Η… νέα Ευρωλίγκα!

Gazzetta team
Η… νέα Ευρωλίγκα!
Η Ευρωλίγκα έκανε γνωστές τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης και πλέον υπάρχει μία πιο… καθαρή εικόνα ενόψει της νέας σεζόν.

Η πρώτη και βασική αλλαγή είναι πως καταργούνται τα προκριματικά, κάτι που ήδη ήταν λίγο έως πολύ γνωστό. Από εκεί και πέρα το σύστημα διεξαγωγής θα παραμείνει ως έχει.

Έντεκα ομάδες θα συμμετέχουν με άδειες τύπου Α και κάθε χρόνο θα έχει το πολύ τρεις συλλόγους που θα εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή τους. Αυτές είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ Κούτσα, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Αναντολού Εφές, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις Κάουνας και ΕΑ7Αρμάνι Μιλάνο, ενώ ήδη «ρεζερβέ» είναι η θέση της Χίμκι ως κατόχου του Eurocup.

Ακόμα θα δοθούν οκτώ άδειες τύπου Β, δύο από την Αδριατική Λίγκα και από μία σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία και Ισπανία. Όσον αφορά στις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις, αυτές θα καλυφθούν από wild cards και προτεραιότητα θα έχουν ομάδες από Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αγορές τους θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη διοργάνωση.

ΤΟ ΝΕΟ EUROCUP
Σε ό,τι αφορά στο Eurocup, θα έχει και του χρόνου 36 ομάδες: τρεις από Αδριατική Λίγκα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και Ισπανία, δύο από Τουρκία, Λιθουανία και Ισραήλ και μια από Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εναπομείνασες τέσσερις θέσεις θα δοθούν με wild cards.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Τέλος, ανακοινώθηκε αύξηση στα πριμ νίκης (θα είναι 30.000-40.000 ανά αγώνα), ενώ η ομάδα που θα κατακτά τον τίτλο θα παίρνει 1.000.000 ευρώ και περίπου τα μισά ο ηττημένος του τελικού. Επίσης οι ομάδες θα έχουν αυξημένα έσοδα (σ.σ.κάτι που είχε ανακοινώσει ο Μπερτομέου), τα οποία θα εξαρτώνται από τη συμβολή τους στα κέρδη της διοργάνωση μέσω εισιτηρίων, διαφημίσεων κλπ.