Το σύστημα αποκατάστασης του ΝΒΑ (δεν) βοηθάει τους αθλητές του

Το σύστημα αποκατάστασης του ΝΒΑ (δεν) βοηθάει τους αθλητές του

bet365

Το NBA επέλεξε να ασχοληθεί με την εικόνα και όχι με την ουσία, αναφορικά με τις τιμωρίες των Ντρέιμοντ Γκριν και Τζα Μοράντ.

«Έγκλημα» και τιμωρία. Με σκοπό την επανένταξη. Δεν θα μιλήσουμε για το σωφρονιστικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και η δομή του μοιάζει να διέπει και το ΝΒΑ.

Όπου... έγκλημα, μία τιμωρία. Και η επανένταξη ενός αθλητή στο σύστημα. Για να παίξει μπάσκετ. Για να κερδίσει τα (πολλά) χρήματά του.

Από την αρχή της σεζόν, το ΝΒΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο τέτοιες περιπτώσεις. Και δεν είναι σίγουρο ότι τις χειρίστηκε σωστά.

Η περίπτωση του Τζα Μοράντ

Πάρτε για παράδειγμα τον Τζα Μοράντ. Και το διπλό παράπτωμα της δημοσιοποίησης υλικού, όπου ο ίδιος κραδαίνει ένα περίστροφο. Το ΝΒΑ τον τιμώρησε και στις δύο περιπτώσεις. Τη δεύτερη φορά με βαρύτερη τιμωρία, λόγω... παραβίασης της αναστολής του.

Μόνο που η τιμωρία, εφαρμόστηκε για λάθος λόγους. Το ΝΒΑ θεωρεί (και εν μέρει έχει δίκιο) ότι το μόνο που... καίει τους παίκτες είναι τα χρήματα. Αν δεν παίζουν, λόγω τιμωρίας, χάνουν το πολυτελές μεροκάματό τους!

Τα 25 χαμένα ματς κόστισαν στον Μοράντ κάτι παραπάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά είναι άγνωστο αν ο Μοράντ διορθώθηκε. Αν κατάλαβε το λάθος του.

Μόλις επέστρεψε, με τον... κρότο που μπορούν να κάνουν οι 34 πόντοι και ένα νικητήριο σουτ, θέλησε να πανηγυρίσει χορεύοντας. Και διάλεξε το «Rock Ya Hips».

Ένα τραγούδι με χορογραφία που παραπέμπει σε κάποιον που κάνει τα χέρια του σαν να κρατάει πιστόλι. Αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό. Ήταν μία περιπαικτική κίνηση για τη Νέα Ορλεάνη (αντίπαλο των Γκρίζλις), αλλά δεν αποτελούσε ούτε κατά διάνοια... σκέψη για όπλα!

Ο Μοράντ... σταυρώθηκε στο θαυμαστό κόσμο των social media. Επειδή όλοι θεώρησαν ότι υπέπεσε σε ένα ακόμα οπλικό ατόπημα.

Το ΝΒΑ, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του κομισάριου, Άνταμ Σίλβερ όταν ανακοίνωνε την ποινή του Μοράντ (σ.σ.: «Η απόφασή του να δείξει ένα όπλο στα social media...»), αναλώθηκε σε ένα πράγμα: Στη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Αν, για παράδειγμα, ο Μοράντ έχει ένα οπλοστάσιο και πυρηνικά στη διάθεσή του, αλλά δεν τα δείχνει στα social media, τότε το ΝΒΑ δεν το απασχολεί.

Κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει τελικά, τι ακριβώς έκανε λάθος ο Μοράντ. Και πως μπορεί να προστατευτεί από το επόμενο, αφού ακόμη και ένας αθώος χορός μπορεί να του φέρει μπελάδες.

Η περίπτωση του Ντρέιμοντ Γκριν

Υπάρχει και η περίπτωση του Ντρέιμοντ Γκριν. Το διπλό (σοβαρό) παράπτωμα του, πρώτα με τη λαβή στον Ρούντι Γκομπέρ και μετά με τη γροθιά στον Γιουσούφ Νούρκιτς τον έβαλε στη... φυλακή. Για άγνωστο διάστημα.

Το ΝΒΑ υποχρέωσε τον Γκριν να παρακολουθήσει ώρες θεραπειών, να αναζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγων. Και αφού έχασε 11 ματς των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, το ΝΒΑ συμπέρανε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει. Με ποιο κριτήριο; Και αυτό σημαίνει ότι ο Γκριν δεν πρόκειται να μπλεχτεί ξανά σε καυγά;

Η εφαρμογή του σωφρονιστικού συστήματος των ΗΠΑ στο ΝΒΑ δεν έχει απαραίτητα λογική. Ούτε αποτελεί τη λύση. Γιατί όπως και στην πραγματική ζωή, τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό των κρατούμενων που βγαίνουν από μία φυλακή, συνήθως επιστρέφουν σε αυτή.

Και στο διάστημα που είναι έξω από τα... κάγκελα, επιχειρούν να δείξουν όχι απαραίτητα πως συμμορφώθηκαν, αλλά αναζητούν τρόπους για να μην τους πιάσουν.

Έτσι και στο ΝΒΑ. Αν ο Μοράντ κοιτάζει την εικόνα και δεν ποζάρει με όπλα στα social. τότε - κατά το ΝΒΑ - όλα είναι καλώς καμωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τον Γκριν. Όσο δεν δημιουργεί προβλήματα στο παρκέ, τότε η «θεραπεία» του θα έχει πετύχει;

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα