ΠΑΟΚ- Νο1: Μια περίεργη σχέση...

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ- Νο1: Μια περίεργη σχέση...

bet365

Στο φετινό πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ έπαιξαν ήδη 3 τερματοφύλακες! Αποκτήθηκε ο 4ος κι ετοιμάζεται για βασικός! Το G-Weekend Journal γράφει για την... μαζοχιστική σχέση του «Δικεφάλου» με το Νο1!

Η σχέση του ΠΑΟΚ, με τη θέση «Νο1», ουδέποτε υπήρξε ερωτική. Αποδεικνύεται μάλλον… μαζοχιστική, ακριβώς όπως είχε χαρακτηρίσει τη δουλειά του τερματοφύλακα, ο κορυφαίος των κορυφαίων, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, μιλώντας πριν δύο χρόνια στο FourFourTwo, με αφορμή τις 500 συμμετοχές του με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Μην απορεί κανένας αν ο ΠΑΟΚ, που απέκτησε τον Βελλίδη, διατήρησε τον Όλσεν, έχει τον Γλύκο, το καλοκαίρι ψάχνει για τερματοφύλακα! Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια.

Πάντως, 500 συμμετοχές, όπως ο Μπουφόν, δεν έχουν όλοι μαζί οι πενήντα τελευταίοι τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ κι αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την μαζοχιστική σχέση των ασπρόμαυρων με τους κατά καιρούς τερματοφύλακες, που κάθισαν κάτω από τα δοκάρια της ομάδας.

Σύμφωνα με τον Μπουφόν «ένας τερματοφύλακας που θέλει να γίνει επαγγελματίας, απλά πρέπει να αλλάξει θέση», κάτι που πρέπει να το σκέφτηκαν αρκετοί στην Τούμπα! Βλέπετε, αυτό το βουητό της, για το οποίο έχει μιλήσει ο Άγγελος Αναστασιάδης, αποσυντονίζει πολλούς ποδοσφαιριστές και πρώτα απ’ όλους τους τερματοφύλακες.

Η… βουτιά στο παρελθόν των ασπρόμαυρων «πορτιέρο», με αφορμή τον «κακό χαμό», που προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η απόκτηση του Μάρκου Βελλίδη, επαναφέρει ένα διαχρονικό ερώτημα: γιατί δεν μπορεί να βγάλει ο ΠΑΟΚ έναν μεγάλο τερματοφύλακα.

Στα 90 χρόνια περάσαν από τις τάξεις του «Δικεφάλου» σπουδαίοι γκολκίπερ. Ο πρώτος, ίσως και τελευταίος, μεγάλος «κίπερ» ήταν ο Μλάντεν Φούρτουλα, το όνομα του οποίου μάθαμε να το λέμε και να το γράφουμε σωστά, καμιά είκοσι χρόνια αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Από το 1984, όταν ο Βόσνιος, κι όχι Σέρβος, όπως επίσης λάθος κάναμε, στην καταγωγή τερματοφύλακας σταμάτησε να υπερασπίζεται την εστία του ΠΑΟΚ, ο σύλλογος δεν μπόρεσε να βγάλει έναν σπουδαίο τερματοφύλακα. Καλούς και σημαντικούς είχε, ας μην τα παραλέμε, αλλά έναν «νάμπερ ουάν», που θα έβαζε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του και θα έμενε στην ιστορία με το πέρασμα των χρόνων, δεν είχε…

Ο πρώτος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική κατηγορία ήταν ο Λάκης Πρόγιος. Πρόλαβε να αγωνιστεί και στο Συντριβάνι και στην Τούμπα. Νωρίτερα, ο μεγαλύτερος εν ζωή ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο Βασίλης Σαμαράς, είχε υπερασπιστεί τα δοκάρια του «Δικεφάλου», όπως και ο Νίκος Σωτηριάδης, ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, που κλήθηκε εν έτη 1938 στην εθνική ομάδα, αλλά έχασε τη ζωή του στα βουνά της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου.

Ακολούθησε η εποχή του Πρόγιου, του Μουσελεμίδη, του Χατζηϊωάννου, του Σαββουλίδη, του Στέφα, του πρώτου ξένου της ομάδας, με έξι δάχτυλα σύμφωνα με το μύθο, Ελβετό Ρενέ Ντεκ, για να φτάσουμε, στα μέσα της δεκαετία του ’70, στον Μλάντεν Φούρτουλα (και όχι Μπλάντεν Φορτούλα που τον «βάπτισαν» τα «ΣΠΟΡ του Βορρά»), ο οποίος έκανε τους ΠΑΟΚτσήδες να ξεχάσουν γρήγορα την απώλεια του Παναγιώτη Κελεσίδη, λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν ο Σερραίος «πορτιέρο», έφτασε μια ανάσα από την Τούμπα, αλλά κατηφόρισε στον Πειραιά και έκανε σπουδαία καριέρα με τον Ολυμπιακό.

Στην πρώτη του χρονιά, ο «Φούκι» έκανε «30 στα 30» ματς. Μηλίνης και Παντελίδης, καλοί τερματοφύλακες, έμοιαζαν περισσότερο με βοηθητικοί στην προπόνηση, αλλά ο Λόραντ όσους εμπιστευόταν δύσκολα τους έβγαζε από την ενδεκάδα. Προσθέστε έναν ακόμη λόγο: ο Φούρτουλα τη χρονιά, που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής, δέχθηκε μόλις 17 γκολ! Ένα ρεκόρ, που καταρρίφθηκε (με ένα γκολ λιγότερο) 33 χρόνια αργότερα, το 2009, από τον Κώστα Χαλκιά.

Ασφαλώς και υπήρξαν στη «μετά Φούρτουλα» εποχή πολλοί και καλοί τερματοφύλακες. Ο Νίκος Μιχόπουλος, ας πούμε, έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα, όπως κι ο Παναγιώτης Γλύκος με συμμετοχή και σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά εκείνο το γκολ του Κριστιάν Βιέρι, ένα βροχερό βράδυ στη Μαδρίτη το ’97, πάντα θα τον στοιχειώνει. Όπως, θα στοιχειώνει τον Γλύκο, ένα… ουρανοκατέβατο γκολ που δέχθηκε το 2011 στον προημιτελικό του κυπέλλου με τον Ατρόμητο στην Τούμπα. Ο Γιάννης Γκιτσιούδης, πήγε εκ μεταγραφής από τον Ηρακλή, πρόσφερε στην ομάδα, όπως πρόσφεραν και οι Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος και Κυριάκος Τοχούρογλου.

Οι ΠΑΟΚτσήδες, το λένε με παράπονο, την ίδια ώρα που ουκ ολίγοι τερματοφύλακες ξεπηδούσαν στο γειτονικό Χαριλάου, για την αστοχία της ομάδας τους στην συγκεκριμένη (δύσκολη και πονεμένη) θέση. Τελευταία φορά, που αισθάνθηκαν σιγουριά και ασφάλεια, ήταν την τετραετία (2008-2012) με τον Κώστα Χαλκιά, αλλά μην νομίζετε ότι και ο Θεσσαλός πρωταθλητής Ευρώπης, άκουσε λίγα από την κερκίδα, μέχρι να κερδίσει με το σπαθί του και τις αποκρούσεις του, την εμπιστοσύνη του ασπρόμαυρου κόσμου.

Με τον ερχομό του Μάρκου Βελλίδη, φτάνουμε αισίως στους 40 τερματοφύλακες στα 37 χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ένα νούμερο υπερβολικά μεγάλο, για μια θέση που κανένα παιδί, που ξεκινάει να παίζει μπάλα, προτιμά να παίζει. Κι όμως, ο ΠΑΟΚ είχε σε δύο σεζόν (2002-03, 2003-04), με προπονητή τον Αναστασιάδη, επτά γκολκίπερ στο ρόστερ του! Θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας τους τερματοφύλακες, ανά σεζόν, που πέρασαν από την Τούμπα:

1979-80: Φούρτουλα – Φίλης,

1980-81: Φούρτουλα – Φίλης,

1981-82: Φούρτουλα – Παντέλης,

1982-83: Φούρτουλα – Παντέλης,

1983-84: Φούρτουλα – Παντέλης,

1984-85: Παντέλης – Στεργιούδας (Δεκέμβριος 84),

1985-86: Γκιτσιούδης – Παντέλης – Στεργιούδας – Τερζής,

1986-87: Γκιτσιούδης – Τερζής,

1987-88: Γκιτσιούδης – Τερζής,

1988-89: Γκιτσιούδης – Τερζής,

1989-90: Γκιτσιούδης – Τερζής,

1990-91: Γκιτσιούδης – Τερζής,

1991-92: Γκάμπρις – Γκιτσιούδης – Πουρλιοτόπουλος,

1992-93: Γκάμπριτς – Πουρλιοτόπουλος – Μιχόπουλος (Δεκέμβριος 92),

1993-94: Πουρλιοτόπουλος – Μιχόπουλος,

1994-95: Μιχόπουλος – Πουρλιοτόπουλος,

1995-96: Μιχόπουλος – Πουρλιοτόπουλος – Θέμελης,

1996-97: Μιχόπουλος – Πουρλιοτόπουλος – Θέμελης – Κεφαλάς,

1997-98: Μιχόπουλος – Αργυρίου – Ψωμιάδης – Θαμνίδης – Θέμελης,

1998-99: Μιχόπουλος – Αργυρίου – Ψωμιάδης – Θαμνίδης – Θέμελης – Παπαδόπουλος,

1999-00: Μιχόπουλος – Ζαμοτούλσκι – Κόβιτς – Αναστασόπουλος,

2000-01: Τοχούρογλου – Κόβιτς – Ζαμοτούλσκι – Αναστασόπουλος – Παπαδόπουλος,

2001-02: Τοχούρογλου – Πουρλιοτόπουλος – Παπαδόπουλος,

2002-03: Τοχούρογλου – Πουρλιοτόπουλος – Παπαδόπουλος – Ψωμιάδης – Σούσκο – Μάινταν – Ατματζίδης (Ιανουάριος 2003),

2003-04: Ατματζίδης – Πουρλιοτόπουλος – Ανδριόπουλος – Τοχούρογλου – Βασιλειάδης – Λαμπάκης – Φερνάντες,

2004-05: Τοχούρογλου – Φερνάντες – Λαμπάκης – Ατματσίδης – Κυριακίδης,

2005-06: Φερνάντες – Τοχούρογλου – Κυριακίδης – Πάλιουρας, 2006-07: Φερνάντες – Τοχούρογλου – Κυριακίδης – Πάλιουρας,

2007-08: Φερνάντες – Τοχούρογλου – Κυριακίδης – Πάλιουρας – Γλύκος,

2008-09: Χαλκιάς – Γλύκος - Κουτζαβασίλης – Ρίζος,

2009-10: Χαλκιάς – Κρέσιτς – Κουτζαβασίλης,

2010-11: Χαλκιάς – Κρέσιτς – Γιακουμής – Κουτζαβασίλης,

2011-12: Χαλκιάς – Κρέσιτς – Γλύκος – Γιακουμής (δανεικός)

2012-13: Γλύκος – Χακόμπο – Γιακουμής – Μελίσσας – Ιτάνζ (Ιανουάριος 13),

2013-14: Γλύκος – Χακόμπο – Γιακουμής – Γκσπούρνινγκ (Ιανουάριος 14),

2014-15: Γλύκος – Ιτάνζ – Γιακουμής,

2015-16: Γλύκος – Ολσεν – Μελίσσας – Σιαμπάνης, Βελλίδης.

Για επίλογο επιλέξαμε ένα βίντεο από το επίσημο κανάλι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο Youtube, το PAOK TV, που δείχνει τη δουλειά που γίνεται με τους τερματοφύλακες στις προπονήσεις της ομάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα