Άρης: Ο μονόδρομος της ενίσχυσης και το αγκάθι των 120.000 ευρώ

Άρης: Ο μονόδρομος της ενίσχυσης και το αγκάθι των 120.000 ευρώ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης: Ο μονόδρομος της ενίσχυσης και το αγκάθι των 120.000 ευρώ

bet365

Η εικόνα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας κάθε κατάστασης και στην περίπτωση του Άρη «φώναξε» την ανάγκη προσθήκης παίκτη, αλλά για να δημιουργηθούν οι σχετικές προϋποθέσεις θα πρέπει να «ανακαλυφθεί» το ποσό των 120.000 ευρώ.

Οι τοποθετήσεις του Γιάννη Καστρίτη μετά τη νίκη του Άρη επί του Ιωνικού εμπεριείχαν - αν όχι... απελπισία, σίγουρα - έντονο προβληματισμό. Αυτός δεν καλλιεργήθηκε από το επίπεδο απόδοσης των παικτών του γιατί στάθηκε απέναντί τους και τους έβγαλε το καπέλο αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν και το γεγονός ότι κυρίως στο τελευταίο διάστημα ξεπερνούν τις πραγματικές δυνάμεις τους. Δεν καλλιεργήθηκε επίσης από τις εργατοώρες που καθημερινά επενδύουν οι συνεργάτες του γιατί αυτές (σχεδόν) διπλασιάστηκαν για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ομάδας και με σκοπό να κρύψουν τις αδυναμίες. Κι αυτές είναι πολλές. Και μόνο το γεγονός ότι εδώ και καιρό ο Άρης στερείται της δυνατότητας διεξαγωγής ακόμη και οικογενειακού διπλό, λέει πολλά. Καταδεικνύει ότι οι συνθήκες κανονικότητας χάθηκαν έπειτα από τους διαδοχικούς τραυματισμούς παικτών αλλά και της αποχώρησης του Τζέιμς Κέλι.

Για να αρχίσουμε από το τελευταίο, ο Αμερικανός παραμένει στην πατρίδα του και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ρεαλιστικές πιθανότητες επιστροφής του στη Θεσσαλονίκη. Έχει να διαχειριστεί ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό ζήτημα, επί του οποίου δεν μπορούν να μπουν χρονικοί ορίζοντες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι «κίτρινοι» δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την επιστροφή του 29χρονου σέντερ κι ας μεσολαβεί διάστημα (περίπου) είκοσι ημερών μέχρι τον επόμενο αγώνα.

Δεν είναι όμως μόνο η απουσία του Τζέιμς Κέλι. Ο Σταύρος Σχίζας είναι εκτός από την προετοιμασία και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις επιστροφής του στη δράση. Πρόσφατα ο Γιάννης Σιδηροηλίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το διάστημα αποκατάστασης, ενώ ο Στέλιος Πουλιανίτης θα επιδιώξει να μπει σε κανονικό πρόγραμμα προπόνησης έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Άρης δεν συμπληρώνει ούτε δεκάδα, για τους ίδιους επιστράτευσε στον αγώνα με τον Ιωνικό τον 17χρονο Νίκο Γεροκώστα και τον 16χρονο Φίλιππο Τσαχτσίρα. Προφανέστατα η συμμετοχή των δύο «πιτσιρικάδων» στην αποστολή της επαγγελματικής ομάδας στοιχειοθέτησε μια μορφή επιβράβευσης καθώς πρόκειται για δύο ισχυρά ταλέντα. Από την άλλη πλευρά όμως ήταν και ζήτημα ανάγκης. Είχε να κάνει και με την… έξωθεν εικόνα του πάγκου.

Γιατί η ενίσχυση είναι απαραίτητη;

Γιατί το πρόβλημα του Άρη πλέον είναι αριθμητικό. Κυρίως στους δύο τελευταίους αγώνες φάνηκε ξεκάθαρα η δυσκολία στη διαχείριση αγώνων καθώς ο Γιάννης Καστρίτης έχει στα χέρια του περιορισμένο αριθμό παικτών. Απέναντι στον Ιωνικό ο Ολιβιέ Χάνλαν δεν κινήθηκε στα συνηθισμένα επίπεδά του και το πρόβλημα ήταν αξεπέραστο. Και δεν γίνεται σε κάθε παιχνίδι να βάζει 25+ πόντους, όταν όλες οι ομάδες σχεδιάζουν την αμυντική τακτική τους πάνω στον περιορισμό του. Ξέχωρα από τον Χάνλαν, ο Γιάννης Καστρίτης αναγκάζεται να δίνει πολλά περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε συγκεκριμένους παίκτες για να βγει το… 200 λεπτά της στατιστικής.

Ο Καστρίτης

Αυτή τη στιγμή ο Άρης είναι από τις πιο «άδειες» ομάδες της Basketleague σε επίπεδο αριθμού παικτών. Μετά τη νίκη του επί του Ιωνικού, θεωρητικά, βρίσκεται μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, ωστόσο δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών. Η προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο εκδικάστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα και η απόφαση αναμένεται εντός του Απρίλη. Υπάρχει το ενδεχόμενο δικαίωσης αλλά και το αντίστοιχο της απόρριψης. Στο τελευταίο, οι «κίτρινοι» θα παρουσιαστούν εκ νέου στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ και δεν θα αποφύγουν την τιμωρία λόγω της μη αδειοδότησής τους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Εν τέλει, αυτές οι έξι νίκες που έχουν πετύχει οι Θεσσαλονικείς δεν τους εξασφαλίζουν, σε ότι αφορά την αγωνιστική επιβίωσή τους. Συν τοις άλλοις, αν πράγματι θέλουν να επιστρέψουν στα Playoffs, χρειάζονται περισσότερες. Και για να τις διεκδικήσουν, θα πρέπει να προχωρήσουν (τουλάχιστον) στην απόκτηση του αντικαταστάτη του Τζέιμς Κέλι.

Ο οικονομικός «σκόπελος»

Εδώ εντοπίζεται το «ζουμί» της όλης ιστορίας καθώς η ΚΑΕ Άρης χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως των 120.000 ευρώ για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενίσχυσης. Αυτό το ποσό είναι «αδιαπραγμάτευτο» και αφορά τα χρήματα που απαιτούνται για την εξασφάλιση ενημεροτήτων, κυρίως όμως των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν για να γίνει άρση του ban. Στο οικονομικό πλάνο τους, οι Θεσσαλονικείς είχαν υπολογίσει ότι θα εισέπρατταν μία ακόμη δόση (περί των 250.000 ευρώ) από το ποσοστό του στοιχήματος, αλλά αυτό το ζήτημα έκλεισε αρνητικά. Μοιραία δημιουργήθηκε μια «τρύπα» η οποία απαιτείται να καλυφθεί και αυτή δεν αφορά την πληρωμή των παικτών της τωρινής ομάδας. Οπότε, για να τεθεί, ρεαλιστικά, το σενάριο ενίσχυσης είναι αναγκαίο να βρεθεί το ποσό των 120.000 ευρώ. Κι αυτός είναι ο ανασταλτικός παράγοντας στις συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει για την ενίσχυση της ομάδας και πιο συγκεκριμένα για την απόκτηση Αμερικανού φόργουορντ/σέντερ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα