ΑΕΚ: Θα βρει τη... Λεωφόρο της Ευρώπης ή θα χάσει τον δρόμο;

ΑΕΚ: Θα βρει τη... Λεωφόρο της Ευρώπης ή θα χάσει τον δρόμο;

bet365

Το G-Weekend γράφει για τον «τελικό» της ΑΕΚ στη Λεωφόρο, όπου κόντρα στον Παναθηναϊκό πρέπει να βρει όσα της λείπουν στα ντέρμπι για να «κλειδώσει» την ευρωπαϊκή έξοδο και να μην μπλέξει σε μεγαλύτερες περιπέτειες...

Η σεζόν εξελίχθηκε τόσο απογοητευτικά για την ΑΕΚ που ακόμη και στην τελική ευθεία της σεζόν, με τρία ματς να απομένουν, η Ένωση δεν μπορεί να είναι σίγουρη ούτε για τον μίνιμουμ στόχο της ευρωπαϊκής παρουσίας της την επόμενη σεζόν. Έχοντας πει «αντίο» στο πρωτάθλημα από τον Δεκέμβριο, αποχαιρετώντας και τον ευρωπαϊκό όμιλο του Europa League με μία νίκη και πέντε ήττες, η ΑΕΚ έχει πάρει τον κατήφορο για τα καλά και στο δεύτερο μισό της σεζόν έχει φτάσει μία ανάσα από το να χάσει τα πάντα. Μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο, βλέπει πλέον και το πολύτιμο ευρωπαϊκό εισιτήριο να κινδυνεύει...

Την Κυριακή το απόγευμα οι κιτρινόμαυροι πάνε στη Λεωφόρο με διαφορά τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό. Σε περίπτωση νίκης ηρεμούν οριστικά και βλέπουν την επόμενη μέρα, η οποία απαιτεί ριζικές αλλαγές. Σε περίπτωση ισοπαλίας διατηρούν ένα σαφές προβάδισμα με δύο ματς να απομένουν (κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης εκτός και Άρη εντός), ενώ σε περίπτωση ήττας η υπόθεση «Ευρώπη» δεν θα είναι πλέον μόνο στα δικά τους χέρια.

Το ντέρμπι της Λεωφόρου είναι ένας πραγματικός τελικός για την ΑΕΚ. Τέτοιον χαρακτήρα είχαν όλα τα τελευταία ματς της Ένωσης στα πλέι οφ, ωστόσο πλέον οι κιτρινόμαυροι έφτασαν στο σημείο όπου το παραμικρό τους λάθος από εδώ και πέρα θα το πληρώσουν ακριβά. Και στο ντέρμπι με τους «πράσινους» ο Μανόλο Χιμένεθ και οι παίκτες του πρέπει να βρουν όσα στοιχεία τους έλειπαν από όλα τα μεγάλα ματς για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να μην οδηγηθούν στην απόλυτη αποτυχία.

Να δείξει έστω και τώρα νοοτροπία νικητή

Ένα σημείο «κλειδί» για την ΑΕΚ στο ντέρμπι της Λεωφόρου είναι να παρουσιάσει τη νοοτροπία του νικητή που έχει απωλέσει στα μεγάλα παιχνίδια. Ο Μανόλο Χιμένεθ κοιτάζει πρωτίστως να μην δεχθεί γκολ, κάτι που έκανε και στην επιτυχημένη δεύτερη θητεία του ως προπονητής της ΑΕΚ όταν την οδήγησε στον τίτλο. Το ίδιο αναμένεται να κοιτάξει και στη Λεωφόρο προκειμένου τουλάχιστον να μην χάσει. Ωστόσο, από την τωρινή ΑΕΚ λείπει η αποφασιστικότητα στα ντέρμπι από το πρώτο λεπτό αυτών των αναμετρήσεων. Ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα και με την έλλειψη προσωπικοτήτων στο ρόστερ που έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη ψυχολογία σε συνδυασμό και με τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα των κιτρινόμαυρων στα ντέρμπι, αγνοώντας τη νίκη στα 16 τελευταία...

Να μην χάσει λεπτό τη συγκέντρωσή της στην άμυνα

Ένα δεύτερο σημείο «κλειδί» για την Ένωση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχει να κάνει με τη συγκέντρωση της αμυντικής της γραμμής. Δεδομένα η ποιότητα και η προσωπικότητα είναι δύο στοιχεία που λείπουν από τα μετόπισθεν της ΑΕΚ και αυτά δεν γίνεται να αλλάξουν τώρα, παρά μόνο το καλοκαίρι με το ολικό λίφτινγκ που απαιτείται. Όμως, απαγορεύεται η άμυνα της ΑΕΚ να... χαρίζει γκολ, όπως το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές φέτος και ειδικά στα ντέρμπι από έλλειψη συγκέντρωσης. Η Ένωση πληρώνει συνεχώς τις κάκιστες αμυντικές αντιδράσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται χωρίς να μαθαίνει από τα λάθη της.

Να παίξει με πιο «καθαρό» μυαλό στην επίθεση

Στο πρόσφατο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ είχε την απόλυτη υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο, εγκλωβίζοντας τους «πράσινους» στην περιοχή τους και δημιουργώντας συνολικά 15 τελικές. Ωστόσο έπρεπε να φτάσει στις καθυστερήσεις για να βρει το γκολ της ισοφάρισης με τον Λιβάι Γκαρσία, το οποίο στο τέλος ενδέχεται να αποδειχθεί και καθοριστικό. Μπορεί ο Μανόλο Χιμένεθ ως προπονητής να μην δουλεύει στο δημιουργικό κομμάτι, όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μέσα στα ματς, όπου οι παίκτες της ΑΕΚ δεν παίζουν απλά και με «καθαρό» μυαλό με συνέπεια να μην παράγουν την ποιότητα των ευκαιριών που θα μπορούσαν. Και αυτό είναι ένα τρίτο κομβικό σημείο ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι.

Να «ταΐσει» τον Καρίμ Ανσαριφάρντ στην περιοχή

Τέταρτο «κλειδί» είναι ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός επιθετικός αναγκαστικά τραβάει το κουπί μόνος του λόγω της απουσίας του Νέλσον Ολιβέιρα, ωστόσο και στα πλέι οφ παρουσιάζει αφλογιστία, όπως σε όλο το δεύτερο μισό της σεζόν, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγικότητα που έδειξε στο πρώτο μισό. Ο Ανσαριφάρντ είναι ένας επιθετικός που έχει το εύκολο γκολ, διαθέτοντας καλό τελείωμα, όμως πρέπει και να τροφοδοτηθεί μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό είναι κάτι που με τον Χιμένεθ δεν γίνεται. Ο Καρίμ αναγκάζεται πολλές φορές να τραβιέται μακριά έξω από την περιοχή για να πάρει μπάλα και δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για τον αντίπαλο.

Να αξιοποιήσει τις δεύτερες μπάλες στον χώρο του κέντρου

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στο ντέρμπι της Λεωφόρου θα παίξει και ο άξονας. Εκεί η ΑΕΚ μπορεί να ελπίζει καθώς είναι ένας τομέας στον οποίο δίνει μεγάλη έμφαση ο Χιμένεθ. Δηλαδή στις διεκδικήσεις στις δεύτερες μπάλες με διατήρηση της έντασης. Παίκτες όπως ο Γαλανόπουλος, ο Σιμάνσκι, ο Κρίστιτσιτς και ο Σάκχοφ μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο, όμως το θέμα είναι οι κερδισμένες δεύτερες μπάλες στον χώρο της μεσαίας γραμμής να μπορούν να αξιοποιηθούν για να μετατραπούν σε ευκαιρίες για γκολ.

 

Τελευταία Νέα