Εκθετη η Ελλάδα, αφαιρέθηκε η πιστοποίηση του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ από την Αθήνα

Κώστας Ευθυμιάδης
Εκθετη η Ελλάδα, αφαιρέθηκε η πιστοποίηση του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ από την Αθήνα

bet365

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ αφαίρεση την πιστοποίηση από το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Αθήνας.

Εκτεθειμένη βρίσκεται η Ελλάδα και ο ελληνικός αθλητισμός καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός αντι-ντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε πως αφαιρεί την πιστοποίηση του εργαστηρίου της Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το εργαστήριο δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και τα διεθνή στάνταρντ των εργαστηρίων και είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και μήνες υπήρχε το ζήτημα, αλλά τίποτα δεν άλλαξε από την ελληνική πλευρά.

Οι εμπειρογνώμονες της WADA εξέτασαν όλα τα δεδομένα και τα ευρήματα που είχαν και αφού παρά την προσωρινή αποβολή του εργαστηρίου δεν υπήρξαν βελτιωτικές κινήσεις, αφαιρέθηκε και η πιστοποίηση.

Τονίζεται στην ανακοίνωση μάλιστα πως το εργαστήριο είναι «εκτός επιλογών για ανάλυση δειγμάτων ελέγχου ντόπινγκ για Οργανισμούς Αντι-Ντόπινγκ που συμμορφώνονται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ».

Το εργαστήριο της Αθήνας μπορεί να προσφύγει στο CAS εντός 21 ημερών για να αρθεί η απόφαση, ενώ έχει ενημερωθεί ήδη πως αν θέλει να αναζητήσει διαπίστευση από την WADA στο μέλλον, μπορεί να ζητήσει να επισπεύσει τη διαδικασία επαναδιαπίστευσης ο Παγκόσμιος οργανισμός, αλλά θα πρέπει να πάρει έγκριση από την WADA ExCo.

Το εργαστήριο της Αθήνας είχε αποβληθεί τον Οκτώβριο του 2019 για έξι και η ποινή ανέβηκε στην πορεία στους 12 μήνες. Ακολούθησε άλλη μία ποινή έξι μηνών με την WADA να εκτιμά πως λόγω πανδημίας το εργαστήριο δεν λειτουργούσε σύμφωνα με τον Κώδικα και γι’ αυτό αποφασίστηκε να διατηρήσει την πιστοποίησή του.

Ωστόσο ο καιρός περνούσε και τα ευρήματα των ειδικών της WADA κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το εργαστήριο δεν είχε «συμμορφωθεί» στα διεθνή πρότυπα και ως εκ τούτου του αφαίρεσαν την πιστοποίηση.

Μάλιστα, αναφέρουν πως δόθηκε η ευκαιρία στο εργαστήριο να κάνει γραπτές παρουσιάσεις της κατάστασης, με τους εμπειρογνόμωνες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αφαίρεση πιστοποίησης, κάτι που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

 

Τελευταία Νέα