Η "συνωμοσία Γιούιν" (vid&pics)

Η "συνωμοσία Γιούιν" (vid&pics)

bet365

Ένας φάκελος τσαλακωμένος. Ένα φάκελος που δεν έχει κλείσει μετά από 30 χρόνια. Η “συνωμοσία Γιούιν”, όπως παρουσιάστηκε η πρώτη λοταρία στην ιστορία του ντραφτ, παραμένει ανεξιχνίαστη. Το Gazzetta.gr παρουσιάζει την υπόθεση του “παγωμένου φακέλου”.

Απίστευτη ιστορία

Η δυσπιστία, η καχυποψία και πάνω απ' όλα η απόκτηση του μέγιστου κέρδους, μετέτρεψαν την πρώτη λοταρία στην ιστορία του ντραφτ σε μία συνωμοσία που ακόμη στοιχειώνει το ΝΒΑ. Τα τρία προαναφερθέντα κακά συμπυκνώνονται στο όνομα Πάτρικ Γιούιν. Ο σέντερ, απόφοιτος του κολεγίου Τζόρτζταουν, ήταν το μήλο της Έριδος για εφτά ομάδες. Παίκτης που θα επηρέαζε πολυεπίπεδα τη λειτουργία τους. Το “Sports Illustrated” ξετυλίγει το νήμα αυτής της απίστευτης ιστορίας που είχε νικητές τους Νικς της Νέας Υόρκης.

Λοταρία και βιασύνη για Γιούιν

Η πρώτη λοταρία στην ιστορία του ΝΒΑ είχε έναν απλό στόχο: Να σταματήσει τον Ντόναλντ Στέρλινγκ. Βρισκόμαστε στο 1984 και το τότε αφεντικό των Κλιπς διακηρύσσει ότι “πρέπει να είμαστε θαρραλέοι. Μπορούμε να κερδίσουμε χάνοντας”. Δύο χρόνια νωρίτερα οι Σαν Ντιάγκο Κλίπερς εμφανίζονταν με ανάρμοστες συνθέσεις. Η δήλωση του αφορούσε τον οργανισμό ΝΒΑ και το μέλλον του. Και είχε δίκιο.

Η σειρά επιλογής είχε καθοριστεί βάσει αντίστροφης κατάταξης των ομάδων. Η πρώτη θέση βασιζόταν στο στρίψιμο νομίσματος και αφορούσε τις χειρότερες, βαθμολογικά, ομάδες κάθε περιφέρειας. Παράδεισος γι' αυτές. Θα μπορούσαν να επιλέξουν, σίγουρα, ψηλά. Οι Κλίπερς όμως δεν τα κατάφεραν. Τη σεζόν 1982-83 οι Χιούστον Ρόκετς κέρδισαν το στρίψιμο του νομίσματος και τον Ραλφ Σάμσον. Φέρεται η διαδικασία να μην ήταν αδιάβλητη. Την επόμενη περίοδο οι Τεξανοί λειτούργησαν και πάλι εις βάρος των Κλίπερς. Έχασαν τα 20 από τα 27 τελευταία παιχνίδια για να έχουν καλύτερη θέση επιλογής. Τα κατάφεραν και το νόμισμα τους έδωσε τον Χακίμ Ολάζουον.

Κάτι έπρεπε να γίνει. Ιδιοκτήτες και αξιωματούχοι της λίγκας ήταν απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Ο νεαρός και φιλόδοξος κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν ήταν αποφασισμένος. Δεν υπήρχε χρόνος για επιτροπές εργασίας ή άλλες χρονοβόρες διαδικασίες. Αντιθέτως, στο συμβούλιο ιδιοκτητών τον Ιούνιο, η διαδικασία της λοταρίας είχε παρουσιαστεί και εγκριθεί. Η βιασύνη ήταν κατανοητή, μια και υπήρχε ένα πολύ λαμπερό βραβείο για την τυχερή ομάδα: Ο Πάτρικ Γιούιν.

“Κάνουμε πλάκα;”

Για να καταλάβετε πόσο περιζήτητος ήταν ο Γιούιν, πρέπει να ξεχάσετε το σημερινό ΝΒΑ και να λάβετε υπόψη σας ότι οι ψηλοί έκαναν κουμάντο τότε. Εντάξει, υπήρχαν δυνατές εξαιρέσεις, Μπερντ, Μάτζικ, όμως οι θέσεις στο παρκέ καθορίζονταν σε μεγάλο βαθμό από το ύψος και το μέγεθος. Αυτή ήταν η λίγκα των Μπ. Ράσελ, Γ. Τσάμπερλεϊν. Η τότε λογική στη δόμηση του συνόλου είχε στον πυρήνα της το εξής: “Πάρε τον γίγαντα σου και περιέβαλλε τον με καλούς χειριστές μπάλας να τον τροφοδοτούν”.

Το ΝΒΑ είχε να δει τέτοιο σέντερ από την εποχή του Λιου Άλσιντορ το 1969. Ψηλός στα 2.13μ., βάρος 120 κιλά, ήταν κάτι το δυσεύρετο. Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στο Τζόρτζταουν, οδήγησε τους “Χόγιας” σε τρεις τελικούς NCAA και κέρδισε τον έναν. Τα είχε όλα. Μπορούσε να σκοράρει στο ποστ, να αμυνθεί, να πάρει ριμπάουντ και να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση. Όταν το TBS παρουσίασε γραφικό με τις “δυνάμεις” στο ντραφτ του 1985, για τον Γιούιν έγραφε “Κάνουμε πλάκα;”. Οι ομάδες έβλεπαν σε αυτόν όχι μόνο ταλέντο, αλλά σωτηρία: Πωλήσεις εισιτηρίων, πορείες πλέι οφ και πάνω απ' όλα συνάφεια. Ήταν ο πιο αναγνωρισμένος αθλητής που έμπαινε σε επαγγελματική λίγκα.

“Θα πάει στους Νικς”

Οι εφτά εκτός πλέι οφ ομάδες είχαν από 14.3% πιθανότητες για τον Γιούιν. Η σειρά εκκινούσε από τους καταπατημένους αγωνιστικά Γουόριορς και έφτανε στους προσωρινά προβληματικούς Χοκς. Οι Σηάτλ Σούπερ Σονικς είχαν τον Τζακ Σίκμα, φόργουορντ που μπορούσε να παίξει και στο “5”. Ο GM των Κλίπερς Καλρ Σιρ ήταν απολογητικός απέναντι στους φίλους του συλλόγου για το απογοητευτικό 31-51. Οι Πέισερς κινούνταν ακόμη στο επίπεδο του ΑΒΑ, ενώ οι Κινγκς είχαν μόλις μετακομίσει στο Σακραμέντο μετά από έντονες αποδοκιμασίες. Φυσικά υπήρχαν και οι Νικς. Προέρχονταν από τη χειρότερη καμπάνια τους την τελευταία 20ετία. Ο σταρ του συλλόγου Μπέρναρντ Κινγκ (φόργουορντ) έχασε 25 αγώνες. Ο σέντερ Μπιλ Κάρτραϊτ έμεινε εκτός όλη τη σεζόν. Πολλές βραδιές το “MSG” ήταν μισογεμάτο.

Η Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη αγορά του ΝΒΑ, ταίριαζε στον απόφοιτο των “Χόγιας”. Θεωρούμε ότι η δεκαετία του '80 ήταν το αποκορύφωμα για τη λίγκα. Μολαταύτα, η μεγαλύτερη ανάπτυξη προέκυψε στα μισά εκείνης της περιόδου. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ακόμη ρούκι την άνοιξη του '85. Οι Μπουλς δεν έπειθαν. Η μονομαχία Σέλτικς-Λέικερς ήταν στα σπάργανα, η προσέλευση θεατών έφθινε, οι ομάδες είχαν σημαντική εκροή χρημάτων και πολλοί παίκτες είχαν πρόβλημα με ναρκωτικά. Επιπλέον, το τετραετές συμβόλαιο με το CBS έφτανε στη λήξη του. Το να πάει ο Γιούινγκ στο Σακραμέντο δεν θα έλεγε και πολλά στην τηλεοπτική αγορά. Στη Νέα Υόρκη όμως; Οι “New York Times” έγραφαν πριν το ντραφτ: “Υπάρχει έντονη πεποίθηση μεταξύ αξιωματούχων της λίγκας και στελέχη τηλεοπτικών σταθμών, ότι το ΝΒΑ θα ευνοηθεί περισσότερο αν ο παίκτης φορέσει τη φανέλα των Νικς”. Άλλοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Όπως ο τότε GM των Χοκς Σταν Κάστεν, που είχε αποκαλύψει πως υψηλόβαθμος παράγοντας ομάδας του είχε πει ότι ο Γιούιν “θα πάει στους Νικς”.

Ο φιλόδοξος κ. Στερν

Ο Ντέιβιντ Στερν πάντα ήταν φιλόδοξος. Ήταν μορφωμένος και γνώριζε την πιάτσα. Προήχθη στη θέση του κομισάριου τον Φεβρουάριο του 1984 σε ηλικία 41 ετών. Η λοταρία ήταν από τις πρώτες του κινήσεις. Απαραίτητη κίνηση για να προστατέψει την ακεραιότητα του ΝΒΑ. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Έκανε κάτι ακόμη πιο ριζοσπαστικό (τότε): Αποφάσισε να μεταδώσει τηλεοπτικά τη διαδικασία. Τώρα μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως τότε τα μισά ματς δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη. Το ντραφτ βγήκε στον “αέρα” καθημερινή. Απόγευμα. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο χαμηλό, που το ΝΒΑ πλήρωσε 40 χιλιάδες δολάρια για να προχωρήσει στην εκτέλεση του.

Στην ουσία ήταν ένα σχέδιο κατ' επίφαση δοξασμένο. Παρ' όλα αυτά, ο Στερν ήταν αποφασισμένος να προβεί σε μόχλευση αυτού. Κάθε θόρυβος γύρω απ' αυτό ήταν καλός θόρυβος. [...]

Το ΝΒΑ είχε διαπιστεύει πάνω από 100 ΜΜΕ και είχε προσκαλέσει άλλους τόσους επισκέπτες. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο “Waldorf Astoria” στον 18ο όροφο. Οι τοίχοι ήταν βαμμένοι μπλε και έφεραν το σήμα του ΝΒΑ. Δίπλα στο πόντιουμ βρισκόταν ευμεγέθης διαφανή μπάλα θαλάσσης την οποία είχε φτιάξει ο Ρικ Γουέιτς. Ο Στερν του είχε ζητήσει να την κάνει έτσι ώστε να συμβάλλει στη δικαιοσύνη και τη διασκέδαση της όλης διαδικασίας. [...] Μετά από αρκετές προτάσεις, κατέληξαν στη χρήση πλαστικού δοχείου τέτοιου μεγέθους που να είναι εφικτό το ανακάτεμα εφτά φακέλων διαστάσεων 0.09 τετραγωνικών μέτρων.

Τώρα, η επιλογή μοιάζει κάπως παράξενη. Τετράγωνα αντικείμενα δεν ρολάρουν εύκολα σε τέτοια κληρωτίδα. Ωστόσο υπήρχαν λόγοι για την επιλογή. Δεν ήθελαν να υπάρξει ατύχημα και να βγουν έξω τα μπαλάκια. Κλασική επιλογή μέχρι τότε. Επίσης, οι ιθύνοντες ήθελαν η τελετή να έχει αξιοπρέπεια και τα μπαλάκια παρέπεμπαν σε τσίρκο. Ο βασικότερος λόγος όμως ήταν να τοποθετηθεί εντός των φακέλων, σε κάρτες, το σήμα των συλλόγων.

“Το μπάσκετ επιστρέφει στη Νέα Υόρκη”

Μέχρι τη 1 μ.μ η αίθουσα είχε γεμίσει. Ο ρεπόρτερ Πατ Ο' Μπράιεν θυμάται ότι επικρατούσε μια παράξενη ησυχία. Η ένταση μεγάλη. Στη σκηνή, οι αντιπρόσωποι των εφτά ομάδων κάθονταν νευρικά στη θέση τους. Κάθε σύλλογος διοργάνωνε εκδηλώσεις, ενώ ο GM των Νικς Ντέιβ ΝτεΜπουσίρ είχε μαζί του ένα πέταλο αλόγου για καλή τύχη. Λίγο μετά τις 1:45 μ.μ ο Στερν ανέβηκε στη σκηνή. Αυτό που ακολούθησε έμεινε στην ιστορία των θεωριών συνωμοσίας. Ακόμη και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν ξανά και ξανά την κλήρωση για να ερμηνεύσουν αυτό που είδαν.

Ο κομισάριος εξήγησε τη διαδικασία. Υπάλληλος εταιρίας ορκωτών λογιστών ρίχνει έναν-έναν τους φακέλους στην μπάλα. Πριν τη ρίψη του τέταρτου σταματά για λίγα δευτερόλεπτα. Ο τρόπος που τον πετά, τον κάνει να χτυπήσει δυνατά στο εσωτερικό του πλαστικού δοχείου και να τσακίσει στη γωνία. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του ΝΒΑ γυρίζει πέντε φορές την μπάλα-δοχείο. Η εκπνοή του Στερν είναι ορατή. Απλώνει το χέρι για να πάρει τον πρώτο φάκελο που θα καθορίσει την τύχη του Γιούιν. Για λίγο ψάχνει και αναδεύει τους φακέλους. Σταματά και παίρνει αυτόν που τυχαίνει να έχει την τσαλακωμένη γωνία. Επιλέγει άλλους έξι και τους βάζει στη σειρά πίσω από τον πρώτο. Ξεκίνα την αποκάλυψη μετρώντας από τον τελευταίο. “Η έβδομη επιλογή στο ντραφτ του 1985 πάει στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς”. Ο GM των “πολεμιστών” δείχνει λες και τον “χτύπησαν με λαβή τσεκουριού” θυμάται ο GM των Σίξερς. [...]

Στο μεταξύ ο Στερν συνέχιζε να ανοίγει φακέλους. Ακολούθησαν Κινγκς, Χοκς, Σόνικς, Κλίπερς. Τελικά, έμειναν Ιντιάνα, Νέα Υόρκη. Ένας θα έπαιρνε τον Γιούιν, ο άλλος τον σέντερ Μπένουα Μπέντζαμιν ή τον πάουερ φόργουορντ Γουέιμαν Τίσντεϊλ. Ο κομισάριος τράβηξε απότομα τον φάκελο αλλά αυτός δεν άνοιξε αμέσως. Με τα πολλά έγινε κι αυτό. Ο Στερν αντίκρισε το πλήθος και είπε: “Η δεύτερη επιλογή για το ντραφτ του 1985... πάει στους Ιντιάνα Πέισερς”. Μια τρομερή βοή σηκώθηκε από το πλήθος, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ της Νέας Υόρκης. Τρία πράγματα συνέβησαν ταυτόχρονα: Ο συνιδιοκτήτης των Πέισερς Χερμπ Σίμον σηκώθηκε και ξανακάθισε ζαλισμένος. Σαν να ήταν αβέβαιος για το τι θα κάνει. Ο ΝτεΜπουσίρ χτύπησε με τη γροθιά του το τραπέζι και ο Ο' Μπράιεν λίγο πιο δίπλα φώναζε “Το μπάσκετ επιστρέφει στη Νέα Υόρκη φίλοι μου”. [...]

“Να προφέρουν σωστά το όνομα μας”

Μια μέρα μετά, ταμπλόιντ εφημερίδα της Νέας Υόρκης αποκάλυπτε τη διαπλοκή της εταιρίας ορκωτών λογιστών με αυτήν που κατείχε, τότε, τους Νικς. Ο πρόεδρος του “MSG” αρνήθηκε τις κατηγορίες ειρωνευόμενος, ενώ τηλεοπτικός σταθμός στην Ιντιάνα χρησιμοποιούσε “παγωμένο πλάνο” για να επισημάνει ότι ο φάκελος των Νικς, στη γωνία, ήταν τσαλακωμένος. Άλλοι ρεπόρτερ ισχυρίστηκαν ότι ο φάκελος είχε παγώσει λίγο για να μπορεί ο κομισάριος να τον διαλέξει πιο εύκολα. Ο τελευταίος λόγος στον Ντ. Στερν: “Εάν κάποιοι θέλουν να λένε κάτι τέτοιο [για στημένη λοταρία] δεν έχω πρόβλημα. Μόνο να προφέρουν σωστά το όνομα μας. Αυτό σημαίνει ότι νοιάζονται για μας. Περίφημα”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα