Το φιλμ της ζωής του Black Mamba! (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
Το φιλμ της ζωής του Black Mamba! (pics & vids)

bet365

Η Kobe Bryant era μετράει αντίστροφα και το Gazzetta Weekend Journal ξετυλίγει το κουβάρι της πλούσιας καριέρας του Black Mamba μέσα από το 24 σημεία!

Δεν υπάρχει κάποιος στον πλανήτη που να μην παραδέχεται την αξία του. Ακόμα κι οι φίλοι των Σέλτικς που τον μισούν, παραδέχονται την αξία του. Δεν γίνεται αλλιώς. Έχει κάνει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πράγματα στα παρκέ και μόνο λίγες δεν είναι οι φορές που έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό και σε άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Ναι, καλά καταλάβατε. Αναφερόμαστε στον Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έκανε επίσημα γνωστό ότι θα κρεμάσει τη φανέλα του μετά το τέλος της σεζόν. Το ξέραμε. Ήταν γνωστό. Ωστόσο, δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε. Πλέον δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε από το να απολαύσουμε τις τελευταίες παραστάσεις του Κόμπι Μπράιαντ.

Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται την καριέρα του μέσα από 24 σημεία...

1. Ο Κόμπι έχει το μπάσκετ μέσα του. Το καταλαβαίνεις άμα τον δεις. Το βασικό, όμως, είναι ότι πατέρα του είναι ο Τζο Μπράιαντ. Σπουδαίος παίκτης (12.584 πόντους έβαλε στην καριέρα του), που έγινε προπονητής και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ακόμα και σε χώρες όπως η Ιαπωνία κι η Ταϊλάνδη. Αυτό, όμως, για τον οποίο τον ευχαριστούμε είναι που έβαλε τον γιό του στο χώρο του μπάσκετ!

2. Γεννήθηκε στη Philadelphia της Pennsylvania. Είναι ο νεότερος της οικογένειας κι έχει δύο αδερφές. Όσο για το όνομα του; Πηγή έμπνευσης είναι το βοδινό κρέας "Kobe" της Ιαπωνίας, ενώ το πλήρες όνομα του είναι Kobe Bean Bryant με το... Bean να είναι απόρροια του "Jellybean" που ήταν το παρατσούκλι του πατέρα του.

3. Σε ηλικία 6 ετών άφησε τις ΗΠΑ και μετακόμισε στην Ιταλία. Οι Λέικερς ήταν πάντα η αγαπημένη του ομάδα και τα καλοκαίρια επέστρεφε στην πατρίδα του για να παίξει μπάσκετ. Το ξεκίνησε πολύ μικρός. Σε ηλικία 3 ετών. Βέβαια, έμαθε άψογα ιταλικά κι έμαθε να ζει και με τον τρόπο ζωής της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, το 1991 επέστρεψε στις ΗΠΑ. Είχε προλάβει να μάθει ποδόσφαιρο στην αγαπημένη του Μίλαν. Ευτυχώς, όμως, επέστρεψε και... παράτησε το ποδόσφαιρο!

3. Η πορεία του στο High School ήταν εντυπωσιακή. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή αγωνιζόμενος με το Lower Merion. Με εξαίρεση την πρώτη του χρονιά, οδήγησε την ομάδα του σε πολλές νίκες κι ολοκλήρωσε τη θητεία του ως ο πρώτος σκόρερ του σχολείο με 2883 πόντους. Και δεν άφησε πίσω του μικρά ονόματα. Ξεπέρασε τους Γουίλτ Τσέιμπερλεϊν και Λάιονελ Σίμονς, ενώ οδήγησε και την ομάδα του στο πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 53 χρόνια!

4. Είχε αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια για τις εμφανίσεις του στο Lower Merion. Πολλά κολέγια τον ήθελαν, ενώ έκανε προπονήσεις και με τους 76ers. Μάλιστα έπαιξε μονό με τον Τζέρι Στάκχαουζ κι άπαντες εντυπωσιάστηκαν. Κάπως έτσι αποφάσισε να... πηδήξει το NCAA και στο NBA draft του 1996 έγινε ο πρώτος γκαρντ στην ιστορία που μπαίνει στον "μαγικό κόσμο" απευθείας από το High School!

5. Η ομάδα που επέλεξε τον Μπράιαντ ήταν οι Σάρλοτ Χόρνετς, ωστόσο δεν έπαιξε ποτέ εκεί. Παραχωρήθηκε άμεσα ως ανταλλαγή στους Λος Άντζελες Λέικερς -με τους οποίους είχε ήδη κάνει προπονήσεις- με τον Βλάντε Ντίβατς να ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σπουδαία πορεία του Κόμπι με τη φανέλα των Λέικερς.

6. Μπήκε στο ΝΒΑ σε πολύ μικρή ηλικία κι έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αρχικά έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ (σ.σ. επίδοση που... κατέρριψαν οι Ζερμέιν Ο' Νιλ και Άντριου Μπάινουμ), εν συνεχεία ο νεότερος starter, ενώ στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 1997 αναδείχθηκε νικητής. Ναι, ο νεότερος στην ιστορία του ΝΒΑ. Η rookie σεζόν του ήταν πολύ καλή με βάση τους αριθμούς, αλλά ολοκληρώθηκε με χάμένα σουτ κόντρα στους Γιούτα Τζαζ. Οι Λέικερς αποκλείστηκαν, ωστόσο -χρόνια μετά- ο Σακίλ παραδέχτηκε πως ο Κόμπι ήταν μόνος που είχε τα... να πάρει αυτά τα σουτ!

7. Θέλετε κι άλλα ρεκόρ; Ο Κόμπι στη δεύτερη σεζόν του είχε 15.4 πόντους κατά μέσο όρο, δηλαδή τους περισσότερους για παίκτη που έρχεται από τον πάγκο, ενώ έγινε κι ο νεότερος βασικός σε All Star Game. Μάλιστα στο πλευρό του είχε τον Σακίλμ τον Βαν Έξελ και τον Έντι Τζόουνς, με τους Λέικερς -για πρώτη φορά από το 1983- να γράφουν ιστορία έχοντας 4 παίκτες τους στη βασική πεντάδα.

8. Η μοίρα του Κόμπι άλλαξε με την έλευση του Φιλ Τζάκσον. Ο Μπράιαντ μαζί με τον Σακίλ δημιούργησαν ένα από τα κορυφαία "δίδυμα" της ιστορίας του ΝΒΑ, ενώ η τριγωνική επίθεση που οδήγησε τους Σικάγο Μπουλς σε 6 Πρωταθλήματα βοήθησε και τους Λέικερς να αναδείξουν το ταλέντο τους και να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου. Οι Λέικερς έκαναν το Three-peat το 2000, το 2001 και το 2002, με τους αριθμούς του Κόμπι να εντυπωσιάζουν και τις ατομικές διακρίσεις να είναι συνεχόμενες.

9. Τη σεζόν 2003-04 ο Black Mamba είχε περιπέτειες εκτός παρκέ, καθώς συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση κι έχασε αρκετά ματς...

10. Η πορεία της συγκεκριμένης ομάδας σταμάτησε το 2004. Οι Λέικερς ήθελαν ακόμα ένα πρωτάθλημα, πήραν τους Μαλόουν και Πέιτον, ωστόσο απέτυχαν. Οι Πίστονς τους έριξαν στο καναβάτσο, ο Φιλ Τζάκσον αποχώρησε, ενώ έφυγε κι ο Σακίλ Ο' Νιλ. Νέο ξεκίνημα για τον Κόμπι Μπράιαντ.

11. Όλοι εγκατέλειψαν τον Κόμπι κι οι Λέικερς τη σεζόν 2004-05 έμειναν εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία. Ο Φιλ Τζάκσον είχε πει πολλά για τον Μπράιαντ, ωστόσο επέστρεψε στους Λέικερς το 2006. Ο Κόμπι ήταν υπέρ της συγκεκριμένης κίνησης κι από εκείνο το σημείο κι έπειτα έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Ποιος θα ξεχάσει τους 62 πόντους σετρία δωδεκάλεπτα κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς. Οι τελευταίοι είχαν 61 και πρόκειται για τη μοναδική φορά που ένας παίκτης έχει περισσότερους πόντους από μία ομάδα! Απίστευτο. Τι να πει κανείς, όμως, για τους 81 που έβαλε στους Τορόντο Ράπτορς. Την καλύτερη επίδοση από τους 100 του Γουίλτ Τσέιμπερλεϊν. Οι αριθμοί του εντυπωσιακοί. Είχε φτάσε σε σημείο να σκοράρει 35.4 πόντους ανά ματς. Αυτά έγιναν τη σεζόν 2005-06. Την επόμενη χρονιά είχε 10 ματς με 50+ πόντους, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τσέιμπερλεϊν. Ο Κόμπι ήταν ασταμάτητος εκείνη την περίοδο.

12. Ο Κόμπι έβλεπε τον εαυτό του να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, αλλά η ομάδα του δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Κάπως έτσι, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια σχετικά με ενδεχόμενη παραχώρηση του Black Mamba, ωστόσο η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική. Ο Κόμπι απλά ζήτησε από τον Τζέρι Γουέστ να ενισχυθούν οι Λέικερς και κάπως έτσι φτάνουμε στην προσθήκη του Πάου Γκασόλ. Με τον Ισπανό στο πλευρό του ο Κόμπι οδήγησε τους Λέικερς ξανά στους Τελικούς του ΝΒΑ. Ήταν το 2008. Οι πρώτοι Τελικοί χωρίς τον Σακίλ, με τους Μπόστον Σέλτικς να ρίχνουν στο καναβάτσο τους "Λιμνάθρωπους".

13. Τη σεζόν 2008-09 είναι ασταμάτητος. Σκοράρει 61 πόντους στο Madison Square Garden, γίνεται για 11η σερί φορά βασικός σε All Star Game και φτάνει με τους Λέικερς στην κορυφή του κόσμου. Επιστροφή στους τίτλους και βραβείο MVP των Τελικών για πρώτη φορά στην καριέρα του.

14. Back2back τίτλοι το 2010. Εκείνη τη χρονιά οι Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ πήραν... εκδίκηση από τους Μπόστον Σέλτικς για τον χαμένο τελικό του 2008, παράλληλα ο Black Mamba ξεπέρασε τον Jerry West κι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, ενώ το άξιο αναφοράς είναι πως εκείνη τη σεζόν μέτρησε 6 game winning σουτ!

15. Τα επόμενα χρόνια, οι Λέικερς δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιον τίτλο. Ο Κόμπι ήθελε ακόμα ένα δαχτυλίδι, έκανε τα πάντα, ωστόσο δεν πανηγύρισε. Ήταν όμως εξαιρετικός. Έσπαγε το ένα ατομικό ρεκόρ μετά το άλλο, δεν τον βοήθησε, όμως, κι η ομάδα του, που έκανε επιλογές οι οποίες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικότερη όλων η απόκτηση του Ντουάιντ Χάουαρντ. Κάπως έτσι φτάνουμε στο... σήμερα όπου οι Λέικερς είναι μια εκ των χειρότερων ομάδων της λίγκας και ψάχνει τρόπους να επιστρέψει.

16. Από το 2013 και μετά, στη ζωή του μπαίνουν κι οι σοβαροί τραυματισμοί. Η αρχή έγινε κόντρα στους Γουόριορς. Ήταν 12 Απριλίου του 2013 όταν άπαντες σοκαρίστηκαν με τα άσχημα νέα για τον αχίλλειο τένοντα του Black Mamba. O ΚΒ24 επέστρεψε την επόμενη σεζόν, ωστόσο έχασε πολλά ματς εξαιτίας ενός προβλήματος στο γόνατο. Το παράξενο την υπόθεσης είναι πως το κοινό τον ψήφισε για το All Star Game, παρά το γεγονός ότι δεν είχε αγωνιστεί σχεδόν καθόλου τη σεζόν 2013-14. Παράξενο είπαμε; Μάλλον όχι. Στον Κόμπι Μπράιαντ αναφερόμαστε που τον λατρεύουν άπαντες! Τελευταίος σοβαρός τραυματισμός τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Σε μία προσπάθεια για κάρφωσε κόντρα στους Πέλικανς χτύπησε στον ώμο κι έκανε επέμβαση που τον κράτησε εκτός μέχρι το φινάλε της σεζόν.

17. Τα τελευταία χρόνια ο Κόμπι έχει περάσει πολλά. Είτε λόγω των τραυματισμών, είτε λόγω των κακών επιλογών των Λέικερς. Δεν είναι ο παλιός Μπράιαντ, ωστόσο στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους κατάφερε να πετύχει κάτι μοναδικό! Στην αναμέτρηση με τους Τίμπεργουλβς ξεπέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν στην 3η θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών!

18. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, η καριέρα του Κόμπι με την Team USA ξεκίνησε μόλις το 2007! Ο Black Mamba δεν έχει αγωνιστεί πολύ με την πατρίδα του, ωστόσο έχει στη συλλογή του δύο Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Ένα στο Πεκίνο το 2008 κι ένα στο Λονδίνο το 2012. Μάλιστα υπάρχει το σενάριο να τον δούμε στον Ρίο το καλοκαίρι που μας έρχεται κι εκεί να είναι το κύκνειο άσμα της καριέρας του.

19. Ορισμένοι αριθμοί του Κόμπι Μπράιαντ προκαλούν ίλιγγο. Στα playoffs σκοράρει 25.6 πόντους κατά μέσο όρο. Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με τουλάχιστον 30.000 πόντους και 6.000 ασίστ στην καριέρα του. Έχει σκοράρει τουλάχιστον 50 πόντους 24 φορές. 5 φορές έχει βάλει τουλάχιστον 60 πόντους! Είναι 17 σερί φορές All Star!!! Έχει πετύχει 40+ πόντους σε 121 ματς, ενώ μετράει 21 triple doubles στην καριέρα του! Επικός Κόμπι!

20. Είναι παντρεμένος με τη Vanessa Laine, ωστόσο το γεγονός ότι παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία (σ.σ. το 2001) οδήγησε σε εντάσεις με τους γονείς του. Εν τέλει τα πάντα άλλαξαν με τον ερχομό την πρώτης κόρης του, ενώ έχει ακόμα μία. Η πρώτη γεννήθηκε το 2003, η δεύτερη το 2006. Το 2011 έφτασε κοντά στο διαζύγιο, ωστόσο το 2013 ο Κόμπι κι η Βανέσα ενημέρωσαν πως συνεχίζουν μαζί.

21. Το καλοκαίρι του 2003 κατηγορήθηκε για βιασμό, σ' ένα περιστατικό που αμαύρωσε τη φήμη του. Μεγάλες συμφωνίες για διαφημίσεις ακυρώθηκαν, ενώ η δημοτικότητα του μειώθηκε. Ο ίδιος το είχε αρνηθεί, ενώ το 2004 το θέμα έφτασε στα δικαστήρια, με τον Κόμπι να απολογείται, καθώς θεώρησε το ήθελε κι η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ιστορία είναι ένα μεγαλό σημείο στη ζωή του Κόμπι Μπράιαντ.

22. Οι διαφημίσεις του έχουν αποφέρει απίστευτα έσοδα. Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για έναν εκ των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών της ιστορίας. Ακόμα και σήμερα εισπράττει πολλά λεφτά από τους Λέικερς, ωστόσο οι διαφημίσεις είναι ξεχωριστό κεφάλαιο. Τεράστιο συμβόλαιο με την Adidas το 1996 για να ακολουθήσουν Coca Cola, Sprite και φυσικά η Nike, η οποία εδώ κι αρκετά χρόνια παράγει τα ρούχα και τα παπούτσια του. Επίσης, βάλτε κάπου στη λίστα και τη συμφωνία με την Turkish Airlines! Τα έσοδα των διαφημίσεων μεγαλώνουν τον μύθο του!

23. Η κόντρα του Κόμπι Μπράιαντ με τον Σακίλ Ο'Νιλ είναι επίσης ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή του πρώτου. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, ωστόσο στη συνέχεια βγήκαν πολλά στην επιφάνεια. Βέβαια, ποτέ δεν έχει κρύψει ο ένας την εκτίμηση που τρέφει για τον άλλον, κυρίως στο αγωνιστικό κομμάτι και μάλιστα τα τελευταία σενάρια "δηλώνουν" πως οι δύο τους έχουν καλή σχέση πλέον. Μάλλον τα όσα πραγματικά έχουν ειπωθεί τα ξέρουν μόνο οι δύο τους, ωστόσο το μεγαλύτερο ερώτημα είναι μέχρι που θα είχαν φτάσει αν συνέχιζαν μαζί για μερικά χρόνια ακόμα...

24. Αντί επιλόγου: Ο Κόμπι είναι 5 φορές Πρωταθλητής ΝΒΑ (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Δύο φορές MVP Τελικών (2009, 2010). MVP το 2008. 17 φορές All Star και 4 φορές πολυτιμότερος του All Star Game. 9 φορές βρέθηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Δύο φορές ήταν πρώτος σκόρερ (2006, 2007), ενώ το 1997 ήταν νικητης στο διαγωνισμό καρφωμάτων. Ακόμα είναι πρώτος σκόρερ των Λέικερς, ενώ και δύο Χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. ΜΥΘΟΣ!

 

Τελευταία Νέα