Μάρτης, γδάρτης και… «Clasico» Θεσσαλονίκης! (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Μάρτης, γδάρτης και… «Clasico» Θεσσαλονίκης! (pics & vids)

bet365

ΠΑΟΚ και Άρης, ενώπιος ενωπίω, για την προτελευταία αγωνιστική στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και το G-Weekend σας θυμίζει τι έγινε στα προηγούμενα έξι ντέρμπι το μήνα Μάρτιο στην Τούμπα.

Κοντεύουν να περάσουν είκοσι τέσσερα χρόνια από το τελευταίο ΠΑΟΚ-Άρης, το μήνα Μάρτιο, ένα ματς που μένει βαθιά ριζωμένο στη συλλογική μνήμη των «ασπρόμαυρων» και εν γένει του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθότι επιφύλαξαν στους «κίτρινους» μια οδυνηρή ήττα και μια οπαδική «παράσταση», με αεροπλάνα, λεωφορεία και… χαρτόνια, υπεράνω πάσης λογικής, αλλά και πάσης φαντασίας,

Από τα 208 «clasico» της Θεσσαλονίκης, που προηγήθηκαν από το 1927 μέχρι τώρα, πολλά έχουν πραγματοποιηθεί τέτοια εποχή, ωστόσο από καθιερώσεως της Α’ Εθνικής κατηγορίας μόλις έξι παιχνίδια έχουν γίνει με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, που έχει να λέει πως δεν έχει χάσει από τον Άρη στην Τούμπα, το μήνα Μάρτιο.

Από τις έξι αναμετρήσεις ο «Δικέφαλος» κέρδισε τις τρεις, οι «κίτρινοι» έχουν φύγει ισάριθμες φορές με το βαθμό της ισοπαλίας, οι πρώτες δυο καταγράφηκαν στο διάστημα του αήττητου σερί των 18 αγώνων (7 νίκες, 11 ισοπαλίες) απέναντι στους συμπολίτες τους.

Ας θυμηθούμε τι έγινε στα έξι τοπικά ντέρμπι το μήνα Μάρτιο με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ:

1969: Με τα εισιτήρια στα χέρια…

Στις 23/3/1969, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Άρη, σε μια κατάμεστη Τούμπα, όπου κυριολεκτικά «δεν έπεφτε καρφίτσα» κι αυτό είναι το μοναδικό γεγονός που έχει μείνει από την συγκεκριμένη αναμέτρηση για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1968-1969.

Το έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον, με τις δύο ομάδες να απέχουν μόλις ένα βαθμό, οδήγησε χιλιάδες κόσμου στο γήπεδο και υποχρέωσε τη διοίκηση του «Δικεφάλου» να κλείσει τις πόρτες δύο ώρες πριν την έναρξη του ντέρμπι! Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν εκτός των κερκίδων, κυριολεκτικά, με τα εισιτήρια στα χέρια.

Σε μια εποχή που η Τούμπα ήταν μισοχτισμένη (έλειπε το επάνω διάζωμα σ’ όλες τις θύρες και δεν υπήρχε η θύρα 8) κόπηκαν 29.942 εισιτήρια και στις κερκίδες ήταν πάνω από 35.000 θεατές.

Με τον κόσμο, δικαιολογημένα, να βράζει έξω από το γήπεδο, ο επίσημος ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις, να απολογηθεί για το κομφούζιο στις εισόδους του γηπέδου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η ΕΠΟ ήταν υπεύθυνη για την έκδοση των εισιτηρίων τα οποία και έστελνε στις γηπεδούχους ομάδες. Οι «ασπρόμαυροι» υποστήριξαν ότι ο αριθμός τους είναι καθορισμένος και ελεγμένος, συνεπώς δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα εισιτήρια από τον επιτρεπόμενο αριθμό.

Πάντως, οι δύο ομάδες δεν αποζημίωσαν τους φιλάθλους με την απόδοση τους, μένοντας στη «λευκή» ισοπαλία (0-0). Με τον Νίκο Χρηστίδη να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του απέναντι στον ΠΑΟΚ. Θα ακολουθήσει ένα ακόμη την αμέσως επόμενη χρονιά.

1970: Με ήρωα τον Χρηστίδη

Στις 8/3/1970, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τούμπα τον Άρη, σε παιχνίδι της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1969-1970. Αυτή τη φορά δεν έμεινε κόσμος έξω από το γήπεδο, κόπηκαν 28.516 εισιτήρια, με τις δύο ομάδες να μένουν και πάλι στο 0-0.

Ο «Δικέφαλος» του Γιένε Τσάκναντι ήταν πιο επιθετικός, δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες, μόλις στο 1ο λεπτό είχε δοκάρι από την κεφαλιά του Σταύρου Σαράφη, ενώ έπεσε πάνω σ’ έναν εκπληκτικό Νίκο Χρηστίδη. Οι αποκρούσεις του Έλληνα γκολκίπερ κράτησαν όρθιους τους «κίτρινους», που δεν απείλησαν ούτε μια φορά την εστία του «Δικεφάλου».

1977: Νίκη 2-0 και ρεκόρ εισιτηρίων

Στις 13/3/1977 ο «Δικέφαλος» υποδέχθηκε τους «κίτρινους» και οι προσδοκίες για ένα δεύτερο σερί πρωτάθλημα οδήγησαν σχεδόν 50.000 θεατές στο γήπεδο. Για την ακρίβεια κόπηκαν 44.791 εισιτήρια, ο μεγαλύτερος αριθμός σε ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης.

Παρεμπιπτόντως, τα λιγότερα εισιτήρια που κόπηκαν ποτέ στην Τούμπα ήταν στις 15 Μαΐου του 1993. Η κόντρα διοίκησης - οργανωμένων είχε ως συνέπεια την πλήρη απουσίας του κόσμου από τα εντός έδρας παιχνίδια, με αποτέλεσμα να διατεθούν μόλις 1.554 εισιτήρια

Επιστρέφοντας στον Μάρτιο του 1977, ο εστεμμένος από την προηγούμενη χρονιά, ΠΑΟΚ, οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος και πέρα από το γόητρο ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να μείνει πρώτος στην κορυφή στο +2 από τον Ολυμπιακό, στο +3 από την ΑΕΚ και στο +4 από τον Παναθηναϊκό.

Με δύο κεφαλιές των Γκουερίνο και Ορφανού, μέσα σε έξι λεπτά (75’-81’), η ομάδα του Μπράνκο Στάνκοβιτς επικράτησε με 2-0, αλλά στο τέλος της σεζόν θα χάσει το πρωτάθλημα τερματίζοντας δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό.

1986: Νίκη-ανάσα για τον 12ο ΠΑΟΚ!

Ο Δικέφαλος» με τον Μιχάλη Μπέλλη στον πάγκο του υποδέχθηκε τους «κίτρινους» στις 9/3/86 σ’ ένα οριακό και άκρως σημαντικό παιχνίδι. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε γνωρίσει την συντριβή με 5-0 από τον Παναθηναϊκό και βρισκόταν μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο Βάλτερ Σκότσικ, όπως και ο Μλάντεν Φούρτουλα, οδηγήθηκαν εκτός ομάδας και παρότι τις δύο ομάδες χώριζαν 12 βαθμοί (ο Άρης ήταν 2ος στη βαθμολογία), οι γηπεδούχοι πήραν μια νίκη-ανάσα, χάρη σ’ ένα γρήγορο γκολ (18’) με την κεφαλιά του Γιώργου Σκαρτάδου. Τα πολλά νεύρα και οι αψιμαχίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών οδήγησαν σε δύο αποβολές, μία για κάθε ομάδα (Γίουρισιτς, Νίκιτς).

1989: Έμειναν στο 1-1 με δύο... «ψαράκια»

Στις 19/3/1989, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Άρη, σε παιχνίδι της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1988-1989.

Στον «ασπρόμαυρο» πάγκο καθόταν ο Νίκος Αλέφαντος, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν το προβάδισμα χάρη στην κεφαλιά-ψαράκι του Βασίλη Δημητριάδη στο 58ο λεπτό. Ένα γκολ στο οποίο ο Γιάννης Γκιτσιούδης έφερε μεγάλη ευθύνη, καθώς η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του… Τελικά, οι γηπεδούχοι απάντησαν με το ίδιο νόμισμα και το γκολ με κεφαλιά-ψαράκι του Κώστα Λαγωνίδη στο 80ο λεπτό.

1997: Το… αεροπλάνο κι ο Βρύζας

Στις 16/3/1997, έγινε το τελευταίο ΠΑΟΚ-Άρης, μήνα Μάρτιο. Η ιστορία εκείνου του ντέρμπι γράφτηκε από τους οπαδούς του «Δικεφάλου» εκτός των γραμμών κι εντός από τον Ζήση Βρύζα.

Διαβάστε εδώ όλα όσα έγιναν πριν από την έναρξη της αναμέτρησης από τους οργανωμένους φίλους του ΠΑΟΚ.

Ο Καβαλιώτης διεθνής επιθετικός, με δύο προσωπικά γκολ μέσα σε πέντε λεπτά (70’, 75’), χάριζε τη νίκη (2-1) στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη και έφερνε τον Άρη ακόμη πιο κοντά στον υποβιβασμό, τον οποίο τελικά δεν απέφυγε με το τέλος του πρωταθλήματος.

 

Τελευταία Νέα