Oι 20+1 ξένοι του ΠΑΟΚ: Μάντεψε ποιος; (quiz)

Oι 20+1 ξένοι του ΠΑΟΚ: Μάντεψε ποιος; (quiz)

bet365

Υπάρχουν 205 ξένοι παίκτες από 56 χώρες που έχουν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Εμείς σας καλούμε να βρείτε 20+1 απ’ αυτούς που φόρεσαν την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο ΠΑΟΚ όταν βγαίνει για… ψώνια επιλέγει κατά κύριο λόγο την Ευρώπη (124 ποδοσφαιριστές από 33 χώρες), έστω κι αν μετά την απόκτηση του Σίντζι Καγκάβα υπάρχει εκπροσώπηση κι από τις πέντε Ηπείρους, Ασία, Αμερική (Βόρεια και Νότια), Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία!

Ποια είναι η «ξένη δύναμη» με τις περισσότερες παρουσίες στα αποδυτήρια της Τούμπας; Μα, φυσικά, η Βραζιλία! Από τους 205 συνολικά ξένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του «Δικεφάλου», οι 21 προέρχονται από τη «χώρα του καφέ». Ακολουθούν η Σερβία (17), η Πολωνία (10) και η Αίγυπτος (8).

Ο πρώτος ξένος έπαιξε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, πολύ πριν επιτραπούν οι ξένοι ποδοσφαιριστές στις ομάδες της Α’ Εθνικής κατηγορίας, ήταν ένας σπουδαστής από την Ιταλία, ο Γκαετάνο Σαλούστο, ο οποίος για δύο περιόδους (1959-60, 1960-61) κατέγραψε 16 συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και πέτυχε ένα γκολ (Ατρόμητος Πειραιά - ΠΑΟΚ 1-1).

Ο λόγος που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ήταν για να σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εκμεταλλεύτηκε μια ειδική διάταξη της εποχής που επέτρεπε σε σπουδαστές να υπογράφουν δελτίο και να αγωνίζονται κανονικά στις ομάδες της Α’ Εθνικής.

Από την σεζόν 1974-75 όταν και επιτράπηκαν δύο ξένοι σε κάθε ομάδα, ο «Δικέφαλος» έφτασε να έχει 205 ποδοσφαιριστές από χώρες πλην Ελλάδας και Κύπρου. Οι δύο πρώτοι ξένοι ήταν ο Ελβετός τερματοφύλακας Ρενέ Ντεκ και ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νέτο Γκουερίνο.

Ο Ντεκ έμεινε μόλις μία σεζόν στην Τούμπα, σε αντίθεση με τον Γκουερίνο, ο οποίος αγωνίστηκε για δέκα σεζόν, πανηγύρισε την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος (1975-76) με 30/30 συμμετοχές, ενώ είναι ο πρώτος ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε συμμετοχές (287) και γκολ (65). Ακολουθεί ο Μλάντεν Φούρτουλα με 277 συμμετοχές.

Από την τωρινή ομάδα ο Αντρέ Βιεϊρίνια έφτασε τις 240 συμμετοχές και θέλει άλλη μια συμμετοχή για να πιάσει στην 28η θέση της λίστας συμμετοχών όλων των εποχών. Στην 48η θέση συναντάμε τον Φερνάντο Βαρέλα (187), μια θέση πιο κάτω είναι ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο (179), ο Ομάρ Ελ Καντουρί είναι στην 95η θέση και ο Κάρολ Σφιντέρσκι στον ημιτελικό με την ΑΕΚ συμπλήρωσε 100 συμμετοχές. Αξιοσημείωτη είναι η φετινή παρουσία του Ίνγκι Ίνγκασον, ο οποίος έχει ήδη 39 συμμετοχές φέτος (και 6 γκολ), και μέχρι το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (0-0) είχε παίξει σ’ όλα τα παιχνίδια ως βασικός, χωρίς να έχει βγει αλλαγή ή να αποβληθεί, ωστόσο την περασμένη Κυριακή πέρασε ως αλλαγή στα τελευταία 10 λεπτά.

Η σεζόν 2020-21 θα κλείσει με 20 ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ομάδας, όμως το quiz που ακολουθεί δεν σχετίζεται με το παρόν, αλλά με το παρελθόν.

Άλλωστε, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τον Βιεϊρίνια, τον Ίνγκασον, τον Ουάρντα, τον Βαρέλα, τον Κρέσπο, τους Ζίβκοβιτς και πάει λέγοντας. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε τη σεζόν 1998-1999 ο Αμπντικοχόρ Μαριφαλίεφ από το Αζερμπαϊτζάν; Ελάχιστοι…

Εντάξει, δεν είναι τόσο δύσκολο το σημερινό quiz γνώσεων, αλλά πρέπει να είσαι… καλά διαβασμένος για να βρεις τις (περισσότερες) απαντήσεις. Για πάμε…

Loading...

 

Τελευταία Νέα