Το τελευταίο (;) Clasico του θρύλου Λιονέλ Μέσι!

Αλέξανδρος Λοθάνο
Το τελευταίο (;) Clasico του θρύλου Λιονέλ Μέσι!

bet365

Αν δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα, ο Λιονέλ Μέσι θα παίξει για τελευταία φορά απόψε (22:00, Cosmote Sport 2 HD) σε μια μονομαχία με την Ρεάλ Μαδρίτης που ο ίδιος έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τα τελευταία 15 χρόνια.

Το συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα λήγει στις 30 Ιουνίου. Και, αν ο Αργεντινός σούπερ σταρ αποφασίσει να μην το ανανεώσει (διίστανται οι απόψεις για τα «θέλω» του), το αποψινό Clasico με την Ρεάλ Μαδρίτης (10/04, 22:00, Cosmote Sport 2 HD) θα είναι το τελευταίο στην θρυλική καριέρα του.

Το πιο ξεχωριστό παιχνίδι του ισπανικού ποδοσφαίρου, στο οποίο ο Λέο έχει βάλει ανεξίτηλη την σφραγίδα του, αφού είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών (26 γκολ), πρώτος πασέρ (14 ασίστ) και, με την αποψινή του συμμετοχή, πιάνει τον (απόντα) Σέρχιο Ράμος στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές (45).

Ντεμπούτο στο σόου του Ροναλντίνιο

Ο 33χρονος Μέσι, ο οποίος μετράει εφτά διαδοχικά Clasico χωρίς γκολ ή ασίστ, κατά σύμπτωση (;) από τότε που έφυγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ψάχνει τον καλό του εαυτό σε ένα γήπεδο όπου δεν έχει αγωνιστεί ξανά («Αλφρέδο Ντι Στέφανο»), για να θυμηθεί τα… πάρτι του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (15 από τα 26 του γκολ).

Εκεί, δηλαδή, όπου έκανε ντεμπούτο σε Clasico. Στις 19 Νοεμβρίου του 2005, σε ηλικία 18 ετών, ο Μέσι ξεκινάει βασικός σε επιθετική τριπλέτα με Σαμουέλ Ετό – Ροναλντίνιο, δίνοντας μάλιστα ασίστ στον Καμερουνέζο για το πρώτο γκολ των Μπλαουγκράνα.

Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει δράση ο Βραζιλιάνος, μέντορας του Λέο, ο οποίος με δύο γκολ – επελάσεις ρίχνει στο καναβάτσο την Βασίλισσα (3-0) και γίνεται ο πρώτος παίκτης της Μπάρτσα, μετά τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα το μακρινό 1983, που χειροκροτείται από τους Μαδριλένους στο «Μπερναμπέου».

Χατ – τρικ στα 19 του

Ο Μέσι απολαμβάνει πάντα τα παιχνίδια με την Ρεάλ και το έδειξε με το «καλημέρα», στο πρώτο του Clasico στο «Καμπ Νόου». Στις 10 Μαρτίου του 2007, κόντρα σε μια Ρεάλ που εκείνη την σεζόν θα έπαιρνε τελικά το πρωτάθλημα, ο Αργεντινός δείχνει κάτι από τα «προσεχώς».

Μόλις στα 19 του χρόνια, αρχίζει την… τρυφερή του σχέση με τον Ίκερ Κασίγιας και την Ρεάλ, σκοράροντας τρις (11’, 28’, 90’+1’) για να γλιτώσει την ομάδα του από την ήττα, αφού οι Μαδριλένοι προηγούνται τρεις φορές μέσα στο σπίτι του μεγάλου αντιπάλου.

Η νίκη μπορεί να μην ήρθε, αλλά ο Μέσι φώναξε δυνατά «αυτός είμαι εγώ», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τι επρόκειτο να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια στα Clasico.

«Ψευτό - εννιάρι» στο ιστορικό 6-2

Δεν είναι το καλύτερο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Καταλανός προπονητής, αλλά είναι αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό, εξαιτίας του αντιπάλου και του εύρους του σκορ.

Στις 2 Μαΐου του 2009, η Μπάρτσα διαλύει την Ρεάλ με 6-2 μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με τον Μέσι να κινείται στον κενό χώρο ανάμεσα στα αμυντικά χαφ και τα στόπερ των Μαδριλένων, σημειώνοντας δύο γκολ και δίνοντας μια ασίστ στον Τιερί Ανρί.

Παραμονές του αγώνα, ο Γκουαρδιόλα είχε τηλεφωνήσει στον Λέο αργά το βράδυ, του είχε ζητήσει να τον συναντήσει στο γραφείο του στο «Καμπ Νόου» και εκεί του ανέλυσε την θέση του «ψευτό – εννιαριού», την οποία είχε σκαρφιστεί με τον συνεργάτη του, τον αείμνηστο Τίτο Βιλανόβα.

Μια θέση που άλλαξε το ποδόσφαιρο και έδωσε ένα επιπλέον όπλο στην ατελείωτη φαρέτρα του Μέσι, ο οποίος θεωρεί τον Γκουαρδιόλα ως τον κορυφαίο προπονητή που είχε στην καριέρα του. Γι’ αυτό ίσως και να θέλει να τον ανταμώσει στη Μάντσεστερ Σίτι

Δύο ασίστ και… αποβολή στο 5-0

18 μήνες μετά το 6-2 και ανήμερα των 111ων γενεθλίων της, η Μπαρτσελόνα υποδέχεται στο «Καμπ Νόου» την Ρεάλ, μια Δευτέρα (29 Νοεμβρίου του 2010).

Ο Ζοσέ Μουρίνιο κάθεται πλέον στην άκρη του πάγκου της Βασίλισσας και βιώνει την μεγαλύτερη (μέχρι σήμερα) ήττα της καριέρας του. Απολαυστικοί οι Μπλαουγκράνα, διαλύουν την Ρεάλ με 5-0, σε μια μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση.

Ο Μέσι, περιέργως, δεν σκοράρει, αλλά σερβίρει δύο ασίστ – πάρε βάλε στον Νταβίδ Βίγια, έχει δοκάρι και προκαλεί την… έκρηξη του Σέρχιο Ράμος ο οποίος, λίγα δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, τον κλωτσάει εσκεμμένα από πίσω και, ορθά, αποβάλλεται. Ήταν η πρώτη από πολλές στιγμές… αγάπης μεταξύ των δύο τους.

Το γαμ@@@@@ αφεντικό

Εκείνη την σεζόν, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ αναμετρώνται τέσσερις φορές μέσα σε 18 ημέρες (!), για πρωτάθλημα, τελικό Κυπέλλου και ημιτελικά Champions League. Παραμονές της πρώτης ευρώ – μονομαχίας στο «Μπερναμπέου», στις 27 Απριλίου του 2011, ο Γκουαρδιόλα λέει στην συνέντευξη Τύπου ότι δεν θέλει να κοντράρει τον Μουρίνιο στα λόγια.

«Σε αυτή την αίθουσα (σ.σ. Τύπου), ο Μουρίνιο είναι το γαμ@@@@@ αφεντικό, εγώ δεν έχω τίποτα να κάνω απέναντί του» λέει ο Καταλανός, ντοπάροντας τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι είχαν βαρεθεί την κριτική του Πορτογάλου.

Κατά την επιστροφή τους στο ξενοδοχείο, τον χειροκροτούν την ώρα του δείπνου και, λίγες ώρες αργότερα, τον ανταμείβουν με νίκη – μισή πρόκριση (2-0), με τον Μέσι σε ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή, με δύο γκολ, το ένα από ασίστ του Ιμπραΐμ Αφελάι (ναι, του γνωστού) και το δεύτερο ύστερα από επέλαση – σπεσιαλιτέ.

Οι βραδιές του Κριστιάνο

Ο Μέσι είχε ξεχωριστό κίνητρο στο συγκεκριμένο ματς γιατί, ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε δει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον μεγάλο του αντίζηλο και στα Clasico, να χαρίζει το Κύπελλο στην Ρεάλ, με κεφαλιά – γκολ στην παράταση (φωτό).

Σε 44 ντέρμπι, ο Λέο μετράει 19 νίκες, έντεκα ισοπαλίες και 14 ήττες. Οι περισσότερες από τις τελευταίες τις γνώρισε εξαιτίας των κατορθωμάτων του «CR7», έχασε δύο τελικούς Κυπέλλου και άλλους δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Η ήττα που τον πόνεσε περισσότερο, όμως, ήρθε για το πρωτάθλημα στις 21 Απριλίου του 2012 μέσα στο «Καμπ Νόου» (1-2), σε ένα τετραήμερο όπου η Μπάρτσα, ως γηπεδούχος, έχασε το πρωτάθλημα από την Ρεάλ και το Champions League από την Τσέλσι. Η πρώτη ήταν η βραδιά του περίφημου «Calma» του Πορτογάλου σούπερ σταρ…

Νίκη – θρίλερ και η φανέλα με το «10»

Η (προ)τελευταία μεγάλη βραδιά του Μέσι κόντρα στην Ρεάλ σημειώθηκε στις 23 Απριλίου του 2017. Η Μπαρτσελόνα θέλει μόνο νίκη για να μείνει «ζωντανή» στην μάχη του τίτλου και την παίρνει μέσα στο «Μπερναμπέου» (3-2) με γκολ του Αργεντινού στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει, τρέχει μπροστά στην εξέδρα, βγάζει την φανέλα του και την δείχνει στον κόσμο. Γιορτάζει το 500ό του γκολ ως Μπλαουγκράνα και παίρνει κίτρινη κάρτα. Ελάχιστα, βεβαίως, τον απασχολεί αυτό…

 

Τελευταία Νέα