Όταν γεννήθηκε ο θρύλος του Σπύρου Λούη

Newsroom
Όταν γεννήθηκε ο θρύλος του Σπύρου Λούη
Η 42 χιλιομέτρων διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας δεν είναι τυχαία ξεχωριστή.

Αυτή διένυσε το 490 π.Χ. ο Αθηναίος στρατιώτης Φειδιππίδης μετά τη μάχη του Μαραθώνα προκειμένου να μεταφέρει το «νενικήκαμεν» κατά των Περσών, αυτή προτάθηκε να είναι και η διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες στο άθλημα του Μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Το παιδί, που έγινε θρύλος

Χιλιάδες χρόνια μετά το «νενικήκαμεν», οΣπύρος Λούης ήρθε στη ζωή το 1872 στο Μαρούσι της Αττικής, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Όταν ήταν μικρός, συνήθως βοηθούσε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν νερουλάς, να κουβαλήσει το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρινόταν για την αντοχή του, κάτι που είχε εκπλήξει τους αξιωματικούς του. Ένας από αυτούς, ο Διοικητής του, Ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, θρυλείται ότι τον προέτρεψε να συμμετάσχει στο άθλημα του Μαραθωνίου και, με προσωπική του παρέμβαση, τον δήλωσε ως συμμετέχοντα.

Ο Σπύρος Λούης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 ήταν 24 ετών και δε διέθετε αθλητική ενδυμασία, ούτε αθλητικά παπούτσια και φυσικά ούτε επίσημο προπονητή. Δεν είχε προπονηθεί, ούτε είχε κάποια τακτική ενόψει του Μαραθωνίου, σε αντίθεση με τους συναθλητές του. Στον μαραθώνιο δρόμο έλαβαν μέρος τότε δεκατρείς δρομείς από την Ελλάδα και τέσσερις αθλητές από άλλα έθνη, αριθμός μικρός εάν αναλογιστεί κανείς ότι στους σύγχρονους Μαραθωνίους των Ολυμπιακών Αγώνων πλέον τρέχουν εκατοντάδες!

δδφδ

Ο αμφίρροπος αγώνας και το γαϊδουράκι

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, έμεινε πίσω από τους πιο έμπειρους δρομείς της κούρσας οι οποίοι τον προσπέρασαν. Στη συνέχεια, όμως, η κόπωση έκανε την εμφάνισή της και οι πρωτοπόροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Σε εκείνο το σημείο ο Σπύρος Λούης ανέβασε ρυθμό και γύρω στο 37ο χλμ της διαδρομής ανέλαβε τα ηνία της κούρσας, αφήνοντας πίσω τους πιο έμπειρους και προπονημένους μαραθωνοδόμους. Μπαίνοντας σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο για τη λήξη της κούρσας, αντίκρισε 80.000 θεατές να παραληρούν φωνάζοντας «Έλλην, Έλλην», καθώς τα νέα για την εξέλιξη του αγώνα είχαν ήδη διαδοθεί παντού. Το χρονόμετρο έγραφε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.

Στη γραμμή του τερματισμού τον υποδέχτηκε ο διάδοχος του θρόνου, Βασιλιάς Κωνσταντίνος, και πλήθος κόσμου τον κερνούσε και του πρόσφερε κάθε είδους δώρα. Μάλιστα, όπως λέγεται, στην ερώτηση του Βασιλιά Γεωργίου για το τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, εκείνος απάντησε «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό».

Ο Σπύρος Λούης και η διαφορετικότητα

Ο Σπύρος Λούης ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος σε σχέση με τους συναθλητές του εκείνης της εποχής (οικονομικά και κοινωνικά αδύναμος) αλλά η προσωποποίηση των ιδεωδών που πρεσβεύει ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ήταν και ιδεώδη που ο ίδιος ο Λούης, χωρίς να το γνωρίζει, εκπροσωπούσε περήφανα. Ένα δυναμικό παράδειγμα που αποδεικνύει διαχρονικά πως οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, να αναδειχθεί και να κερδίσει χάρη στο κουράγιο και τη δύναμή του, ανεξαρτήτως καταγωγής ή οικονομικής κατάστασης. Στην σύγχρονη εποχή ο Σπύρος Λούης θα ήταν ο πρεσβευτής της διαφορετικότητας καθώς εκτός ότι κατάφερε να ενώσει τότε χιλιάδες Έλληνες, κατάφερε να αποδείξει ότι χρειάζεται μόνο ψυχική δύναμη και το μειονέκτημα να γίνει πλεονέκτημα.

Η εταιρεία που υποστηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα του Μαραθωνίου

Σήμερα, οι αξίες της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Enel Green Power υπήρξε η πρώτη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας προάγεται η εθελοντική δέσμευση ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στον χώρο εργασίας, ανεξάρτητα από την ηλικία, την αναπηρία, το φύλο, τη φυλή ή την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Enel Green Power όρισε το 2022 ως χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, όπου αποκορύφωση των πρωτοβουλιών της αποτελεί το κάλεσμα της εταιρείας σε όλους τους εργαζόμενους στο διεθνές δίκτυο εταιρειών του Ομίλου προκειμένου να συμμετάσχουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τον προσεχή Νοέμβριο. Αποδεικνύοντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα τη συστράτευσή τους ώστε οι παραπάνω αξίες να ενσωματωθούν στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων σε κάθε τομέα, σε κάθε επίπεδο.

 

Τελευταία Νέα