Ξιφασκία: Μαζικές καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση στον Καναδά

Κώστας Ευθυμιάδης
Ξιφασκία: Μαζικές καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση στον Καναδά

bet365

Μια ομάδα που εκπροσωπεί περισσότερους από 50 νυν και πρώην Καναδούς ξιφομάχους συμμετείχε στην αυξανόμενη έκκληση για δικαστική έρευνα σχετικά με την κακομεταχείριση στο άθλημα.

Δικηγόροι περίπου 50 αθλητών της ξιφασκίας από τον Καναδά, έκαναν επίσημη καταγγελία για σωματικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις, οι οποίες έχουν βάθος χρόνου σχεδόν 20 χρόνια.

Τα φερόμενα θύματα κάνουν λόγο για τοξική κουλτούρα και καταχρηστικές πρακτικές της ομοσπονδίας της ξιφασκίας.

«Δυστυχώς, μας ενώνουν οι κοινές μας εμπειρίες κατάχρησης, παραμέλησης και διακρίσεων», είπε η ομάδα, που αυτοαποκαλείται Fencing for Change Canada, σε επιστολή προς την Καναδή υπουργό Αθλητισμού Πασκάλ Σαντ-Ονζ, που εστάλη την Πέμπτη.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε βιώσει διάφορες μορφές συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης και κακής συμπεριφοράς», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι ξιφομάχοι ισχυρίζονται ότι ορισμένοι από τους δράστες ήταν προπονητές καναδικών ομάδων, οι αθλητές που κακοποιήθηκαν ήταν συχνά ανήλικοι και η κακομεταχείριση σημειώθηκε σε διοργανώσεις που χρηματοδοτούνται από την Καναδική Ομοσπονδία Ξιφασκίας (CFF).

Η CFF δεσμεύτηκε σε ανακοίνωση της ότι θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες εκφράζονται «όσο πιο γρήγορα μπορεί».

«Ως και οι ίδιοι ξιφομάχοι, είμαστε βαθιά ανήσυχοι όταν ακούμε ότι άλλοι αθλητές έχουν ανησυχίες που πιστεύουν ότι δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί σωστά», δήλωσε η CFF.
«Τελικά, πιστεύουμε ότι ολόκληρο το αθλητικό σύστημα απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί με την Sport Canada και άλλους αθλητικούς ηγέτες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη εκεί που έχει χαθεί».

Η CFF αποκάλυψε ότι ο εκπρόσωπος των αθλητών/τριών θα οργανώσει μία συνάντηση για να μοιραστούν τις ιστορίες τους τα θύματα.

Απάνθρωπη στάση και παρενοχλήσεις στο Βανκούβερ

Μια πρώην αθλήτρια της καναδικής ομάδας, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο Reuters ότι υπήρχε «ένα ευρύ φάσμα καταχρηστικών πρακτικών και περιβαλλόντων» όπου είχε εκτεθεί στις προπονήσεις της στο Βανκούβερ.

«Είναι δύσκολο να συμπεριλάβεις τα πάντα, αλλά πραγματικά... από τη στιγμή που είσαι πολύ μικρός, είσαι απορροφημένος σε αυτήν την κουλτούρα, όπου οι προπονητές σου είναι βασιλιάδες και σιγά σιγά μυείσαι σε αυτή τη νοοτροπία να νιώθεις ότι δεν είσαι τίποτα αν δεν τους είσαι το παν», είπε.

Η ξιφομάχος, που αποσύρθηκε πρόσφατα, είπε ότι η τοξική συμπεριφορά ξεκίνησε με τους προπονητές να της χαϊδεύουν τα μαλλιά. Τόνισε ότι ζήτησαν φιλιά και απαίτησαν την αγάπη της, ενώ σε επίπεδο προετοιμασίας δήλωσε ότι αναγκαζόταν τακτικά να προπονείται μέχρι εξάντλησης, συχνά λιποθυμούσε ή έκανε εμετό. Η ξιφομάχος πρόσθεσε ότι έχει διαγνωστεί με περίπλοκη διαταραχή μετατραυματικού στρες και συνεργάζεται με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

«Την ώρα που έφυγα (το άθλημα), ένιωθα τόσο άχρηστη χωρίς την έγκρισή τους», είπε. «Πολλές μέρες που ξυπνούσα, ήθελα να αυτοκτονήσω», κατέληξε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα