ΕΟΚ: Ο Λιόλιος ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
ΕΟΚ: Ο Λιόλιος ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΟΚ και «ακουμπάει» όλες τις καυτές αποφάσεις που καλείται να πάρει ο νέος ηγέτης του ελληνικού μπάσκετ. Το «ξήλωμα» της ΚΕΔ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο αρχιπροπονητής του αναπτυξιακού και η σύνθεσή του, είναι μερικές από αυτές.

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται – σε πολλούς από τους μπασκετικούς – ότι η 13η Σεπτέμβρη ξημέρωσε με νέα διοίκηση στην ομοσπονδία (μετά από 35 και πλέον χρόνια), η μετά Βασιλακόπουλου εποχή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και μάλιστα η μετάβασή στη νέα τάξη πραγμάτων έγινε με τόσο επιβλητική αυτοδυναμία (54,8% έναντι 30,2%), που η επικράτηση του Βαγγέλη Λιόλιου στην εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να τύχει της παραμικρής αμφισβήτησης.

Ο 55χρονος πετυχημένος επιχειρηματίας (παιδίατρος στο επάγγελμα) και διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα, ήταν ο απόλυτος θριαμβευτής των αρχαιρεσιών. Το συντριπτικό υπέρ του αποτέλεσμα, απέδειξε περίτρανα ότι δούλεψε με μεθοδικότητα και στρατηγική και έπεισε την πλειοψηφία των σωματείων, συνειδητοποιώντας και σκύβοντας πάνω στα προβλήματα που τα απασχολούν. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του ήταν τόσο «εκκωφαντική», που τώρα πλέον μπορεί να εξηγηθεί η απόλυτη σιγουριά που απέπνεε εδώ και καιρό για το τελικό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ (πραγματικά δυσκολεύομαι να συνηθίσω τον συγκεκριμένο όρο χωρίς να αποτελεί συμπλήρωμα του απερχόμενου προέδρου, αλλά δεν με χαλάει καθόλου), χαρακτηρίζεται από ενωτική διάθεση (επικοινώνησε με αρκετούς από τους «ηττημένους» των αρχαιρεσιών) και τεράστια όρεξη να ασχοληθεί με την αναδόμηση του μπασκετικού οικοδομήματος, το οποίο πλέον είχε φτάσει στα όρια της ολικής κατάρρευσης.

Κι αυτό φάνηκε από την πρωινή ανάληψη των καθηκόντων του στα γραφεία της ομοσπονδίας, αλλά και την σημερινή συνάντηση με όλους τους υπαλλήλους της ΕΟΚ, λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη. Το πλάνο του, άλλωστε, είναι έτοιμο και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.

Η αρχή θα γίνει με την αυριανή (14/09) πρώτη Γενική Συνέλευση που θα έχει ως κεντρικό άξονα την συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. Θα προηγηθεί η παράδοση-παραλαβή στην οποία θα δώσει το παρών και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και εν συνεχεία – χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή – θα πάρει σειρά η στελέχωση των θέσεων-κλειδιά, οι οποίες θα αποτελέσουν τα θεμέλια του νέου οργανογράμματος.

Οι θέσεις στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Για την θέση του β' αντιπροέδρου (παρά τω προέδρω), όλα δείχνουν ότι παίζει ο βετεράνος διεθνής power forward, Δήμος Ντικούδης, ο οποίος άλλωστε πρώτευσε και σε σταυρούς (337) στην ψηφοφορία των μελών του Δ.Σ.

Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Λιόλιος, που εξ' αρχής επέδειξε ενωτικές διαθέσεις, προσανατολίζεται να αξιοποιήσει σε κάποια τιμητική θέση και κάποιον εκ των τεσσάρων μελών (Φασούλας, Ρεντζιάς, Χριστοδούλου και ο ανεξάρτητος Δελημπαλταδάκης) που δεν εξελέγησαν με την παράταξή του.

Σ' αυτή την περίπτωση, ο Λαρισινός παλαίμαχος άσος είναι πιθανό να πάρει την θέση του γενικού γραμματέα, αν και ο πλέον κατάλληλος φαντάζει ο Βασίλης Ντάκουρης, ο οποίος είναι άριστος γνώστης όλων των λειτουργικών θεμάτων της ομοσπονδίας και έχει μακρά διαδρομή στην αντιπολίτευση.

Σ' αυτή την περίπτωση, ο βετεράνος μπασκετμπολίστας και διοικητικός παράγοντας του Εύνικου, ίσως να οριστεί στην θέση του ταμία, για την οποία ακούγεται το όνομα του Κώστα Ασημακόπουλου, που ανήκει στο νέο αίμα των παραγόντων και είναι αντιπρόεδρος του Μίλωνα.


Το τεράστιο κεφάλαιο του προπονητή της Εθνικής ομάδας

Την δεδομένη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές κι ενώ μας χωρίζουν 2,5 μήνες από την πρώτη επίσημη υποχρέωση της «γαλανόλευκης» στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 (στις 25/11 εκτός έδρας με την Μεγάλη Βρετανία), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει προπονητή.

Είναι προφανές ότι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που έχει υπογράψει συμβόλαιο που εκπνέει σε κάτι περισσότερο από μία διετία (με καθήκοντα την θέση του head-coach στα παράθυρα και ενδεχομένως και της Εθνικής Νέων), θα κληθεί σύντομα από τον νέο πρόεδρο για να συζητήσουν αν κι εφόσον θα πορευτούν μαζί. Οι πρώτες πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν ότι ο 56χρονος προπονητής νιώθει ότι ο κύκλος του στην ομοσπονδία έχει κλείσει και το συναινετικό διαζύγιο μοιάζει ως η επικρατέστερη λύση.

Σ' αυτή την περίπτωση, η νέα διοίκηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την επιλογή του τεχνικού που ηγηθεί της προσπάθειας που θα αρχίσει στα τέλη του ερχόμενου Νοέμβρη και θα κρίνει την συμμετοχή μας στην τελική φάση της διοργάνωσης που έχουν αναλάβει από κοινού η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

Το καλό σενάριο που έχει να κάνει με την επικράτηση του ουδέτερου όσον αφορά στους «αιώνιους αντιπάλους» νέου προέδρου, έχει να κάνει με το ότι ο Βαγγέλης Λιόλιος μπορεί να πείσει τις δύο ισχυρότερες ελληνικές ομάδες να επιτρέψουν σε κάποιους από τους διεθνείς τους, να ενισχύσουν την «επίσημη αγαπημένη». Τουλάχιστον στο ματς της 2ης αγωνιστικής (Κυριακή 28/11 εντός έδρας με την Λευκορωσία), το οποίο δεν συμπίπτει με τους αγώνες τους στην Euroleague.

Όσον αφορά τα ονόματα του Δημήτρη Ιτούδη (στο παρελθόν έχει υπάρξει φιλολογική κρούση στον εκπρόσωπό του) και του Γιάννη Σφαιρόπουλου (μαζί του δεν έχει γίνει η παραμικρή επαφή) που κυκλοφόρησαν, αυτά αφορούν στο ενδεχόμενο συνεργασίας από τον Ιούνιο και μετά και με φόντο το Eurobasket του 2022. Είτε με part-time συνεργασία (σε περίπτωση που συνεχίζουν σε ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι αντίστοιχα) είτε με αποκλειστική απασχόληση. Οπότε προς το παρόν είναι σχεδόν αδύνατον να τεθούν επί τάπητος.

Ο αρχιπροπονητής υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος

Γι' αυτή την θέση, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στο οργανόγραμμα της ΕΟΚ, παίζει «δυνατά» το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο «δράκος» που έχει συνδέσει όλη του την διαδρομή σαν παίκτης και προπονητής με την Εθνική ομάδα, φαντάζει ως ιδανικός τεχνικός διευθυντής για τα όλα τα θέματα που αφορούν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (πρόσληψη νέου ομοσπονδιακού προπονητή) και στον συντονισμό και την διεύθυνση του αναπτυξιακού προγράμματος.

Από 'κει και πέρα, στα υπ' όψιν για σημαντικούς ρόλους στις μικρές Εθνικές ομάδες βρίσκονται ο Κώστας Παταβούκας και ο Κώστας Τσαρτσαρής στο κλιμάκιο της Αθήνας και ο Νίκος Χατζηβρέττας στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, ενώ την ευθύνη του αντίστοιχου τομέα στις γυναίκες, είναι πιθανό να αναλάβει η Άννυ Κωνσταντινίδου.

Το «ξήλωμα» της ΚΕΔ

Στις πολύ βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως διαβάσατε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Gazzetta για το πρόσωπο του διεθνούς διαιτητή, Χρίστου Χριστοδούλου, αποτελεί η επανασυγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Η σύνθεση του οργάνου που ορίζει τους διαιτητές των αγώνων θα αλλάξει άμεσα και ριζικά και όλα δείχνουν ότι κανένα από τα προηγούμενα μέλη της ΚΕΔ, δεν θα ανανεώσει την θητεία του.

Υγ.1: Στην αυριανή Γενική Συνέλευση αναμένεται να φανούν οι προθέσεις του Παναγιώτη Φασούλα και του Φάνη Χριστοδούλου, όσον αφορά στην παραμονή τους ή όχι στο Δ.Σ. Η βαριά ήττα και η επίσημη τοποθέτηση του “Πάνυ” σχετικά με το αποτέλεσμα, δείχνουν ότι ο ψηλός δύσκολα θα παραμείνει σε αντιπολιτευτικό ρόλο, χωρίς πάντως να υπάρχει ειλημμένη απόφαση.

Υγ.2: Σε περίπτωση παραίτησής κάποιου εκ των δύο ή και των δύο, θέση στο Δ.Σ. θα πάρει αρχικά ο Γιάννης Τσουμής (πρώτο αναπληρωματικό μέλος) και εν συνεχεία ο Μέμος Ιωάννου (δεύτερο αναπληρωματικό μέλος. Και οι δύο ανήκουν στην παράταξη “Πρώτα το Μπάσκετ” με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!