Μπεν Σίμονς, ο νέος ΛεΜπρον! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Μπεν Σίμονς, ο νέος ΛεΜπρον! (vids)

bet365

Σας λέει κάτι το όνομα του Μπεν Σίμονς; Καλά θα κάνετε να το κρατήσετε στο μυαλό σας γιατί τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ! Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τον... νέο ΛεΜπρον Τζέιμς!

Ακόμα κι αν δεν είσαι... κολλημένος με το κολεγιακό μπάσκετ είναι δεδομένο πως κάπου θα έχει... πάρει το μάτι σου τον Μπεν Σίμονς. Πρόκειται για τον παίκτη που κάνει... θραύση στο NCAA κι η έως τώρα παρουσία του δείχνει πως όσοι έχουν υψηλές προσδοκίες από το πρόσωπο του, δεν έχουν κάνει λάθος.

Ο Μπεν Σίμονς είναι γεννημένος στις 20 Ιουλίου του 1996 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει ύψος 2.08 μέτρα, ζυγίζει κάτι περισσότερο από 100 κιλά και φέτος διανύει την πρώτη του σεζόν με τη φανέλα των LSU Tigers. Είναι Freshman, αλλά αγωνίζεται για περίπου 34 λεπτά κατά μέσο όρο κι έχει εντυπωσιακούς αριθμούς: Πάνω από 20 πόντους ανά αγώνα, περισσότερα από 13 ριμπάουντ και κοντά στις 5 ασίστ!

Πρόκειται για το next big thing του ΝΒΑ κι οι... προβλέψεις τον ειδικών εκτιμούν πως θα είναι το Νο.1 στο NBA draft 2016. Δεν είναι μόνο τα πολλά άρθρα κι οι αναλύσεις που γίνονται για τον Μπεν Σίμονς. Υπάρχουν και πολλοί με ιστορία στο μπάσκετ που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Αυστραλό φόργουορντ. Πρόσφατα ο Μάτζικ Τζόνσον ανέφερε: Ο Μπεν Σίμονς είναι ο καλύτερος all around παίκτης που έχω δει μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς!

Εντάξει. Ο Σίμονς έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να φτάσει στο επίπεδο του «Βασιλιά», ωστόσο είναι δεδομένο πως θα πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ. Γι' αυτό και καλό θα είναι να... πάρουμε μία πρώτη γεύση από τον «νέο ΛεΜπρον».


ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ
Ήταν δυνατόν ο Μπεν Σίμονς να μην ασχοληθεί με το μπάσκετ; Εξαιρετικά δύσκολο. Βλέπετε, ο πατέρας του φρόντισε να... λατρέψει ο Μπεν την «πορτοκαλί θεά», αφού ο ίδιος -Ντέιβιντ Σίμονς- έκανε σπουδαία καριέρα. Αγωνίστηκε επί σειρά ετών στο πρωτάθλημα Αυστραλίας και μάλιστα μετά το τέλος της καριέρας του έγινε προπονητής. Όλα αυτά αφού πρώτα είχε βρεθεί στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο South Bronx (High School) κι εν συνεχεία στο Oklahoma City (NCAA).

Το... μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Δεν ήταν, όμως, μόνο ο πατέρας του. Ο ένας από τους αδερφούς του, Liam, είναι προπονητής μπάσκετ, ενώ κι η αδερφή του Emily ήταν στο Washington State University και μάλιστα έχει παντρευτεί τον Michael Bush που κάνει καριέρα στο NFL. Αθλητική οικογένεια, ενώ αναφορά πρέπει να γίνει και στον νονό του, David Patrick, που εργάζεται ως assistant στο LSU. «Είναι πάντα κοντά μου», είχε αναφέρει ο Σίμονς που επέλεξε το συγκεκριμένο κολέγιο -κυρίως- λόγω του... πνευματικού του πατέρα, με τον οποίο είναι πολύ κοντά, όπως έχει παραδεχτεί κι ο ίδιος ο David Patrick. Ο τελευταίος δεν το πίστευε όταν το άκουσε. Βλέπετε, τα μεγαλύτερα κολέγια ήθελαν τον Αυστραλό, ωστόσο εκείνος επέλεξε να πάει στους Tigers. «Εκεί θέλω να είμαι», είχε πει στον νονό του.


Ο Μπεν Σίμονς άρχισε να σκάει τη μπάλα του μπάσκετ από πολύ μικρός, ωστόσο πέρασε και λίγο από το ράγκμπι. Αυστραλός είναι. Πέρασε τόσο από το ράγκμπι, όσο κι από το football. Όλα αυτά, όμως παράλληλα με το μπάσκετ. Σε ηλικία 14 ετών έπρεπε να διαλέξει κι άφησε τα πάντα στην άκρη. Επικεντρώθηκε στο μπάσκετ και μέχρι τώρα φαίνεται πως... έκανε πολύ καλά! Λάτρεψε το άθλημα λόγω του πατέρα του, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι ο Σίμονς είναι κοντά στα 2 μέτρα και 10 εκατοστά αλλά μπορεί να ντριμπλάρει και να πασάρει.

Ήταν ψηλός αλλά δεν ακολούθησε αυτό που γίνεται πάντα με παιδιά της ηλικίας του που έχουν ύψος. Συνήθως τους βάζουν κάτω από το καλάθι και τους λένε «είσαι ο σέντερ». Στην περίπτωση του Μπεν Σίμονς έγινε διαφορετικά. Ο πατέρας του τού έμαθε πως να χειρίζεται τη μπάλα κι ο Σίμονς εξελίχθηκε με τη βοήθεια των προπονητών του.


Από την αρχή φάνηκε πως έκανε τη σωστή επιλογή. Το 2012 κέρδισε υποτροφία στο Australian Institute of Sport, ενώ κλήθηκε να εκπροσωπήσει την πατρίδα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U-17, παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 15 ετών. Ο Σίμονς τα έβαλε με μεγαλύτερους, αλλά τα πήγε εξαιρετικά. Ρωτήστε και τους Τσέχους. 26 πόντοι και 10 ριμπάουντ ήταν οι αριθμοί του Σίμονς κόντρα στην Τσεχία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ... ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ήταν η λογική εξέλιξη της καριέρας του. Δεν μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό στην Αυστραλία. Τέτοια ταλέντα δεν πάνε χαμένα και τον Ιανουάριο του 2013 ο Σίμονς μπαίνει στο αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ. Η Montverde Academy στη Florida ήταν εκείνη που τον έκανε δικό της και κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του Αυστραλού φόργουορντ στο High School.

Τι ακολούθησε; Πολλά βραβεία, εντυπωσιακές εμφανίσεις κι αριθμοί που έδειχναν με τον πιο... εμφατικό τρόπο ότι ο Μπεν Σίμονς δεν είναι απλά ένα ταλέντο. Είναι το νέο μεγάλο αστέρι του μπάσκετ! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στη Junior σεζόν του ο Σίμονς είχε 18.5 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ ως senior σημείωνε 28 πόντους, κατέβαζε 11.9 «σκουπίδια» κι είχε ακόμα 4 ασίστ και 2.6 κλεψίματα ανά αγώνα. Όλα αυτά με πάνω από 70% ποσοστό ευστοχίας και με 24 double-double συνολικά! Εντυπωσιακός. Κι ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως υπήρχαν νεαρά παιδιά που το λάτρευαν, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Βλέπετε, το High School είναι αρκετά δημοφιλές στις ΗΠΑ κι ο Σίμονς έγινε αμέσως γνωστός.


«Ήταν κάτι... τρελό! Είχα έξω από τα αποδυτήρια όλα αυτά τα παιδιά. Μου έπαιρνε περίπου μία ώρα για να βγω έξω λόγω του κόσμου που υπήρχε», είχε αναφέρει ο Σίμονς, ο οποίος πανηγύρισε τρεις τίτλους σε ισάριθμες σεζόν στο High School!

Κι όσοι ακόμα δεν είχαν καταλάβει ποιος είναι ο Σίμονς πήραν το μήνυμα στο Nike Hoop Summit το περασμένο καλοκαίρι. Εκεί όπου μαζεύονται τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου κι ο Αυστραλός μετρησε 13 πόντους οδηγώντας την ομάδα των διεθνών παικτών στη νίκη επί των Αμερικανών με 103-101. Μάλιστα ο Σίμονς έχει πάρει μέρος σε αρκετά τουρνουά της Nike κι έχει βρεθεί να μαρκάρει παίκτες όπως ο Τζέιμς Χάρντεν ή ο Άντονι Ντέιβις, ενώ μίλησε με τον Κόμπι, τον Ντουράντ και τον ΛεΜπρον. Ενθουσιάστηκε. Κι αυτή ήταν η στιγμή που είπε... Ναι, μπορώ να τα καταφέρω! Ήταν η στιγμή που έπαιξε κόντρα στον ΛεΜπρον και του... έβαλε μερικούς πόντους. «Ένιωσα άνετα», είπε.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ NCAA
Ίσως κάποιοι να περίμεναν ότι ο Σίμονς θα... πηδήξει το κολέγιο και θα δηλώσει συμμετοχή στο NBA draft. Εν τέλει, όμως, ο Αυστραλός πήγε στους LSU Tigers και μάλιστα έδωσε στην πατρίδα του ορισμένα ματς της preseason. Είχε την ευκαιρία να δείξει στους συμπαίκτες του από που ξεκίνησε και μάλιστα αγωνίστηκε στο Newcastle Basketball Stadium, εκεί όπου είχε αγωνιστεί επαγγελματικά ο πατέρα του. Τον Νοέμβριο ξεκίνησε κι επίσημα η καριέρα του στο NCAA. Τα double double συνεχίστηκαν και μάλιστα στις 2 Δεκεμβρίου εντυπωσίασε τους πάντες όταν μέτρησε 43 πόντους, 14 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 5 κλεψίματα και 3 τάπες στη νίκη επί του North Florida. Οι 43 πόντοι ισοφάρισαν την καλύτερη επίδοση παίκτων των Tigers. Ποιος είχε βάλει ξανά 43 πόντους; Ο Σακίλ Ο' Νιλ το... μακρινό 1991!

«Είναι ένα αυθεντικό ταλέντο. Μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Ταιριάζει απόλυτα στο... μοντέρνο ΝΒΑ, αφού μπορεί να πασάρει, να χειριστεί τη μπάλα και να μαζέψει ριμπάιυντ. Έχει υψηλό μπασκετικό IQ. Χρειάζεται δουλειά σε οριμένα κομμάτια του παιχνιδιού του αλλά είναι παίκτης που θα κυριαρχήσει. Επίσης, κάνει τους πάντες καλύτερους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ποιοτικούς παίκτες που ταυτόχρονια κάνουν καλύτερους τους συμπαίκτες τους. Είναι μοναδικός!», αναφέρουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για το Νο.1 -κατά πάσα πιθανότητα- του NBA draft 2016.

«Θα είναι όπως ο Μάτζικ, ο ΛεΜπρον ή ο Κόμπι... Θα έχει φοβερό αντίκτυπο στο υψηλότερο επίπεδο», είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο προπονητής του, Johnny Jones. Και δεν είναι ο μόνος που τον συγκρίνει με τον ΛεΜπρον και τον Κόμπι!


Ο ίδιος τα πηγαίνει εξαιρετικά. Ατομικά, όμως, γιατί ομαδικά δεν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Είπαμε και πιο πριν. Δεν επέλεξε να πάει σε κάποιο από τα κορυφαία κολέγια. Ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να βελτιωθεί παντού. Η ομάδα του, όμως, δεν πρωταγωνιστεί κι είναι πιθανό να μείνει έξω από το NCAA Tournament, έχοντας μάλιστα αρνητικό ρεκόρ. Στις ΗΠΑ έψαξαν τις περιπτώσεις πρωτοετών που δήλωσαν συμμετοχή στο NBA draft με τις ομάδες τους να μην κάνουν πρωταθλητισμό στο NCAA κι ο τελευταίος που βρέθηκε ψηλά έχοντας αγωνιστεί σε ομάδα με αρνητικό ρεκόρ ήταν ξανά από τους LSU Tigers! Πρόκειται για τον Άντονι Ράντολφ που επιλέχθηκε το 2008 από τους Γουόριορς στο Νο.14. Σας λέει κάτι το όνομα του; Δεν κάνετε λάθος! Είναι ο «ψηλός» του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Λοκομοτίβ Κούμπαν!

Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα! Στις ΗΠΑ είναι κατηγορηματικοί. Ναι μεν ο Ράντολφ δεν έκανε καριέρα, ναι μεν δεν είναι και το καλύτερο για ένα ταλέντο όπως ο Σίμονς ν' αγωνίζεται σε ομάδα με αρνητικό ρεκόρ, ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Αυστραλός είναι το μελλοντικό αστέρι του μπάσκετ! Και πριν τον δούμε στο ΝΒΑ, θα τον δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016! Ο Σίμονς δεν βρέθηκε στην τελική δωδεκάδα της Αυστραλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, καθώς «κόπηκε» στην προετοιμασία, ωστόσο -όπως έχει δηλώσει- στοχεύει σε μετάλλιο στο Ρίο.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Αν θα τα καταφέρει στο Ρίο δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι αυτό που λένε στις ΗΠΑ για τον Μπεν Σίμονς: Είναι ο καλύτερος all around μετά τον ΛεΜπρον. Είναι απίστευτο πόσο καλός είναι και πόσο μπορεί να βελτιωθεί ακόμα! Όσο για την πατρίδα του; Στην Αυστραλία είναι ξεκάθαροι: Πρόκειται για το μεγαλύτερο μπασκετικό «προϊόν» που έχουμε βγάλει ως χώρα. Ένας παίκτης που μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις και στην επίθεση να παίξει σε όλες τις θέσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα