ΑΕΚ: Τα 5 κιτρινόμαυρα «κλειδιά» για την κατάκτηση του Κυπέλλου!

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Τα 5 κιτρινόμαυρα «κλειδιά» για την κατάκτηση του Κυπέλλου!

bet365

Το G-Weekend γράφει για τα πέντε σημεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ΑΕΚ προκειμένου να κατακτήσει το Κύπελλο κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού πέρασε από... χίλια κύματα. Αναβλήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο, άλλη μία τέλη Αυγούστου και ορίστηκε τελικά για το Σάββατο (12/9) στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Με την επανέναρξη της σεζόν μετά τη διακοπή η ΑΕΚ είχε δύο στόχους. Τη 2η θέση και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο πρώτος δεν κατάφερε να επιτευχθεί, με τον δεύτερο να παίρνει αναβολή και τους κιτρινόμαυρους πλέον να καλούνται να ανοίξουν τη νέα σεζόν με ένα τρόπαιο. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το club, γι' αυτό και όλοι στο στρατόπεδο της Ένωσης είναι επικεντρωμένοι σε αυτό.

Προφανώς και ο τελικός θα είναι ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες καθώς οι παίκτες προέρχονται από μια περίεργη περσινή σεζόν, ενώ και η προετοιμασία τους με το μικρό break που μεσολάβησε δεν ήταν παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές. Ο Καρέρα είχε προετοιμάσει την ομάδα του σε συνθήκες απομόνωσης πριν τη δεύτερη αναβολή (λόγω του κρούσματος κορονοϊού με τον Λοβέρα), ενώ στη συνέχεια οι υποχρεώσεις των διεθνών δεν τον βοήθησαν ώστε να κάνει τα πλάνα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα Σπάτα.

Σε κάθε περίπτωση στην ΑΕΚ η κατάκτηση του Κυπέλλου θα ανοίξει με τον καλύτερο τρόπο την αγωνιστική χρονιά 2020-2021, η οποία θα είναι και η τελευταία για την Ένωση πριν από την επιστροφή στη γειτονιά της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πάμε να δούμε λοιπόν πέντε από τα κιτρινόμαυρα σημεία - κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν τον τελικό υπέρ της Ένωσης...

Ο αντικαταστάτης του Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια

Ο αντικαταστάτης του Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια

Η παρουσία του Κρίστιτσιτς στον άξονα

Η παρουσία του Κρίστιτσιτς στον άξονα

Με βάση την άμυνα

Με βάση την άμυνα

Η νοοτροπία που θέλει να δει ο Καρέρα στο γήπεδο

Η νοοτροπία που θέλει να δει ο Καρέρα στο γήπεδο

Τα... βαριά χαρτιά

Τα... βαριά χαρτιά
Πρώτος επίσημος αγώνας της ΑΕΚ στη μετά Μπάρκα εποχή έπειτα από την πώληση του Έλληνα διεθνή γκολκίπερ στη Σέλτικ. Παναγιώτης Τσιντώτας και Γιώργος Αθανασιάδης είναι αυτοί με τους οποίους θα πορευτεί η Ένωση, με τον πρώτο να παίρνει φανέλα βασικού στον τελικό. Θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο για τη θέση κάτω από τα δοκάρια τη φετινή σεζόν. Ο Τσιντώτας αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο «1» και παρουσιάζει ενδιαφέρον το πως θα ανταποκριθεί στον τελικό.
Ο άξονας της μεσαίας γραμμής θα κρίνει πολλά. Εκεί ο Καρέρα δέχθηκε πλήγμα με την επέμβαση στην οποία χρειάστηκε να προχωρήσει ο Ντάμιαν Σιμάνσκι. Εκτός από τον «κόφτη» Αντρέ Σιμόες που θα χρειαστεί να κάνει ξανά πολλά χιλιόμετρα, καθοριστικός με την απόδοσή του μπορεί να αποδειχθεί ο Νέναντ Κρίστιτσιτς για να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Ο Καρέρα θέλει από τα χαφ του να παίζουν κάθετα και να πατάνε προς τα όρια της αντίπαλης περιοχής και μέσα σε αυτήν και ο Σέρβος μέσος, ο οποίος έχει ανεβάσει την απόδοσή του με τον Ιταλό κόουτς στον πάγκο, θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο.
Ο Καρέρα με του που ανέλαβε την ΑΕΚ προσπάθησε να σουλουπώσει τη μεγαλύτερη αδυναμία της στο κομμάτι της ανασταλτικής λειτουργίας. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και κατάφερε να διορθώσει τα πράγματα, ζητώντας από τους παίκτες του να παίζουν με τις γραμμές κοντά και να μην αφήνουν κενά στον αντίπαλο να δράσει. Κάτι το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στον τελικό. Η άμυνα της ΑΕΚ είχε προβληματίσει με την εικόνα της στο φιλικό με τον Ατρόμητο στις στατικές φάσεις. Η παρουσία του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι θα δώσει τα ηγετικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται τα μετόπισθεν σε έναν τελικό, είτε με έναν παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας είτε με τριάδα.
Ο Ιταλός κόουτς έχει περάσει όλους τους προηγούμενους μήνες τα στοιχεία της φιλοσοφίας του στο κιτρινόμαυρο σύνολο, τα οποία φυσικά και θέλει να εξελίξει ακόμη περισσότερο. Η νοοτροπία του νικητή είναι το βασικότερο συστατικό που θέλει να δει ο Καρέρα από τους παίκτες του στον τελικό, κάτι στο οποίο έχει σταθεί από την πρώτη μέρα που βρίσκεται στην ομάδα. Η προσήλωση και η συγκέντρωση στον στόχο από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό του τελικού και η ομαδικότητα είναι επιπλέον τα στοιχεία που επιθυμεί ο Καρέρα να βγάλουν οι ποδοσφαιριστές του στο γήπεδο για να κατακτήσουν το Κύπελλο.
Ο Πέτρος Μάνταλος από τη στιγμή που «ναυάγησε» η μεταγραφή του στην Αλ Νασρ, συνεχίζει στην Ένωση. Ο αρχηγός της ΑΕΚ μαζί με τον Μάρκο Λιβάια και τον Νέλσον Ολιβέιρα είναι παίκτες κλάσης που έχουν αποδείξει ότι κάνουν και με το παραπάνω τη διαφορά με την ποιότητά τους. Τα βαριά χαρτιά του Καρέρα είναι δεδομένα αυτοί οι τρεις (όπως απέδειξαν και την περσινή σεζόν) και παιχνίδια σαν αυτό του τελικού είναι εκείνα που καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες, κρίνοντας το τρόπαιο. Μια κίνησή τους άλλωστε αρκεί...