Κολοσσός: Τα «χρυσά» συμβόλαια του Λόουσον και πώς έγινε... ανεπιθύμητος στην Κίνα! (vid)

Κολοσσός: Τα «χρυσά» συμβόλαια του Λόουσον και πώς έγινε... ανεπιθύμητος στην Κίνα! (vid)

Κολοσσός: Τα «χρυσά» συμβόλαια του Λόουσον και πώς έγινε... ανεπιθύμητος στην Κίνα! (vid)

bet365

Ο Τάι Λόουσον είναι ένας σούπερ σταρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με πάρα πολλές καλές, αλλά και κακές στιγμές στην καριέρα του.

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η μεγάλη μεταγραφή του Κολοσσού, με τους Ροδίτες να προσθέτουν στο νέο ρόστερ τους τον Τάι Λόουσον. Η ανακοίνωση της απόκτησης του Αμερικανού γκαρντ με την πλούσια εμπειρία στο ΝΒΑ έγραψε το... happy end ενός «φλερτ» που υπήρχε ουσιαστικά από τα μέσα της περασμένης σεζόν.

Ο Λόουσον τα τελευταία χρόνια δεν έπαιζε στην πατρίδα του, αλλά βρισκόταν στην Κίνα, από την οποία πάντως δεν αποχώρησε με τρόπο αντάξιο της αγωνιστικής του κλάσης.

Τα δύο Instagram posts που τον... έκαψαν!

Ο Λόουσον υπήρξε επί σειρά ετών πρωταγωνιστικό γκαρντ στο ΝΒΑ, ιδίως με τους Ντένβερ Νάγκετς, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Mε 551 συμμετοχές στο βιογραφικό του, όπου είχε μέσο όρο 12.7 πόντους, 6 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ, σουτάροντας με 36% στα τρίποντα.

Η ποιότητα και το ταλέντο του ήταν δεδομένα, αλλά όταν η καριέρα του άρχισε να διαγράφει πτωτική πορεία, αποφάσισε να στραφεί προς την Κίνα, όπου η σεζόν διαρκεί πιο λίγους μήνες σε σχέση με το ΝΒΑ, οι απαιτήσεις είναι λιγότερες, αλλά τα χρήματα παραμένουν καλά.

Το 2017 μετακόμισε για πρώτη του φορά στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στους Shandong Golden Stars. Τη σεζόν 2017-18 εισέπραξε στο CBA κάτι λιγότερο από 2.5 εκ. δολάρια στους Shandong Golden Stars. Στην εν λόγω ομάδα έπαιξε δύο σεζόν κι όλα κύλησαν όμαλα. Ήταν απόλυτος πρωταγωνιστής, παίκτης των 25 πόντων, 4 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Έγινε γρήγορα δημοφιλής.

Το 2019 άλλαξε στέγη, υπογράφοντας στους Fujian Sturgeons, όπου η απόδοση του παρέμεινε στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Έκλεισε την σεζόν επιτυχώς, αλλά η δεύτερη τελείωσε... προτού καν ξεκινήσει! Ο λόγος; Δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο Λόουσον προσέβαλλε τις γυναίκες της Κίνας μέσω αυτών. Υποτιμητικά σχόλια και μια άσεμνη φωτογραφία συνόδευαν τις δύο αναρτήσεις του σε stories, που άμεσα συγκέντρωσαν πλήθος αρνητικών κριτικών προς το πρόσωπο του.

Αυτή η εξέλιξη αποδείχθηκε καταδικαστική για το μέλλον του όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και στη χώρα γενικότερα. Αρχικά ο σύλλογος δεν του προσέφερε νέο συμβόλαιο, εξηγώντας στην ανακοίνωση του ότι «τα ακατάλληλα λόγια του Λόουσον δεν συνάδουν με την κοινωνική ευθύνη και τις αξίες που εκπροσωπεί ο σύλλογος μας και έχουν επιφέρει σοβαρές αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις στον σύλλογο αλλά και το πρωτάθλημα».

Έπειτα, η κινεζική λίγκα αποφάσισε με τη σειρά της να του επιβάλλει ποινή δια βίου αποκλεισμού. Ο Λόουσον, παρότι αγωνιστικά ήταν εξαιρετικός για τρία χρόνια στο CBA, έχασε την εκτίμηση του κόσμου κι αποχώρησε... κακήν κακώς.

Στο μεσοδιάστημα, ο Λόουσον προσπάθησε να... μαζέψει το θέμα, λέγοντας πως δεν ήθελε να δείξει ασέβεια προς τις γυναίκες της χώρας. Ωστόσο οι εντυπώσεις δεν διασκεδάστηκαν με αποτέλεσμα ο βετεράνος γκαρντ να χάσει οριστικά και για πάντα το δικαίωμα συμμετοχής του στο CBA. Έκλεισε αυτό το κεφάλαιο ως persona non grata.

Τα «χρυσά» συμβόλαια της καριέρας του

Ο 34χρονος σταρ είχε επιλεγεί στο νούμερο 18 του NBA Draft το καλοκαίρι του 2009 από τους Νάγκετς. Είχε δείξει από τα χρόνια του στο North Carolina (2006-2009) πως έχει τα στοιχεία για να ξεχωρίσει και να κάνει καριέρα. Κατ' επέκταση, να βγάλει και (πολλά) χρήματα από το άθλημα!

Οι συνολικές απολαβές του Τάι Λόουσον κατά την διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ (8.5 σεζόν) προσεγγίζουν τα 45 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα αν προσθέσουμε και τα χρήματα που έβγαλε σε τρεις σεζόν στην Κίνα, ο... λογαριασμός ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια!

ΣεζόνΟμάδαΣυνολικές Απολαβές
2017-18 (μόνο playoffs)Ουάσινγκτον Ουίζαρντς119.000 $
2016-17Σακραμέντο Κινγκς1.310.000 $
2016 (2 μήνες)Ιντιάνα Πέισερς265.000 $
2015-2016 (μέχρι Μάρτιο)Χιούστον Ρόκετς12.100.000 $
2009-2015Ντένβερ Νάγκετς29.200.000 $

Γιατί «χάλασε» η μεταγραφή του τον περασμένο Ιανουάριο

Ο Λόουσον δεν ήταν ένα καινούργιο όνομα για την ελληνική πραγματικότητα. Λίγο πριν φύγει το 2020, ο Αμερικανός πλειμέικερ είχε δώσει τα χέρια με τον Κολοσσό Ρόδου - για πρώτη φορά. Με την έναρξη του νέου έτους, ανακοινώθηκε η μεγάλη μεταγραφή από τους Ροδίτες.

Παρ' όλα αυτά, ο παίκτης δεν αγωνίστηκε ποτέ με την ομάδα της Ρόδου.

Η άφιξη του έπαιρνε συνεχώς αναβολή, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μην μπορεί να ενσωματωθεί στην ομάδα. Ο ίδιος, μιλώντας στο Gazzetta τον Μάιο, είχε εξηγήσει ότι «είχα πρόβλημα με την βίζα μου, πήγα 2 φορές στο αεροδρόμιο, στην Κίνα και με σταμάτησαν. Δεν μπορούσα να φύγω. Την πρώτη φορά μου ζήτησαν να βρω μία εργασιακή βίζα. Την βρήκα και πήγα ξανά. Αρνήθηκαν και πάλι, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα. Κόλλησα εκεί και δεν μπορούσα να φύγω. Ηταν μία διαδικασία πέντε μηνών, αλλά τελικά κατάφερα να αναχωρήσω».

Εν τέλει, ενάμιση μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του, ο Κολοσσός ανακοίνωσε άλλον γκαρντ, ως τον... αντικαταστάτη του Λόσον, ο οποίος ήταν ο πρώην παίκτης του Λαυρίου, Γκλιν Ουάτσον.

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής, θα δούμε τελικά τον πρώην NBAer με τα «γαλάζια» στα ελληνικά παρκέ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα