Μαουρίσιο: Bem-vindo Jose (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Μαουρίσιο: Bem-vindo Jose (pics & vids)

bet365

Ο Χοσέ Μαουρίσιο των δύο κυπέλλων και του ενός πρωταθλήματος με την «ασπρόμαυρη» φανέλα του ΠΑΟΚ, τη διετία 2018-2019, επιστρέφει και η Τούμπα ετοιμάζεται να του «φωνάξει»: Καλώς όρισες «Μάουρι»!

Πάντα ήρεμος και με το απαραίτητο καθαρό μυαλό να κάνει τη σωστή επιλογή. Πάντα πρόθυμος να συμβουλεύσει τους μικρούς συμπαίκτες του. Πάντα εκεί για να βοηθήσει του νέους συμπαίκτες του. Μια ήρεμη δύναμη.

Το όνομα του Χοσέ Μαουρίσιο επιστρέφει στην Τούμπα για να παίξει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΟΚ. Στα αντίστοιχα επτά ντέρμπι, που αγωνίστηκε με την «ασπρόμαυρη» φανέλα την προηγούμενη τριετία, ο απολογισμός ήταν: 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μια 1 ήττα!

Το όνομά του Μαουρίσιο ((με «σ», όπως ο ίδιος είχε πει κόντρα σ’ όλους όσοι κακώς επιμένουν να το προφέρουν και να το γράφουν λανθασμένα με «τσ»…) ήταν από το 2015 σε περίοπτη θέση της transfer list» του «Δικεφάλου, όμως, το κόστος της μεταγραφής του ξέφευγε αρκετά, γι’ αυτό και οι πρώτες κρούσεις έπεσαν στο κενό. Ο Βραζιλιάνος μέσος επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στη Ζενίτ, υπογράφοντας συμβόλαιο έξι μόλις μηνών, αλλά οι σκάουτερ των «ασπρόμαυρων» δεν έσβησαν το όνομά του από τη μεταγραφική λίστα τους. Ακόμα και όταν ανανέωσε για ένα χρόνο το συμβόλαιο του με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης.

Εκεί, όπου για όσους δεν το θυμούνται είχε κατακτήσει το κύπελλο και το Σούπερ Καπ υπό τις οδηγίες του μπαμπά Λουτσέσκου. Τα πράγματα στράβωσαν όταν οι Ρώσοι για χάρη της Εθνικής ομάδας τους, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξένησαν το καλοκαίρι του 2018, άρχισαν να «κόβουν» τους ξένους από τους συλλόγους.

Παρασημοφορημένος δια χειρός Καντίροφ!

Όταν στις 24 Ιουλίου του 2017 έμεινε ελεύθερος από τη Ζενίτ επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να δουλέψει με προσωπικό γυμναστή. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σαν Χοσέ ντος Κάμπος του Σάο Πάολο, έμαθε τα μυστικά του αθλήματος στην Κορίνθιανς, αλλά το 2006 σε ηλικία μόλις 18 ετών, τον απέκτησε η Φλουμινένσε ρίχνοντάς τον αμέσως στα βαθιά. Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Και ξαφνικά τα δεδομένα άλλαξαν. Ο χρόνος του μειώθηκε και η λέξη εξέλιξη αντικαταστάθηκε με τη στασιμότητα. Κάτι που ο ίδιος σιχαινόταν. Γι’ αυτό και τις πρώτες μέρες του 2009 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Άφησε την πατρίδα του και μετακόμισε στην Ρωσία.

Η Σπαρτάκ Μόσχας και η Τέρεκ Γκρόζνι είχαν κάνει πρόταση για την απόκτηση του. Εκείνος, επέλεξε την αντισυμβατική οδό. Απαρνήθηκε την κοσμοπολίτικη Μόσχα και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Τόλμησε και δικαιώθηκε. Μπορεί να μην ήξερε καν προς τα που έπεφτε η Τσετσενία, αλλά ρίσκαρε και έγινε λαϊκός ήρωας μια ολόκληρης πόλης, αφού πρώτα άντεξε και συνήθισε το πολικό κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πολλοί μπορεί να μην συμφωνούν, να τον θεωρούν έναν υπερτιμημένο ποδοσφαιριστή, αλλά προσωπικά θαύμαζα τον Χοσέ από την εποχή που αγωνιζόταν στην Τέρεκ Γκρόζνι. Ένας παίκτης που είχε παίξει 214 παιχνίδια στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ (32 γκολ, 18 ασίστ) και είχε παρασημοφορηθεί με το «μετάλλιο για τις υπηρεσίες στη δημοκρατία της Τσετσενίας» από τα χέρια του Ραμζάν Καντίροφ δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος.

Ο ΠΑΟΚ τον προσέγγισε εκ νέου όταν έμαθε ότι έμεινε ελεύθερος από τη Ζενίτ, αλλά στις πρώτες συζητήσεις ο Βραζιλιάνος ζητούσε «τον ουρανό με τ’ άστρα»! Το πρώτο ποσό, που άκουσαν οι άνθρωποι του «Δικεφάλου», έφτανε στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ο αποκλεισμός-σοκ από την Εστερσουντ στην Ευρώπη έκανε τον Ιβάν Σαββίδη ακόμα πιο αποφασιστικό ως προς την προοπτική της ποιοτικής ενίσχυσης της ομάδας με στόχο, πλέον, τους εγχώριους τίτλους.

Κάπως έτσι ήρθε στην Ελλάδα το 2017, τις τελευταίες μέρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, με το όνομά του να φιγουράρει για μεγάλο διάστημα στο Top-3 των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Καθιερώθηκε από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και αγαπήθηκε από την πλειοψηφία του κόσμου. Είπαμε υπάρχει και το κομμάτι του κοινού που δεν συμφωνεί, αλλά η κρίση του γίνεται βάσει των οικονομικών απολαβών που είχε ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, σε μια εποχή όπου το χρήμα έρρεε άφθονο στην Τούμπα με πολλά συμβόλαια να έχουν επταψήφια νούμερα…

«Τώρα είσαι κανονικός ποδοσφαιριστής!»

Ήταν αρχές Μαρτίου του 2019, οι «ασπρόμαυροι» όδευαν προς την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, όταν σ’ έναν αγώνα εναντίον του Ατρομήτου στην Τούμπα το πόδι του Βραζιλιάνου «κόλλησε» στο χορτάρι και έπαθε τη ζημιά. Ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός στην καριέρα του: ρήξη πρόσθιου χιαστού και ρήξη έξω μηνίσκου. «Τώρα είσαι κανονικός ποδοσφαιριστής! Νωρίτερα δεν ήσουν…», του είπε επί λέξη ένας φυσιοθεραπευτής στην κλινική του Πόρτο, όπου εγχειρίστηκε από τον Dr. Χοσέ Κάρλος Νορόνια, το «θεό των γονάτων» και προσωπικό γιατρό του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής είχε ξεκινήσει βασικός στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, είχε σκοράρει στα πρώτα λεπτά και είχε βοηθήσει να έρθει η νίκη (0-2) για τον ΠΑΟΚ. Ακολούθησε ο τραυματισμός και ο ποδοσφαιρικός Γολγοθάς του. «Είμαι σίγουρος πως θα επιστρέψω πιο δυνατός. Ο Θεός είναι μεγάλος και ξέρει τα πάντα», είχε γράψει μέσα από την κλινική και τέσσερις μήνες αργότερα εμφανίστηκε στο προπονητικό κέντρο της Ολλανδίας, όπου ο «Δικέφαλος» πραγματοποιούσε το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Νωρίτερα είδε τους συμπαίκτες του να του αφιερώνουν τη νίκη επί του Παναιτωλικού, ενώ είχε μπει με πατερίτσες στην κατάμεστη Τούμπα για να πάρει το μετάλλιο του πρωταθλητή και να κρατήσει στα χέρια την πολύτιμη «κούπα».

Το «κομπιούτερ» του ΠΑΟΚ έχει μπει σε «safe mode». Για την ακρίβεια έχει βγει off. Ωστόσο έκανε ένα μόνο πράγμα, μ’ ένα και μόνο στόχο: δούλεψε σκληρά προκειμένου να επιστρέψει ακόμη πιο δυνατός στα γήπεδα. Κι αυτό που μου έλεγε «face to face» στο καφέ του ξενοδοχείου «Park Horst», το εννοούσε…

Εκείνη η κουβέντα για πάνω από μισή ώρα «κύλησε σα νεράκι», ο Βραζιλιάνος είναι εξωστρεφής τύπος που δε θα σου κρύψει πράγματα, μιλάει ελεύθερα και μέσα από τα λόγια του δείχνει ότι αυτό είναι που τον ενδιαφέρει δεν είναι να κοιτάξει πίσω, αλλά μπροστά.

Επέστρεψε τον Σεπτέμβριο στις προπονήσεις με την ομάδα, για τον Αμπέλ Φερέιρα ήταν μια σημαντική επιλογή για τη μεσαία γραμμή, αλλά με ολιγόλεπτες παρουσίες στα παιχνίδια πρωταθλήματος, έπρεπε να περιμένει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει εκ νέου βασικός στην ενδεκάδα. Περίμενε εκείνη την στιγμή που θα έβαζε οριστικά τέλος στην περιπέτεια. Γι’ αυτό λίγο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με την Ξάνθη, γονάτισε στα αποδυτήρια της Τούμπας, έκανε την προσευχή του στο Θεό, σηκώθηκε και μπήκε μαζί με τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο.

Οι επόμενοι μήνες, λόγω κορονοϊού, πέρασαν αργά και βασανιστικά με τον ίδιο να μη γνωρίζει αν θα συνέχιζε ή όχι μιας και το συμβόλαιο του ολοκληρωνόταν στο τέλος της περσινής σεζόν Έκανε πολλές συζητήσεις με τη διοίκηση για μια πιθανή ανανέωση, αλλά τελικά στις 3 Αυγούστου η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο του Μαουρίσιο δε θα ανανεωθεί.

Στη Μικράς Ασίας είχαν μπει στη εποχή του εξορθολογισμού και των πολλών αλλαγών, έτσι φτάσαμε στο να χωρίσουν οι δρόμοι τους, μετά από 92 ματς, 9 γκολ, 4 ασίστ και 6.942 λεπτά «υψηλής ποδοσφαιρικής ποιότητας», όπως έγραψαν στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή τους οι «ασπρόμαυροι».

Στο παλμαρέ του πρόσθεσε δύο κύπελλα (2018, 2019), ένα πρωτάθλημα (2019) με πιο σημαντική στιγμή την εμπλοκή του στο γκολ του Φερνάντο Βαρέλα στο επεισοδιακό ντέρμπι με την ΑΕΚ, που οδήγησε στην απώλεια ενός ακόμα πρωταθλήματος στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Μαουρίσιο λάτρεψε την Ελλάδα, εδώ υποδέχθηκε το νέο μέλος της οικογενείας του, τη Μαρία – Λουίζα, τον Νοέμβριο του 2017, βασική προτεραιότητά του ήταν η παραμονή στη χώρα μας. Κάποια στιγμή στην Τούμπα το ξανασκέφτηκαν και συζήτησαν εκ νέου μαζί του, όμως ο ίδιος είχε πάρει τις αποφάσεις του.

«Ετσι είναι η ζωή για κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν μπορείς να μείνεις για δέκα συνεχόμενα χρόνια. Κάποια στιγμή θα έχεις μια πρόταση, θα έρθουν κάποιοι νέοι παίκτες, άρα θα πρέπει να φύγεις, ίσως αλλάξει και η φιλοσοφία της ομάδας, οπότε κανένας δε μένει για πολλά χρόνια σε μια ομάδα. Οι παίκτες έρχονται και φεύγουν, αλλά η ομάδα είναι εδώ», μου είχε πει ένα χρόνο νωρίτερα, λες και γνώριζε τι ακριβώς θα συμβεί…

 

Τελευταία Νέα