ΑΕΚ: Top10 «κιτρινόμαυρες» στιγμές της χρονιάς! (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Top10 «κιτρινόμαυρες» στιγμές της χρονιάς! (pics & vids)

bet365

Η σεζόν ολοκληρώθηκε και το Gazzetta Weekend Journal κάνει μια αναδρομή στα πρόσωπα και τις στιγμές της ΑΕΚ.

Με τον τελικό του Κυπέλλου στον... αέρα, η σεζόν της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε. Η Ένωση, έπειτα και από την απόφαση για την επιστροφή των βαθμών στον ΠΑΟΚ, τερμάτισε στην τρίτη θέση και θα αγωνιστεί στον τρίτο προκριματικό του Europa League από την επόμενη σεζόν με στόχο την πρόκριση στους ομίλους της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ήταν μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες. Ξεκίνησε με αναταραχή έπειτα από την απομάκρυνση του Μιγκέλ Καρντόσο στα τέλη Αυγούστου, συνεχίστηκε με τον Νίκο Κωστένογλου μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και ο Ίλια Ίβιτς, που είχε αναλάβει πλέον ως νέος τεχνικός διευθυντής, επέλεξε τον Μάσιμο Καρέρα στην άκρη του κιτρινόμαυρου πάγκου.

Με τον Ιταλό κόουτς η Ένωση απέκτησε ταυτότητα και μεταμορφώθηκε σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν. Ο κορονοϊός έβαλε στον «πάγο» τη σεζόν στις αρχές Μαρτίου, σε μια περίοδο που η ΑΕΚ βρισκόταν εμφανώς σε αγωνιστική άνοδο. Με την επανέναρξη της δράσης, η Ένωση πάλεψε για τους δύο στόχους που είχε θέσει, δηλαδή την κατάκτηση της 2ης θέσης και του Κυπέλλου. Ο πρώτος στόχος, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί, ενώ ο δεύτερος πλέον εκκρεμεί έπειτα από την αναβολή του τελικού του Κυπέλλου.

Το Gazzetta Weekend Journal μέσα από 10 φωτογραφίες και βίντεο παρουσιάζει τα πρόσωπα και τις στιγμές των κιτρινόμαυρων τη σεζόν που πέρασε...

Η απόλυση του Καρντόσο

Η απόλυση του Καρντόσο

Νέος τεχνικός διευθυντής ο Ίβιτς

Νέος τεχνικός διευθυντής ο Ίβιτς

Η ΑΕΚ άγγιξε το θαύμα στην Τραπεζούντα

Η ΑΕΚ άγγιξε το θαύμα στην Τραπεζούντα

Το «ψυχωμένο» διπλό στην Τρίπολη

Το «ψυχωμένο» διπλό στην Τρίπολη

Η κατάρρευση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Η κατάρρευση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Το τέλος του Κωστένογλου και η εποχή Καρέρα

Το τέλος του Κωστένογλου και η εποχή Καρέρα

Η μεταγραφή του Σιμάνσκι και η επιστροφή Αραούχο

Η μεταγραφή του Σιμάνσκι και η επιστροφή Αραούχο

Πρώτη νίκη σε ντέρμπι μετά από σχεδόν δύο χρόνια

Πρώτη νίκη σε ντέρμπι μετά από σχεδόν δύο χρόνια

Η πρόκριση – θρίλερ στον τελικό του Κυπέλλου

Η πρόκριση – θρίλερ στον τελικό του Κυπέλλου

Η τριάδα «φωτιά» με Λιβάια, Μάνταλο και Ολιβέιρα

Η τριάδα «φωτιά» με Λιβάια, Μάνταλο και Ολιβέιρα
Η χρονιά ξεκίνησε με... ταραχές στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς το πρότζεκτ με τον Μιγκέλ Καρντόσο στην τεχνική ηγεσία δεν ευδοκίμησε. Η εικόνα της ΑΕΚ με τον Πορτογάλο προπονητή και τα αποτελέσματα από το ξεκίνημα βάρυναν το κλίμα. Η εντός έδρας ήττα από την Ξάνθη την πρώτη αγωνιστική ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τον Καρντόσο να απολύεται μετά από τέσσερα παιχνίδια στον πάγκο.

Εκτός από τον Καρντόσο, την πόρτα της εξόδου είδε και ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Αντικαταστάτης του στη θέση του τεχνικού διευθυντή ο Ίλια Ίβιτς, ο οποίος κλήθηκε αρχικά να επιβάλει την πειθαρχία αλλά και να ανυψώσει το ηθικό εντός της ομάδας και έπειτα σε βάθος χρόνου με τις κατάλληλες κινήσεις να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό ρόστερ. Ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο γι' αυτή τη θέση και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αισθάνθηκαν ασφάλεια με την απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να δώσει στον Ίβιτς τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος.

Η επιλογή της ΑΕΚ στη θέση του Καρντόσο ήταν ο Νίκος Κωστένογλου, ένας άνθρωπος μέσα από την ομάδα. Έπειτα από την ήττα με 3-1 στο ΟΑΚΑ από την Τράμπζονσπορ, η πρόκριση φάνταζε ως... βουνό για την Ένωση, η οποία ωστόσο πήγε για την υπέρβαση αγγίζοντας το θαύμα της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League στην Τραπεζούντα. Προηγήθηκε με 2-0 από το ημίχρονο με τα γκολ των Λιβάια και Μάνταλου και πάλεψε και για ένα τρίτο γκολ ως το τέλος, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Ωστόσο η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση και το πάλεψε όσο μπορούσε.

Το αποτέλεσμα στην Τραπεζούντα, σε συνδυασμό με τον τρόπο που ήρθε το διπλό επί του Αστέρα Τρίπολης έδειξε ότι το κλίμα άλλαξε τελείως. Όλοι έβγαζαν πάθος και αποφασιστικότητα. Ο Λιβάια σκαρφάλωσε στα κάγκελα πανηγυρίζοντας το γκολ και η ΑΕΚ με τέρμα του Σιμόες στις καθυστερήσεις έφυγε με ένα «ψυχωμένο» διπλό (2-3) από την Τρίπολη που αποτέλεσε τεράστια ώθηση στην αυτοπεποίθησή της.
Η συνέχεια ωστόσο με τον Κωστένογλου στον πάγκο δεν ήταν ανάλογη. Αποκορύφωμα ήταν ο τρόπος που ήρθε η ήττα από τον Παναθηναϊκό με 3-2, σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Ένωση είχε πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια με 0-2 με τα τέρματα των Μπακάκη και Ολιβέιρα. Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε η κατάρρευση και η ΑΕΚ έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο, γεμίζοντας με έντονο προβληματισμό και εσωστρέφεια.

Λίγο αργότερα πάρθηκε η απόφαση της αντικατάστασης του Κωστένογλου, με τον Ίβιτς να επιλέγει τελικά τον Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός κόουτς στις 7 Δεκεμβρίου υπέγραψε το συμβόλαιό του με την Ένωση και είδε από τα μπουθ του ΟΑΚΑ την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, πιάνοντας από την επόμενη μέρα δουλειά. Η ένταση, η διόρθωση της ανασταλτικής λειτουργίας που αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα, η νοοτροπία νικητή, η προσαρμοστικότητα, η συγκέντρωση και η ομαδικότητα ήταν μερικά από τα στοιχεία που πέρασε με την πάροδο του χρόνου στους παίκτες του ο Καρέρα βελτιώνοντας την εικόνα της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου η Ένωση προχώρησε σε προσθήκες. Ο Νταμιάν Σιμάνσκι, έπειτα από προσωπική επιλογή του Ίβιτς, κάλυψε με επιτυχία το κενό που υπήρχε στον χώρο του κέντρου ενώ και ένας γνωστός και αγαπημένος της ΑΕΚ επέστρεψε σε γνώριμα μέρη. Δεν ήταν άλλος από τον Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος ετοιμαζόταν πλέον για την τρίτη του θητεία με την κιτρινόμαυρη φανέλα με τον κόσμο της Ένωσης να τον αποθεώνει την τελευταία ημέρα των μεταγραφών όταν πάτησε το πόδι του στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιστροφή του στην ομάδα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΑΕΚ ήταν οι νίκες στα μεγάλα παιχνίδια. Την τελευταία φορά που η Ένωση είχε πανηγυρίσει κάτι τέτοιο ήταν τον Απρίλιο του 2018, όταν είχε επικρατήσει με δύο γκολ του Αραούχο με 3-0 του Παναθηναϊκού σφραγίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο. Η επιστροφή του «Τσίνο» στην ΑΕΚ συνέπεσε με τη επιστροφή στις νίκες στα ντέρμπι. Με τον Αργεντινό επιθετικό να βρίσκει δίχτυα και πάλι, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τους «πράσινους» και πήρε ντέρμπι μετά από σχεδόν δύο χρόνια, με τον Αραούχο να αποδεικνύεται για άλλη μια φορά παίκτης τέτοιων μεγάλων ματς...

Η ΑΕΚ στο τελευταίο της παιχνίδι πριν τη διακοπή λόγω Covid-19 είχε νικήσει με 2-1 τον Άρη στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς των ημιτελικών του Κυπέλλου. Η ρεβάνς παίχτηκε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούνιο, με την Ένωση να παίρνει μια πρόκριση θρίλερ, στέλνοντας τον ημιτελικό στην παράταση με γκολ του Λιβάια στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων! Εκεί άλλο ένα γκολ του Κροάτη επιθετικού έστειλε την Ένωση στον τελικό του Κυπέλλου για πέμπτη σερί χρονιά.

Από το ξεκίνημα της σεζόν οι τρεις που τράβηξαν το... κουπί επιθετικά για την ΑΕΚ ήταν οι Πέτρος Μάνταλος, Μάρκο Λιβάια και Νέλσον Ολιβέιρα. Και στα πλέι οφ αυτή η τριάδα έκανε τη διαφορά βοηθώντας την Ενωση να καλύψει το χαμένο έδαφος βαθμολογικά και να κοντράρει τον ΠΑΟΚ για τη 2η θέση. Και οι τρεις ολοκλήρωσαν μια εξαιρετική σεζόν και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους κατέγραψαν την πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα τους σπάζοντας τα κοντέρ! Ο Μάνταλος με 11 γκολ και 13 ασίστ, o Λιβάια με 15 γκολ και 12 ασίστ και ο Ολιβέιρα με 16 τέρματα και 9 ασίστ.