Σέντρα από... σάραντα κύματα!

Φώτης Καρακούσης
Σέντρα από... σάραντα κύματα!

bet365

Πέρασε από τα σαράντα κύματα, αναβλήθηκε, για χάρη του έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων αλλά επιτέλους αρχίζει! Το G-Weekend σας θυμίζει το... ημερολόγιο του παραλόγου!

Σούπερ Λίγκα, ένα απίστευτα πολύπαθο πρωτάθλημα που τα τελευταία χρόνια διεξάγεται χωρίς κόσμο στα γήπεδα, με πολύ γκρίνια, επεισόδια και καχυποψία. Τα προηγούμενα χρόνια, έστω και με αυτά τα αρνητικά στοιχεία, τουλάχιστον άρχιζε. Φέτος ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να περιμένουμε την πρώτη σέντρα, περάσαμε από σαράντα κύματα.

Υπήρξαν κόντρες, ίντριγκες, συνεχόμενες επαφές, ανακοινώσεις και αναβολές. Έτσι αντί για τις 20 Αυγούστου που ήταν προγραμματισμένο, η Σούπερ Λίγκα θα αρχίσει επιτέλους στις 10 Οκτωβρίου. Από την στιγμή που όλα πήγαν καλά και υπήρξε τελικά συμφωνία (μην το ματιάσουμε και δούμε και άλλη αναβολή, γιατί πλέον όλα τα περιμένουμε), το gazzetta.gr θα κάνει μια αναδρομή σε όσα έγιναν το καλοκαίρι.

Τις κόντρες Κοντονή, ΕΠΟ, Λίγκας, την κλήρωση, την παραίτηση Στράτου, την επανεκλογή του. Τα πάντα όλα. Ένα καλοκαίρι γεμάτο, με τον Κουτσοκούμνη και τις FIFA-UEFA να βρίσκονται συνεχώς στην Ελλάδα και τον Υφυπουργό με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας να είναι συνεχώς στα... μαχαίρια. Τέλος καλό όμως, όλα καλά και ώρα για μπάλα...

ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Θα ξεκινήσουμε όχι χρονικά, καθώς υπήρξαν πιο σημαντικά πράγματα και πιο πριν, από τις 18 Ιουλίου και την κλήρωση του πρωταθλήματος. Γιατί πολύ απλά αν δεν υπήρξε η κλήρωση δεν θα υπήρξε το πρωτάθλημα. Μια κλήρωση που έγινε στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο ‘ΔΑΪΣ’, με κάθε επισημότητα και όλα έδειχναν τόσο ωραία. Μετά βέβαια έγινε χαμός, αλλά τουλάχιστον για την ημέρα εκείνη όλοι ήταν μονιασμένοι, έστω και για λίγο.

ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΟΥ

Την ημέρα της κλήρωσης είχαμε και τον νέο πρόεδρο της Λίγκας, με τον Γιώργο Στράτο να είναι ο εκλεκτός όλων των ΠΑΕ και να αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο ομόφωνα. Μια εκλογή που χαιρετίστηκε από όλους και για το πρόσωπο που θα κατείχε την θέση αυτή, αλλά και γιατί δεν υπήρξαν διαφωνίες ως προς την εκλογή του, κάτι εξαιρετικά σημαντικό αν θυμηθούμε τις κόντρες που υπήρξαν στον Συνεταιρισμό τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ένα μήνα μετά την εκλογή του και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου υπήρξε παραίτηση του Γιώργου Στράτου. Μια παραίτηση με αιχμές πως υπήρξε άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από ΠΑΕ χωρις να πει ποια ήταν αυτή. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος ήταν πιο ξεκάθαρος λέγοντας πως αυτή η ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός.
23 Αυγούστου: Σε συνεδρίαση του ΔΣ της Λίγκας και με ψήφους 8-8 αποφασίζεται να μην γίνει ψηφοφορία για πρόεδρο της Λίγκας και ο Συνεταιρισμός συνεχίζει για μια βδομάδα με διοικούσα επιτροπή που αποτελούν οι Δάρας, Σπανός και Κωστούλας, χωρίς ωστόσο στο διάστημα αυτό να έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη.
31 Αυγούστου: Έχουμε και πάλι πρόεδρο στην Λίγκα και μάλιστα είναι ο ίδιος με πριν ενάμιση μήνα. Σε προγραμματισμένο Διοικητικο Συμβούλιο, διεξάγονται εκλογές με τον Στράτο να κατεβαίνει μόνος του, καθώς την τελευταία στιγμή δεν κατέβηκε ως υποψήφιος ο Γιαννίκος. Ο νέος πλέον πρόεδρος του Συνεταιρισμού βγαίνει στον προεδρικό θώκο με 12-2 με Ολυμπιακό και ΑΕΛ να είναι αντίθετοι, τον Λεβαδειακό να μην ψηφίζει και τον Ηρακλή να απουσιάζει.
Έτσι έστω και αν πέρασε και αυτό από τα σαράντα κύματα, νέος πρόεδρος υπάρχει, όπως βέβαια υπάρχει και μια υποβόσκουσα κόντρα στην Σούπερ Λίγκα, αλλά έτσι και αλλιώς όποιος πίστεψε πως όλα ήταν ιδανικά και οι ομάδες αγαπημένες θα ήταν το λιγότερο αφελής.

ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΟ-ΚΟΝΤΟΝΗ

Αυτά είναι τα ευχάριστα, που τα αφήνουμε όμως να πάμε στα δυσάρεστα που ήταν και τα περισσότερα. Η λογική λέει πως αν η ΕΠΟ ήταν στα... μαχαίρια με τον Κοντονή, την Σούπερ Λίγκα δεν θα την ένοιαζε. Και όμως όλη αυτή η κόντρα είχε αντίκτυπο στο πρωτάθλημα, καθώς ουσιαστικά ήταν και ο λόγος της αναβολής του. Αλλά ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα, ζητώντας συγγνώμη αν έχουμε ξεχάσει επεισόδια. Άλλωστε ήταν τόσα πολλά που είναι λογικό να χάθηκαν και κάποια.
Η κόντρα αυτή κρατάει χρόνια, θα λέγαμε πως κρατάει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Υφυπουργείο Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής. Μια κόντρα που πήγε να... τινάξει στον αέρα το Κύπελλο και τον τελικό, ο οποίος διεξήχθη έναν μήνα μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία. Με αυτά και με αυτά στις 14 Ιουνίου ο Κοντονής κάλεσε σε απολογία ο Κοντονής την ΕΠΟ για τα όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου, κατηγορώντας την πως ευθύνεται για τα επεισόδια και την παρουσία οπαδών. Την ημέρα αυτή υπήρξε ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΕΠΟ και Κοντονή.
16 Ιουνίου: Η ΕΠΟ αποφασίζει να πάει στο δικαστήριο τον Κοντονή για συκοφαντία και απάντηση Υφυπουργού με την έκφραση φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
10 Ιουλίου: Συνέντευξη Κοντονή σε Κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία έλεγε πως σύντομα θα τελειώσει η νυν διοίκηση της ΕΠΟ.
11 Ιουλίου: Απάντηση από ΕΠΟ και αιχμές για Κοντονή λέγοντάς τον αρχιδικαστή και αρχιδιαιτητή.
3 Αυγούστου: Ο Κοντονής ζητάει με έντονο τρόπο να επιστρέψουν τα ίδια άτομα που αποτελούσαν την επιτροπή δεοντολογίας και τα οποία άλλαξε η ΕΠΟ. Την ίδια μέρα η ΕΠΟ τα επιτίθεται σε Κοντονή και του λέει να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει δηλώσει.
4 Αυγούστου: Η Ομοσπονδία αναφέρει πως ο Υφυπουργός έχει παραπληροφορηθεί και έχει πέσει θύμα συμβούλων που θέλουν μόνο το κακό του ποδοσφαίρου.
16 Αυγούστου: Ο Κοντονής ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρξει φερ πλέι δεν αρχίζει το πρωτάθλημα. Άμεση η απάντηση της ΕΠΟ που τον χαρακτηρίζει Ιούλιο Καίσαρα και κάνει λόγο για στυγνή πρόκληση. Την ίδια μέρα πάντα, νέα απάντηση από Κοντονή που λέει πως η στυγνή πρόκληση είναι απο την Ομοσπονδία. Επίσης την ίδια μέρα η Ένωση Δικαστών χαρακτηρίζει αυθαίρετη την αντικατάσταση δικαστών στις επιτροπές της ΕΠΟ (μια ωραία ατμόσφαιρα, μια γεμάτη ημέρα).
Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε, με τα επεισόδιά της να έχουν πλέον μέσα και FIFA-UEFA, στο τέλος νικητής δείχνει να βγαίνει ο Υφυπουργός, όπως θα δούμε και παρακάτω.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.

Με τα προβλήματα να είναι μεγάλα και να αυξάνονται υπήρξε έντονα η φήμη πως ο Σταύρος Κοντονής θα αποφάσιζε την αναβολή του πρωταθλήματος. Μάλιστα στις 12 Ιουνίου είχε κάνει τις πρώτες του σχετικές αναφορές για την συγκεκριμένη πρόθεση του.
10 Αυγούστου: Ο Υφυπουργός με επιστολή του σε FIFA-UEFA ζητάει να αλλάξουν την διοίκηση της ΕΠΟ και να μην αρχίσουν τα πρωταθλήματα αν δεν βρεθεί λύση.
11 Αυγούστου: FIFA και UEFA ζητούν συνάντηση από Κοντονή για να βρεθεί λύση και μια χρυσή τομή με ΕΠΟ για το καλό του ποδοσφαίρου.
18 Αυγούστου: Ότι περιμέναμε από την αρχή του καλοκαιριού γίνεται. Ο Σταύρος Κοντονής ανακοινώνει πως για λόγους ασφαλείας αναβάλεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ως τις 5 Σεπτεμβρίου.
26 Αυγούστου: Ο Υφυπουργός μετατρέπει την απόφασή του, καθώς όχι μόνο μεταθέτει την έναρξη για τις 10 Οκτωβρίου (επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να αυξηθεί και άλλο), αλλά τονίζει πως η αναβολή έχει να κάνει και για το Κύπελλο αλλά και για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ, ΛΙΓΚΑ, ΕΠΟ

Αν μάθαμε κάτι αυτό το καλοκαίρι είναι τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ο Κύπριος πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας του βρέθηκε στην χώρα μας πολλές φορές, πάρα πολλές προσπαθώντας μαζί με κλιμάκια από FIFA-UEFA να δώσουν λύσεις. Εκ του αποτελέσματος και από την στιγμή που όντως το πρωτάθλημα αρχίζει, κρίνεται πετυχημένος. Παρακάτω θα θυμηθούμε κάποια επεισόδια με τις συνεχείς κόντρες, όπου εδώ είναι που είμαστε σίγουροι πως κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Λογικό βέβαια, αφού σχεδόν κάθε μέρα γινόταν χαμός.
17 Μαΐου: Τελειώνει το Κύπελλο και τρεις μέρες μετά αρχίζουν οι πρώτες συναντήσεις των FIFA-UEFA με ΕΠΟ. Αρχικά για τον κώδικα δεοντολογίας. Μετά για διαιτησία, επαφές που συνεχίστηκαν για μέρες χωρίς να έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη.
19 Ιουνίου: Κουτσοκούμνης και Ομοσπονδίες επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα λένε με Γιώργο Γκιρτζίκη και ΕΠΟ συνολικά για Κώδικα Δεοντολογίας και διαιτησία.
29 Ιουνίου: Η FIFA ζητάει από την ΕΠΟ να έχει εναρμονίσει τον κώδικα δεοντολογίας ως την πρώτη Ιουλίου, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.
1η Ιουλίου: Νέα επιστολή της FIFA σε ΕΠΟ για τον κώδικα δεοντολογίας, δείχνοντας πως για την Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα.
6 Ιουλίου: Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης έρχεται και πάλι στην Ελλάδα και συμφωνεί με την ΕΠΟ για τον συγκεκριμένο κώδικα.
14 Ιουλίου: Πέρασε ο κώδικας δεοντολογίας σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ.
12 Αυγούστου: Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ λένε πως δεν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα αν δεν αλλάξει η διαιτησία και η ΕΠΟ τους ζητάει να το θέσουν γραπτώς και επίσημα.
29 Αυγούστου: Ο Κουτσοκούμνης έρχεται και πάλι στην Ελλάδα για επαφές και στις 30 υπάρχει κάλεσμα σε ΠΑΕ για συνάντηση στην ΕΠΟ. Στις 29 στις συναντήσεις με ΕΠΟ και Κοντονή FIFA και UEFA παίρνουν το μέρος του Υφυπουργού και ουσιαστικά δίνουν το πράσινο φως για έναρξη του πρωταθλήματος καθώς τον στηρίζουν σε τρία πράγματα. Επιστροφή προσώπων στις επιτροπές, διαιτησία και βούλευμα για κάρτα υγείας. Μάλιστα κατά την έξοδό του από την ΓΓΑ, ο Κύπριος παράγοντας δηλώνει σίγουρος για την έναρξη του πρωταθλήματος.
30 Αυγούστου: Νέα πρόκληση από ΕΠΟ, καθώς λίγα λεπτά πριν την συνάντηση των FIFA-UEFA με τις ομάδες, τις ενημερώνει πως αναβάλλεται αυτή η συνάντηση. Κίνηση που είχε ως συνέπεια την έντονη διαμαρτυρία των ΠΑΕ, οι οποίες μάλιστα λίγες μέρες μετά έστειλαν σχετική επιστολή στις διεθνείς Ομοσπονδίες για το θέμα αυτό.
Με αίσιο όπως φάνηκε τέλος, οι συναντήσεις αυτό το καλοκαίρι ήταν πολλές και σημαντικές. Η αλήθεια είναι πως αν οι FIFA-UEFA δεν είχαν αλλάξει στάση, τότε το αδιέξοδο θα συνεχιζόταν. Βλέποντας όμως πως έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να άρχιζε το πρωτάθλημα, έβαλαν και αυτές νερό στο κρασί τους και όλα πήραν τον δρόμο τους. Μια κίνηση βέβαια που άδειασε τον Γιώργο Γκιρτζίκη αλλά άνοιξε το πράσινο φως για να δούμε επιτέλους μπαλίστα.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΒΑΣΣΑΡΑΣ, ΟΡΙΣΜΟΙ

Κεφάλαιο διαιτησία. Και εδώ είχαμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Γκρίνιες, ίντριγκες, κόντρες και ασυμφωνία, καθώς το πρωτάθλημα ουσιαστικά αρχίζει με τους ίδιους διαιτητές για τους οποίους υπήρξε τα τελευταία χρόνια έντονη γκρίνια, να βρίσκονται και πάλι στις λίστες. Μένει να δούμε αν το περιβόητο ισπανικό μοντέλο δουλέψει. Όπου ισπανικό μοντέλο, υπάρχει ένας υπεύθυνος διαιτησίας από την ΕΠΟ, ένας από την Σούπερ Λίγκα και ένας επιδιαιτητής που αποφασίζει αν οι προηγούμενοι δύο έχουν διαφωνίες.
21 Ιουλίου: Ο Μπίκας ξεκαθαρίζει πως δεν θα έχει σχέση με την διαιτησία και τη νέα προσπάθεια που γίνεται.
22 Ιουλίου: Σημαντική ημέρα, καθώς ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιώργος Στράτος συναντά τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη με τους δύο άνδρες να συμφωνούν για το ισπανικό μοντέλο διαιτησίας.
27 Ιουλίου: Πραγματοποιείται συνάντηση της κίνησης τψν 12 μικρομεσαίων ομάδων της Λίγκας (ουσιαστικά ήταν αυτές που πρότειναν το συγκεκριμένο μοντέλο) και αποφασίζουν να προτείνουν τον Δημήτρη Σαραϊδάρη ως τον άνθρωπο της Σούπερ Λίγκας στην διαιτησία.
1η Αυγούστου: Πραγματοποιείται ένα ακόμα ΔΣ της Λίγκας και ανακοινώνεται και επίσημα πως ο Σαραϊδάρης θα είναι ο άνθρωπος του Συνεταιρισμού στο ισπανικό μοντέλο.
11 Αυγούστου: Πρώτη μεγάλη διαφωνία και για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Στράτος αποχωρεί από την συνάντηση στην ΕΠΟ, καθώς δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Καλύβα ως επιδιαιτητή αλλά και για τους πίνακες διαιτησίας χωρίς να έχει ερωτηθεί για το παραμικρό. Την ίδια μέρα υπάρχει επίθεση της ΕΠΟ σε Σαραϊδάρη και κατηγορίες πως γνώριζε αλλά έλεγε ψέματα.
5 Σεπτεμβρίου: Ο κύβος ερρίφθη και ο Κύρος Βασσάρας είναι ο νέος επιδιαιτητής. Μια απόφαση που χαιρετίστηκε από πολλές ομάδες, ενώ υπήρξαν και πολλές επίσης που τόνισαν πως θα περιμένουν να δουν τα έργα του, κρατώντας ξεκάθαρα μια στάση αναμονής.
Τελικά έστω και αν κανείς δεν πιστεύει ή έστω ελάχιστοι ρομαντικοί πως όλα θα πάνε καλά ως το τέλος χωρίς γκρίνιες, βρέθηκε λύση και με την διαιτησία. Βασσάρας ως επιδιαιτητής, Γκρούτσης ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ και Σαραϊδάρης ως εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκας θα πρέπει να δουλέψουν απίστευτα πολύ προκειμένου να σταματήσει αυτή η καχυποψία προς τους διαιτητές. Αν τα καταφέρουν θα έχουν πετύχει πολλά, αν όχι, απλά θα επιστρέψουμε πάλι στην γκρίνια και στις φωνές...

ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕ

Και εκεί που όλα λύθηκαν όσον αφορά την κόντρα Πολιτείας-ΕΠΟ και το πρωτάθλημα αποφασίστηκε να αρχίσει και πάλι, είχαμε την διαφωνία της Λίγκας με τη NOVA αναφορικά με την αγωνιστική που θα άρχιζε ο μαραθώνιος. Το συνδρομητικό ήθελε από την 3η αγωνιστική, η Λίγκα από την 1η και η κόντρα ξέσπασε. Υπήρξε και εκεί ένταση, εξώδικα και διαφωνίες, όχι μόνο για το θέμα αυτό αλλά και για τα χρήματα που η NOVA δεν έδινε στις ομάδες όσο το πρωτάθλημα δεν άρχιζε. Ωστόσο οι ομάδες αποφάσισαν να μην τραβήξουν το σχοινί και δέχθηκαν να αρχίσει την 3η αγωνιστική. Βέβαια και σε αυτό είχαμε διαφωνίες όπως πάντα άλλωστε. Υπέρ του να αρχίσει το πρωτάθλημα από την 3η αγωνιστική τάχθηκαν 9 ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Κέρκυρα, ΑΕΛ, Λεβαδειακός, Ξάνθη, Πανιώνιος, Πλατανιάς), υπέρ του να ξεκινήσει από την 1η 6 ομάδες (ΑΕΚ, Βέροια, Ηρακλής, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα), ενώ ο Παναθηναϊκός ψήφισε λευκό. Ακόμα πάντως και αν φάνηκε για ακόμα μία φορά πως μόνο σύμπνοια δεν υπάρχει στην Λίγκα, ξεπεράστηκε και αυτό το πρόβλημα και θα δούμε μπαλίτσα το Σαββατοκύριακο.

ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ

Η πιο σημαντική συνάντηση από τις δεκάδες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα ή έστω αυτή που θα θυμόμαστε περισσότερο λόγω του αίσιου τέλους της ήταν αυτή της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Παράγοντες των ομάδων της Σούπερ Λίγκας είχα συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τελικά υπήρξε συμφωνία για έναρξη του πρωταθλήματος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Και έτσι οι φίλοι του ποδοσφαίρου μετά από ένα καλοκαίρι που αντί να κάνουν μπάνια ή έστω να ασχολούνται με τις μεταγραφές των ομάδων τους, διάβαζαν για κόντρες και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, ετοιμάζονται να δουν επιτέλους μπάλα που τόσο έχει λείψει σε όλους μας.

Βέβαια ελπίδα μας είναι να παρακολουθήσουμε ένα πρωτάθλημα αντάξιο των κινήσεων που έγιναν στο μεταγραφικό παζάρι και στο οποίο πρωταγωνιστές θα είναι ΜΟΝΟ οι ποδοσφαιριστές. Αν γίνει αυτό, τότε όλα θα έχουν πάει καλά, αν δεν γίνει, εδώ είμαστε να γράφουμε για τις συναντήσεις και τα αδιέξοδα που ακολουθούν το ένα το καλό. Καλή ποδοσφαιρική χρονιά να έχουμε μάγκες...

 

Τελευταία Νέα