Από την Β΄ Εθνική στην Εθνική Ελλάδας!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Από την Β΄ Εθνική στην Εθνική Ελλάδας!

bet365

To gazzetta.gr γράφει για τους 10 Έλληνες ποδοσφαιριστής που κλήθηκαν απευθείας στην Εθνική αν και αγωνίζονταν σε συλλόγους της Β΄ Εθνικής, αλλά και τον ένα και μοναδικό εκπρόσωπο της Γ΄ Εθνικής!

Το να κληθεί ποδοσφαιριστής από την δεύτερη τη τάξει κατηγορία στην εθνική ομάδα φαντάζει αδιανόητο στη σημερινή εποχή.

Για να συμβεί αυτό, είτε θα πρόκειται για ένα σπάνιο ταλέντο που δεν έχει προλάβει ακόμη να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, είτε να ανήκει σε κάποια ιστορική ομάδα, η οποία όπως συνέβη στην περίπτωση της ΑΕΚ πριν από μερικά χρόνια, κατρακύλησε για οικονομικούς λόγους στη Γ΄ Εθνική.

Τουλάχιστον 10 διεθνείς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έκαναν ντεμπούτο στο εθνικό μας συγκρότημα, μολονότι ανήκαν στο ρόστερ συλλόγων της Β΄ Εθνικής.

Μάλιστα, έχει καταγραφεί στα χρονικά και μια σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν σε ομάδα Γ΄ Εθνικής, αλλά είδε το όνομα του, στη λίστα του ομοσπονδιακού προπονητή παίζοντας μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο σε φιλικό αγώνα.

Πρώτος διδάξας ήταν ο αείμνηστος Κώστας Δαβουρλής, ο οποίος το 1969 σε ηλικία μόλις 21 ετών έλαβε κλήση από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό Νταν Γεωργιάδη και αγωνίστηκε στο φιλικό της Εθνικής με την Αυστραλία. Εκείνη την σεζόν η Παναχαϊκή μετείχε στην Β΄ κατηγορία, ωστόσο κατάφερε να προβιβασθεί στα «μεγάλα σαλόνια». Μάλιστα, στην αναμέτρηση κόντρα στη Μάλτα (18/06/1971, Ελλάδα- Μάλτα 2-0) έγινε και ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής από ομάδα της Β΄ Εθνικής που σκοράρει με την Εθνική.

Μετά τον Κώστα Δαβουρλή, σειρά πήρε ο Νίκος Καλαμπάκας, o οποίος ως παίκτης του Πιερικού, πήρε το χρίσμα στις 4 Ιουνίου 1975 σε αναμέτρηση με τη Μάλτα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1976. Η Εθνική επικράτησε 4-0 με τον Καλαμπάκα να σκοράρει περνώντας ως αλλαγή.

Ο αρχηγός και ηγέτης της Δόξας Δράμας στη δεκαετία του '70, Τάσος Στράντζαλης αν και η μετακίνηση του στην ΑΕΚ το 1977 δεν ευοδώθηκε, εντούτοις δεν πτοήθηκε αφού ο Λάκης Πετρόπουλος τον κάλεσε στην Εθνική για το φιλικό απέναντι στην Τσεχοσλοβακία στην Πράγα (ήττα με 4-0). Μάλιστα ο Στράντζαλης βρισκόταν στο αρχικό σχήμα.

Ο Μπάμπης Ξανθόπουλος με μεγάλη καριέρα στον Ηρακλή είχε εκπροσωπήσει την Εθνική στα τελικά του Euro '80. Το γεγονός πως ο «Γηραιός» υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική δεν απέτρεψε τον Αλκέτα Παναγούλια να συνεχίσει να τον καλεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος του Πανσερραϊκού αποτέλεσε μια ακόμη έκπληξη στις κλήσεις της Εθνικής το 1989. Ο Αλέκος Σοφιανίδης του εμπιστεύθηκε μια θέση στο ρόστερ για τα ματς με Αλβανία, Πορτογαλία και Αγγλία διακρίνοντας την ευχέρεια που είχε στο σκοράρισμα. Το καλοκαίρι του 1989 ο Καλογερόπουλος πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Ιωνικό, Λάρισα, ΠΑΟΚ και Λεβαδειακός.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάρτιο του 1991, ο Αλέξης Αλεξανδρής ως ποδοσφαιριστής της Βέροιας στην Β΄ κατηγορία έκανε ντεμπούτο στην Εθνική υπό τις οδηγίες του Αντώνη Γεωργιάδη σε αναμέτρηση απέναντι στο Μαρόκο (0-0). Λίγους μήνες αργότερα πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ...

Επίσης στα χρόνια που ακολούθησαν από τα αλώνια της Β΄ Εθνικής βρέθηκαν στα σαλόνια της Εθνικής οι Μανώλης Παπαδόπουλος (Ιωνικός), Δημήτρης Μάρκος (Νάουσα), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ) και Μιχάλης Μπακάκης (ΑΕΚ).

Ειδική μνεία ωστόσο θα πρέπει να γίνει για τον γκολκίπερ της Καλλιθέας, Κοσμά Καραβά, ο οποίος πήρε μέρος σε φιλικό κόντρα στην Αλβανία στις 29 Ιανουαρίου 1992 μπαίνοντας αλλαγή στο Β΄ ημίχρονο. Εκεί την εποχή η Καλλιθέα μετείχε στη Γ΄ Κατηγορία!

Αναλυτικά η λίστα με τους 10+1 διεθνείς που προέρχονταν από συλλόγους της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας:

ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Κώστας Δαβουρλής (Παναχαϊκή, 23/7/1969, Αυστραλία-Ελλάδα 2-2)

Νίκος Καλαμπάκας (Πιερικός, 4/6/1975, Ελλάδα-Μάλτα 4-0)

Τάσος Στράντζαλης (Δόξα Δράμας 23/3/1977, Τσεχοσλοβακία-Ελλάδα 4-0)

Μπάμπης Ξανθόπουλος (Ηρακλής 11/11/1980, Ελλάδα-Αυστραλία 3-3)

Βαγγέλης Καλογερόπουλος (Πανσερραϊκός, 18/1/1989, Αλβανία-Ελλάδα 1-1)

Αλέκος Αλεξανδρής (Βέροια, 27/3/1991, Μαρόκο-Ελλάδα 0-0)

Δημήτρης Μάρκος (Νάουσα, 29/1/1992, Αλβανία-Ελλάδα 1-0)

Μανώλης Παπαδόπουλος (Ιωνικός 29/1/992, Αλβανία-Ελλάδα 1-0)

Πέτρος Μάνταλος, ΑΕΚ, 7/9/2014, Ελλάδα-Ρουμανία 0-1)

Μιχάλης Μπακάκης (ΑΕΚ, 18/11/2014, Ελλάδα-Σερβία 0-2)

ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Κοσμάς Καραβάς (Καλλιθέα, 29/1/1992, Αλβανία-Ελλάδα 1-0)

 

Τελευταία Νέα