθεν, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ και πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα επτά πόντων (32-39).

40λεπτη διακοπή και... ξέσπασμα Ηρακλή

Το β' μέρος άρχισε μετά από διακοπή περίπου 40 λεπτών, αφού οι διαιτητές κι ο κομισάριος του ντέρμπι διέταξαν την αποχώρηση των υπεράριθμων φιλάθλων από το Ιβανώφειο. Κατόπιν εκκλήσεων από τους ανθρώπους των γηπεδούχων κι αφού ξεπεράστηκαν διάφορες εντάσεις μικρής εμβέλειας, ο Ηρακλής επέστρεψε στο παρκέ πιο αποφασισμένος. Ο Σκορδίλης με βολές κι οι Χένρι, Παπαδάκης και Ρότεν με συνεχόμενα τρίποντα έφεραν σε απόσταση αναπνοής το συγκρότημα του Μέξα (43-44 στο 22'). Ο ζεστός Ρότεν έδωσε μάλιστα και προβάδισμα στους Κυανόλευκους (45-44 στο 23'), με την... έκρηξη να κορυφώνεται με το εντυπωσιακό κάρφωμα του Σκορδίλη για το 47-44. Κάπου εκεί ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση και με ένα επιμέρους σκορ 2-9 με Λοβ, Τζόουνς και Γιάνκοβιτς ανέκτησε το μομέντουμ (49-53 στο 28').

Η τρίποντη βόμβα του Σταμάτη που ξεσήκωσε το Ιβανώφειο (54-56) βρήκε άμεση απάντηση από τον Φιλ Γκριν (54-59 στο 30') ο οποίος με προσωπικό καλάθι διατήρησε σε θέση οδηγού τον ΠΑΟΚ ενόψει της καθοριστικής περιόδου. Σε αυτήν ο Γκάρετ κρατούσε ζωντανό τον Ηρακλή όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην ρακέτα (58-61 στο 32'). Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ρίβερς, ο οποίος με έξι καθοριστικούς πόντους (βολή, δίποντο και τρίποντο) εκτόξευσε μέσα σε ένα δίλεπτο την διαφορά από το +3 στο +12 για τον ΠΑΟΚ (58-70 στο 35'). Ο Σκορδίλης έδωσε μια ακόμη ανάσα στην επίθεση του Ηρακλή (62-70), αλλά ο Τολιόπουλος με τρίποντο επανέφερε σε διψήφια επίπεδα το σύνολο του Λυκογιάννη (62-74 στο 36').

«Καθάρισε» ο Τολιόπουλος

Ο Έλληνας γκαρντ μίλησε ξανά την κρίσιμη ώρα, καθώς με δύο ακόμη δικά του τρίποντα, στη σειρά μάλιστα, ο Δικέφαλος έφτασε στο 64-80, 3'21'' πριν το φινάλε, κι έγινε το ακλόνητο φαβορί για το ροζ φύλλο. Ο έντονος πανηγυρισμός του 26χρονου σουτέρ προς προκάλεσε νέο γύρο... αντιδράσεων στο Ιβανώφειο κι ως το φινάλε σημειώθηκαν μερικές ακόμη μικροδιακοπές. Ο ΠΑΟΚ βιάστηκε να θεωρήσει πως το ματς τελείωσε κι ως εκ τούτου ο Ηρακλής με ένα 7-0 μείωσε σε 71-80, 2' πριν το τέλος. Ο Λοβ, πάντως, σκόραρε για το 71-82 και με την άμμο στην κλεψύδρα να λιγοστεύει, ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε ξανά ως το φινάλε.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-18, 32-39, 54-56, 73-84.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ο Ηρακλής ήταν ζωντανός μέχρι τη στιγμή που τον... πυροβόλησε από την περίμετρο ο Τολιόπουλος, ο οποίος μετέτρεψε το 62-71 σε 64-80 στα τελευταία τρεισήμισι λεπτά.

O MVP: Συνολικά ο κορυφαίος και πιο σταθερός παίκτης του ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο ήταν ο Μάρβιν Τζόουνς με 20 πόντους, 7 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο σε 27'30''.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Όλοι οι παίκτες του Ηρακλή προσπάθησαν, αλλά οι νέοι παίκτες που ντεμπούταραν απόψε έδειξαν πως χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Άποντοι οι Έιμπραμς (1ασ., 0/3 σουτ σε 14'18'') και Γουντς (1ασ., 6'41''), δεν βοήθησαν επιθετικά το σύνολο του Μέξα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Οι Τολιόπουλος (14π., 4/7 τριπ.), Γιάνκοβιτς (10π., 2/2 τριπ., 3ρ., 1ασ.) και Ρίβερς (8π., 6ρ., 1ασ.) βοήθησαν ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ σε διάφορες στιγμές του ντέρμπι, ιδίως όταν η επίθεση των Ασπρόμαυρων τους είχε ανάγκη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 19/22 βολές είχε ο ΠΑΟΚ (86%) τη στιγμή που ο Ηρακλής έγραψε 15/24. Εννιά «εύκολοι πόντοι» πεταμένοι στα σκουπίδια για τον Γηραιό.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Όσα συνέβησαν στο ημίχρονο. Οι διαιτητές διέταξαν εκκένωση του Ιβανώφειου (προκειμένου να μην διακόψουν οριστικά το ματς με υπαιτιότητα του Ηρακλή λόγω υπεράριθμων και ακολούθησε... ντόμινο με εντάσεις (Λυκογιάννης με φίλους του Ηρακλή), εκκλήσεις από τους ανθρώπους των γηπεδούχων και διαρκείς συστάσεις από τα μεγάφωνα για χρήση μάσκας, μεταξύ άλλων.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει στο PAOK Sports Arena με 72-69 τον Ηρακλή, βέβαια τότε κι οι δύο ομάδες (ιδίως ο Ηρακλής) ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με απόψε όσον αφορά τα πρόσωπα που τις στελεχώνουν.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο ΠΑΟΚ ήταν το φαβορί καθώς είναι μια ομάδα που βρίσκεται περισσότερο καιρό μαζί ενώ είχε κι ένα ψυχολογικό μομέντουν, αφού προερχόταν από δύο σερί εκτός έδρας νίκες (σε Ιωνικό και Λαύριο). Ο Ηρακλής με τρεις νέους παίκτες (Ρότεν, Έιμπραμς, Γουντς) προσπάθησε, είχε ορισμένα πολύ καλά διαστήματα, όμως προφανώς δεν είναι ακόμη «δεμένος» ως ομάδα μετά τις προσθήκες του Φεβρουαρίου.

6

8

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα