Αντώνης Σιατούνης: Ο Κ19 αρχηγός της Σαμπντόρια έτοιμος για το επόμενο βήμα

Βασίλης Τεμπέλης
Αντώνης Σιατούνης: Ο Κ19 αρχηγός της Σαμπντόρια έτοιμος για το επόμενο βήμα

bet365

Ο αρχηγός της Κ19 της Σαμπντόρια, Αντώνης Σιατούνης, μιλά στο gazzetta.gr για την τιμή που του έκαναν οι «μπλουτσερκιάτι» με τον εθνικό ύμνο, τον Φάμπιο Κουαλιαρέλα και δηλώνει έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών για να κυνηγήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Όχι μόνο δεν το έχει μετανιώσει, αλλά δύο χρόνια (βαδίζει για τον τρίτο) μετά δηλώνει απόλυτα δικαιωμένος με την επιλογή του. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Ο Αντώνης Σιατούνης σε ηλικία 18 ετών είναι ο αρχηγός της Κ19 της Σαμπντόρια!

Η ομάδα της Γένοβας του έκανε την τιμή να του δώσει το περιβραχιόνιο, αλλά και να παίξει τον εθνικό ύμνο για χάρη του στο προπονητικό κέντρο την 25η Μαρτίου. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος των «μπλουτσερκιάτι» μιλά στο gazzetta.gr για την εμπειρία του στα ιταλικά γήπεδα, τον Φάμπιο Κουαλιαρέλα και δηλώνει έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ήδη έχει κερδίσει με τις εμφανίσεις του τις εντυπώσεις! Τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ την τρέχουσα σεζόν!

«Είπα στον εαυτό μου πρέπει να πετύχω και το έκανα»

- Δύο χρόνια εκτός Ελλάδας, δύο χρόνια στη Γένοβα με τη φανέλα της Σαμπντόρια. Δικαιωμένος από την επιλογή του έκανες;

«Δεν έχω μετανιώσει καθόλου, αντίθετα θα έλεγα ότι είμαι δικαιωμένος από την επιλογή που έκανα. Η αρχή δεν ήταν εύκολη, αλλά πίστεψα στον εαυτό μου και συνέχισα. Έφυγα σε ηλικία 16 ετών από την Ελλάδα, θυμάμαι ότι έφτασα στη Γένοβα τον Δεκαπενταύγουστο. Άλλος κόσμος, είχε και μια τρομερή υγρασία τότε. Πάντα υπήρχε το δίλημμα αν θα τα καταφέρω ή όχι, αλλά ήμουν αποφασισμένος. Εξελίχθηκα όμως και ήμουν αποφασισμένος να πετύχω».

- Αρχηγός στην Κ19, δεν είναι εύκολο οι Ιταλοί να εμπιστευτούν έναν ξένο...

«Ο προπονητής με βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να αναφερθώ σε αυτό. Είναι εδώ και δύο χρόνια προπονητής μου - πάμε για τρίτο - και με έχει βοηθήσει πολύ. Του άρεσε η προσωπικότητα που έβγαζα στον αγωνιστικό χώρο, πέρα από τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Με έκανε αρχηγό στην Κ19, δεν ήταν εύκολο να πω την αλήθεια. Δεν είναι εύκολο να γίνει δηλαδή αρχηγός κάποιος που δεν είναι Ιταλός. Το κέρδισα αυτό με ό,τι έκανα στον αγωνιστικό χώρο».

- Υπήρξαν δυσκολίες, σκέφτηκες να επιστρέψεις στην Ελλάδα; Μήπως δεν τα καταφέρεις;

«Αναγκάστηκα να δουλέψω σε άλλο ρυθμό, μιλάμε για έναν άλλον ποδοσφαιρικό κόσμο. Άλλη δουλειά, πειθαρχία στο 100%. Επαναλαμβάνω πως όταν έφτασα εδώ είπα στον εαυτό μου «Θα πετύχω». Ήξερα ότι υπήρχε η πιθανότητα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα και να μην έχω πιάσει στη Σαμπντόρια. Είπα όμως πρέπει να πετύχω και θα το κάνω.

Στην αρχή είχα αμφιβολίες. Ίσως γιατί έφυγα μικρός από την Ελλάδα, ίσως λόγω της προσαρμογής. Έλεγα μήπως δεν ταιριάζει το στυλ μου, μήπως το ένα, μήπως το άλλο. Κατάλαβα ότι ο προπονητής ήθελε να με βοηθήσει. Πρέπει να καταλαβαίνεις πότε ο άλλος θέλει να σε βοηθήσει και πότε όχι. Έπαιρνα χρόνο συμμετοχής, έπαιζα καλύτερα και άρχισα να ξεχνάω τη νοσταλγία για το σπίτι μου. Όλη η ομάδα με περιέβαλε με σεβασμό, κάτι πρωτόγνωρο για την ηλικία μου».

«Μού έδειξαν σεβασμό με τον εθνικό ύμνο»

- Μάς έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι έπαιξε ο εθνικός για χάρη σου στο προπονητικό κέντρο την 25η Μαρτίου. Το περίμενες;

«Δεν το περίμενα. Η αλήθεια είναι ότι πήγα και είπα στην προπόνηση εγώ δεν θα κάνω σήμερα αν δεν ακούσω τον εθνικό ύμνο. Και ξαφνικά εκεί που κάθομαι αρχίζει να παίζει ο εθνικός ύμνος από τα μεγάφωνα. Ειλικρινά δεν το περίμενα. Το πιο εντυπωσιακό ήταν άλλο. Ο προπονητής δεν έδωσε εντολή να σταματήσει, αλλά το άφησε να παίζει. Αυτό για μένα είναι σεβασμός, υπερηφάνεια. Μία ξένη ομάδα δείχνει πώς σέβεται τον παίκτη της. Εμείς που ζούμε εκτός Ελλάδας, λόγω νοσταλγίας αγαπάμε περισσότερο τη χώρα γιατί μάς λείπει περισσότερο».

- Πόσο μεγάλο εμπόδιο είναι για μια ξένη ομάδα να εμπιστευτεί έναν Έλληνα παίκτη;

«Σίγουρα ο Έλληνας παίκτης δεν μπορεί να γίνει το ίδιο εύκολα αποδεκτός με τον Βραζιλιάνο, τον Αργεντινό ή τον Γάλλο. Ήταν κι αυτό ένα κίνητρο για μένα. Να αποδείξω ότι ο Έλληνας έχει αξία. Ότι ακόμη κι αν ξεκινά με μειονέκτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Νιώθω ότι τα κατάφερα. Όπως τα καταφέρνουν όλα τα παιδιά που παίζουν στη Serie A και το εξωτερικό. Στο τέλος έχω καταλάβει ένα πράγμα. Μάς σέβονται όχι μόνο ως ποδοσφαιριστές, αλλά και ως χαρακτήρες. Όλοι οι συμπαίκτες μου θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι. Θέλω να ευχαριστήσω τον Τάκη Φύσσα, που με βοήθησε πολύ. Αντιμετώπιζε το ποδόσφαιρο με αλλιώτικο τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Ελευθεριάδης, ο Φύσσας που έχουν διαφορετικό τρόπο αντίληψης».

- Παρακολουθείς ελληνικά ματς;

«Δυστυχώς επειδή έχω τα παιχνίδια την ίδια ώρα, δεν μπορώ να βλέπω ελληνικά ματς. Εκτός Ιταλίας που είναι το αυτονόητο παρακολουθώ την Premier League αρκετά».

- Έχει παίξει σε προπονητικά διπλά με τον Κουαλιαρέλα; Σε ηλικία 38 ετών είναι το ίνδαλμα της ομάδας...

«Ο Φάμπιο είναι είδωλο. Είναι ένας παίκτης που σέβονται όλοι στη «Σαμπ». Βλέπετε τι κάνει σε αυτήν την ηλικία...»

- Πόσο μεγάλη είναι η αντιπαλότητα με την Τζένοα;

«Ακόμη και τα ντέρμπι της Κ19 ανάμεσα στην Τζένοα και τη Σαμπντόρια έχουν έντονο ενδιαφέρον. Παλαιότερα τα ματς είχαν επεισόδια. Ευτυχώς όχι τώρα. Υπάρχει όμως η ίδια ένταση».

- Πώς είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό;

«Πέρασα και εγώ τον κορονοϊό. Η αλήθεια είναι ότι τον πέρασα με πολλούς μυϊκους πόνους. Κάθισα δύο εβδομάδες εκτός δράσης. Το χειρότερο ήταν η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Είχα έρθει Ελλάδα για διακοπές και οι αισθήσεις επέστρεψαν όταν ήρθα στην Ιταλία ξανά».

«Το μυαλό μου είναι στη Serie A»

- Ο πρόεδρος της Σαμπντόρια, Μάσιμο Φερέρο, είναι μια κατηγορία μόνος του. Πώς είναι από κοντά;

«Ο πρόεδρος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Ακριβώς όπως τον βλέπετε. Αυθόρμητος. Είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος».

- Επόμενο βήμα; Επιστροφή στην Ελλάδα ή παραμονή στο εξωτερικό;

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν σκέφτομαι την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Νομίζω ότι έχοντας μεγαλώσει ποδοσφαιρικά τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, το μυαλό μου είναι στη Serie A».

 

Τελευταία Νέα