Basket League: Αυτοί που ξεχώρισαν στις 10 πρώτες αγωνιστικές (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης
Basket League: Αυτοί που ξεχώρισαν στις 10 πρώτες αγωνιστικές (vids)
Η πρώτη δεκάδα αγωνιστικής της εφετινής Basket League ανήκει στην ιστορία, το δείγμα προς αξιολόγηση είναι πλέον επαρκές κι έτσι το Gazzetta παρουσιάζει τους παίκτες που ξεχώρισαν κατά τις 10 πρώτες εβδομάδες δράσης στα ελληνικά παρκέ.

Οι αγωνιστικές που έχουν «τρέξει» στην Regular Season της Basket League είναι πλέον αριθμητικά διψήφιες, όπερ σημαίνει πως τα πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με αυτούς που ξεχωρίζουν μπορούν να εξαχθούν. Δεν είναι λίγοι οι καινούργιοι πρωταγωνιστές στο φετινό πρωτάθλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η... παλιά φαρουρά απουσιάζει.

Το Gazzetta εντοπίζει τους κορυφαίους στις βασικές κατηγορίες της στατιστικής και σας παρουσιάζει νέους και πρεσβύτερους αστέρες που προκαλούν «θόρυβο».

Ο Τζέρμαν και... οι άλλοι

Ο βραχύσωμος γκαρντ (1.83μ.) του Ιωνικού, Γιουτζίν Τζέρμαν, είναι ο αρχισκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 171 πόντους σε 8 αγώνες. Κατά μέσο όρο πετυχαίνει 21.4 πόντους κι είναι ο κατά τεκμήριο κορυφαίος παίκτης φέτος στην ομάδα της Νίκαιας. Ο 24χρονος έχει ξεχωρίσει και στα ματς του FIBA Europe Cup (22.5π. με 54% εντός πεδιάς), ενώ δεν μένει μόνο στο σκοράρισμα, έχοντας ακόμη 3 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ κι 1 κλέψιμο ανά 30:46' παρουσίας. Ο Αμερικανός άσος δεν είναι το πρώτο μπόι, όμως είναι ταχύς, αθλητικός κι αν μη τι άλλο έχει ταλέντο στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Παίζει με ενθουσιασμό και παρότι φέρει την ταμπέλα του rookie, η απειρία του δεν τον έχει επηρεάσει αρνητικά.

Τον Τζέρμαν τον μαθαίνουμε φέτος, κάτι που δεν ισχύει για τους Κέντρικ Ρέι (Προμηθέας) και Τάισον Κάρτερ (Λαύριο). Ο πρώτος μετρά 154 πόντους σε 10 παιχνίδια κι ο δεύτερος 151 στον ίδιο αριθμό αγώνων. Η συγκομιδή τους δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η ικανότητα τους στο σκοράρισμαν είναι δεδομένη, με τον Ρέι να έχει φανερώσει αντίστοιχες πτυχές παλαιότερα στην ΑΕΚ (2019-20) και τον Κάρτερ να έχει παρόμοια απόδοση και πέρσι με την ομάδα της Λαυρεωτικής.

6

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Basket League κι επανέφερε στην λίστα των πρώτων σκόρερ το όνομα του Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος πετυχαίνει 150 πόντους σε 9 εμφανίσεις (16.7π.), όντας η αιχμή του δόρατος των ερυθρολεύκων στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις τους. Πέμπτος σκόρερ της Α1 είναι ο Γιώργος Τσαλμπούρης του Απόλλωνα με 149 πόντους σε 9 ματς, ένας παίκτης που πέρσι στον ΠΑΟΚ είχε 5.7 πόντους κατά μέσο όρο και φέτος εκτοξεύεται στους 16.6!

Οι κορυφαίοι ριμπάουντερ

Ο βετεράνος σέντερ της Λάρισας, Ουσμάν Κρουμπάλι, έχει την πρωτιά στον τομέα των ριμπάουντ, μαζεύοντας 10.88 κατά μέσο όρο (87 συνολικά) σε 8 εμφανίσεις του. Ο 33χρονος ψηλός μπορεί να είναι undersized (2.02μ.), ωστόσο είναι αθλητικός κι έχει καλές τοποθετήσεις στις διεκδικήσεις. Η εμπειρία του στην λίγκα (παλαιότερα έπαιξε σε ΠΑΟΚ και Λαύριο) σίγουρα τον έχει βοηθήσει ως προς το να είναι αποτελεσματικός για την θεσσαλική ομάδα.

1

Πίσω από τον Κρουμπάλι βρίσκεται ο 25χρονος Τσαντ Μπράουν του Περιστερίου με 8.78 ριμπάουντ (79 συνολικά) σε 9 συμμετοχές. Ο παλιός παίκτης του Μεσολογγίου επιβεβαιώνει και φέτος την έφεση του στο συγκεκριμένο στοιχείο του παιχνιδιού, αφήνοντας πίσω του τους πρωτοεμφανιζόμενους αλλά επίσης αρκετά αξιόπιστους Σακούρ Τζούστον του Άρη και Ντεζόν Ντέιβις του Απόλλωνα Πατρών που έχουν από 7 ριμπάουντ κατά μ.ο. έκαστος (63 συνολικά).

Ποιοι έχουν πετύχει τα περισσότερα τρίποντα;

28 τρίποντα σε 9 συμμετοχές μετρά ο 25χρονος Κένι Ουίλιαμς του Κολοσσού (13.2π., 41.8% τριπ.), αποτελώντας τον πιο σταθερό κι αξιόπιστο σουτέρ τριών πόντων της Basket League. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ δεν διαθέτει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία όμως εξελίσσεται σε μια από τις πιο έξυπνες μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

2

Ο Ντέιβιντ ΝτιΛέο (13.7π.) του ΠΑΟΚ τον ακολουθεί με 25 τρίποντα σε 9 αγώνες, όμως το ποσοστό ευστοχίας του πίσω από τα 6.75 μέτρα είναι υψηλότερο (49%). Ο 24χρονος άλλοτε παίκτης της Μούρθια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη, όντας ο ορισμός του stretch four. Μάλιστα σε τρια ματς φέτος (Παναθηναϊκό, Λάρισα, Απόλλωνα) είχε πετύχει από 5 τρίποντα!

Ο Κέντρικ Ρέι του Προμηθέα έχει πετύχει 24 τρίποντα (40%) σε 10 αγώνες, ο Τόνι Ντάγκλας του Ηρακλή έχει 22 αντίστοιχα (32.4%) και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Μπράιαν Ανγκόλα της ΑΕΚ με 20 (44.4%). Οι δύο τελευταίοι έχουν από 8 συμμετοχές στο φετινό πρωτάθλημα.

Η «μαχή» των πασέρ

Η πρωτοκαθεδρία στις ασίστ είναι ελληνική υπόθεση και βρίσκει «ισόπαλους» τους συνομήλικους (24 ετών) Νίκο Δίπλαρο (Απόλλωνας) και Βασίλη Μουράτο (Λαύριο). Αμφότεροι είναι οι βασικοί πλειμέικερ στις ομάδες τους κι έχουν μοιράσει από 52 τελικές πάσες. Ο Δίπλαρος βέβαια έχει υψηλότερο μέσο όρο (5.78 άσιστ έναντι 5.2 του Μουράτου) έχοντας αγωνιστεί σε έναν αγώνα λιγότερο. Πίσω τους σε απόσταση... αναπνοής βρίσκεται ο πολύπειρος Βασίλης Ξανθόπουλος με 51 ασίστ στον Κολοσσό (5.67 μ.ο.), ο οποίος για ακόμη μια σεζόν και παρά την προχωρημένη του ηλικία (37 ετών) είναι ένας από τους καλύτερους άσους της λίγκας.

2

Ο Κέντρικ Ρέι εμφανίζεται στις υψηλές θέσεις ακόμη μιας στατισικής κατηγορίας με 50 ασίστ (5 μ.ο.) και ο Κίνο Κολόμ της ΑΕΚ συμπληρώνει το Top5 με 49 αντίστοιχα (4.9 μ.ο.).

Ο πρώτος μπλοκέρ δεν βρίσκεται πια στην Ελλάδα

Σε μόλις 6 εμφανίσεις του στην Basket League, ο 27χρονος Αμερικανός Ρέτζι Λιντς του Ηρακλή πρόλαβε να κάνει 21 τάπες δηλαδή... 3.5 (!) κατά μέσο όρο, προτού αποχωρήσει για την Ιταλία και την Νάπολι λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Κατά την αναχώρηση του για τη γειτονική χώρα παρέδωσε τα... σκήπτρα στον Έρικ Γκρίφιν της ΑΕΚ που μετρά 13 μπλοκ σε 10 συμμετοχές.

3

Ο Γιώργος Παπαγιάννης του Παναθηναϊκού μαζί με τον Τσαντ Μπράουν του Περιστερίου έχουν από 12 τάπες, ενώ δεν πάει πίσω κι ο Ντάριο Χαντ του Προμηθέα με 11.

Οι «άχαστοι» από την γραμμή

Αν υπάρχει τέλειο σε οποινδήποτε τομέα της ζωής, τότε ο Όλι Χάνλαν του Άρη το προσεγγίζει αρκετά στις εκτελέσεις προσωπικών βολών με το εντυπωσιακό 91.5% (43/47). Ο αρχισκόρερ του Άρη (20.3π. μ.ο.) όχι μόνο κερδίζει πολλά φάουλ (6.7) που τον στέλνουν στην γραμμή, αλλά δίνει κιόλας εύκολους πόντους στους κίτρινους με την τρομερή αποτελεσματικότητα του.

5

Ο Νταρίλ Μέικον του Παναθηναϊκού εντείνει τον ανταγωνισμό καθώς καταγράφει το εξίσου υψηλό 87.5% (28/32), με τον Νίκο Παππά της ΑΕΚ να βρίσκεται μόλις μια εύστοχη βολή πιο πίσω με 84.4% (27/32). Το... καρέ κλείνει με ακόμη έναν παίκτη του Άρη, τον Άντονι Κάουαν Τζούνιορ, που εκτελεί προσωπικές με 84.3% (43/51).

Ο Ντάγκλας κι οι υπόλοιποι «κλέφτες»

Πέρα από πολύ καλός σκόρερ και δημιουργός, ο Τόνι Ντάγκλας (17π., 4.9α.) του Ηρακλή αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός και στα κλεψίματα με 21 συνολικά (2.63 μ.ο.) σε 8 εμφανίσεις. Είναι πρώτος με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Ίαν Χάμερ της ΑΕΚ, ο οποίος έχει καταγράψει 15 κλεψίματα (1.88) στον ίδιο αριθμό συμμετοχών.

3

Από 'κει και πέρα, ένας σημαντικό μέρος της αμυντικής οξυδέρκειας-ενέργειας των Νίκου Γκίκα (Προμηθέας), Βασίλη Ξανθόπουλου (Κολοσσός) και Νίκου Χουγκάζ (Ιωνικός) ερμηνεύεται μέσω των 14 κλεψιμάτων που καταγράφουν, ενώ μοιράζονται την 3η θέση της λίστας πίσω από τους Ντάγκλας και Χάμερ.

Οι αφανείς ήρωες

Ο Τζέιμς Κέλι του Άρη (18π., 9.2ρ.) μόνο... αφανής δεν μπορεί να θεωρηθεί, με τρία διαδοχικά βραβεία MVP, ωστόσο είναι λίγο καιρό στην Ελλάδα κι ως εκ τούτου έχει αγωνιστεί πρακτικά μόλις σε 4.5 αγώνες. Ο Αμερικανός σέντερ έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία ως τώρα όμως θα χρειαστεί να παίξει κι άλλα ματς προκειμένου να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το δείγμα γραφής του. Τον τοποθετούμε μάλλον προσωρινά στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς είναι βέβαιο πως αν παραμείνει στον Άρη ως το τέλος της σεζόν και συνεχίσει στο ίδιο τέμπο, σίγουρα θα βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ και ριμπάουντερ της λίγκας.

2

Ο Απόλλωνας όπως προείπαμε βασίζεται πολύ στους δύο νεαρούς Έλληνες του (Τσαλμπούρη και Δίπλαρο) όμως εκείνοι έχουν στην παρέα τους τον πιο έμπειρο Ορλάντο Κόουλμαν (17.4π., 5.1ρ., 1.5α.) που είναι σταθερός σε απόδοση στο πρώτο μισό της χρονιάς. Επίσης, χωρίς να «γράφει» εντυπωσιακά νούμερα, ο Γάλλος Κιμ Τιλί του Κολοσσού (9.9π., 6.4ρ., 10.7PIR) αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμο στέλεχος στην εξαιρετική πορεία της ομάδας της Ρόδου (6-3), ενώ προσφέρει σημαντικά και με την μεγάλη εμπειρία του στον αμυντικό τομέα.

Τέλος, ο Έρικ ΜακΚρί του Περιστερίου (10π., 4.4ρ., 1.2α, 40% τριπ.), αν κι ήταν το λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό όνομα που απέκτησε το καλοκαίρι ο σύλλογος των δυτικών προαστίων, έχει εξελιχθεί σε απαραίτητο γρανάζι της ομάδας του, ενώ έχει ως highlight της σεζόν του το νικητήριο buzzer beater τρίποντο στην Πυλαία. Θυμηθείτε το:

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα