ΠΑΟΚ: Οι Top10 στιγμές που σημάδεψαν τη σεζόν! (poll)

ΠΑΟΚ: Οι Top10 στιγμές που σημάδεψαν τη σεζόν! (poll)

bet365

Το… ταμείο της φετινής χρονιάς είναι, όπως και να το κάνουμε, απ’ όπου κι αν μεριά το δούμε, μείον για τον περσινούς νταμπλούχους, που πέτυχαν το μίνιμουμ των στόχων τους εξασφαλίζοντας την συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League.

Η χρονιά για τον ΠΑΟΚ ήταν περίεργη, πολύ περίεργη, συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, που πρόσφατα όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την σεζόν 2019-20 απάντησε ορθά κοφτά: περίεργη!

To ίδιο είπε και ο Αντρέ Βιεϊρίνια. «Δεν κρατάω τίποτα απ’ αυτή τη χρονιά», λέει στο «Uncensored» ντοκιμαντέρ του ανανεωμένου ΠΑΟΚ TV αναφερόμενος στη φετινή σεζόν του «Δικεφάλου». «Όταν έρχονται αρνητικά αποτελέσματα, αρχίζεις και αγχώνεσαι, δεν πιστεύεις στον εαυτό σου», προσθέτει ο Πορτογάλος «κάπτεν».

Σύντομα τα τέσσερα επεισόδια από το ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν οι «ασπρόμαυροι» θα μας κάνουν πιο σοφούς για το τι συνέβη την χρονιά που άρχισε στραβά κι όταν πήγε να γυρίσει ο διακόπτης, με την ανατροπή (από 0-2 σε 3-2) και τη νίκη στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, «όταν μπορέσαμε να αλλάξουμε το μομέντουμ σε κάτι θετικό, τότε, μας χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού», επισημαίνει ο Ίνγκι Ίνγκασον.

Τελικά έγινε αυτό το οποίο τους προειδοποίησε ο Ιβάν Σαββίδης ότι θα συνέβαινε: «Μη καταστρέψετε ότι χτίσατε τα προηγούμενα χρόνια», τους είχε πει «και αυτή είναι η αλήθεια», συμφωνεί και επαυξάνει από την πλευρά του ο Χοσέ Μαουρίσιο.

Μια σεζόν με πολλά πάνω και πολλά (περισσότερα) κάτω, διακυμάνσεις, ένα κάρο εξωαγωνιστικά ζητήματα να ταλανίζουν επί μήνες τον σύλλογο, με την ατζέντα να αλλάζει σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό στο τέλος δεν θα είναι λίγοι οι οποίοι θα συμφωνήσουν (ή τουλάχιστον θα αντιληφθούν τι εννοούσε) με τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος μετά το φινάλε της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό στα playoffs είπε την ατάκα της χρονιάς: «Θα μπορούσα να είχα γράψει βιβλίο για όσα έγιναν φέτος στον ΠΑΟΚ»!

Αυτή είναι μια (πικρή) αλήθεια για τα πολλά στραβά και άτυχα έγιναν στον ΠΑΟΚ την σεζόν 2019-2020!

Δεν αποτελούν δικαιολογία για τον Πορτογάλο προπονητή και τους παίκτες, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι για όποιον αδυνατεί να το καταλάβει το γεγονός πως ένας ολόκληρος οργανισμός (ομάδα-διοίκηση-κόσμος) ασχολήθηκε από τον Δεκέμβριο και μετά περισσότερο με τα δικαστήρια και όχι με την μπάλα.

Επί προσωπικού το αντιλήφθηκα από τον όγκο και τον συνολικό αριθμό των κειμένων και των ρεπορτάζ στο gazzetta.gr από τον Ιανουάριο και μετά για οτιδήποτε άλλο πλην του αγωνιστικού. ΕΕΑ, δίκες, αναβολές, ενστάσεις, πρωτοβάθμιες Επιτροπές, εφέσων, Στ.Ε, CAS.

Το ποδόσφαιρο στις... αίθουσες, το ποδόσφαιρο στα καλύτερα του!

Πάμε να θυμηθούμε τις δέκα πιο χαρακτηριστικές στιγμές που σημάδεψαν τη φετινή «περίεργη» χρονιά για τον ΠΑΟΚ.

Λουτσέσκου out, Φερέιρα in

Λουτσέσκου out, Φερέιρα in

Η τύχη του έφερε ξανά τον Άγιαξ και η UEFA τον... Πόουσον

Η τύχη του έφερε ξανά τον Άγιαξ και η UEFA τον... Πόουσον

Το σοκ του ευρωπαϊκού αποκλεισμού

Το σοκ του ευρωπαϊκού αποκλεισμού

Πρωτοπόρος με το PAOK TV

Πρωτοπόρος με το PAOK TV

Χαμένος από μια υπόθεση που δεν δικάστηκε ποτέ!

Χαμένος από μια υπόθεση που δεν δικάστηκε ποτέ!

Σκόνη και θρύψαλα το αήττητο στο Χαριλάου

Σκόνη και θρύψαλα το αήττητο στο Χαριλάου

Η απόφαση, το σοκ και η αντίδραση του κόσμου

Η απόφαση, το σοκ και η αντίδραση του κόσμου

Οι τραυματισμοί, οι απουσίες και ο μαχητής!

Οι τραυματισμοί, οι απουσίες και ο μαχητής!

Οι δύο ήττες-καρμπόν από τον Ολυμπιακό

Οι δύο ήττες-καρμπόν από τον Ολυμπιακό

Η γκάφα με τις «ληγμένες» κάρτες υγείας

Η γκάφα με τις «ληγμένες» κάρτες υγείας

Ήταν Παρασκευή απόγευμα, 28 Ιουνίου του 2019, όταν η είδηση έσκασε σαν βόμβα: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποτελούσε παρελθόν από τον ΠΑΟΚ! Το αρχικό μούδιασμα για την απώλεια του πιο επιτυχημένου, βάσει τίτλων και αριθμών, προπονητή στην ιστορία του συλλόγου, διαδέχθηκε η αγωνία για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του στον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Η ομάδα σε δύο μέρες αναχωρούσε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία και ταξίδευε δίχως προπονητή, ένα μήνα πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας χρονιάς. Μια ομάδα που είχε μάθει να ζει με τον Λουτσέσκου και το τιμ του, αλλά έπρεπε να προχωρήσει. Μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες ο «Δικέφαλος» αγόρασε από την Μπράγκα, αντί 2,2 εκατ. ευρώ, τον ταλαντούχο, ελπιδοφόρο, αλλά και άπειρο, Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος την 1η Ιουλίου του 2019 ήταν στην Ολλανδία και αναλάμβανε το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Με την αποστολή να βρίσκεται εκ νέου στην Ολλανδία για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, ο ΠΑΟΚ μαθαίνει στις 22 Ιουλίου του 2019 τον αντίπαλο στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Θυμάμαι σαν τώρα το παγωμένο χαμόγελο των ανθρώπων του, στο λόμπι του ξενοδοχείου Park Horst, όταν άκουσαν ότι στο δρόμο τους ξανά βρέθηκε ο Άγιαξ. Η χειρότερη δυνατή κλήρωση. Υπήρχαν άλλες πέντε πιο βατές ομάδες (Κοπεγχάγη, ΑΠΟΕΛ, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Σέλτικ, Ρόζενμποργκ) στην κληρωτίδα, όμως έπεσε πάνω στον προπερσινό ημιφιναλίστ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης! Ο επίσημος ΠΑΟΚ αντιμετώπισε με χιούμορ την κλήρωση σημειώνοντας μέσω twitter: «Αγαπητό Τσάμπιονς Λιγκ, την επόμενη φορά να κάνετε κλήρωση για τις άλλες ομάδες. Εμάς ορίστε μας απευθείας με τον Άγιαξ»! Ο «Δικέφαλος» κόντραρε στα ίσια τον «Αίαντα» (2-2, 3-2) και έφτασε να αποκλειστεί μέσα στην Amsterdam Arena ελέω και του Άγγλου ρέφερι Κρεγκ Πόουσον, ο οποίος οδήγησε την ολλανδική ομάδα τρεις φορές στην «άσπρη βούλα».

Ο ΠΑΟΚ το πάλεψε μέχρι εκεί που δεν πήγαινε στο Άμστερνταμ κόντρα σε μία ομάδα που εξ αρχής ήταν το πλέον δυσκολοκατάβλητο εμπόδιο. Βάσει της εικόνα του στα δύο παιχνίδια κόντρα στον Άγιαξ, οι επόμενες προκλήσεις έμοιαζαν να είναι του χεριού του. Γράψτε λάθος… Ο «Δικέφαλος» ήθελε να περάσει στους ομίλους του Europa League για να ρεφάρει τη ζημιά με το FFP, χρειαζόταν απλά να περάσει την Σλόβαν Μπρατισλάβας, με τη ρεβάνς στην Τούμπα. Δεν το έλεγες και το πιο ψηλό εμπόδιο για μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης. Όμως, ένα γκολ απ’ το πουθενά στο 94ο λεπτό του πρώτου αγώνα στην Σλοβακία ανέβασε το δείκτη δυσκολίας. Τα λάθη συνεχίστηκαν και στο δεύτερο παιχνίδι μια εβδομάδα αργότερα στη Θεσσαλονίκη και οι «ασπρόμαυροι» παρότι κέρδισαν με 3-2 έμειναν εκτός Ευρώπης. Οι πρώτοι τριγμοί στο εσωτερικό της ομάδας εμφανίζονται το ίδιο βράδυ της 29ης Αυγούστου, με τον Ιβάν Σαββίδη να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη παρουσία όλης της ομάδας και τα ψέλνει στους παίκτες για τον αποκλεισμό που κόστιζε πολύ πιο ακριβά απ’ ότι πολύ νόμιζαν. Το κατάλαβαν όταν τον Ιανουάριο δεν έγινε ούτε μια μεταγραφή, λόγω FFP, αλλά ήταν πολύ αργά…

Στην πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς την Μπρατισλάβα επικυρώθηκε το πρωτοποριακό πρότζεκτ του ΠΑΟΚ TV. Μέχρι τότε οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν δει να ακυρώνεται η συμφωνία με την ΕΡΤ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μην προχωρούν οι κουβέντες με το συνδρομητικό κανάλι (Novasports). Ο ΠΑΟΚ κοίταξε μπροστά, πίστεψε στις δυνάμεις του και έστησε τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα, το ΠΑΟΚ TV. Το επίσημο κανάλι του «Δικεφάλου» έφτασε να είναι στην κορυφή των ελληνικών αναζητήσεων στο google, για το 2019, με το τιμ που τρέχει το πρότζεκτ να προχωρά σε 100% δικές του παραγωγές και μέσα σε λίγες μέρες να στήνει και να εξελίσσει τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα ως τηλεοπτικό πάροχο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Προχωράει τη συμφωνία για να «ανέβει» στο «μπουκέτο» της Cosmote TV και λογικά θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων. Άλλωστε δεν προκύπτει κεντρική διαχείριση, με το τμήμα επικοινωνίας και τον σύμβουλο σε θέματα στρατηγικής και εικόνας, Κυριάκο Κυριάκο, να είναι πανέτοιμοι να παρουσιάσουν το νέο, ανανεωμένο ΠΑΟΚ TV.

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 2019 όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» διατηρώντας μέχρι τότε με πολλές δυσκολίες, είναι αλήθεια, το αήττητο και την πρώτη θέση. Το τελικό αποτέλεσμα (1-1) δείχνει στον βασικό ανταγωνιστή για τον τίτλο, ότι δε θα έχει εύκολη αποστολή. Όμως, από την επομένη μέρα τα πάντα αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας. Οι «ερυθρόλευκοι» προχωράνε, μέσω του καναλιού ONE (ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη) στη δημοσιοποίηση του θέματος και λίγο αργότερα σε καταγγελία στην ΕΕΑ. Έκτοτε και μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) όλος ο οργανισμός ασχολείται με την συγκεκριμένη καταγγελία και η ομάδα παίζει για μήνες με μείον επτά βαθμούς, που της αφαιρέθηκαν από την «Επιτροπή Αυγενάκη», όπως την χαρακτήρισε σε επίσημη ανακοίνωση η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στις 10 Ιουλίου 2020 το CAS επιστρέφει τους βαθμούς στον «Δικέφαλο» και παράλληλα επιστρέφει την υπόθεση στην Εφέσεων για να δικάσει στην ουσία δίχως να δεσμεύεται από το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η ήττα, άσχετα αν στον ΠΑΟΚ είχαν ξεχάσει πότε είχαν χάσει για τελευταία φορά. Το έμαθαν όταν έσπασε, μετά από 671 ημέρες, το αήττητο σερί τους στο πρωτάθλημα! Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό, όπως ακριβώς έκαναν οι ίδιοι πριν δέκα μέρες στον Ολυμπιακό, ωστόσο ο θόρυβος που έκανε η ήττα με 4-2 από τον Άρη έμοιαζε εκκωφαντικός. Η κορνίζα με τα ρεκόρ των «ασπρόμαυρων» έγινε σκόνη και θρύψαλα από τον άκρως αποτελεσματικό Άρη, που σε μια μαγική βραδιά είχε το απίστευτο 100% στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας, με 4/4 τελικές στον στόχο! Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο, το ξέρεις ότι δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα. Στο τέλος εκείνης της βραδιάς, τέσσερις μόλις μέρες μετά την είσοδο στο 2020, το αήττητο είχε πάει περίπατο, δικαιολογημένα στην κιτρινόμαυρη πλευρά της Θεσσαλονίκης στήθηκε τρικούβερτο γλέντι. Αποδεδειγμένα οι «κίτρινοι» ζουν και πεθαίνουν για τα ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2020, Δευτέρα βράδυ, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Βόλο για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στοχεύοντας στη νίκη που θα τον έφερνε ξανά μόνο πρώτο στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς μια μέρα νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε αφήσει δύο βαθμούς στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ. Μόλις μετά από 5 λεπτά αγώνα ουδείς είχε το μυαλό του στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν η στιγμή που έγινε γνωστή η εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του «Δικεφάλου»! Η εισήγηση-πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έκανε λόγο για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ (και της Ξάνθης), για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας. Η εισήγηση για τον υποβιβασμό των δύο ομάδων πέρασε με ψήφους 3-2, ανακαλώντας το πιστοποιητικό συμμετοχής του «Δικεφάλου». Ο επίσημος ΠΑΟΚ αντιδρά και το ίδιο βράδυ με δηλώσεις του στο OPEN ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, κάνει λόγο για πολιτική απόφαση με εντολή του Λευτέρη Αυγενάκη, τονίζοντας πως «ο μόνος λόγος που δημοσιεύτηκε η απόφαση την ώρα που έπαιζε ο ΠΑΟΚ με τον Βόλο ήταν γιατί ήθελαν να χυθεί αίμα στην Τούμπα. Ευτυχώς, ο κόσμος κράτησε την οργή του. Δεν το είχαν υπολογίσει…». Σύμφωνα με τον κ. Γκαγκάτση, «ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Αυγενάκης οδηγούν στο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο. Το πανό στην Τούμπα ήταν ξεκάθαρο. Οι κινητοποιήσεις θα είναι τεραστίων διαστάσεων» και στις 30 Ιανουαρίου για περίπου τρεις ώρες, περισσότεροι από 8000 φίλοι του «Δικεφάλου» συμμετείχαν σ’ ένα ειρηνικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΟΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς και απουσίες σημαντικών ποδοσφαιριστών του. Στο ξεκίνημα δεν είχε τον ηγέτη του, Αντρέ Βιεϊρίνια και το «μυαλό» του στη μεσαία γραμμή, Χοσέ Μαουρίσιο, ενώ στην πορεία χάθηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και λόγω δικών του λαθών και κακών χειρισμών οι Βαρέλα, Ζαμπά, Κρέσπο, Αουγκούστο, Πέλκας και ο ξεχασμένος Βέρνμπλουμ. Το μεγαλύτερο, όμως, σοκ προήλθε από την είδηση που αφορούσε την υγεία του Γιόσιπ Μίσιτς. Σ’ ένα κομβικό σημείο της χρονιάς με υποχρεώσεις στα playoffs και στο Κύπελλο, η ομάδα και ο Φερέιρα στερήθηκαν των υπηρεσιών του βασικού στυλοβάτη και με διαφορά καλύτερου ποδοσφαιριστή την σεζόν 2019-20.

Ο «Δικέφαλος» μέχρι και δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου, με όλα όσα είχε περάσει, ήταν μέσα στη μάχη του τίτλου. Όμως, μέσα σε μια εβδομάδα είδε τη διαφορά του από τον Ολυμπιακό να εκτοξεύεται στο +5 και εν μέσω πανδημίας να πηγαίνει, μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων, στο +12. Αρχικά, σ’ ένα ντέρμπι λεπτομερειών και ένα ισορροπημένο παιχνίδι στην κατάμεστη Τούμπα το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2020, είδε τους «ερυθρόλευκους» να φεύγουν με τους τρεις βαθμούς χάρη στο αυτογκόλ του Δημήτρη Γιαννούλη. Μια εβδομάδα αργότερα η Ξάνθη (ναι, η ίδια ομάδα που φέρεται να την ελέγχει σύμφωνα με την ΕΕΑ) του κόβει άλλους δύο βαθμούς (1-1). Στην πρεμιέρα των playoffs ο Ολυμπιακός περνάει με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο από την Τούμπα και «κλειδώνει» τον τίτλο του πρωταθλητή, άσχετα και αν στο παιχνίδι της β’ φάσης του μίνι πρωταθλήματος ο «Δικέφαλος» τον κέρδισε με το ίδιο σκορ (0-1) μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και του στέρησε το αήττητο.

Η υπόθεση με τη γκάφα του ΠΑΟΚ, που ξέχασε και δε θεώρησε 12 κάρτες υγείας ποδοσφαιριστών μοιάζει με το… κερασάκι στην τούρτα της άκρως περίεργης και προβληματικής σεζόν 2019-20. Μια πράξη και ένα γεγονός που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον σύλλογο που στις πλάτες του κουβαλάει 94 χρόνια Ιστορίας. Όμως, είπαμε και γράψαμε, το αυτονόητο: Στον φετινό ΠΑΟΚ, έπρεπε να συμβεί κι αυτό, να το ζήσουμε κι αυτό! Το μέγα φιάσκο ξεπεράστηκε χωρίς αγωνιστικές επιπτώσεις, η ομάδα εξασφάλισε τη 2η θέση και την συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League, μετά την απόφαση της ΑΕΚ να μην προχωρήσει σε ένσταση, αλλά όλοι συμφωνούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εξέθεσε ένα σωματείο με τη μακρά διαδρομή του «Δικεφάλου» και θα αποτελεί κομμάτι συζήτησης για πολλά χρόνια.