Red Bull Art of Motion: Τι είναι τελικά το freerunning;

Newsroom
Red Bull Art of Motion: Τι είναι τελικά το freerunning;
Μάθε τα πάντα για το freerunning.

Υπάρχει κάτι καλύτερο και πιο ανανεωτικό από το να τρέχεις ελεύθερος, χωρίς όρια, με μοναδικούς περιορισμούς αυτούς τους οποίους θέτουν η φαντασία σου και οι φυσικές δυνατότητες του σώματός σου;

Τι είναι όμως το freerunning;

Το μυστικό είναι στο όνομά του! Τρέχεις ελεύθερος σε έναν κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί και να οριοθετεί τις ζωές των ανθρώπων στις πόλεις.

Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα «αστικό» άθλημα σε εξέλιξη. Και η ανάπτυξή του συμβαδίζει με αυτήν του internet, των smartphones και των social media, τα οποία και έχουν συμβάλει στην «εκτόξευση» της δημοτικότητάς του. Πρόκειται για την τέχνη του να κινείσαι μέσα στην πόλη με όποιον τρόπο θέλεις - με άλματα, flips, spins, drops, gap jumps, κ.ά. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις και μπορείς να βάλεις τη φαντασία σου και την εφευρετικότητά σου, ώστε να δημιουργήσεις τον δικό σου μοναδικό τρόπο κίνησης μέσα στο δομημένο περιβάλλον.

redbull

Ποια είναι η ιστορία του;

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πως το freerunning έχει τις ρίζες του στις στρατιωτικές και αθλητικές προπονήσεις, καθώς και στις προπονήσεις σε πίστες με εμπόδια για την ανάπτυξη της αποτελεσματικής και σταθερής κίνησης.

Όλα όμως ξεκίνησαν ουσιαστικά στα τέλη της δεκαετίας του '90 στα προάστια του Παρισιού. Εκεί οι Yamakasi, μια ομάδα νέων ανθρώπων, ανέπτυξαν το parkour ώστε να απελευθερωθούν από τη δομή των πόλεων και να κινηθούν σε αυτές όπως θα ήθελαν, προσφέροντας απίστευτο θέαμα, με άλματα από στέγη σε στέγη κ.ά. Έδωσαν επίσης στο freerunning την πρώτη του viral στιγμή, όταν τα πλάνα από τη βιντεοκάμερα μίας αθλήτριας από την ομάδα - όπου πηδούσε ένα τεράστιο κενό σε ένα σημείο γνωστό ως «Manpower» - βγήκαν στον αέρα πολλών τηλεοπτικών σταθμών σε όλη τη Γαλλία και την Ευρώπη, εμπνέοντας χιλιάδες να ξεκινήσουν την προπόνηση parkour.

Δεν θα ήταν υπερβολή, λοιπόν, να θεωρήσουμε πως το freerunning είναι στην πραγματικότητα ένα «παρακλάδι» του parkour και πως προέρχεται από τη συγκεκριμένη κουλτούρα.

RedBull

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Γίνε μέρος της μεγάλης παρέας του freerunning και μάθε τα πάντα και για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό του αθλήματος, το Red Bull Art of Motion πατώντας εδώ. Μπορείς να ενημερώνεσαι πάντα και από τα social media, στο @redbullgre και στο @redbullfreerunning στο TikTok.

Φέτος, το Red Bull Art of Motion από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου θα καταλάβει ολόκληρο το νησί της Αστυπάλαιας, όπου 16 αθλητές θα καταπλήξουν το κοινό κάνοντας tricks και runs στο κάστρο, στα στενά δρομάκια της Χώρας, στις κατάλευκες σκεπές, στα μπαλκόνια και και στους ανεμόμυλους. Μην το χάσεις!

 

Τελευταία Νέα