Xωρίς… παρέλαση στην Τούμπα!

Xωρίς… παρέλαση στην Τούμπα!

bet365

Ο Τούντορ και μετά την νίκη επί του Παναθηναϊκού είναι... καβάλα στο άλογο και παρακολούθησε με άνεση την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου! Το G-Weekend θυμάται και τους προπονητές του ΠΑΟΚ που δεν την πρόλαβαν!

Μεγάλα ονόματα της προπονητικής δεν πρόλαβαν να κάνουν… παρέλαση στον ΠΑΟΚ. Προπονητές εγνωσμένης αξίας που για διαφόρους λόγους απομακρύνθηκαν από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου πριν την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό για την απελευθέρωση της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Δείτε κάποια από τα ονόματα πριν ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας: Σάνον, Χάαν, Μπλαχίν, Ντουμιτρέσκου, Αναστασιάδης είναι οι τέσσερις από τους εννιά που δεν πρόλαβαν την… παρέλαση. Η μεγαλύτερη έκπληξη έχει να κάνει με τον Αγγλο Λες Σάνον, τον άνθρωπο που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στις κατακτήσεις των πρώτων δύο κυπέλλων στην ιστορία του συλλόγου.

Ο λόγος της απομάκρυνσης όλων είναι προφανής. Η κακή πορεία της ομάδας. Ακόμη και στην περίπτωση του Σάνον δεν υπήρξε καμία ανοχή. Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1974-’75, μετά την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου Ελλάδας, ξεκίνησε με αποκλεισμό από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, χάνοντας 2-0 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα στην παράταση, ενώ στο πρωτάθλημα είχε δύο ήττες από Παναχαϊκή και Άρη. Η δεύτερη στις 6 Οκτωβρίου 1974 αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» του μεγάλου Αγγλου τεχνικού στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Εκείνη την περίοδο, η Ελλάδα ζει τα πρώτα βήματα της μεταπολίτευσης, και η πρώτη απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Την ίδια ώρα στον ΠΑΟΚ αποφασίζουν να διώξουν τον Λες Σάνον ή καλύτερα να τον ωθήσουν σε παραίτηση. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας ημέρας δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, καθώς ο Αγγλος προπονητής δεν πηγαίνει στα γραφεία κάνοντας τον… άρρωστο!

Ο Σάνον στις 10 Οκτωβρίου 1974, με δελτίου Τύπου, γνωστοποιεί την οριστική απόφαση αποχώρησής του από τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο κάνει και με επιστολή προς τη διοίκηση του συλλόγου αφήνοντας αιχμές για το ρόλο του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης:

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ δυσάρεστη για μένα διότι εγκαταλείπω τον ΠΑΟΚ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω εργαζόμενος μέσα στην ατμόσφαιρα του συλλόγου, όπως για μένα αυτόν τον καιρό κατέστη. Από μερίδα του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης εγράφησαν πολλά εις βάρος μου τα οποία όμως δεν πρόκειται να τα σχολιάσω. Δεν θέλω να κερδίσω τίποτε, αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αφήσω τους πραγματικούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ και το κοινό της Θεσσαλονίκης να κρίνουν μόνοι τους την κατάσταση και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τα πραγματικά αίτια και την αλήθεια», σημείωνε μεταξύ άλλων και καταλήγοντας έγραφε: «Φεύγω με βαριά την καρδιά, αλλά εύχομαι ολόψυχα όπως τα εσωτερικά προβλήματα του συλλόγου να επιλυθούν τώρα και ο σύλλογος να συνεχίσει μια τόσον ανοδική πορεία, όσο επιτυχής υπήρξε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια…».

Αναχωρώντας το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη για το Λονδίνο, ο Σάνον δεν είπε κουβέντα. Στον τέως γενικό αρχηγό Μαρτινίδη και τους εκπροσώπους Συνδέσμων από το Ελευθέριο Κορδελιό, την Τούμπα και τον Φοίνικα, που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να τον αποχαιρετήσουν, υποσχέθηκε να μιλήσει μετά από ένα δεκαήμερο όταν και θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Στη θέση του κάθισε ο Απόστολος Πρόγιος, και ήταν αυτός ο οποίος παρέδωσε την ομάδα, μετά από δύο μήνες, στον Μαγυάρο Γκιούλα Λόραντ, τον προπονητή που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος.

Ο Άρι Χάαν, στο πρώτο πέρασμα του από τον ασπρόμαυρο πάγκο κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην 3η θέση και να «σβήσει» την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που είχε επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ, μετά τα επεισόδια στη ρεβάνς με την Παρί Σεν Ζερμέν. Όμως, θα διαφωνήσει ανοικτά με τον πρόεδρο, Θωμά Βουλινό, κυρίως για μεταγραφικά ζητήματα. Θα παραιτηθεί μετά από μια νίκη επί του Άρη (1-0) και του Πιερικού (5-0) για το κύπελλο στις 9 Οκτωβρίου 1995 για να αρχίσει το «πήγαινε – έλα» των προπονητών στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Εκείνη την σεζόν θα περάσουν πέντε συνολικά προπονητές από την Τούμπα: Χάαν, Σαράφης, Ντράγκαν Κοκότοβιτς, Μιχάλης Μπέλλης, Γκίντερ Μπένγκτσον.

Ο Ολεγκ Μπλαχίν επιστρατεύτηκε από τον Γιώργο Μπατατούδη, το καλοκαίρι του 1998, αμέσως μετά από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αγγελου Αναστασιάδη στα «Τρία – Πέντε Πηγάδια», ως ένας άνθρωπος που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στην Τούμπα. Εκανε λάθος… Ο Ουκρανός θα πληρώσει ακριβά τις ήττες από τον Ιωνικό του… Κορνέλιους Ουντεμπουλουζόρ και από τον Άρη του «ρούκι» Αγγελου Χαριστέα με 4-1 μέσα στην Τούμπα. Στο ενδιάμεσο είχε έρθει και ο αποκλεισμός στην Ευρώπη. από τους Ρέιντζερς,

Για εκείνο το ντέρμπι της Τούμπας, στις 29 Αυγούστου 1998, έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες. Η απόδοση βασικότατων ποδοσφαιριστών, απέναντι στον Άρη που μόλις είχε επιστρέψει στην Α’ Εθνική, χαρακτηρίστηκε «προβληματική», ενώ ο Μπλαχίν, πριν καν αποχωρήσει από το γήπεδο, γνώριζε τον αντικαταστάτη του: ο Αγγελος Αναστασιάδης.

Ο Ελληνας προπονητής, έξι χρόνια μετά, κι αφού έχει φύγει άλλη μια φορά από τον ΠΑΟΚ, θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τη διοίκηση Γούμενου. Αιτία; Τα τραγελαφικά γεγονότα στον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αναστασιάδης πήρε πάνω του όλη την ευθύνη για τη γύμνια του ρόστερ, ο «Δικέφαλος» αποκλείστηκε γιατί στον πρώτο αγώνα χρησιμοποίησε τιμωρημένο ποδοσφαιριστή, τον Κύπριο Λιάσο Λουκά, με αποτέλεσμα η ομάδα να γίνει άνω – κάτω.

Νωρίς αποχώρησε και ο Νίκος Καραγεωργίου (16/9/2005) σε μια από τις τελευταίες αποφάσεις του Γιάννη Γούμενου, που εμπιστεύτηκε την ομάδα αρχικά στον Γιώργο Κωστίκο και στη συνέχεια στον Ιλιε Ντουμιτρέσκου, ο οποίος επίσης δεν πρόλαβε την… Παρέλαση αποχωρώντας από τον πάγκο του ΠΑΟΚ στις 3 Οκτωβρίου 2006.

Ο Σταύρος Σαράφης τον αντικατέστησε προσωρινά, με τη δική του απομάκρυνση στις 12 Οκτωβρίου, για να αναλάβει ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, να μην λαμβάνεται υπόψη, καθώς ο «καίσαρας» έπαιξε ουκ ολίγες φορές το ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή.

Το 2007 προπονητής του ΠΑΟΚ ξεκίνησε ο Γιώργος Παράσχος, αλλά δεν πρόλαβε να κάτσει για πολύ στον ασπρόμαυρο πάγκο. Την πρώτη αγωνιστική και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου, μετά την ήττα στην Ξάνθη με 1-0, του ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας από τη διοίκηση Ζαγοράκη, που είχε συμφωνήσει να φέρει στην Τούμπα τον Φερνάντο Σάντος.

Επειδή πολλά έχουν υποθεί για εκείνη την απόλυση, μόλις μετά την 1η αγωνιστική, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τραγικά λάθη και ερασιτεχνισμούς στη διάρκεια της προετοιμασίας, όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 7-0 από την Μπραουνσβάικ, ομάδα Γ’ Γερμανίας.

Ο Παύλος Δερμιτζάκης έμεινε στον ΠΑΟΚ ως προπονητής για 86 μέρες, καθώς ανέλαβε την ομάδα στις 23 Ιουλίου 2010 και έλυσε τη συνεργασία του στις 17 Οκτωβρίου 2010. Σ’ αυτό το διάστημα οδήγησε την ομάδα σε δύο συγκλονιστικά ματς με τον Αγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στο «Επος της Κωνσταντινούπολης» με την πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε. Μια ήττα από τον Παναθηναϊκό στο άδειο, λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ, θα του στοιχήσει τη θέση στον πάγκο του ΠΑΟΚ…

 

Τελευταία Νέα