Το γκολ- πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ!

Το γκολ- πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ!

bet365

«Σαράντα ετών» γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα (2/5) το πιο σημαντικό γκολ στην 90χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ. ΤΟ G-Weekend ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων μαζί με τον πρωταγωνιστή του Νέτο Γκουερίνο!

Το γκολ που χάρισε ένα πρωτάθλημα, έγινε κόμικς και μπορεί άνετα να σταθεί, μαζί με το γκολ του Ζήση Βρύζα στο Χάιμπουρι, το γκολ του «ΓουΧου» στον τελικό με τον Αρη στην Τούμπα, το γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην Πόλη, στο Top-5 (για το πέμπτο ουκ ολίγα ερίζουν για μια θέση, αποφασίστε…) των πιο ιστορικών γκολ του ΠΑΟΚ,

Είναι, όμως, αυτό του Βραζιλιάνου Νέτο Γκουερίνο στη νίκη 1-0 επί της ΑΕΚ, σαράντα χρόνια πριν, το σημαντικότερο γκολ στην 90χρονη ιστορία του Δικεφάλου;

Οι άνω των 45 ετών ΠΑΟΚτσήδες θα το ψήφιζαν με «κλειστά μάτια». Παμψηφεί. Οι λίγο μικρότεροι προς τα εκεί κλίνουν, ενώ οι πιτσιρικάδες μεγάλωσαν είτε θυμούμενοι αμυδρά τον Βρύζα να «χορεύει» την άμυνα της Αρσεναλ, είτε πανηγυρίζοντας ακούγοντας τον Αραβα σπίκερ («bye, bye Fener») το γκολ από το «Αλάνι» στο «Σουκρού Σαράτσογλου».

Ο Νέτο Γκουερίνο, που πριν καταλήξει στον ΠΑΟΚ είδε να τον διώχνουν -«δεν μας κάνει» είπαν στου Χαριλάου- από τον Άρη, (υπ)έγραψε ιστορία με το γκολ που πέτυχε και χάρισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το πρώτο πρωτάθλημα της. Ήταν ο τίτλος που την καθιέρωσε στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας ως τη μεγάλη ομάδα έξω από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της Αθήνας. Έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα ο Βραζιλιάνος να καυχιέται για εκείνο το γκολ στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης με την ΑΕΚ μπροστά σε σχεδόν 50.000 κόσμο στην κατάμεστη Τούμπα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαΐου 1976. Η Τούμπα με τον κόσμο σαν τσαμπιά στις κερκίδες ήταν ηφαίστειο σε πλήρη ενέργεια. Ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν (με 45.010 εισιτήρια) για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος την 2η στην βαθμολογία ΑΕΚ. Πριν το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ είχε 43 βαθμούς και η ΑΕΚ 41, με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0. Υπολειπόταν 3 αγωνιστικές για το φινάλε του Πρωταθλήματος.

Οι γηπεδούχοι έχασαν κορυφαία ευκαιρία για το 1-0 στο 18ο λεπτό. Ο σπεσιαλίστας Σταύρος Σαράφης δεν σκόραρε με πέναλτι. Το κέρδισε ο Νέτο Γκουερίνο. Απέκρουσε ο «πορτιέρο» της ΑΕΚ, Γιώργος Σιδηρόπουλος, με ρεκόρ 700 λεπτών ανέπαφης εστίας.

Στον 89ο λεπτό ο Κούλης Αποστολίδης κέρδισε φάουλ από τον Απόστολο Τόσκα. Το εκτέλεσε ο Γιώργος Κούδας. Διεκδίκησε την μπάλα ο Παναγιώτης Κερμανίδης από το Λάκη Νικολάου στη καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ. Αυτή κύλησε λίγο αριστερά στη μικρή περιοχή. Προς την πλευρά της «Θύρας 4». Εκεί την άγγιξε ο Νέτο Γκουερίνο. Κι έστειλε εαυτόν κι αλλήλους στον έβδομο ουρανό!

«Κάτι μέσα μου με έσπρωξε σε εκείνη την πλευρά», θυμάται πάντα ο Νέτο Γκουερίνο. «Το ένιωσα δυνατό. Γι’ αυτό και στα κάγκελα της «Θύρας 4», ύψωσα τα χέρια στον ουρανό. Ευχαρίστησα το θεό. Ήταν θέλημα Του να πάρει ο ΠΑΟΚ εκείνο το Πρωτάθλημα. Αισθάνθηκα πάντως, σαν το πόδι όλου του ΠΑΟΚ στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα»

Ο Δικέφαλος ήταν πλέον τέσσερις βαθμούς από την ΑΕΚ και ουσιαστικά πρωταθλητής, αφού χρειαζόταν μόλις μια νίκη στα τρία ματς που απέμεναν και από την άλλη η ΑΕΚ να πετύχει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Μαθηματικά τσέκαρε το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας, πενήντα χρόνια μετά από την ίδρυσή του, στο Καυτανζόγλειο με το 3-1 επί του Ηρακλή.

«Εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτεσαι, δεν το σχεδιάζεις. Έτσι ένιωσα και ανέβηκα στο κάγκελο της Θύρας 4 μετά το γκολ. Ήταν στο 90'. Τότε δεν υπήρχαν καρέκλες, αγόραζαν τα φελιζόλ και λίγο πριν το τέλος τα πετούσαν στον αέρα. Σε εκείνο το ματς όμως ήταν όλοι καθισμένοι μέχρι το τελευταίο λεπτό. Χαίρομαι που συμμετείχα κι εγώ σε εκείνη τη βραδιά. Στο βλέμμα όλων πριν το ματς ήταν η αποφασιστικότητα και η πίστη των παιδιών για το ματς αυτό, για το πρωτάθλημα. Πρώτα έγινε ο... αγιασμός με τον Τσαρπανά, έσπαγε τη στάμνα και μας έβρεχε. Το έκανε ειδικά στα ντέρμπι», λέει ο Βραζιλιάνος, αλλά στην πράξη και στην καρδιά Έλληνας, Νέτο Γκουερίνο, που τις παραμονές του ντέρμπι με την ΑΕΚ είχε δηλώσει: «Είμαι 100% σίγουρος πως την Κυριακή θα πανηγυρίσουμε τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος». Κι αυτή την υπόσχεση την κράτησε και την έκανε πράξη…

Ο Νέτο του τότε και του σήμερα

Ο Νέτο Γκουερίνο ήταν ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής, που μαζί με τον Ελβετό τερματοφύλακα, Ρενέ Ντεκ, αγωνίστηκαν στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 1974, όταν επιτράπηκε στις ελληνικές ομάδες να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές.

Ηρθε στην Ελλάδα από την Ατλέτικο Μινέιρο για τον Άρη (!), αλλά έγινε μόνιμος κάτοικος της Τούμπας. Αγωνίστηκε και στα 30 ματς (11 γκολ) τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος και ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των γκολ για τον ΠΑΟΚ, με τα δύο που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό στο 3-1 της πρεμιέρας στην Τούμπα.

Συνολικά αγωνίστηκε από την περίοδο 1974-75 μέχρι και την περίοδο 1983-84 και σε 231 παιχνίδια έβαλε 65 γκολ!

Σήμερα ζει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια, όχι όμως μακριά από το ποδόσφαιρο. Είναι ο τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας Μπέμπηδες 2001! Μαθαίνει μπάλα στα μικρά παιδιά, ενώ συμμετέχει παράλληλα σε διοργανώσεις της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα