Το Gazzetta ωφελεί τον ελληνικό αθλητισμό

Το Gazzetta ωφελεί τον ελληνικό αθλητισμό
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την τελετή απονομής των Gazzetta Awards by NIVEA MEN.

Αυτή η Δευτέρα ήταν μια πολύ καλή ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, και όχι απλώς μια σημαντική ημέρα για το gazzetta και τους αναγνώστες του. Η πρώτη τελετή απονομής των gazzetta awards, των μοναδικών ελληνικών αθλητικών βραβείων κοινού, που έχει καθιερώσει το gazzetta στην διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν ήταν απλώς μια μεγάλη επιτυχία του gazzetta· είναι ένα ευεργέτημα για τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά για το αφώτιστο, από τα media, κομμάτι του.

Πρώτα είχε έρθει η νίκη των εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών που έβρισκαν νόημα συμμετοχής σε μια ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών, προπονητών και ομάδων. Οι αναγνώστες άρχισαν να αφήνουν στην άκρη τα οπαδικά κριτήρια και να δείχνουν αναγνώριση και σεβασμό στις αθλητικές επιτυχίες ανεξάρτητα από την συλλογική ταυτότητα των πρωταγωνιστών.

Και ύστερα ήρθε η κοινωνική ανησυχία της ομάδας των συντακτών του gazzetta, η οποία δημιούργησε νέες κατηγορίες βραβείων προκειμένου να αναδείξει τους κορυφαίους και των αθλητών και αθλητριών με αναπηρία. Άρχισε να προσκαλεί τους αναγνώστες να ξεχωρίσουν εκείνους και εκείνες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και επιτυγχάνουν αδιανόητα μεγαλύτερες υπερβάσεις στον αθλητισμό. Το gazzetta πήγε ένα βήμα μπροστά και οι αναγνώστες αγκάλιασαν την κίνηση και υποστήριξαν με μεγάλη θέρμη αυτή την επιλογή.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, δηλαδή στην εποχή που ένας πρωταθλητής Ευρώπης στα 100 μέτρα και χρυσός Παραλυμπιονίκης στο Τόκιο, αναδείχθηκε «Αθλητής με αναπηρία της χρονιάς» και εισέπραξε μαζικό χειροκρότημα στην αίθουσα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η χαρά του Νάσου Γκαβέλα, που ήταν εκεί, στο επίκεντρο, η χαρά των μελών της Εθνικής Ομάδας Ακρωτηριασμένων, που ήταν εκεί, στο επίκεντρο για να παραλάβουν το βραβείο Fair Play που τους έδωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες μέσα από την ψηφοφορία ήταν εικόνες γεμάτες υγεία. Εικόνες που θα ενθαρρύνουν, θα δώσουν όραμα αλλά και κουράγιο σε εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες που παλεύουν να νικήσουν την αναπηρία τους για να κάνουν πρωταθλητισμό. Το gazzetta, με τους αναγνώστες του, δείχνει σε όλους αυτούς με πράξεις ότι αναγνωρίζει και σέβεται. Και την ίδια στιγμή τους δείχνει, μέσα από τις δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ότι εκεί έξω υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που τους χειροκροτεί, τους αναγνωρίζει, τους σέβεται και τους υποστηρίζει.

Φυσικά κανείς μπορεί να σταθεί στο γεγονός ότι καλύτερη ομάδα και καλύτερος προπονητής ήρθαν από το πόλο και όχι από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Αλλά αυτές τις νίκες κουλτούρας οι αναγνώστες του gazzetta τις πέτυχαν από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης αυτών των βραβείων.

Σήμερα, που δεν βλέπω όλη αυτή την πραγματικότητα από την οπτική γωνία του διευθυντή, η απόσταση με βοηθά να το θαυμάζω όλο αυτό και να το επιδοκιμάζω απλώς επειδή νιώθω υπέροχα που το βλέπω να συμβαίνει. Αν κοιτάζεις γύρω σου, την επικρατούσα κατάσταση στα αθλητικά media, έχεις επίγνωση: ξέρεις ότι αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, δηλαδή ότι για ένα αθλητικό μέσο που είναι όσο mainstream είναι το gazzetta δεν είναι καθόλου απλό να δώσει εμπορική αξία στο “αντιεμπορικό” κομμάτι του αθλητισμού. Το gazzetta δεν έδωσε απλώς αξία: στην covid εποχή κατάφερε να διοργανώσει μια λαμπρή εκδήλωση με καλεσμένους αυτούς τους αθλητές, για να τους αποδώσει τιμές και να τους δείξει ότι η αθλητική επιτυχία τους “μετράει”.

Σήμερα, με το “δικαίωμα” της μεγαλύτερης απόστασης, μπορώ να σχολιάσω αυτό που μοιάζει αυτονόητο στο μυαλό κάποιου που λειτουργεί στην αθλητική δημοσιογραφία στην διάρκεια της τελευταίας 30ετίας: το gazzetta κάνει πολύ καλό στον ελληνικό αθλητισμό. Τα βραβεία του είναι λόγος για να χαίρεσαι που υπάρχει. Ο ελληνικός αθλητισμός, και ειδικά το αφώτιστο κομμάτι του, το έχει ανάγκη το gazzetta. Θα ήθελα να μας ευχηθώ να ακολουθήσουν και άλλα media τον δρόμο του, αλλά επειδή είμαι ρεαλιστής θα κάνω μόνο την ευχή να συνεχίσει να πορεύεται το gazzetta στον δρόμο που ακολουθεί με συνέπεια στην διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Έχει μεγαλώσει τόσο, που είναι το ίδιο αρκετό για να επηρεάσει την νοοτροπία στην Ελλάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.