Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Το πανό στη Λεωφόρο και το ντέρμπι που έγινε… φιλικό! (pics & vids)

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Το πανό στη Λεωφόρο και το ντέρμπι που έγινε… φιλικό! (pics & vids)

bet365

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ξανά έπαιξαν μέσα Μαρτίου και το G-Weekend επιχειρεί μια βόλτα στο χρόνο για να σας θυμίζει τι είναι γίνει στη Λεωφόρο στις 18/3/1973.

Στα τέλη Φεβρουάριου, το σωτήριον Έτος 1973, κάτω από το «γύψο της Χούντας», οι Έλληνες αναζητούσαν ένα σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα τους. Το ποδόσφαιρο παρέμενε μια διέξοδος, οι κερκίδες των γηπέδων αναστέναζαν κάθε Κυριακή μεσημέρι, δεν ήθελε και πολύ μια ολόκληρη χώρα, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές – κοινωνικές αναταραχές της εποχής, να στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον στα μεγάλα ντέρμπι του πρωταθλήματος, που μέχρι τότε είχε στιγματιστεί από τα άδικα σφυρίγματα και τις γκρίνιες σχεδόν όλων των ομάδων για τη διαιτησία.

Για τα 179 παιχνίδια που είχαν γίνει χρειάστηκαν 62 διαιτητές!

Ο εκπληκτικός ΠΑΟΚ του Λες Σάνον προέλαυνε αήττητος και έδειχνε το απόλυτο φαβορί για να στείλει την κούπα του πρωταθλητή, για πρώτη φορά από την σύσταση της ενιαίας Α’ Εθνικής κατηγορίας, στη Θεσσαλονίκη. Αμ, δε…

Η παρέα του Κούδα, του Σαράφη, του Ιωσηφίδη, του Τερζανίδη έμοιαζε ακαταμάχητη. Τρέχοντας ένα αήττητο σερί 16 νικών και 3 ισοπαλιών είχε ξεφύγει τρεις βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο στη βαθμολογία Ολυμπιακό και τέσσερις από τον τρίτο Παναθηναϊκό. Οι δύο «αιώνιοι» της πρωτεύουσας είχαν γνωρίσει την ήττα και με το ίδιο σκορ (1-0) στην Τούμπα και με το τότε ισχύον σύστημα βαθμολογίας (3β.η νίκη, 2β. η ισοπαλία 1β. η ήττα) το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, στις 25 Φεβρουαρίου του 1973, και το Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός, δύο εβδομάδες αργότερα, έμοιαζαν με πρόωροι «τελικοί».

Το πρωτάθλημα ή θα ξανάρχιζε ή θα τελείωνε σ’ αυτά τα δύο ντέρμπι του Φαλήρου.

Το… γουέστερν του Φακή

Για τα διαιτητικά «όργια» του Νίκου Φακή στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (1-0), όπου παραλίγο να ξεκληριστεί σχεδόν ολόκληρη η ενδεκάδα του «Δικεφάλου» από τα δυνατά (sic) μαρκαρίσματα των παικτών του Ολυμπιακού, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, το ντέρμπι έμεινε στην ιστορία για τα σκληρά έως αντιαθλητικά χτυπήματα των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών, που έμειναν ατιμώρητα από το διαιτητή Φακή δείχνοντας μία και μόλις κίτρινη στον Αγγελή και αυτή για διαμαρτυρία!

Μάταια ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βρει το δίκιο του. Η διοίκηση του από την επόμενη μέρα ανέβασε τους τόνους, απείλησε με αποχώρηση από το πρωτάθλημα, με την ιστορία του Γιώργου Κούδα να είναι ακόμη νωπή, δεν ήθελε πολύ να γιγαντωθεί η κόντρα Βορρά - Νότου και να μετατραπεί σε άσβεστο μίσος των οπαδών του για τον Ολυμπιακό.

Ακολούθησαν ολονύχτιες συνεδριάσεις του Δ.Σ., συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επιστολές στην ΕΠΟ, ένα φιλικό παιχνίδι με τον Ηρακλή στην Τούμπα μπροστά σε 40.000 κόσμο (και των δύο ομάδων) ωστόσο οι «ασπρόμαυροι» όχι μόνον δεν αποχώρησαν από το πρωτάθλημα, αλλά και η αναστάτωση που προκλήθηκε στις τάξεις τους (τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει…) είχε ως αποτέλεσμα μια εβδομάδα αργότερα να πέσουν κι αυτοί θύματα του «Φονέα των Γιγάντων», Φωστήρα, χάνοντας 1-0 στον Ταύρο, την ίδια ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» έμεναν στο 0-0 με το Αιγάλεω.

Οι δύο ομάδες, πλέον, ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση της με 56 βαθμούς και το ντέρμπι Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη την τελευταία Κυριακή των Αποκριών και παραμονή Καθαρής Δευτέρας είχε αποκτήσει τεράστια βαθμολογική σημασία.

Το κυνηγητό του Κωνσταντίνου στον Συνετόπουλο

Η πιο μεγάλη μέρα του «πολέμου» ήταν στις 11 Μαρτίου του 1973, με τους «πράσινους» να θέλουν να φύγουν από το γήπεδο από το 22ο λεπτό, μετά την αποβολή του σκόρερ του 0-1, Τάκη Παπαδημητρίου, από τον διαιτητή Λάτσιο. Ο ρέφερι ακολούθησε την γνωστή τακτική των τύψεων και τα έκανε μούσκεμα! Επιχείρησε να ισορροπήσει διορθώνοντας τα λάθη με νέα λάθη. Στο 25’ πήρε την άγουσα προς τα αποδυτήρια ο Υβ Τριαντάφυλλος για αντιαθλητική συμπεριφορά. Ο ομογενής επιθετικός του Ολυμπιακού είχε ισοφαρίσει σε 1-1, ένα γκολ το οποίο αμφισβήτησαν έντονα οι παίκτες του Παναθηναϊκού, υποστηρίζοντας πως η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή της εστίας.

Η ένταση ήταν αυξανόμενη και κορυφώθηκε στο 82’ με την αποβολή του Κώστα Αθανασόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε να βγει από το γήπεδο και έδωσε το έναυσμα για την αρχή των επεισοδίων που έγιναν μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Οι εικόνες που μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα μέσα από τη συχνότητα της ΥΕΝΕΔ, που μετέδιδε ζωντανά την αναμέτρηση, με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου να κυνηγάει τον Δημήτρη Συνετόπουλο στο ταρτάν του Καραϊσκάκη, έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι παραδειγματικά. Μόλις τρεις ημέρες μετά τα γεγονότα, η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις ποινές που ήταν μηδενισμός του Παναθηναϊκού και αποκλεισμός του από το πρωτάθλημα για δύο αγωνιστικές ημέρες. Με ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και το Αιγάλεω εκτός. Παράλληλα, τιμώρησε τον Αθανασόπουλο με τέσσερις αγωνιστικές, δύο τους Τριαντάφυλλο, Κωνσταντίνου, με πρόστιμο τον Συνετόπουλο και εισηγήθηκε προς την ΓΓΑ τιμωρία έξι αγωνιστικών για στον Δημητρίου. Την επόμενη μέρα (Πέμπτη 15 Μαρτίου 1973) η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δέχεται την τιμωρία του Παναθηναϊκού και ανακοίνωσε τις δικές της τιμωρίες. Αποκλεισμό ενός χρόνου του Βασίλη Κωνσταντίνου από όλες τις διοργανώσεις και δια παντός από την εθνική ομάδα, 45 ημερών στον Μίμη Δομάζο, τεσσάρων μηνών από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και ενός από την εθνική ομάδα στον Δημήτρη Συνετόπουλο.

Το ντέρμπι που μετατράπηκε σε… φιλικό και το πανό

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου του 1973 πραγματοποιήθηκε φιλικό παιχνίδι των «πράσινων» με την Καλλιθέα στο γήπεδο της Λεωφόρου. Μαζεύτηκαν περίπου 10.000 κόσμος, με τους περισσότερους να κρατούν μαύρα τριφύλλια και τις σημαίες του γηπέδου να είναι μεσίστιες.

Οι δύο ομάδες, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, οι «κατατρεγμένοι» όπως τους χαρακτήρισε στο πρωτοσέλιδό της η «Αθλητική Ηχώ», ως αντίδραση στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, οργάνωσαν στις 18 Μαρτίου, όπου κανονικά θα έπρεπε να διεξαγόταν η επίσημη αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ένα φιλικό παιχνίδι στο ίδιο γήπεδο.

Η πρώτη εκτός έδρας επικράτηση του «Δικεφάλου» επί του «Τριφυλλιού» ήρθε χωρίς αγώνα (0-2), όμως οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στη Λεωφόρο σε ένα διαφορετικό ματς. Οι οπαδοί των «πρασίνων» υποδέχθηκαν τους παίκτες του Σάνον κρατώντας στα χέρια ένα πανό που έγραφε: «ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΦΙΛΕ Π.Α.Ο.Κ. – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ».

Παράξενη εικόνα που σημάδεψε το φιλικό, όπως και τα συνθήματα των φίλων του Παναθηναϊκού, «ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΑΙ» και «ΣΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ»... Γεγονότα που σήμερα μοιάζουν να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας…

Οι 16.861 θεατές έγιναν μάρτυρες αυτού του ξεχωριστού φιλικού ματς, που πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προβολέων και πρόσφερε πλούσιο θέαμα με το τελικό σκορ να είναι 3-3. Για τον ΠΑΟΚ δύο γκολ σημείωσε ο Παρίδης κι ένα ο Αποστολίδης, ενώ για τον Παναθηναϊκό σκόραραν οι Γονιός, Ντεμέλο και Βερόν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Γονιός (46′ Καραμανλής), Καψής, Σούρπης (46′ Καμπάς), Βλάχος, Ελευθεράκης (46′ Γονιός – 63′ Φούκος), Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός (56′ Χριστόπουλος), Ντεμέλο (63′ Γονιός), Βερόν.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας, Λάζος, Αποστολίδης, Παρίδης.

Για την ιστορία, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Ολυμπιακός κέρδιζε με 2-1 τον Εθνικό Πειραιώς, χάρη σ’ ένα εύστοχο πέναλτι του Πέτρου Καραβίτη στο 85'. Σε μια φάση που σήκωσε νέα θύελλα διαμαρτυριών, καθώς ο βοηθός Αντωνάτος υπέδειξε σε θέση οφσάιντ τον Παμπουλή πριν αυτός ανατραπεί από τον Μουτάφη, αλλά ο διαιτητής Αλεξόπουλος αγνόησε την υπόδειξη παίρνοντας τη φάση πάνω του.

Λεπτομέρειες…

Ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή, επέστρεψε, τελικά, στο θρόνο του πρωταθλητή ύστερα από έξι χρόνια, στη συνέχεια έκανε το νταμπλ, ενώ ο ΠΑΟΚ, που το στερήθηκε, βάση της εικόνας του στο γήπεδο, έμεινε με τα «ζήτω» των φιλάθλων και την ηθική επιβράβευση πως ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα...

 

Τελευταία Νέα