Το αλφαβητάρι ζωής του Κριστιάνο Ρονάλντο!

Αλέξανδρος Λοθάνο
Το αλφαβητάρι ζωής του Κριστιάνο Ρονάλντο!

bet365

Εννέα γράμματα, ένας αριθμός, δέκα ιστορίες ζωής για τον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών, τον ζωντανό θρύλο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Είναι ή δεν είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Ειλικρινά, ελάχιστη σημασία έχει. Ο 35χρονος Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι ένας ζωντανός θρύλος και τα απίστευτα κατορθώματά του θα μείνουν ανεξίτηλα εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν.

Αμέτρητα (που λέει ο λόγος, την εποχή της στατιστικής) γκολ, αδιανόητες επιδόσεις και ιστορικά ρεκόρ συνοδεύουν τον «CR7» ο οποίος θα μπορούσε, εν συντομία, να αφηγηθεί την απίστευτη ζωή και καριέρα του με εννέα γράμματα και έναν αριθμό: Κ-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ι-Α-Ν-Ο-7.

Κ-ΑΡΔΙΑ. Σε μια εξέταση ρουτίνας, οι γιατροί της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας διαπίστωσαν ότι χτυπούσε πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, όταν ο 15χρονος τότε Κριστιάνο ήταν σε κατάσταση ανάπαυσης. Αυτή η ταχυκαρδία θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη χωρίς άμεση αντιμετώπιση και, όπως παραδέχθηκε χρόνια αργότερα η μητέρα του, Ντολόρες Αβέιρο, «φοβηθήκαμε ότι θα έπρεπε να αφήσει το ποδόσφαιρο». Η μαμά υπέγραψε μια σειρά από χαρτιά, ο γιος μπήκε άμεσα στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε μια επέμβαση με λέιζερ και, λίγες ημέρες αργότερα, είχε επιστρέψει ξανά στις προπονήσεις στο φυτώριο των Λιονταριών, όντας πλέον απολύτως καλά. «Φαίνεται, μάλιστα, ότι η θεραπεία τον έκανε να τρέχει ακόμα πιο γρήγορα» λέει αστειευόμενη τώρα, αλλά τρομοκρατημένη τότε, η σενιόρα Ντολόρες.

Ρ-ΟΝΑΛΝΤ Ρίγκαν. Ο 40ός πρόεδρος των Ηνώμενων Πολιτειών, από το 1981 έως το 1989, υπήρξε στα νιάτα του πετυχημένος ηθοποιός και ήταν, μάλιστα, ο αγαπημένος του πατέρα του Κριστιάνο, Ζοσέ, ο οποίος αποφάσισε γι' αυτό να δώσει το όνομα του στον γιο του. Τα βαφτίσια, όμως, παραλίγο να μην γίνουν, εξαιτίας της... μπάλας! Ο μπαμπάς έπαιζε στην Αντορίνια (πρώτη ομάδα του Κριστιάνο) μαζί με τον Φερνάντο Μπάρος Σόουζα, ο οποίος ζήτησε να γίνει ο νονός του παιδιού, το τέταρτο της οικογένειας, μετά τους Έλμα, Ούγκο και Κάτια. Την ημέρα του μυστηρίου, η Αντορίνια έπαιζε με την Ριμπέρα Μπράβα, πατέρας και νονός καθυστέρησαν να φτάσουν στην εκκλησία και ο παπάς, ενοχλημένος, δεν ήθελε να κάνει τα βαπτίσια! Τελικά, έβαλε νερό στο κρασί του και «γεννήθηκε» επίσημα ο Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο.

Ι-ΝΤΕΡ. Θα μπορούσε να είχε αλλάξει όλη η καριέρα και η ζωή του, όταν ήταν 17 ετών. Είχε κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, όταν η Ίντερ έστειλε τον Λουίς Σουάρεθ, μοναδικό Ισπανό που έχει κερδίσει την «Χρυσή Μπάλα», να τον παρακολουθήσει σε έναν αγώνα με την Μπελενένσες. Ο άλλοτε άσος των Μπαρτσελόνα και Ίντερ επέστρεψε στο Μιλάνο εντυπωσιασμένος με όσα είδε και, ως σύμβουλος του προέδρου Μάσιμο Μοράτι, του είπε: «Πρέπει να τον πάρουμε, θα γίνει ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο». Όταν το αφεντικό των Νερατζούρι, όμως, έμαθε την ηλικία του Πορτογάλου πιτσιρικά, είπε «μπα, άστο, εμείς παίρνουμε μόνο καθιερωμένους ποδοσφαιριστές». Ο Σουάρεθ επέμεινε και του είπε ότι «κοστίζει δύο εκατομμύρια δολάρια και εγώ βάζω το ένα από την τσέπη μου». Για κακή τύχη της Ίντερ, αλλά πιθανότατα καλή του Κριστιάνο, δεν εισακούστηκε. Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον έκανε δικό της.

Σ-ΦΑΛΙΑΡΑ. Η πιο ηχηρή της καριέρας του, αυτή από την Ελλάδα στο αξέχαστο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, το οποίο διεξήχθη στο σπίτι του. Όταν η εθνική μας ομάδα απέκλεισε στον ημιτελικό την Τσεχία, αναρωτήθηκε: «Πω πω, πάλι η Ελλάδα; Θα τελειώσουμε το τουρνουά με την ομάδα κόντρα στην οποία το ξεκινήσαμε (σ.σ. και χάσαμε);». Ο Κριστιάνο παραδέχεται πως αυτός και οι συμπαίκτες του στην οικοδέσποινα Πορτογαλία είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση ενόψει του τελικού, αλλά η απίθανη παρέα του Θοδωρή Ζαγοράκη είχε άλλη άποψη. Τα δάκρυα του 19χρονου Ρονάλντο μετά το τελευταίο σφύριγμα του Μάρκους Μερκ, αποτυπώνουν την απογοήτευσή του. Η μοίρα θέλησε να... ρεφάρει σε Euro ύστερα από δώδεκα χρόνια, αυτή την φορά ως αρχηγός της ομάδας που νίκησε την διοργανώτρια (Γαλλία) στον τελικό.

Τ-ΑΤΟΥΑΖ. Δεν θα δείτε κανένα στο (τέλειο) σώμα του. Και ο λόγος, αν μη τι άλλο, είναι άξιος επαίνου. Ο Κριστιάνο δεν έχει «χτυπήσει» κανένα τατουάζ στο σώμα του, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει αίμα. Αν είσαι δωρητής αίματος, πρέπει μετά από κάθε τατουάζ να περιμένεις τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να δώσεις ξανά, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης κάποιας μόλυνσης μέσω του αίματος. Και ο Κριστιάνο, ως πρεσβευτής του Ερυθρού Σταυρού, θέλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος για να δωρίσει αίμα σε όσους έχουν ανάγκη. Και είναι πάρα πολλοί.

Ι-ΣΤΟΡΙΚΟ γκολ. Πολλά και σε πολλούς τελικούς ή κρίσιμα παιχνίδια. Το πιο ξεχωριστό, όμως, από πλευράς ομορφιάς, είναι αυτό που πέτυχε εις βάρος της τωρινής ομάδας του, τον Απρίλιο του 2018. «Το πιο ωραίο γκολ που πέτυχα ήταν το ανάποδο ψαλίδι κόντρα στην Γιουβέντους. Ήταν κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα και με τον Μπουφόν στο τέρμα. Τα χειροκροτήματα των τιφόζι ήταν ξεχωριστά Πάντα πίστευα ότι ο Τζίτζι είναι σπουδαίος άνθρωπος και μετά το ματς μου έδωσε συγχαρητήρια» εξηγεί ο Κριστιάνο, παίκτης της Ρεάλ τότε. Λίγους μήνες αργότερα, σε ξενοδοχείο της Μεσσηνίας, υπέγραφε συμβόλαιο ως παίκτης της Γηραιάς Κυρίας...

Α-ΛΚΟΟΛ. Σημάδεψε ανεξίτηλα και με τον πιο άσχημο τρόπο την ζωή του. Τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν ήταν είκοσι ετών και βρισκόταν στην Μόσχα για έναν αγώνα της Εθνικής Πορτογαλίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής Λουίς Φελίπε Σκολάρι τον κάλεσε στο δωμάτιό του και του είπε το τραγικό μαντάτο: Ο πατέρας του Ζοσέ είχε πεθάνει, εξαιτίας των προβλημάτων που του προκάλεσε η εξάρτησή του από το αλκοόλ. Ο μεγάλος αδελφός του Ούγκο βάδισε στα χνάρια του πατέρα τους, εκτός από αλκοολικός κατάντησε και ναρκομανής, αλλά ο Κριστιάνο φρόντισε, πληρώνοντας από την τσέπη του όλες τις απαραίτητες θεραπείες, να τον «καθαρίσει» και να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής πίνει ελάχιστα (ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό) και, στα επινίκια για την κατάκτηση του Euro2016, μέθυσε με... ένα ποτήρι σαμπάνια (!), γιατί από το κλάμα που έριξε, είχε πάθει αφυδάτωση!

Ν-Ο. Το «όχι» (και) στα πορτογαλικά. Ο Κριστιάνο το λέει μόνο στην ήττα, την οποία μισεί. Και όχι μόνο μέσα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά παντού. Ο Πατρίς Εβρά, καλός του φίλος στην κοινή τους θητεία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξήγησε ότι κάποτε έπαιζε πινγκ πονγκ με τον Ρίο Φέρντιναντ και έχασε. «Όλοι αρχίσαμε να φωνάζουμε και φαινόταν ότι ο Κριστιάνο ήταν ενοχλημένος» θυμάται ο Γάλλος παλαίμαχος μπακ. Ο Ρονάλντο δεν το άφησε έτσι. Έστειλε τον ξάδελφό του να αγοράσει ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, έκανε εντατική προπόνηση για δύο εβδομάδες και μετά, μπροστά σε όλους, πήρε ρεβάνς από τον Φέρντιναντ.

Ο-ΝΕΙΡΑ. Δεν σταματούν ποτέ. Όταν ήταν πιτσιρικάς, ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να βοηθήσει την οικογένειά του να βγει από την φτώχεια. Τα κατάφερε με το παραπάνω. Κάθε μέρα, κάθε ματς που περνάει, βάζει καινούργιους στόχους και δεν σταματάει μέχρι να τους πετύχει. Ποιο όνειρο του αντιστέκεται; Το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2022 στο Κατάρ θα είναι 37 ετών, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τα δώσει όλα για να οδηγήσει την Πορτογαλία όσο πιο ψηλά γίνεται.

7-60 Τα επίσημα γκολ στην μυθική καριέρα του. Το «7», ο αριθμός που έγινε συνώνυμο του μεγαλείου του. Με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την Ρεάλ Μαδρίτης (μετά την αποχώρηση του Ραούλ, αφού μέχρι τότε φορούσε το «9»), με την Γιουβέντους και με την Εθνική Πορτογαλίας. Ο ίδιος έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με το «28» και, όταν πήγε στην Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον ρώτησε ποιον αριθμό ήθελε. Όταν ο νεαρός Πορτογάλος του είπε το «28», ο θρυλικός Σκοτσέζος του το ξέκοψε: «Όχι, θα πάρεις το '7'». Ένας μυθικός αριθμός στο «Ολντ Τράφορντ» (Τζορτζ Μπεστ, Ντένις Λόου, Μπράιαν Ρόμπσον, Ερίκ Καντονά, Ντέιβιντ Μπέκαμ), το οποίο ο Κριστιάνο τίμησε και με το (πολύ) παραπάνω...

 

Τελευταία Νέα