Φώτα, κάμερα... μπάσκετ (vids)

Φώτα, κάμερα... μπάσκετ (vids)

bet365

Τόσο μπάσκετ “μαζεμένο” σε ένα άρθρο δεν υπάρχει. Σας παρουσιάζουμε τις 25 καλύτερες ταινίες με την πορτοκαλί μπάλα σε πρώτο πλάνο. Σίγουρα θα βρείτε τουλάχιστον μία που έχετε δει.

Ο Τζόρνταν “πασάρει” στον Μάρεϊ

Το μπάσκετ τα έχει όλα. Πάθος, συγκινήσεις, αγωνία, θέαμα, ερμηνείες... Ερμηνείες; Ναι, αν βάλεις μια κάμερα επιτυγχάνεις τη σύζευξη της αγνής διασκέδασης με το ταξίδι της μεγάλης οθόνης. Του κινηματογράφου. Σε αυτό το σκηνικό θα δεις τον Μάικλ Τζόρνταν να “πασάρει” στον Μπιλ Μάρεϊ, τον Ρέι Άλεν να παίζει με τον Ντενζέλ Ουάσιγκτον. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη ο Σπάικ Λι, ο Γκας Βαν Σαντ, στον “αγώνα” μετείχε και ο “θείος Όσκαρ”.

Οι 25 ταινίες που ακολουθούν έχουν ό,τι μπορεί να ζητήσει ο μπασκετόφιλος. Από ανάλαφρες κωμωδίες για να περάσει η ώρα, μέχρι βιογραφίες και δυνατά δράματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ δεν θα απογοητευτείτε.

25)Celtic Pride (1996)

Δύο φανατικοί φίλαθλοι των Σέλτικς απάγουν τον σταρ της αντίπαλης ομάδας Λιούις Σκοτ. Στη διάρκεια των πλέι οφ γίνονται φίλοι και τον μεθούν. Πρωταγωνιστούν Ντάν Ακρόιντ, Ντάνιελ Στερντ. Η σκηνοθεσία είναι του Τομ ΝτεΣερσίο.

24)Semi-Pro (2008)

Η Αμερικανική Ένωση Μπάσκετ βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση. Πρώην αναπληρωματικός του ΝΒΑ φτάνει στη γενέτειρα του για να προετοιμάσει την ομάδα της πόλης για τα πλέι οφ. Με τον Γουίλ Φέρελ στο καστ δεν μπορείς να χάσεις αυτή την μπασκετική κωμωδία. Ο Κεντ Άλτερμαν στη σκηνοθεσία.

23)Fast Break (1979)

Ο Ντέιβιντ Γκριν από υπάλληλος ντελικατέσεν καταφέρνει να γίνει προπονητής σε κολέγιο της Νεβάδα. Αφήνει τη Νέα Υόρκη και μετακομίζει δυτικά και κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει η ομάδα τον βασικό ανταγωνιστή της. Πρωταγωνιστεί ο Γκάρι Κάπλαν, ο Τζακ Σμάιτ σκηνοθετεί.

22)Like Mike (2002)

Ο μικρόσωμος ράπερ Lil Bow Wow δείχνει ότι μπορεί να παίξει και μπάσκετ. Κωμωδία για εφήβους, στην οποία βλέπουμε να πραγματοποιούνται με ανέλπιστο τρόπο τα όνειρα νεαρού αγοριού. Εκτός από τον Bow Wow, παίζουν και οι Μορίς Τσέστνατ, Τζόναθον Λιπνίκι. Σκηνοθεσία Τζον Σουλτζ.

21)Teen Wolf (1985)

O Μάικλ Τζέι Φοξ “έφτιαξε” το όνομα του από τέτοιες ταινίες. Στη συγκεκριμένη, υποδύεται μαθητή λυκείου που μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο! Αυτό τον βοηθά να πρωταγωνιστήσει στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου. Η φήμη του Φοξ εκτοξεύτηκε. Η σκηνοθεσία είναι του Ροντ Ντάνιελ.

20)The Basketball Diaries (1995)

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Τζιμ Κάρολ. Θέμα της ο εθισμός στα ναρκωτικά σε τρυφερή ηλικία. Ο συγγραφέας ως νεαρός του άρεσε να παίζει μπάσκετ με τους φίλους του. Η εξάρτηση από την ηρωίνη όμως απειλεί να τους καταστρέψει τη ζωή. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Η σκηνοθεσία είναι του Σκοτ Κάλβερτ.

19)The Sixth Man (1997)

Ο Μάρλον Γουέιανς πρωταγωνιστεί σε αυτή την γρήγορων ρυθμών κωμωδία-δράμα. Το πνεύμα ενός πρώην μεγάλου παίκτη “επιστρέφει” για να βοηθήσει τον αδερφό του και τους υπόλοιπους “Χάσκις” της Ουάσιγκτον. Μαζί με τον Γουέιανς ο Κάντιμ Χάρντισον. Η σκηνοθεσία είναι του Ράνταλ Μίλερ.

18)”Ο” (2001)

Ο αμερικανικός νότος το σκηνικό και το φυλετικό ζήτημα “παίζει” και εδώ. Ο Όντιν Τζέιμς, ο μοναδικός μαύρος μαθητής σε εκλεκτό ιδιωτικό σχολείο. Παίζει μπάσκετ, γκαρντ, και διαθέτει το ταλέντο να μεταβεί απευθείας στους επαγγελματίες. Οι Μέκχι Φίφερ, Τζος Χάρτνετ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σκηνοθετεί ο Τιμ Νέλσον.

17)Heaven is a Playground (1991)

Τόπος δράσης το Σικάγο. Η ταινία αφορά προπονητή από το κέντρο της πόλης και έναν νεαρό δικηγόρο, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν ομάδα εφήβων από το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ράνταλ Φριντ. Πρωταγωνιστούν οι Ντ. Μπ. Σουίνι, Μάικλ Γουόρεν.

16)The Air Up There (1994)

Το όνομα του Κέβιν Μπέικον σε προκαλεί να δεις την ταινία. Η υπόθεση έχει να κάνει με πρώην καλαθοσφαιριστή που αναζητεί ταλαντούχο αθλητή στη “Μαύρη Ήπειρο” με σκοπό να γίνει επιτυχημένος προπονητής. Η σκηνοθεσία είναι του Πολ Γκλάσερ.

15)Sunset Park (1996)

Τι κάνει μια γυναίκα που την έχει παρατήσει ο άνδρας της και χρειάζεται άμεσα χρήματα; Προπονεί ομάδα μπάσκετ! Κι ας μην ξέρει τίποτα από το άθλημα! Τελικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια, τα καταφέρνει. Η Ρία Πέρλμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Στιβ Γκόμερ σκηνοθετεί.

14)One on One (1977)

Ο Ρόμπι Μπένσον υποδύεται έναν ταλαντούχο, αλλά αφελή παίκτη μπάσκετ στο λύκειο. Κερδίζει υποτροφία για κολέγιο, αλλά εκεί διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους υπόλοιπους. Μαζί του η Ανέτ Ο' Τουλ. Η σκηνοθεσία του Ντόρι Ρίβκιν.

13)Space Jam (1996)

Το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν σε “υποχρεώνει” να δεις την ταινία. Αν σκεφτείς ότι μαζί του “παίζει” και ο Μπαγκς Μπάνι, τότε η απορία και η περιέργεια μεγαλώνει. Βέβαια, το όνομα του Μπιλ Μάρεϊ προσδίδει και (λίγη) καλλιτεχνική αξία. Ο Τζόε Πίτκα στη σκηνοθεσία.

12)Finding Forrester (2000)

Ο Γουίλιαμ Φόρεστερ πριν τέσσερις δεκαετίες κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τότε κανείς δεν άκουσε κάτι γι' αυτόν. Το πάθος του για τη λογοτεχνία αναθερμαίνεται όταν γνωρίζει 16χρονο παίκτη μπάσκετ. Ο Σον Κόνερι πρωταγωνιστεί και η σκηνοθεσία του Γκας Βαν Σαντ.

11)Passing Glory (1999)

Η ιστορία του ιερωμένου, μαύρου, Τζόζεφ Βερέτ και της προσπάθειας του. Ποια ήταν αυτή; Να οργανώσει το πρώτο “ολοκληρωμένο” φιλικό στη θεσμικά χωρισμένη Νέα Ορλεάνη του 1965, Πρωταγωνιστούν οι Άντρε Μπρόερ, Ριπ Τορν. Σκηνοθεσία, Στιβ Τζέιμς.

10)The Pistol: The Birth of a Legend (1990)

Όσοι δεν γνώρισαν τον “Πίστολ Πιτ” στο παρκέ, η ταινία τους προσφέρει την δυνατότητα να το κάνουν. Τον Πιτ Μάραβιτς ενσαρκώνει ο Άνταμ Γκάιερ και στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ βλέπουμε τη χαρά της ζωής. Μέχρι το τραγικό τέλος. Η σκηνοθεσία είναι του Φρανκ Σρόντερ.

9)Love & Basketball (2000)

Δύο νέοι αφροαμερικανοί στα μονοπάτια του έρωτα και του αθλητισμού. Ο Κουίνσι ΜακΚολ και η Μόνικα Ράιτ μεγαλώνουν στην ίδια γειτονιά. Στην εφηβεία ερωτεύονται, αλλά δεν τους ενώνει μόνο αυτό. Υπάρχει και η αγάπη για το μπάσκετ. Ομάρ Επς, Σάνα Λατάν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Τζιν Πρινς στη σκηνοθεσία.

8)Glory Road (2006)

Η ταινία του Τζέιμς Γκάρνερ ανήκει στις πιο αξιόλογες του είδους. Βασισμένη στην ιστορία του κολεγίου Τέξας Γουέστερν. Το πρώτο που παρουσίασε βασική πεντάδα με αφροαμερικανούς παίκτες. Η ομάδα κέρδισε τον τίτλο NCAA το 1966. Στους βασικούς ρόλους οι Τζος Λούκας, Ντέρεκ Λιουκ.

7)Above The Rim (1994)

Μπάσκετ σε ανοιχτό γήπεδο, χιπ-χοπ, thug life. Στοιχεία που άφησαν το σημάδι τους στο άθλημα. Παίκτης λυκείου είναι χωρισμένος στα δύο: Από τη μία οι συμπαίκτες του στο σχολείο και η ομάδα στο δρόμο που ελέγχεται από έμπορο ναρκωτικών. Πρωταγωνιστεί ο ράπερ Τούπακ και ο Ντουέιν Μάρτιν.

6)White Men Can't Jump (1992)

Λίστα για ταινίες μπάσκετ χωρίς αυτή δεν γίνεται. Και μόνος ο τίτλος της σε ωθεί να κάτσεις να τη δεις για να καταλάβεις. Με δύο σταρ εν εξελίξει, Γουέσλι Σνάιπς, Γούντι Χάρλεσον, το φιλμ κρατά τη φρεσκάδα και την ταχύτητα των αγώνων μπάσκετ σε ανοιχτό γήπεδο. Η σκηνοθεσία είναι του Ρον Σέλτον.

5)Blue Chips (1994)

Ο Σακίλ Ο' Νιλ κυριαρχεί στο ΝΒΑ εκείνη την εποχή. Κάνει πέρασμα και από τον κινηματογράφο σε μια καλή ταινία. Φυσικά, ο Νικ Νόλτε είναι που τον οδηγεί και κρατά το επίπεδο. Προπονητής κολεγίου θέλει τους καλύτερους για την ομάδα του, αλλά οδηγείται σε επικίνδυνους ηθικούς συμβιβασμούς. Στη σκηνοθεσία ο Γουίλιαμ Φρίντκιν.

4)Coach Carter (2005)

Η αληθινή ιστορία του προπονητή που προσπάθησε να μάθει στους παίκτες του ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από το μπάσκετ. Ο Σάμιουελ Τζάκσον κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Τόμας Κάρτερ στη σκηνοθεσία.

3)Rebound: The Legend of Earl “The Goat” Manigault (1996)

Η κατηγορία “αθλητικό δράμα” δεν θα μπορούσε να μην έχει αυτό το φιλμ. Φυσικά και είναι στη λίστα. Ο μύθος του Ερλ Μάνιγκολτ. Ταλαντούχος, αλλά εθισμένος στα ναρκωτικά παίκτης. Όταν ξεφεύγει αποφασίζει να μάθει στα παιδιά του Χάρλεμ το παιχνίδι. Δυνατό καστ με Ντον Τσιντλ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς. Η σκηνοθεσία είναι του Ερικ ΛαΣαλ.

2)Hoosiers (1989)

Η ταινία ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες όλων των εποχών. Ο Τζιν Χάκμαν πρωταγωνιστεί. Μαζί του ο Ντένις Χόπερ. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ντέιβιντ Άνσπο.

1)He Got Game (1998)

Είναι Η ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ταινία και δεν πρόκειται να αλλάξει. Και είναι αυτή που βοήθησε να αποκτήσει κύρος το είδος. Μόνο ο Σπάικ Λι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο και να είναι στις πιο αξιόλογες δουλειές του. Ο Ντενζέλ Ουάσιγκτον πρωταγωνιστεί. Μαζί του ο Ρέι Αλεν.

 

Τελευταία Νέα