NFL: Το «εθνικό σπορ» των ΗΠΑ αρχίζει και αναμένεται συναρπαστικό

Κώστας Ευθυμιάδης
NFL: Το «εθνικό σπορ» των ΗΠΑ αρχίζει και αναμένεται συναρπαστικό

bet365

Το άθλημα για το οποίο οι Αμερικανοί αφήνουν τα πάντα... στην άκρη, το NFL (ή αμερικανικό ποδόσφαιρο όπως είναι γνωστό στην Ευρώπη), ξεκινά και πάλι την προσεχή Πέμπτη.

Οι πρωταθλητές Τάμπα Μπέι Μπακανίρς, υποδέχονται τους Ντάλας Κάουμποϊς, σε μία χρονιά όπου το NFL προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της.

Φέτος οι ομάδες θα δίνουν ένα παιχνίδι παραπάνω στην κανονική διάρκεια (17 αντί για 16 όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια), με τον κόσμο να επιστρέφει ξανά και να γεμίζει τα γήπεδα.

Φέτος, σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, δεν θα υπάρχουν μεταθέσεις των αγώνων σε άλλες ημερομηνίες λόγω της πανδημίας, αλλά οι ομάδες θα είναι αναγκασμένες να παίζουν με όσους παίκτες έχουν στην διάθεσή τους, ακόμη κι αν υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ο λόγος της απόφασης είναι κυρίως το ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό επίπεδο.

Ετσι, το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται να είναι συναρπαστικό, με αρκετά ερωτήματα να καλούνται να βρουν απαντήσεις.

Μπορεί να κάνει πάλι το θαύμα του ο Τομ Μπρέιντι

Ο Τομ Μπρέιντι μετά από μια σπουδαία καριέρα με τους Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς αποφάσισε πέρυσι να τους εγκαταλείψει καθώς στα 43 του χρόνια ήθελε να συνεχίζει να παίζει σε ανταγωνιστική ομάδα (οι Πάτριοτς έμειναν εκτός play off για πρώτη φορά μετά από το 2008!). Και κατάφερε να οδηγήσει τους «Κουρσάρους» από το Τάμπα Μπέι στον τίτλο, που ήταν ο πρώτος μετά το 2003. Αν και κανείς δεν τους υπολόγιζε, κέρδισαν τους Κάνσας Σίτι Τσιφς, ομάδα με την οποία θεωρούνται και φέτος οι βασικότεροι υποψήφιοι για τον τελικό του Super Bowl.

Η ομάδα από την Φλόριντα ενισχύθηκε επιθετικά και δικαιολογημένα είναι βασικό φαβορί για το πρωτάθλημα. Το θέμα είναι αν θα αντέξει ο 44χρονος πλέον Μπρέιντι.

Οι τραυματισμοί αγχώνουν το Κάνσας

Οι φιναλίστ του περσινού Super Bowl, Κάνσας Σίτι Τσιφς, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα πέρυσι, με βασικότερο τον τραυματισμό του quarterback τους, Πάτρικ Μαχόμς. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο «καυτό» όνομα στο NFL και η ομάδα του έχει μια αρμονική ισορροπία σε άμυνα και επίθεση που την διατηρεί στα χαρτιά τουλάχιστον, ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την άμυνά τους φέτος, ωστόσο έχουν ορισμένα κενά στο ρόστερ τους επιθετικά. Αν έχουν και φέτος τραυματισμούς τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα..

Τα αουτσάιντερ που… έρχονται

Πίσω από τα δύο φαβορί υπάρχουν ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Οι Τένεσι Τάιτανς έκαναν την μεταγραφή της χρονιάς αποκτώντας τον wide receiver Τζούλιο Τζόουνς, εκ των κορυφαίων στη θέση του, στο πρωτάθλημα. Παράλληλα έχουν και έναν από τους καλύτερους RB's, τον Ντέρικ Χένρι (έγραψε ιστορία πέρυσι καθώς έγινε ο 8ος RB στην ιστορία με πάνω από 2.000 γιάρδες σε μια σεζόν) και προκαλούν… τρόμο στις άμυνες των άλλων ομάδων.

Ένα άλλο αουτσάιντερ είναι οι Λος Αντζελες Ραμς. Πριν δύο χρόνια έφτασαν τελικό με την άμυνά τους, αλλά δεν κατάφεραν να τον κατακτήσουν. Φέτος προχώρησαν σε μεγάλη ανταλλαγή στην θέση του quarterback στέλνοντας στο Ντιτρόιτ τον Τ. Γκοφ, για να πάρουν τον Μάθιου Στάφορντ, τον παίκτη με το μεγαλύτερο συμβόλαιο στο πρωτάθλημα. Η επιθετική τους γραμμή με Κουπ και Γουντς είναι από τις κορυφαίες, έχουν ακόμη στην άμυνα τον «ογκόλιθο» Ααρον Ντόναλντ και τον Τζάλεν Ράμσεϊ, δημιουργώντας ένα ρόστερ ικανό να φτάσει ως το τέλος.

Κρυφό αουτσάιντερ είναι και οι Μπάφαλο Μπιλς που έχουν έναν ανερχόμενο quarterback (Τζος Αλεν) που στην 4η χρονιά του μπορεί να μην είναι… Μπρέιντι ή Ρότζερς, ωστόσο είναι από τους πλέον αξιόπιστους και είναι υποψήφιος για το βραβείο του MVP φέτος. Διαθέτουν επίσης έναν από τους καλύτερους WR στο πρωτάθλημα, τον Σ. Ντιγκς, ο οποίος είναι ταχύτατος και κάνει ζημιές εύκολα στις αντίπαλες ομάδες.

Στην λίστα μπορούν να προστεθούν και οι Γκριν Μπέι, το Σαν Φρανσίσκο, το Ντάλας, η Βαλτιμόρη και το ανανεωμένο Κλίβελαντ, αλλά και το πάντα μαχητικό Σιάτλ, σε ένα από τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

Ο «ψυχρός πόλεμος» Πάκερς- Ρότζερς έληξε

Οι Γκριν Μπέι Πάκερς είναι από τις ομάδες που στις ΗΠΑ ή λατρεύουν, ή μισούν. Η «σημαία» τους, ο Ααρον Ρότζερς (που έχει και μετοχές στους Μιλγουόκι Μπακς και δεν χάνει ευκαιρία να βλέπει παιχνίδια τους όταν δεν έχει υποχρεώσεις) ήρθε σε έντονη διαμάχη με την ομάδα και ουσιαστικά έθεσε εαυτόν εκτός ρόστερ. Υπήρχαν μάλιστα σκέψεις (και φήμες) ότι θα αποσυρθεί από την δράση, αλλά τελικά οι δύο πλευρές τα βρήκαν και θα καθοδηγήσει επιθετικά και φέτος την ομάδα.

Οι Πάκερς πάντα συγκαταλέγονται στα φαβορί, ωστόσο έχουν χάσει σημαντικά κομμάτια σε άμυνα και επίθεση τα τελευταία δύο χρόνια. Η περσινή αλλαγή προπονητή όμως έφερε αποτέλεσμα και ο Νταβάντε Ανταμς είναι από τους πιο «καυτούς» WR στο πρωτάθλημα. Εκανε τα περισσότερα touchdowns (18 σε 14 ματς) και θα είναι αυτός που θα «κουβαλήσει» την ομάδα του επιθετικά με στόχο να μπει στα πλέι οφ. Το κλίμα όμως στα αποδυτήρια δεν είναι το καλύτερο και όλα τα μάτια θα είναι φέτος στο «Lambeau» που φαίνεται ότι θα απασχολήσει αρκετά τα ΜΜΕ.

Το μεγάλο ερωτηματικό του Ντάλας

Κάθε χρόνο ξεκινούν με προσδοκίες να φτάσουν ως το τέλος. Και κάθε χρόνο απογοητεύουν… Οι Ντάλας Κάουμποϊς ελπίζουν να αλλάξει αυτό φέτος, με τον Ντακ Πρέσκοτ, το σημαντικότερο πρόσωπο του franchise να επιστρέφει μετά από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Έχουν το ρόστερ για να πάνε μέχρι τέλους, αλλά είναι άγνωστο αν ο Πρέσκοτ, που από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επίθεση της ομάδας, μπορεί να είναι το ίδιο καλός σε σχέση με πριν τον τραυματισμό του. Είναι υποψήφιος για το βραβείο της «επιστροφής της χρονιάς», αλλά αν δεν καταφέρει να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν πριν ένα χρόνο, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την ομάδα του για άλλη μία χρονιά.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Τάμπα Μπέι – Ντάλας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Ατλάντα – Φιλαδέλφεια

Μπάφαλο – Πίτσμπουργκ

Σινσινάτι – Μινεσότα

Ντιτρόιτ – Σαν Φρανσίσκο

Τένεσι – Αριζόνα

Ιντιάνα – Σιάτλ

Ουάσιγκτον – Λος Αντζελες Τσάρτζερς

Καρολίνα – Νιου Γιορκ Τζετς

Χιούστον – Τζάκσονβιλ

Κάνσας Σίτι – Κλίβελαντ

Νιου Ινγκλαντ – Μαϊάμι

Νέα Ορλεάνη – Γκριν Μπέι

Νιου Γιορκ Τζάιαντς – Ντένβερ

Λος Αντζελες Ραμς – Σικάγο

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Λας Βέγκας - Βαλτιμόρη

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα