Σε τι μας ωφελεί η Yoga;

Gazzetta team
Σε τι μας ωφελεί η Yoga;

bet365

Για την Yoga έχουμε ακούσει πολλά! Γνωρίζουμε όμως ακριβώς τι είναι και ποια τα οφέλη της στην καθημερινότητα του ανθρώπου; Το G-Weekend Journal σας λύνει τις απορίες!

Είναι μόδα; Είναι ένας τρόπος εκγύμνασης; Είναι μια ανάγκη που βελτιώνει την δύσκολη καθημερινότητα μας; Τι ακριβώς είναι η Yoga που χρόνο με τον χρόνο όσο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να βάλουν στο πρόγραμμα τους; Τις απαντήσεις δίνει μέσω του Gazzetta Weekend Journal η πιστοποιημένη δασκάλα, Ειρένα Γρηγοράτου.

«H «Yoga», για την οποία τόσος πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε ως τμήμα του Ταντρικού πολιτισμού, στην Ινδία και λίγο αργότερα και σε άλλα μέρη της ανατολής πριν 10.000 χρόνια!!!

Την περίοδο της αρχαιότητας «οι γιογκικές τεχνικές» παρέμεναν μυστικές και δεν γράφονταν, ούτε τις εξέθεταν σε κοινή θέα. Περνούσαν από τον δάσκαλο ή γκουρού στον μαθητή με τον προφορικό λόγο.

Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε καθαρή κατανόηση σχετικά με την ερμηνεία και το στόχο της.

Στην εποχή μας ακούμε πολύ συχνά άτομα από τον κοινωνικό μας περίγυρο, (φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι) να ασκούνται στην Yoga και το ενδιαφέρον γύρω από αυτή την μορφή «εξάσκησης» ολοένα και να αυξάνεται!!!

Τι είναι όμως τελικά η Yoga;;;

Για τον δυτικό κόσμο και τον αρχάριο, ίσως να φαντάζει σαν μια μορφή εναλλακτικής γυμναστικής, (όπως το Pilates) που βελτιώνει την ευλυγισία, την ισορροπία και αυξάνει τη δύναμη.

Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερα…

Όσο εμβαθύνει κάποιος στην πρακτική του το αντιλαμβάνεται, και όσο προχωράει μεταμορφώνεται εσωτερικά και εξωτερικά, μετά από ένα χρόνο συστηματικής πρακτικής, σίγουρα δεν θα είναι πια ο ίδιος άνθρωπος!!!

Το όνομα Yoga προέρχεται από την σανσκριτική λέξη “yuj” που μεταφράζεται ως «ενώνω, συνδέω» ή «η διαδικασία της ένωσης και της σύνδεσης».

Ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με το νου και του νου με το πνεύμα, με σκοπό την επίτευξη μιας κατάστασης αρμονίας.

Άλλες έννοιες του “yuj” είναι «εστιάζω τη σκέψη μου, συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου, και διαλογίζομαι βαθιά»

Η Yoga είναι υπαρξιακή, βιωματική, εμπειρική.

Δεν χρειάζεται καμία πεποίθηση αλλά θάρρος για να την βιώσεις.

Δουλεύει σε όποιο επίπεδο την χρειαζόμαστε, σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό, διανοητικό, πνευματικό ή σε όλα μαζί.

Δουλεύει διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο γιατί ο καθένας είναι μοναδικός και μοναδική η σχέση του με τη αυτή.

Η Yoga είναι η επιστήμη που σε βοηθάει να βρίσκεσαι στο παρόν.

Ένας από τους λογούς που αισθανόμαστε αναζωογόνηση κατά την πρακτική της Yoga είναι ότι έστω για λίγο το μόνο που υπάρχει, είναι η παρούσα στιγμή. Κάθε φορά που επανέρχεσαι στο παρόν παραμερίζεις κάποια φορτία της καθημερινότητας, κάποιες από τις νοητικές εντάσεις και διακυμάνσεις.

Η ραγδαία εξέλιξη της οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια φιλοσοφία που προσαρμόζεται εύκολα σε πλήθος πολιτισμών γιατί δίνει μεγάλη σημασία στην πολυδιάστατη φύση του ανθρώπου.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητου φύλου, ηλικίας και κατάστασης υγείας, σαν μια ολιστική μέθοδος με πολλά είδη και παρακλάδια.

Τα οφέλη που απορρέουν μέσα από τη yoga εγκαθίστανται αργά και σταθερά ενώ δύσκολα υποχωρούν. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

-Βοηθά στην δημιουργία ενός δυνατού, ενεργητικού και υγιούς φυσικού σώματος αυξάνοντας την δύναμη, χτίζοντας την αντοχή και την ισορροπία και βελτιώνοντας την ελαστικότητα.

-Μέσω της συνειδητής παραμονής στις Asanas (ασκήσεις, στάσεις της yoga) και της ήρεμης και ελεγχόμενης αναπνοής, οι ασκούμενοι μαθαίνουν τα όρια τους, δυναμώνουν, αποκτούν ευεξία.

-Μέσω των τεχνικών διαλογισμού οι ασκούμενοι αποκτούν πνευματική ηρεμία, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκέντρωση, δημιουργικότητα, ανάπτυξη θετικής σκέψης, αρμονία, πληρότητα.

-Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία όλων των απαραίτητων συστατικών που μεταφέρει το αίμα για να τροφοδοτήσει το σώμα με υγεία, ευεξία και ενέργεια, αποβάλλοντας ταυτόχρονα τις τοξίνες.

-Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό, ενδοκρινολογικό και πεπτικό σύστημα μέσω των στροφών, κάμψεων και ανεστραμμένων στάσεων του κορμού.

Σήμερα στα πλαίσια των μοντέρνων κοινωνιών με τους εξαντλητικούς ρυθμούς, τις παράλογες απαιτήσεις και τις “πλασματικές ανάγκες” οι συνθήκες διαβίωσης μεταβάλλονται και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Όλη αυτή η κατάσταση μας απομακρύνει από τη φύση, τους ανθρώπους γύρω μας, τον εαυτό μας και δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική μας υγεία.

Γεννιούνται προβληματισμοί και ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις για θέματα που αφορούν την σωματική υγεία, τη φυσική ευεξία, την πνευματικότητα, τον τρόπο ζωής και την κοινωνία μας γενικότερα.

Εδώ έρχεται η Yoga από τα βάθη της Ανατολής και από τα βάθη των αιώνων να μας δώσει τις απαντήσεις!

Η Yoga είναι ένα ταξίδι... ξεκινήστε το και ποτέ δεν ξέρετε που θα σας οδηγήσει».

*Η Ειρένα Γρηγοράτου είναι Certified Yoga Instructor RYT500-E-RYT200 & Aerial Yoga Instructor και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Aerial Yoga Studio One (studioone.gr).

 

Τελευταία Νέα