ΔΟΕ: Αποκλεισμός της Γουατεμάλας λόγω «πολιτικών παρεμβάσεων»

Newsroom
ΔΟΕ: Αποκλεισμός της Γουατεμάλας λόγω «πολιτικών παρεμβάσεων»

bet365

Η ΔΟΕ αποβάλλει την Γουατεμάλα από όλες τις διοργανώσεις εξαιτίας παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας και τον αθλητισμό.

Την απόφαση να αποβάλει την Ολυμπιακή Επιτροπή της Γουατεμάλας και να ακυρώσει τους Αγώνες Κεντρικής Αμερικής που θα διεξάγονταν στα τέλη Οκτωβρίου στη χώρα, προχώρησε η ΔΟΕ.

Η εκτελεστική επιτροπή της διοργάνωσης ανακοίνωσε πως οι Αγώνες ακυρώνονται μετά την τιμωρία της ΔΟΕ στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, η οποία ήρθε εξαιτίας «του πλαισίου διακυβέρνησης που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Γουατεμάλας, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέστειλε τη λειτουργία της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γουατεμάλας, εκφράζοντας την λύπη της «για προβλήματα πολιτικής παρέμβασης».

«Για αδιευκρίνιστους λόγους, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας ανέστειλε τον Αύγουστο μια σειρά από διατάξεις του καταστατικού και των κανονισμών της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (NOC) της χώρας, η οποία είχε μόλις διεξαγάγει τις εκλογές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός Χάρτης απαιτεί από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, να «διατηρούν την αυτονομία τους» και να αντιστέκονται σε «όλες τις πιέσεις», ιδιαίτερα τις «νομικές και πολιτικές», μια βασική αρχή του Ολυμπισμού, που οδηγεί σε τακτικές συγκρούσεις μεταξύ της ΔΟΕ και ορισμένων κυβερνήσεων. Η χώρα έχει πάρει προθεσμία ως τις 15 Οκτωβρίου να αλλάξει τη νομοθεσία, διαφορετικά οι αθλητές της δεν θα μπορούν να εκπροσωπήσουν την χώρα τους σε διεθνείς αγώνες.

 

Τελευταία Νέα