Επιστροφή ή καταστροφή για τον Παναθηναϊκό!

Νίκος Αθανασίου
Επιστροφή ή καταστροφή για τον Παναθηναϊκό!

bet365

Δέκα παιχνίδια, δέκα... τελικοί! Ο Παναθηναϊκός παίζει τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της τελευταίας τετραετίας στα φετινά play offs και το Gazzetta Weekend Journal εξηγεί το γιατί!

24 Αυγούστου 2017. Μπιλμπάο. Στάδιο ᾽᾽Σαν Μαμές᾽᾽. Αθλέτικ-Παναθηναϊκός 1-0. Εκείνο το βράδυ, στην χώρα των Βάσκων ήταν το τελευταίο παιχνίδι όπου εμφανίστηκε το Τριφύλλι σε ευρωπαϊκό γήπεδο! Ο σύλλογος που έκανε διαχρονικά την Ελλάδα περήφανη, θα βίωνε στο πετσί του την πιο σκληρή αλλά πέρα για πέρα δίκαιη τιμωρία από την UEFA.

Μονοετής αποκλεισμός σε όποια από τις επόμενες τρεις σεζόν κατακτούσε από το πρωτάθλημα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι διοικητικές παλινωδίες εκείνης της εποχής θα οδηγήσουν στην... αγχόνη το Τριφύλλι, το οποίο παράλληλα δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει μία ομάδα που θα έσβηνε την ποινή στην διετία και για πρώτη φορά στην ιστορία του θα μείνει τόσα χρόνια εκτός από τις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Κατήφορος...

Το καλοκαίρι του 2020 η τιμωρία ολοκληρώθηκε και ο Παναθηναϊκός μπήκε στο φετινό πρωτάθλημα για να κάνει το αυτονόητο. Να τερματίσει στην πρώτη τετράδα και να επιστρέψει στην Ευρώπη, έστω και στην νεοσύστατη και τρίτη τη τάξει διοργάνωση, το Conference League! Τα όσα έγιναν το καλοκαίρι, με την πρόσληψη του Ντάνι Πογιάτος, είναι γνωστά και ανήκουν στην ιστορία.

Οι πράσινοι άλλαξαν άμεσα προπονητή, έδωσαν τις τύχες της ομάδας στον Λάζλο Μπόλονι και παρά την αποκρουστική τους εικόνα πάνω στο χορτάρι καταφέραν να σώσουν ότι σωνόταν και να μπουν στο μίνι πρωτάθλημα των play offs στο -2 από τον ΠΑΟΚ, στο -3 από την ΑΕΚ και στο -6 από τον δεύτερο Άρη.

Τα ματς της τετραετίας

Η σεζόν 2017-2018 χαρακτηρίστηκε από το τράβηγμα της πρίζας από τον Γιάννη Αλαφούζο και ο Παναθηναϊκός έπαιζε μόνο για την αξιοπρέπεια του, σε ένα πρωτάθλημα όπου του αφαιρέθηκαν βαθμοί για οφειλές. Η επόμενη αγωνιστική περίοδος από το ξεκίνημα με -6 και την απαγόρευση μεταγραφών που δεν επέτρεψε στον σύλλογο να σβήσει την τιμωρία. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τέταρτος αλλά δίχως αντίκρισμα, καθώς ήταν η τελευταία χρονιά της ποινής και δεν θα είχε δικαίωμα επιστροφής, έτσι κι αλλιώς.

Τα φετινά play offs κρίνουν στόχο. Τα δέκα ματς του μίνι πρωταθλήματος είναι τα πιο κρίσιμα της τελευταίας τετραετίας. Μπορεί ο στόχος να μην ανταποκρίνεται στο μέγεθος του συλλόγου, αλλά δεν υπάρχει αύριο στο να επιστρέψει σιγά σιγά το Τριφύλλι στην κανονικότητα. Παναθηναϊκός κανονικός χωρίς Ευρώπη και διεκδίκηση τίτλων δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει ποτέ.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι πράσινοι μπαίνουν στην τελική ευθεία της σεζόν έχοντας στόχο και μάλιστα ζωτικής σημασίας.

Πάση θυσία πρέπει να φτιάξει το ranking του

Για έναν σύλλογο που έχει ζήσει τρομερές στιγμές στο Champions League ή το Europa League και παλαιότερα το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το να παίξει στο Conference League προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί επιτυχία. Από την άλλη, όμως, κανείς δεν μπορεί να ζει με το παρελθόν, χωρίς να εξετάζει τι συμβαίνει στο παρόν. Ο Παναθηναϊκός είναι τέσσερα χρόνια εκτός Ευρώπης και έχει φτάσει στον πάτο του ranking.

Για να μπορέσει, λοιπόν, τα επόμενα χρόνια να έχει καλές κληρώσεις και όταν το επιτρέψει η βαθμολογία της Ελλάδας να διεκδικήσει συμμετοχές στο Europa ή το Champions League μέσω προκριματικών, θα πρέπει να κάνει νίκες στο Conference. Δεν έχει το δικαίωμα να το σνομπάρει, δεν έχει την πολυτέλεια να το βλέπει αφ´υψηλού. Για να φτιάξει το μέλλον του, πρέπει να κοιτάξει στο τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει τελευταίος μεταξύ τελευταίων.

Θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια

Δεν είναι μόνο θέμα ranking, προφανώς. Ο Παναθηναϊκός επί Αλαφούζου μετρά την μία αποτυχία πίσω από την άλλη. Το να φτάσει μια πενταετία εκτός Ευρώπης, θα πρόκειται για μια τεράστια αγωνιστική καταστροφή, θα βυθίσει ακόμη περισσότερο τον οργανισμό στην εσωστρέφεια και θα επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο πως ο σύλλογος δεν μπορεί να ξαναγίνει κανονικός υπό αυτή την διοίκηση ή έστω να πλησιάσει προς το μέγεθος που αρμόζει στην ιστορία του.

Επιστροφή στην εποχή του... Κουτσουπιά

Εξάλλου η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός Ευρώπης για καθαρά αγωνιστικούς λόγους ήταν 24 χρόνια πίσω και ακόμη δεν έχει ξεχαστεί! Την σεζόν 1996-1997 το Τριφύλλι την προτελευταία αγωνιστική θα αναδειχθεί ισόπαλο με τον ΟΦΗ(1-1), το γκολ του Κουτσουπιά θα γράψει ιστορία και το Τριφύλλι θα παραμείνει στην 5η θέση, με τους Κρητικούς να τερματίζουν τρίτοι και τον ΠΑΟΚ στην τέταρτη θέση.

 

Τελευταία Νέα